• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Ne bucuram ca iti place, ca gasesti lucruri interesante :harhar: si, de asemeni, ca participi la discutii :rolleyes:
 
poate ma luminati in legatura cu modul de manifestare al cutremurelor mari spre bucuresti si nu spre nord sau cel mult spre sud-est (Mangalia , platoul marii Negre ) deasemeni dimbovita ar putea influenta propagarea undelor de-a lungul albiei ?
 
Nu cred ca Dambovita ar avea o influenta asa de mare in ceea ce priveste efectele cutremurelor la Bucuresti. Am inteles ca au fost studii si in privinta asta, dar nu am auzit de anumite concluzii clare in legatura cu acest aspect.
Intr-adevar, cutremurele vrancene au o directivitate pe \"ruta\" NE-SV, si atunci cand adancimea lor este de 80-110 km, de regula se simt mai puternic la Bucuresti. Cand sunt la 150 km adancime, spre Moldova se manifesta efectele mai grave. Dobrogea nu ar fi atat de mult si sever afectata, desi unele cutremure vrancene produse la 70-80 km adancime (si generate, se pare, de influenta placii africane) ar fi avut accentuari de intensitate si spre Dobrogea.
 
din 07.02.2009 pana astazi , se vede o intensificare in partea de N a placii africane , a celor de pana la 40 km . anunta ceva ? ce ziceti ?
 
Nu conteaza ce face prea mult placa africana, si oricum seismele crustale nu sunt importante pentru Bucuresti. Ne intereseaza ce se intampla in partea de est, de fapt, placa Asiatica, si influenta asupra seismelor de adancime.
 
12.03.2009 00: 57: 36 UTC 45,50N 23,30E 11,8 km ML=1,21
Obs.: microseism crustal in Oltenia (Valea Jiului, zona PETROSANI)

12.03.2009 11: 54: 55 UTC 45,21N 25,36E 2,0 km ML=1,38
Obs.: microseism crustal (superficial) in Subcarpatii Munteniei (zona PIETROSITA-SLANIC)

12.03.2009 12: 09: 50 UTC 45,21N 25,05E 2,0 km ML=0,83
Obs.: microseism crustal (superficial) in Fagaras (zona CAMPULUNG MUSCEL)


Astazi au avut loc mai multe cutremure cu epicentrele localizate in lungul Carpatilor Meridionali, din nordul Olteniei pana la zonele subcarpatice din Dambovita, dar si in zona Fagaras, langa orasul Campulung Muscel. Aceasta activitate este legata, evident, de o anumita deplasare a microplacii Moesice, care impinge lent spre cea Transilvano-Panonica; acest proces conduce la sensibilizarea seismica a zonei-limita dintre cele 2 blocuri tectonice. Dintre zonele situate la aceasta limita, retine atentia zona Fagaras, o regiune seismogena activa, cu potential seismic ridicat.
 
salut tuturor,
in mai toate topic-urile se discuta \"la greu\" de Vrancea . Are cineva o statistica cel putin pe ultimii 25 ani a cutremurelor din fagaras . poate fi facuta o asociere cu activitatea din Vrancea ? poate completa sau influenta activitatea din fagaras pe cea din vrancea ?
 
gigi, aici gasesti cite ceva despre cutremurele fagarasene http://www.cutremur.net/forum/thread-298-page-1.html
iar in josul paginii ai Possibly Related Threads...

multumesc , super informatiile si editarea :harhar:. Maître , ai pasiune mare pentru cutremurele astea . dar ...........la cate informatii ai si \"basculezi\" alea \"sensibile\" cand ni le servesti , sa ne lasi paf pe toti . imposibil sa nu ai asa ceva , un indiciu , printre randuri , ceva acolo , meritam si noi , nu . macar pentru vrancea :rolleyes:
 
Buna seara, gigi
:rolleyes:
Te asigur ca nu am informatii mai mult decat am scris pe forum :unsure:. Nu lucrez in domeniu, eu sunt absolvent de Politehnica, Automatica si Calculatoare, 2000, si acum imi fac un doctorat in sisteme biometrice. Dar ma pasioneaza foarte mult problema cutremurelor, in principal aspectele de ordin stiintific ale fenomenului in sine, dar nu numai. Oricum, multumesc frumos pentru aprecieri :((
Revenind la subiect. E greu de dovedit vreo legatura intre seismele vrancene si cele fagarasene. As sublinia totusi o chestie: cutremurele fagarasene mai puternice (M > 5,5 si intensitate I > VI-VII) par a se fi produs in ani in care activitatea seismica vranceana a fost mai scazuta. Sa fie, oare, o pura intamplare ? Sau nu ? Ramane de vazut...:harhar: :rolleyes:
 
Cutremurele zilei de astazi, 13 martie 2009:

13.03.2009 10: 48: 36 UTC 46,54N 25,80E 71,7 km ML=1,40
Obs.: microseism subcrustal (adanc) in Carpatii Orientali (zona MIERCUREA-CIUC)

13.03.2009 11: 38: 45 UTC 45,45N 26,02E 108,2 km ML=1,35
Obs.: microseism subcrustal (adanc) in Vrancea (Muntii Buzaului)

13.03.2009 14: 10: 45 UTC 45,41N 26,41E 132,7 km ML=1,54
Obs.: microseism subcrustal (adanc) in Vrancea (Muntii Buzaului)

13.03.2009 14: 17: 50 UTC 45,52N 24,21E 5,0 km ML=1,61
Obs.: microseism crustal (superficial) in Fagaras (Vestul Muntilor Fagaras, Valea Oltului, zona TITESTI)

Pe langa obisnuitele cutremure din Vrancea, observati ca astazi s-a produs din nou un cutremur in zona Fagaras, care s-a dovedit ceva mai activa in ultimele zile. De aceasta data, epicentrul cutremurului fagarasan a fost situat in partea de vest a Muntilor Fagaras, aproape de Valea Oltului, undeva in zona Titesti. Sa vedem ce mai urmeaza...:harhar: :rolleyes:
 
Un nou cutremur a avut loc azi-noapte in regiunea Fagaras.

13.03.2009 21: 47: 29 UTC 45,37N 24,34E 9,1 km ML=1,66
Obs.: microseism crustal (superficial) in Fagaras (zona lacului de acumulare Vidraru-Arges)

Epicentrul acestui cutremur s-a aflat, din nou, la vest de lacul de acumulare Vidraru-Aarges, pe falia Lovistei. Am observat ca de circa o saptamana a crescut usor activitatea seismica locala in regiunea Fagaras. Desigur, nu se poate trage nici o concluzie din aceasta activitate seismica locala fagaraseana, mai ales ca aceasta regiune seismogena nu a fost atat de mult studiata, fata de Vrancea. Comportamentul zonei Fagaras nu este foarte bine cunoscut, desi se stie ca, in medie, in regiunea Fagaras se produc cutremure de intensitate mai mare de VII grade pe scara Mercalli cam o data la 80-100 de ani; ultimele seisme fagarasene puternice (M=6-6,5 pe scara Richter) s-au produs la 7 decembrie 1746, 19 februarie 1832 si 26 ianuarie 1916.
 
Brasovul de ce zona este infuentat mai puternic: de Vrancea sau de Fagaras? Citisem mai demult cum ca in trecut orasul era foarte frecvent \"zgaltait\" de cutremure, nu distrugatoare, e adevarat, dar care se simteau puternic.
 
Brasovul este afectat puternic atat de cutremurele adanci vrancene, cat si de seismele fagarasene. Desi cutremurele semnificative din Fagaras se simt destul de puternic in Brasov (intensitate VI-VII pe scara Mercalli), nu trebuie subestimata nici influenta seismelor vrancene majore (de magnitudine 7). Brasovul se afla intre cele 2 surse seismice, si, intr-adevar, cum bine spuneai rmd, cronicile mentioneaza seisme foarte dese resimtite in Braosv. Nu toate aceste cutremure erau de origine vranceana; desigur, cele mai multe erau cutremure adanci din Vrancea, dar unele dintre seismele consemnate in cronici (mai ales secventele de cutremure, repetate in intervale de zile sau saptamani) erau, cu mare probabilitate, cutremure de origine fagaraseana.
 
Iti multumesc pentru raspuns, Sorin. Voi reveni cu alte intrebari, la momentul si topicul potrivit:)
 
Cu placere, rmd :) :smile:
Adevarul este ca aceasta zona seismogena, Fagaras, este mai putin cunoscuta, lumea nu prea stie ca exista o sursa seismica importanta in Muntii Fagaras. De Vrancea stie cam toata lumea, sunt cutremure mari, de adancime mare, care afecteaza cea mai mare parte a teritoriului tarii, dar si tarile vecine. Plus ca seismele vrancene sunt oricum mai frecvente decat cele din Fagaras. Lumea a mai auzit cate ceva despre Banat, zona care a fost activa in ultimii 20 de ani (seisme in 1991, 1992, 1996, 2002 etc.), dar de Fagaras nu prea se stie. Acest lucru se explica prin faptul ca in ultimele decenii zona Fagaras nu a avut o activitate deosebita, nu s-au produs seisme semnificative in zona de foarte mult timp. In plus, seismele mici produse in zona (4-4,5 grade Richter) au fost simtite doar local, pe arii reduse, limitate in jurul epicentrului. Nu cred ca isi mai aduce cineva aminte despre marele cutremur din 1916, resimtit in epicentru cu intensitatea de IX grade pe scara Mercalli.
 
Back
Sus