• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

cutremur in 2008 ?

Sigur, s-ar putea pune intrebarea pe ce se bazeaza cand asteapta un cutremur important in Turcia in intervalul 2008-2010 ???! :hypocrite: :biggrin: :harhar: :harhar:
Paranteza: sunt cam offtopic aici, asa ca o sa ma mut la alt topic, cel dedicat seismelor din Turcia. :harhar:
 
Vrancea prezinta si perioade ca 2006-2007 de liniste relativa.

Se pare totusi, ca nu se poate trece direct de la seisme de 2-3-4 grade la cele de 6-7 grade fara o crestere pe ultima suta sau o perioada de pregatire de luni sau chiar ani in care varfurile cresc peste 4 grade depasind frecvent 5 grade!

Acum, daca luam in calcul statisticile din ultimii 200 ani, nu este nici un pericol pe termen de cel puäin cateva luni, deci repet-daca luam in calcul statisticile!

Daca apare un varf de vreo 5 grade, care se repeta mai mult de doua ori intr-o saptamana, atunci probabilitatea reactivarii si a unui raspuns de 6 grade sau mai mult nu este exclusa!
 
De 4 luni nu s-au mai semnalat, dupa datele detinute, seisme de 4 grade sau mai mari!

Dupa 22 septembrie 2007, se pare ca a s-a instalat Perioada de Pace din Adancuri, nu este rau!

Valorile de dupa aceasta data mi se par specifice unor perioade din anii 80 sau 90, cred ca nu este ceva unic!

Se incearca diverse modele care sa descrie cel mai bine realitatea fizica!

FACTORUL SURPRIZA nu poate fi eliminat! Acesta inseamna manifestarea fenomenului intr-un mod aparent nespecific focarului!

Daca am cunoaste cat mai precis pe o perioada cat mai lunga de timp evenimentele din VRANCEA, atunci am avea deja un AVANS considerabil in capacitatea de PREDICTIE!
 
Iata un tablou desprins din ROMPLUS

INAINTE si DUPA seismul introductiv la secolul 21 in Romania

22 iulie 2004 17:09:30.2 TU 45.58N 26.44E 147.3km 4.2Mw

27 septembrie 2004 09:16:22.3 TU 45.70N 26.45E 166.1km 4.6 Mw

24 octombrie 2004 19:56:13.3 TU 45.49N 26.42E 171.1km 4.4Mw

27 octombrie 2004 20:34:36.4 TU 45.78N 26.73E 98.6 km 6.0Mw

22 noiembrie 2004 09:21:55.2 TU 45.57N 26.43E 150.5km 4.1Mw

23 noiembrie 2004 18:33:25.6 TU 45.76N 26.73E 130.3km 4.0Mw

6 martie 2005 22:32:48.0 TU 45.66N 26.51E 159.9km 4.1Mw
 
Observatie offtopic: in catalog e data magnitudinea moment Mw, care pentru seismele vrancene de magnitudine ML mai mica decat 5,3 grade, e sub valoarea magnitudinii Gutenberg-Richter MGR. Deci Mw < ML (Ms, MGR...) pentru seismele vrancene adanci de pana la 5-5,5 grade.
In rest, nu stiu in ce masura ne ajuta acest exemplu. Fiindca inainte de seismul din 30 mai 1990 nu a fost nimic de magnitudine 5 timp ce cel putin 2 ani !!! Deci 2 ani la rand fara cutremur de 5 grade, iar in zilele care au precedat seismul din 30 mai 1990 de asemeni nu s-a depasit 4-4,3 grade. Deci nimic evident, pe termen scurt. Am subliniat: \"PE TERMEN SCURT\". Asa, pe termen lung, sigur ca se pot spune multe lucruri. Eu am gasit pe net, de exemplu, un articol mai nou, din 2006-2007, al lui Enescu, articol ale carui concluzii privind urmatoarele seisme vrancene ar fi cele ce urmeaza:
-pana in anul 2010, in zona VRANCEA se poate produce cutremur cu magnitudinea de cel mult 6,4 grade pe scara Richter (prin urmare, ceva pana in 6,5, oricum);
-in intervalul 2011-2015, este de asteptat sa se produca un seism de magnitudine in jur de 7,0, poate 7,2;

Mai mult nu se hazardeaza sa se intinda cu noua previziune. Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile.
 
De ce in timpul unui cutremur spre exemplu blocul se misca intr-o directie dupa care isi schimba directia brusc?
 
MA uitam in aceasta dimineata si am costatat ca de undeva de pe la sfarsitul lunii decembrie 2007 nu mai este nici macar actualizata sectiunea cu istoricul seismelor, ce sa mai vorbim despre alte informatii.
Chiar asa s-a ajuns in Romania ca acest subiect CUTREMURUL sa fie TABU ? Cand se stie foarte bine ca ne asteapta ceva, daca nu in 2008, macar in urmatorii ani. De ce se ascund aceste lucruri. Ar trebui sa se gandeasca la faptul ca un om informat, in aceasta privinta, este un om salvat.

Informatia inseamna putere!
Sigur ca nu orice informatie, dar se poate verifica intr-o oarecare masura!

Am observat, in mass-media din anii 90 si dupa 2000 s-au vehiculat continuu zvonuri despre catastrofe seismice ,caderi de asteroizi, iar cand nu s-a adeverit nimic, s-a linistit treptat totul, iar acum cand a mai trecut TIMP PRETIOS, nu se mai scrie nimic, s-a asternut o tacere...

Cei de la institut stiu mai bine decat majoritatea, cei care trebuiau sa faca ceva in orasul Bucuresti, atat de expus, de abia fac fata sa asfalteze in centrul Capitalei niste trotuare prapadite...

Ce asteapta? Sa se produca, apoi sa se apuce de treaba?
Pe cine vor da vina mai intai. pe aparate, pe seismologi, pe imposibilitatea de a face predictii, sunt linistiti ca nu ii afecteaza pe ei, nu vor sa sperie populatia!?

Tocmai acum cand situatia economica si sociala este critica vor ascunde adevarul , daca vor putea sau daca stiu ceva precis, nu ma refer neaparat la ziua producerii evenimentului, ci la gradul acestuia, pana in momentul fatal , vor tacea sau dupa atata dezinformare au lasat in voia sortii problema!

Tocmai in anii cu alegeri, cand majoritatea are privirea atintita catre problema votului, alegerii sau asista la mascarade televizate se uita si se minimalizeaza astfel de evenimente1

Iti dau dreptate, cand esti nepregatit este si mai rau, chiar daca aparent nu ai prea multe variante de ales!

Informarea la timp si sistematic efectuata, stiintific, nu cu zarul, nu poate dauna nimanui !

Dar ce credibilitate pot avea cei ce au fost si sunt la putere, cand trateaza PROBLEME VITALE ca si cum s-ar duce la plaja in Turcia si au nevoie de umbrela cand se anunta furtuna!
 
Se pare ca ultimile 2 mici cutremure din acest inceput de an, de peste 4 grade au fost la 110km si 138km adancime, este tocmai zona care nu s-a rupt de mult!!!

Este o impresie sau?:hypocrite:
 
Asa este, tocmai in acel palier s-au inregistrat cutremure de peste 4 grade...:hypocrite:
 
n06d: in ce sens isi modifica directia? Daca te referi de la verticala la orizontala este diferenta intre unda s si p
Apoi cutremurele mai mari sau egale de 6, insa nu toate, mai baga o reflexie din craiova si il simti din nou, insa mult mai slab si cu o amplitudine mai larga
 
anumite chestii vis a vis de cutremurul il mai marisor din RO sunt mai bine sa nu le spui.
Sa zicem prin absurd ca s-ar sti ca intr-un anumit timp, nu prea lung va avea loc in Romania un cutremur de 7,2 Poti pune stirea asta pe post?
Ce va asteptati de la Marmureanu? Nu ar fi etic si moral sa faca o afirmatie de genul asta.
Exista insa netul ca o forma libera de exprimare. Vrancea e haotica, insa are anumite puncte care se repeta de fiecare data, indiferent de scala
 
Nimeni nu cere chestia asta lui Marmureanu.*

Dar....

Daca:

1. Marmureanu & co + institutiile statului se ocupau de educatia antiseismica a populatiei

+

2. Marmureanu & co + institutiile statului nu dadeau apa la moara unor personaje din gama \"Hancu\" si \"Hancu Reloaded\" si nu le permiteau sa se desfasoare (nu prin metoda \"pumn in gura\" ci prin metoda contracararii cu informatii stiintifice si credibile)

se putea face o chestie gen USGS: http://pasadena.wr.usgs.gov/step/

fara sa se creeze nici un fel de panica.

Dar fiindca 1. si 2. nu s-au intamplat, normal ca mai bine tinem totu\' ascuns dixcret sub preshuletz. :hypocrite:

___________________
*ca oricum in situatia actuala nu este in stare :unsure:

P.S. Carol, unele mesaje pe care le scriu este posibil sa ti se para mai dure. Nu este sub nici o forma un atac la adresa ta, din contra, ma bucura foarte mult ca intri aici pe forum si avem ocazia sa discutam. Este doar o furtuna de idei, si le astern aici exact asa cum le gandesc :D Si tocmai faptul asta ca in anumite puncte avem idei si pareri diferite face ca discutia sa fie mai interesanta :unsure:
 
la chestia cu educativul pe site-ul infp, intr-o discutie mi s-a spus asa: \'Da e interesant, dar la ce bun? \' am zis: \'E important ca oamenii sa stie ce si cum\' R \' Da, se face atunci, insa infp.ro totusi e un site stiintific\' Asta se intampla cu vreo 3 ani in urma. De ce nu s-a facut asta? Din simpla ingnoranta. Apoi cei interesati de chestia asta au surse. In mod normal Guvernul ar trebui sa implice Protectia Civila in actiuni de simulare putin mai des, la o anumita perioada, asa cum se face in alte parti. La noi insa, de cate ori se face o simulare de genul asta apar zvonurile. Ajungem din nou la alesi care pur si simplu nu isi dau osteneala, cum nu si-o dau cu multe alte chestii din pacate. Nici nu vreau sa ma gandesc la sistemul de invatamant, spitale, institutii publice si alte chestii de genul unde omul habar nu are de nimic, nu exista nicio celula de criza locala, nimic.
Imi amintesc de cutremurul din 90 care a avut loc in tmpul cursurilor si profii nu stiaue sa mai zica, erau albi la fata si spuneau \'nu parasiti sala\', insa au fost primii care au fugit.

Povestea cu Hancu a fost peste nivelul lui Marmureanu. Romania era inca o tara in care se puteau face multe pentru niste bani. Hancu a fost un simplu pion, o marioneta. Cred ca sm cu totii deja substraturile afacerii Hancu:wink:

PS. daca m-ar deranja anumite chestii nu as mai intra pe forum, pur si simplu, sau daca as face-o as intra cu alt user si alt IP :hypocrite:
 
In Vrancea, un cutremur cu magnitudinea de cel putin 6,9-7,0 este cert in urmatorii maxim 5-10 ani. Nu se pune problema daca vom avea un seism important, ci cand anume (peste 3-5-7 ani...:unsure: :hypocrite: :unsure:) si, mai ales, daca magnitudinea va depasi sau nu valoarea \"psihologica\" de 7,0. Asta e toata problema...:D
 
Posted by Sihast - Yesterday 09:40 PM
Se pare ca ultimile 2 mici cutremure din acest inceput de an, de peste 4 grade au fost la 110km si 138km adancime, este tocmai zona care nu s-a rupt de mult!!!

Conform unor teorii mai recente, in unele situatii, producerea de seisme, chiar mici, la anumite adancimi (pentru Vrancea) ar contribui la cresterea tensiunilor in zonele respective de adancime. Iar ca semne ale apropierii momentului producerii unui seism puternic ar putea fi mentionata tendinta de aparitie grupata a unor seisme moderate, la adancimi din zona focala presupusa a viitorului cutremur major, sau in regiuni adiacente volumului litosferic care urmeaza sa se rupa. Aceasta aparitie grupata de seisme moderate in zona presupusa a viitorului cutremur poate conduce, pe termen mediu, la declansarea seismului major.
 
multi specialisti spun ca in 2008 Romania va fi zgaltaita de un cutremur. Ce-i drept nu devastator dar, dupa afirmatiile domnului Marmureanu, va avea undeva la 6.8 R.

Care sunt specialistii care au prevazut evenimentul seismic, dupa cum reise un fel de 30 mai 1990!?

De fapt Marmureanu a spus ca pana in 2012-2013 nu va fi unul de peste 7 grade, dar totusi nu a negat ca anul acesta va fi cutremur, deci ceva stie :worthy:

Sigur ca si placile pot juca feste, si mareea terestra nu este de neglijat, nici tensiunile acumulate in ultima perioada relativ linistita, adica 2006-2008 (18 iulie 2008).

Nici nu stiu daca acesta poate fi o cauza, dat fiind faptul ca au fost perioade cand frecventa cutremurelor medii si mari era ridicata.

Tot ce se poate spune ca ne aflam intr-o faza de acumulare, dupa ultima detensionare mai serioasa din 1990.

Primele semne apreciabile au fost pe 28 aprilie 1999 şi 27 octombrie 2004.

Inseamna ca seismul mai mic 7 grade prognozat pana in 2024 va avea loc inaintea celui mare? Ar fi o gradare ca la carte, se pare ca raspunsurile din natura isi pastreaza caracterul de non-liniaritate.
 
Eu cred totusi ca pana la Cel mare de 7 grade, vom avea un seism mai mic, de cel mult 6,5 grade, cu cateva saptamani sau luni sau chiar cativa ani inainte. Asa ar parea logic, Sihast, o crestere gradata a energiei: 5,7 in 1999, 6,0 in 2004, un 6,0 pana la 6,5-6,6 pana prin 2010-2012, si apoi cel puternic in jur de 7,0 sau mai mare, dupa aceea. Cum bine spui, suntem intr-o perioada de acumulare, se acumuleaza energie, care inca nu se elibereaza.
 
Daca luam activitatea seismica din 2004-2005, seismul din Iran din 26 decembrie 2003 si seismul din zona Sumatrei din 26 decembrei 2004, cred ca energia e deja acumulata, doar ca lipseste factorul declansator, care actioneaza prin alte parti, insa in anii urmatori cu siguranta va actiona si in partile noastre. Sa speram ca Iranul si estul Turciei nu-si vor pierde renumele de zone cu activitate seismica mare.

Si sa nu uitam ca Marmureanu sustine, ca actuala perioada de liniste seismica in privinta seismelor de cel putin 7 grade pe scara Richter din zona Vrancei e determinata de faptul ca activitatea seismica din zona Asiei e orientata spre est, spre Japonia.

Deasemenea, daca ne uitam la magnitudinile seismelor din 2004, 2005 si 2008 seisme generate de activitatea directa a placii Indiei, atunci cu siguranta si in partile noastre va faca prapad. Bine ar fi, inainte sa apara seisme mari in Iran sau estul Turciei, ca sa stim cat de cat ca ne apropiem si noi de punctul critic, nu ca s-ar putea face ceva pentru a se evita catastrofa..
 
Da, EarthQuake, si ar mai fi ceva: din \"experienta\" constatata in perioada instrumentala a seismologiei, in secolul XX, ar reiesi ca, de regula, cam cu 2-4 ani inainte de un seism mare in Vrancea (M > 7,0) apar cutremure moderate, cu magnitudini de 5,5-6 grade sau chiar putin peste 6,0 pe scara Richter, la intervale relativ scurte. E adevarat, seismul din 1908 nu a fost precedat de cutremure moderate, intre 1905-1907 a fost o perioada de activitate scazuta in Vrancea, dar sa nu uitam, totusi, ca acel cutremur din 6 octombrie 1908 nu a fost unul catastrofal, ci a fost comparabil, ca magnitudine, doar cu seismul din 31 august 1986 ! E o diferenta notabila...
 
Back
Sus