• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Sincer, ma simt mai confortabil un pic ca a inceput sa se mai miste ceva. Nu sunt sadica si nici cinica, dar ma gandesc ca mai bine sa fie multe si marunte decat putine si \"bune\".
 
nu vreau sa pun paie pe foc dar nu conteaza aceste mici seisme. Ele sunt pentru specialisti- ii ajuta sa inteleaga diverse fenomene, miscarea placilor, etc...dar unul mare stim cu totii ca va veni...
 
Aschiuta, nu spun ca e va fi cutremur mare anul asta, probabil ca nu. Dar seismele mici nu ne scapa de un cutremur mare. Gandeste-te ca un cutremur de 7,0 elibereaza o energie de 32 de ori mai mare decat unul de 6,0 (deci, la o diferenta de magnitudine de 1 grad, factorul de crestere a energiei este de 32). Prin urmare, cateva seisme de 3-4 grade oricum nu il elimina pe cel mare.
 
am pus aceasta imagine la fotografii dar ma gandeam sa o comentam aici....
 
Dupa cum vedeti, a miscat iar Vrancea in aceasta dimineata, si tot pe la 130 km adancime. Deci in sectorul activ, sectorul care acumuleaza cele mai mari tensiuni.
EarthQuake, unde-s lungile perioade fara cutremure de anul trecut ??? Stii doar, treceau cate 2-3-4 saptamani si n-aveam seisme macar de 2,5-3 grade, macar un 3 si ceva...:harhar: :harhar: EarthQuake se oferea sa asigure \"transport seismic\" din alte parti :ack: :ack: Eu m-am autopropus sa realizez trierea pe magnitudini si adancimi...:harhar: :harhar:
 
:ack:stai ca nu se stie exact adancimea. poate fi 130 dar si 190 sau undeva pe la mijloc:unsure:
 
190 km a fost determinarea AUTOMATA initiala (aia care apare marcata cu A). Determinarea ulterioara manuala (revizuita), deci cu M (recalculata) indica ceva in jur de 130 km. La 190 km nu prea avem cutremure in Vrancea. Mai jos de 170-180 km sunt foarte putine, activitatea e practic inexistenta.
 
:whistling:m-am uitat pe desen:whistling: si se pare ca ai dreptate:hypocrite:
deci...pana urma unde rupe?
 
Au existat si seisme mai adanci, de exemplu cel din 16 mai 1981 (M=4,5 si adancime h=210 km). Dar acestea sunt exceptii. Majoritatea cutremurelor subcrustale vrancene se produc intre 70-180 km, cu o frecventa foarte mare intre 120-160 km, care este sectorul foarte activ, capabil sa acumuleze energii foarte mari.
 
Dodo, sectorul care se asteapta sa se rupa ar fi intre 100-140 km, cel mai probabil. Nu e exclus nici un seism mai adanc, la 150 km adancime. Ramane de vazut unde va fi. In orice caz, mai jos de 100 km adancime.
 
Lasa, poate s-a tasat acolo si nu mai rupe nimic:whistling:
 
Ma tem ca acolo nu prea are ce sa se taseze. Microplacile imping si iar imping, se freaca si preseaza, si se acumuleaza continuu tensiuni care cresc si cresc, neincetat...:ack: :ack: :harhar:
 
:ack:poate s-au lipit si gata:ack:
carcotila:ack:
poate ca 1802 a fost ultimul bum:unsure:
 
Atunci de ce mai apar cutremure mici acolo ? Daca procesul geologic a incetat in anul 1802, logic ar fi sa nu mai existe nici seisme mici. Dar, iata, la 6 octombrie 1908 s-a produs un seism de 6,9 grade la 125 km adancime. La 22 octombrie 1940 s-a produs un cutremur de 6,2-6,5 grade la 122 km adancime. Prin urmare, lucrurile misca, se misca si acolo. Problema e ca nu se stie sigur ce directivitate va avea urmatorul cutremur generat intre 100-140 km adancime. Unele seisme au directivitate catre Moldova (ruperea se face spre NE), altele au directivitate spre Muntenia (ruptura e spre SV). Daca adancimea e 80-100 km, se stie sigur ca ruptura se face spre SV. Daca adancimea e 140-160 km, se stie sigur ca ruptura se face spre NE. Daca adancimea e 100-140 km, ruptura se poate face fie catre NE, fie catre SV. E o mare dilema...:ack: :ack: :harhar:
 
Dupa cum vedem, seismul de azi a fost revizuit, ca adancime, la 126 km. Observam frecventa mai mare a seismelor vrancene la 100-140 km adancime, cu un MAXIM in jur de 120 km adancime.
 
Revizuirea finala pentru seismul de azi: adancime 127-128 km, magnitudine 3,0. E clar cam pe unde misca Vrancea noastra \"draga\", ce ziceti ?
 
Dragi amici ai zonei cu magma dulce, voi sunteti un esantion de populatie foarte interesant si unic...Cred ca nici cei de la INFP nu se uiat minut cu minut la aparatele alea care le dau batai de cap...Fiecare are familie, copii, de zugravit, de botezat...desigur ca si servici...
Intrand in aceste detalii si supozitii, urmarind in timp real ce se misca acolo jos, ati putea avea sansa sa prindeti The Big Vrancea One on line...Cum LapTopurile sunt destul de rezistente, ar ramane intregi si ar transmite celorlalti si pastra ultimele voastre presupuneri, astfel incat stiinta va va ramane recunoscatoare. Corelatia dintre adancime si orientare nu este atat de clara pe cat o declara unii, astfel incat si asta va ramane ca marturie a apropierii voastre benefice de magma cum laudae.
Pentru ca grupul nostru sa aiba dreptate oricum, va sugerez sa impartiti ipotezele de directivitate si concentrare a efectelor frateste, unii spre NE, altii spre SW.
Atentie, mai sunt cateva care au dat chiar orientare NW -SE ! desi nu se incadreaza in masa statistica generala !
 
Da sever, interesant e ca au existat unele cutremure relativ adanci care au fost simtite mai intens spre Muntenia. De ex, un cutremur relativ mic, produs la 17 ianauarie 2007, la 120-128 km adancime, asa ceva, s-a simtit mai mult spre Muntenia, si aproape deloc pe \"directia\" Focsani-Iasi, ceea ce e interesant. Deci nu e deloc sigur cum va fi chiar si pentru un seism relativ adanc, cum e unul produs la 120-130 km. Am inteles ca un cutremur produs la 150 km adancime e sigur cu rupere spre NE.
Intr-adevar, unele cutremure au fost si cu totul diferite de cele \"clasice\", fiindca au avut ruptura pe directia NW-SE...Am gasit niste harti cu izoseiste ale unor cutremure vrancene moderate in care izoseistele erau \"alungite\", cumva, pe directia N-S sau chiar NW-SE, ceea e pare, cumva, paradoxal.
 
Iar eu fac comentarii in legatura cu \"febletea mea\", ADANCIMEA...:ack: :ack: :harhar:
 
Uuups, Dodo, poti sa reiei mesajul, ca am sters din greseala...Mea culpa...
 
Back
Sus