• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Am confundat butoanele...deh, am si eu limitele mele...:harhar: :ack: :ack:
 
:ack: :18:Sever nota 10 pentru umor! Din pacate Alex are numai o floare jumulita asa ca m-am adaptat situatiei:17:
Astazi am reusit sa prind seismograma fix cand ii schimba hartia:angel: dar ai avut idee buna cu transmisiunile live. Ar fi culmea sa ne dam pe net in timpul unui cutremur... dar te poti astepta la orice:hypocrite::ack:
Alex se lauda ca isi ia camera si pleaca la vanatoare iau eu pot sa va aduc impresii magmatice(fierbinti) cu aparatul foto:angel::harhar:
 
Multam. Acum am inteles intelepciunea zicalei ca GRABA TRICA TREABA...:ack: :ack:
 
:ack: :ack: :harhar: :harhar:
daca ma mai sabotezi te impusc :harhar:
ce sunt io? rata care scrie la comanda?:harhar:
Papanash rautacios:ack:
 
:ack: am avut noroc ca am dat back si am facut copy -paste:whistling::ack:
 
E interesant ca micile seisme produse in Vrancea in ultima vreme apar oarecum \"corelate\" cu seisme mici din Turcia si Iran. De asemenea, cresterea treptata a numarului de cutremure din Vrancea a devenit, aparent, mai neta in special dupa cutremurul din 12 mai din China. Desi, fie vorba intre noi, de cateva luni, de la inceputul anului, par a fi mai multe cutremure in Vrancea decat in perioada 2006-2007.
 
Am avut si azi cutremur in Vrancea. In ultima vreme, numarul cutremurelor adanci din Vrancea a crescut treptat. Nu cred ca vine un seism major acum, dar cred ca ne putem astepta la seisme moderate, cu magnitudinea de 5 grade pe scara Richter. Ultimul seism vrancean cu aceasta magnitudine s-a produs la 6 martie 2006, la 151 km adancime, deci ar fi posibil sa avem iar un astfel de cutremur.
 
Astazi am avut, din nou, un seism crustal in Vrancea, cu epicentrul intre Marasesti-Tecuci. In Vrancea, in afara de cutremurele adanci, se produc si seisme crustale, nu este ceva neobisnuit. La 21 martie a.c., aproximativ in aceeasi zona ca a seismului de azi, s-a produs un cutremur cu magnitudinea ML=4,1 la o adancime de 22 km. Repet, nu este ceva neobisnuit ca in Vrancea sa se produca si cutremure crustale, cu hipocentrul in scoarta terestra, la o adancime mai mica de 60 km.
 
Astazi am avut, din nou, un seism crustal in Vrancea, cu epicentrul intre Marasesti-Tecuci. In Vrancea, in afara de cutremurele adanci, se produc si seisme crustale, nu este ceva neobisnuit. La 21 martie a.c., aproximativ in aceeasi zona ca a seismului de azi, s-a produs un cutremur cu magnitudinea ML=4,1 la o adancime de 22 km. Repet, nu este ceva neobisnuit ca in Vrancea sa se produca si cutremure crustale, cu hipocentrul in scoarta terestra, la o adancime mai mica de 60 km.

Tot ce se intampla in Vrancea e ceva obisnuit.

Nu sunt neobisnuite nici cutremurele de 7-8 grade in Vrancea din 30 in 30 ani. Nici daca un meteorit ar lovi Pamantul si l-ar distruge nu e ceva neobisnuit, acest lucru se intampla la cateva milioane de ani. Nu e neobisnuit nici daca omenirea ar disparea. Speciile apar si dispar. Nici ciocnirea galaxiilor nu sunt neobisnuite.... Nici o repetare a BigBangului nu e ceva neobisnuit. Totul e obisnuit... banalitati ... rutina ... :ack:

Imi si imaginez o stire sau un comentariu aici pe site: Un cutremur de 7.8 grade s-a produs in Vrancea, la ora locala... Cutremurul era asteptat si face parte din activitatea seismica normala a zonei Vrancea....
 
Un cutremur major nu vine chiar instantaneu. Vrancea nu se rupe asa, din senin, fara ruperi mici preliminare.
Evident, este cat se poate de clar ca, pentru Vrancea, un seism de 7,5 grade produs la 120 km adancime este cat se poate de normal, si e corect spus ca \"face parte din activitatea specifica Vrancei\". Anormal ar fi fost un cutremur de 7,5 grade la 10 km adancime in Vrancea. Asta zis si eu chestie anormala !
 
Un cutremur major nu vine chiar instantaneu. Vrancea nu se rupe asa, din senin, fara ruperi mici preliminare.
Evident, este cat se poate de clar ca, pentru Vrancea, un seism de 7,5 grade produs la 120 km adancime este cat se poate de normal, si e corect spus ca \\"face parte din activitatea specifica Vrancei\\". Anormal ar fi fost un cutremur de 7,5 grade la 10 km adancime in Vrancea. Asta zis si eu chestie anormala !

Chiar si cand aveam peste 7-10 cutremure in vrancea intr-o zi aici pe forum citeam ca totul e normal.
Cam cate ruperi mici preliminare ar trebui sa fie ca sa ne gandim ca ar putea urma un cutremur mare?
 
CuTremuratule, nu avem \"la dispozitie\" 20 de cutremure vrancene majore, cu inregistrari instrumentale, ca sa stim ce si cum. Avem doar cazul seismului din 1986, destul de bine studiat, precum si cel al cutremurului din 1977. In cazul seismului din 1940, datele disponibile sunt pentru cutremure de peste 4-4,5 grade pe scara Richter, oricum.
 
Imi si imaginez o stire sau un comentariu aici pe site: Un cutremur de 7.8 grade s-a produs in Vrancea, la ora locala... Cutremurul era asteptat si face parte din activitatea seismica normala a zonei Vrancea....

Nu, asta este textul lui Marmureanu, nu ne putem permite sa il plagiem :ack:
 
P.S. pentru Cutremuratul:

La urmatorul seism puternic (peste 6 grade) din Romania, in cazul in care eu sau / si sorinsov ramanem in viata si nu suntem raniti astfel incat sa putem lucra la computer, daca o sa avem curent electric si va functiona internetul, vei vedea pe prima pagina a cutremur.net la cateva minute dupa seism (5-15) informatiile obtinute de la EMSC. La 30 minute este foarte probabil sa poti citi informatii pur si simplu copiate de pe fluxurile agentiilor de presa, foarte probabil in limba engleza. Mai tarziu, 2-3-4 ore vor incepe sa apara articolele de analiza, care cu putin noroc vor cuprinde fotografii si imagini filmate de mine si de altii care utilizeaza acest site.

La un nivel mult mai redus, asa s-a intamplat la cutremurul din 2004, si poti urmari aici evolutia http://www.cutremur.net/forum/showthread.php?tid=37

Ora din thread este incorecta, eu am pus informatiile despre seism la 30 de secunde dupa ce au aparut pe EMSC, stateam si dadeam refresh pana cand au aparut. De fapt, acela a fost si momentul \"nasterii\" acestui site. Insa din cauza unor greseli facute de mine cu baza de date la mutarea site-ului pe diverse servere, ora s-a decalat si nu a mai revenit la normal.

Dar, daca Doamne fereste vom pati eu sau sorinsov ceva... nu vor fi stiri. La fel si daca nu o sa avem curent sau daca nu vom avea internet. Dupa cum ti-am mai spus: cand am niste informatii clare, sigure, le public. Nu public barfele si nici viziunile sau rezultatele unor cercetari nereplicate / nereplicabile.

Tot ce imi doresc si ce sper sa se intample este sa fiu in stare sa filmez in timpul cutremurului si dupa, si sa ma ajute Dumnezeu sa fiu capabil sa public informatiile pe care le voi aduna.

Si nu te impacienta ca voi cenzura vreo informatie. Daca informatia este reala si verificabila din punct de vedere jurnalistic (care poate fi dovedita cu probe video / audio sau obtinuta din cel putin 3 surse diferite), va apare aici cu orice risc. Am deranjat si pana acum diverse persoane cu ceea ce am publicat si probabil se va mai intampla lucrul acesta.
 
In ultima vreme, observam ca in Vrancea se produc nu numai seisme subcrustale (adanci) mai frecvente decat in perioada 2006-2007, ci si un numar mai mare de cutremure crustale, de mica adancime. Cel mai puternic seism crustal produs in acest an in Vrancea a avut loc pe 21 martie, in zona Marasesti-Focsani, la o adancime de 22 km; seismul a fost de 4,1 grade pe scara Richter. Magnitudinea maxima a cutremurelor crustale din Vrancea este de 5,2 grade pe scara Richter, si aceste tipuri de seisme nu sunt importante pentru Bucuresti, ele avand efecte exclusiv locale, limitate la zona epicentrala.
 
INFP
10.06.2008 02: 22: 04GMT 45,96N 26,17E 33,2 km ML=2,31
Obs.: seism minor crustal in Vrancea (Muntii Vrancei)
IRSA
10.06.2008 02: 22: 04GMT 45,60N 26,53E 12,60 km MD=2,41

INFP
10.06.2008 03: 44: 53GMT 45,16N 28,91E 4,7 km ML=1,23
Obs.: microseism crustal (superficial) in Dobrogea de Nord (zona TULCEA-MAHMUDIA-BESTEPE)

10.06.2008 10: 41: 14GMT 45,29N 28,33E 17,6 km ML=1,00
Obs.: microseism crustal in Dobrogea de Nord (zona MACIN-ISACCEA)

In ultimele zile s-au produs destul de multe seisme mici crustale atat in Vrancea, cat si in Dobrogea de Nord. Interesant ca acum cateva saptamani au fost seisme mici in Marea Neagra langa Navodari, precum si cutremurul de 5-5,2 grade din Nord-vestul Marii Negre. Se intampla, oare, ceva cu microplaca Marii Negre ? Ma intreb, retoric, acest lucru fiindca si Vrancea a inceput sa se invioreze la adancime mai mare, cam intre 100-140 km. :ack: :ack:
Evident, nu vine chiar acum un seism mare, probabil ca ne va mai pasui cativa ani, dar va reamintesc ca in Vrancea nu s-a mai produs nici un sems de cel putin 5,0 din 6 martie 2006, iar ultimul cutremur de peste 4,5 grade a avut loc la 17 ianuarie 2007 (4,6-4,7 grade). Ma intreb daca nu vom avea, totusi, anul asta sau la anul ceva seisme moderate, usoare, de 5-6 grade...
 
ai dreptate, anul asta sunt mai tot timpul mici seisme in Vrancea.
 
Este interesant ca dintre cei 615 inscrisi la site, un numar bunisor isi pun probleme de tectonica, de comunicare si chair de semnificatia unor expresii pentru diferitii auditori.

Este greu sa faci on-line analize de periodicitate secventiala pe secole a cutremurelor, desi Purcaru, Enescu et al, asa au pornit la stabilirea acelor legitati pe cicluri.
In linii mari acea statistica trebuie sa fie buna, dar nu se poate combina cu numararea si asemanarea unor intervale spre a ghici ce si cand vine.

Oricum, unele dintre socotelile de acest fel, chiar ale unor nespecialisti, se pot nimeri, aleatoriu, peste realitatea, atunci cand va fi.
Dar asta nu va servi stiintei si nici societatii, pentru ca urmatoarele nimereli vor fi altfel, si nimeni nu va memora nimereala mea sau a ta.

Daca Alex va reusi sa filmeze detaliat si cu posibilitatea de a compara imagistic cu ce a fost anterior acolo, ceea ce altii poate nu vor sti sa faca, va fi ceva. Daca Alex va fi surprins cu camera in mana, sa usa o aiba in stanby si va filma ce se intampla in jur intr-o incapere, va fi un mare succes, mai ales daca sunt o familie si altii...Desigur ca protectia poate sa te ocupe complet, dar daca poti sa te descurci si filmezi ceva, asta are valoare.
Sa fim constienti ca acum au atatia camere incat va fi inflatie de imagini. Numai unele insa vor servi invatarii deosebite dintr-o tragedie, altele vor fi doar pentru a ilustra tragedia.

De exemplu daca niste discuri de la niste camere de supraveghere ar fi salvate, ca in China, iar o astfel de cladire ar avea si un accelerograf, s-ar putea studia multe aspecte dupa, indiferent ce s-a intamplat cu caldirea.

Noi ne tot gandim la cazul prabusirii, dar va trebui sa invatam si cum sa nu patim nimic intr-o cladire care doar oscileaza si ramane intreaga, dar bine de tot, si noi sa nu o luam razna de geaba...
 
Back
Sus