• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

cutremur in 2008 ?

sorin

New member
Înscris
19 Dec 2012
Mesaje
1
Scor reacție
0
multi specialisti spun ca in 2008 Romania va fi zgaltaita de un cutremur. Ce-i drept nu devastator dar, dupa afirmatiile domnului Marmureanu, va avea undeva la 6.8 R.
INFP-ul are site-ul facut ca sa fie, sa dea bine la UE, ca sa nu spunem ca nu avem cercetare in acest domeniu.
FOTONSAS are contractul cu INFP, care nu face altceva decat sa priveze lumea de informatia atat de necesara.
RSA are site-ul fara informatii actualizate. MA uitam in aceasta dimineata si am costatat ca de undeva de pe la sfarsitul lunii decembrie 2007 nu mai este nici macar actualizata sectiunea cu istoricul seismelor, ce sa mai vorbim despre alte informatii.
Chiar asa s-a ajuns in Romania ca acest subiect CUTREMURUL sa fie TABU ? Cand se stie foarte bine ca ne asteapta ceva, daca nu in 2008, macar in urmatorii ani. De ce se ascund aceste lucruri. Ar trebui sa se gandeasca la faptul ca un om informat, in aceasta privinta, este un om salvat.
 
Sorin :)harhar:), in ceea ce priveste RSA, nu cred ca ar trebui sa ii bagam prea mult in seama. Au fost penibili la sfarsitul lui 2005, cand profeteau, pe site-ul lor, un cutremur de 6 grade. Cand evenimentul nu s-a produs, au pretins ca ceea ce au masurat dansii la Ploiesti (sic...:smile::harhar:) avea legatura cu un seism din Marea Ionica !!! Sunt niste figuri, ce mai !!! :harhar::harhar:
Despre IRSA si INFP, nu o sa mai comentez prea mult, am mai tot vorbit...:biggrin::hypocrite:
Ce va fi anul asta ?? :harhar: Vom vedea. E sigur ca Vrancea ne va mai blagoslovi cu seisme de diferite magnitudini, activitatea nu se va stinge deocamdata. Poate peste 5 milioane de ani, cand procesul de digerare in manta a blocului litosferic subdus va avansa considerabil...:hypocrite:
Da, s-au facut tot felul de prognoze, pe termen lung, insa, pe baze mai mult statistice. Conform acestora, in perioada inceputa in 2006 si care se va intinde pana in jurul anului 2024, este de asteptat sa avem 1-2 cutremure cu magnitudinea Ms strict mai mare de 6,7 grade pe scara Richter. Unul dintre acestea se va produce la foarte mare adancime, undeva intre 120-160 km (140+/-20 km). In afara de acestea, mai putem avea seisme de mai mica magnitudine (maxim 6,5 grade), posibil si la adancime mai mica (80-100 km). Acest lucru \"acopera\" tot intervalul pana in jurul anului 2024. Dupa cum vedeti, este vorba despre un interval destul de lung. Destul de multi ani...
Daca vom avea sau nu seism de 6-6 si ceva in 2008, ramane de vazut. Asa cum spuneam in alt topic, nu cred ca primul cutremur vrancean de magnitudine 6+ va fi cel major (6,7+), ci cred ca mai probabil vom avea, inainte de acesta, un seism mai slab (M=6-6,5). Ar fi cumva logic: in 2004 am avut cutremur de 6,0 pe scara Richter, ar trebui sa urmeze un seism de 6,2-6,5 grade, si abia dupa acesta sa apara un seism mai important (6,7+). Ramane de vazut daca baba Vrancioaia se va comporta in acest sens...
 
multi specialisti spun ca in 2008 Romania va fi zgaltaita de un cutremur. Ce-i drept nu devastator dar, dupa afirmatiile domnului Marmureanu, va avea undeva la 6.8 R.

Stiam ca domnul Marmureanu a spus ca 2-3 sau chiar 5-6 ani nu vom avea surprize1

Cu 2006 si 2007 s-a adeverit!
De data aceasta, dupa cum am observat, nu s-a miscat nimic(inca) in Indonezia, ca din 2004 pana in 2007, dar a fost Grecia si acum Tibet!
Alte coordonate, alti parametri!

Un cutremur de 6,8 nu este ceva care sa linisteasca spiritele avand in vedere ca nu stim momentul - mai ales daca este iarna pe frig sau vara pe canicula - dar timpul a tot trecut si nu cred ca acele subrede 100 de cladiri din Capitala s-au regenerat singure!

Vedem ce spaima declanseaza impctul unui tramvai cu o Dacie care deviata a afectat o teava de gaz!

Vedem neglijenta si dezordinea din Capitala, asa ca nu vreau sa imi inchipui ce poate fi un eveniment seismic major intr-un oras vulnerabil, poate dintre cele mai vulnerabile din Europa din acest punct de vedere!

Sa speram ca 6,8 nu va insemna si o durata de 1-2 minute!
 
Cel mai interesant ar fi ca cele doua seisme prognozate in perioada 2006-2024 sa aibe loc tocmai la sfarsitul perioadei de gratie!

Pana atunci poate se vor realiza progrese !

Ar fi interesant sa se repete ciclul 1977-1986, adica mai intai cel mare si apoi cel mic!

Dar daca ruperile nu decurg in aceasi ordine, atunci este posibil ca inainte sa avem un roi de cutremure care sa culmineze inainte de cel mare, cu cel de circa 6,7 grade, asemanator cu perioada 1920-1940, roi care s-a mentinut pana in 1950, dar cu seisme din ce in ce mai mici pana la pauza lunga de trei decenii!

Scenarii pot fi destule, dar factorul surpriza intrece cu mult pataniile cu capriciile vremii!
 
Desi nu este probabil un seism important in acest an (prin \"cutremur important\" inteleg un seism vrancean de magnitudine strict mai mare de 6,7 pe scara Richter), cred totusi ca trebuie sa ne asteptam sa vedem ceva mai multe seisme decat anul trecut. Daca in 2007 in Vrancea s-au produs doar 6 sau 7 cutremure de magnitudine mai mare sau egala cu 4,0 (M=4,0-4,7), este de asteptat ca in 2008 sa se produca mai multe cutremure de magnitudine 4-5, si cred ca am putea avea si unul sau mai multe cutremure de magnitudine peste 5,0. Deja se vede ca s-au inmultit cutremurele mici, e o anumita tendinta de schimbare a regimului seismic, si aceasta tendinta apare in contextul cresterii activitatii seismice in Turcia. Interesant mai este si faptul ca inmultirea cutremurelor adanci din Vrancea a aparut imediat dupa seria de cutremure crustale de la Ramnicu Sarat, Focsani, Marasesti, Tecuci si Adjud, fenomen de tip \"seismic swarming\" consemnat in intervalul 29 noiembrie-11 decembrie 2007. Iata asadar, ca exista, totusi, o anumita corelatie intre procesele geodinamice adanci din Vrancea (responsabile de producerea cutremurelor subcrustale) si activitatea seismica superficiala, crustala de la exteriorul arcului carpatic, localizata pe aliniamentul Tecuci-Focsani-Ramnicu Sarat. Deci exista aceasta corelatie, si schimbarea treptata a regimului seismic de fond (a asa-numitei seismicitati de \"background\") apare ca s-a produs imediat dupa intensificarea activitatii din crusta terestra. Este foarte interesant acest fenomen. Cred ca in viitor Vrancea ne va mai oferi prilejul sa comentam fenomene din acestea, extrem de interesante dpdv stiintific. Dinamica fenomenului vrancean ramane una complexa, dar si fascinanta in acelasi timp.
 
Deci putem fi siguri ca evenimentele recente din Indonezia nu ne-au pus la adapost?
 
Nu vreau sa fiu cobe sau cassandra, totusi e indoielnic ca vor trece 50 de ani fara macar un seism de 6,7+ in Vrancea. Sa nu zici ca sunt cobe, dar nici macar Marmureanu nu a sustinut ca nu va fi cutremur mai mare de 6,7 in Vrancea pana in 2050. Nu l-am auzit sa sustina, totusi, asa ceva.
 
Atentie, luam in considerare seism cu magnitudinea de la 6,7 in sus, orice peste aceasta valoare. Crezi totusi ca Marmureanu nu s-ar fi grabit sa ne dea vestea cea buna, anume ca in Vrancea nu se va mai produce nici un cutremur relevant pana prin 2050 ??? :harhar: :harhar: Eu cred ca s-ar fi grabit sa trambiteze pe toate televiziunile, si ar fi facut-o pana acum. :hypocrite: :biggrin:
 
Acuma, Iepurila, te rog mult sa nu ma crezi un cobe obsedat, Doamne-fereste...:biggrin: :harhar: :harhar: Nu imi doresc cutremure, si chiar mi-as dori mult ca urmatorul seism vrancean de magnitudine 6,7+ si intensitate maxima de cel putin VIII (Mercalli) sa se produca prin 2100 ! :harhar: :hypocrite: Asta mi-as dori. Dar, ca parere personala, nu prea cred ca e posibil acest lucru. Statisticile si cataloagele de seisme din ultimii 1000 de ani (unele publicate complet in revista rom de geofizica editiile din anii anteriori) arata ca, secol de secol, in Vrancea se produc 4 sau 5 seisme cu intensitatea de cel putin VIII pe scara Mercalli (magnitudine mai mare sau egala cu 6,7 pe scara Richter). 4 sau 5 astfel de evenimente pe secol, in ultimii 1000 de ani ! Asta e situatia, nu avem ce face. :harhar:
In ce ma priveste, la varsta pe care o am eu acum (31 de ani si merg pe 32), ma astept sa mai \"prind\", la viata mea, 2 cutremure vrancene de magnitudine 6,7+, asta daca nu imi iau talpasita din tara asta, satul pana peste cap de ce se intampla pe aici...:smile: :wink: :17:
 
De fapt, problema care se pune este urmatoarea. Nu DACA va fi un seism vrancean de magnitudine 6,7 PANA IN ANUL 2024, ci: daca magnitudinea acestuia va fi de 6,8-7,0 sau daca va fi mai mare de 7,0. Aici nu cred ca putem decat specula. Stiti bine ce a mai declarat Marmureanu in septembrie 2006, dar si la inceputul anului 2007, dar eu HABAR NU AM pe ce se bazeaza. Nestiind ce argumente stiintifice are in favoarea ideii expuse public, eu nu as mai vrea sa o comentez. De aia prefer sa vorbesc doar despre cutremur de magnitudine 6,7+. Deci seism 6,7+ pe scara Richter, atat. Mai mult nu as vrea sa mai speculez, fiindca e inutil, dupa parerea mea.
Mai sunt dator cu o precizare. De ce incadrez, \"la gramada\", seismele vrancene importante la categoria 6,7+. Nu doar fiindca acestea apar cam de 4 sau 5 ori intr-un secol, ci si din urmatoarele motive:
1.Toate cutremurele vrancene de magnitudine 6,7+ sunt declansate de ACTIUNEA PREDOMINANTA A MICROPLACII MARII NEGRE, care, la randul sau, este \"stimulata\" de presiunea Blocului Asiatic. O parte dintre seismele vrancene de magnitudine pana la 6,5-6,7 sunt determinate de MICROPLACA MOESICA, deci de Blocul African. Pe noi ne intereseaza influenta Asiatica si consecintele sale, de aceea seismele de 6,7+ sunt cele care conteaza, inclusiv din punct de vedere al efectelor (aceste seisme ating sau depasesc intensitatea maxima de VIII pe scara Mercalli);
2. In al doilea rand, se pare ca exista importante diferente in mecanismele de focar ale celor 2 categorii de cutremure, diferente legate de modul de producere. Seismele vrancene de magnitudine 6,7+ ar presupune ruperea, in cascada, a mai multor ASPERITATI ale blocului litosferic, generand astfel caracterul MULTISOC al acestor evenimente. Practic, sunt mai multe rupturi consecutive, in cadrul unui proces global care se propaga IN CASCADA. Ruperea unei ASPERITATI declanseaza ruperea unei alte ASPERITATI vecine, pana cand se ajunge la limita volumului litosferic in care s-au acumulat tensiunile. Cutremurele de magnitudine mai mica (pana la 6,5-6,7) sunt generate de ruperea unei singure ASPERITATI, tensiunile fiind concentrate intr-un volum litosferic mai mic.
3. In al treilea rand, seismele de magnitudine 6,7+ ar fi intotdeauna precedate de ruperi minore care apar cu putin timp inaintea rupturii finale, fenomene de tip \"nucleatie\" sau de \"prima rupere\". Acest lucru nu prea se observa in cazul seismelor mai slabe. In plus, aceste cutremure sunt urmate de mai multe replici, timp de cateva saptamani, in timp ce seismele mai slabe prezinta activitati post-soc mult mai reduse ca magnitudine si ca durata in timp. Acest lucru se explica si prin diferentele in ceea ce priveste mecanismul de generare al acestor cutremure.

Toate aspectele mentionate sunt valabile atat pentru seisme de magnitudine 6,8-7,0 cat si pentru evenimente cu magnitudinea peste 7,0.
 
Eu ma gandeam daca ne putem da seama dupa planele de faliere sau alte caracteristici ale cutremurelor care au avut loc dupa evenimentele din Indonezia daca microplaca Marii Negre mai impinge sau nu catre noi.
In ce priveste statisticile din ultimii 1000 de ani, a mai avut loc in acest timp un asemenea eveniment in Indonezia? Am impresia ca nu. Asa ca nu statisticile, ci evenimentele recente din Vrancea ar trebui sa ne dea eventual un raspuns.
 
Seismologii isi dau seama care microplaca are influenta predominanta din orientarea planelor de falie, care pentru unele cutremure este NE-SV (seisme date de microplaca Marii Negre), iar pentru alte seisme orientarea este NV-SE (actiunea microplacii Moesice). Totusi, masuratorile specializate (inclusiv prin satelit) au aratat ca exista o deplasare continua a blocului tectonic situat la est de falia majora din Campia Romana (Calarasi-Ploiest), deci a microplacii Marii Negre. Chiar si in perioadele de influenta predominanta a placii Africana, circa o treime din cutremure sunt date, in continuare, de microplaca Marii Negre. Si, totusi, nu cred ca va inceta prea curand acest joc, aceasta alernanta de perioade de 18-20+/-2 ani cand predomina o anumita influenta sau alta. Nu cred ca microplaca Marii Negre se opreste, si acest lucru este aratat si de faptul ca au loc mereu seisme pe falia Calarasi-Ploiesti. Practic, deplasarea microplacii Marii Negre \"sensibilizeaza\" seismic zona limita, ceea ce determina producerea de cutremure in lungul faliei Calarasi-Ploiesti. Deci miscarea oricum exista, nu se opreste. Altfel ar inceta cutremurele si in Campia Romana. Dar, Iepurila, chiar si in 2007 au fost mai multe cutremure cu magnitudini pana la 3,5-4,0 pe scara Richter tocmai pe falia Calarassi-Ploiesti, falie care separa blocul Marii Negre de blocul Moesic Central. Producerea acelor seisme arata, cum spuneam, ca, totusi, microplaca Marii Negre se misca, in continuare.
 
Faptul ca si in cursul anului 2007 au continuat, totusi, sa se produca seisme in lungul acestei falii, oarecum impropriu denumite IntraMoesica (pe aliniamentul Calarasi-Ploiesti), arata ca blocurile tectonice separate de aceasta falie (a carei denivelare ar ajunge pana la baza litosferei, la nivele mai adanci) au continuat si continua sa se miste, unul in raport cu celalalt. Altfel inceta complet activitatea seismica, or acest lucru nu s-a intamplat, totusi.
 
Daca nu ma insel, cel mai important cutremur de pe aceasta falie s-a produs langa Ploiesti, si a avut magnitudinea 3,8 pe scara Richter; cred ca a fost in primavara lui 2007, sa verific...:hypocrite: :biggrin:
 
Un alt argument in favoarea ideii ca, totusi, microplaca Marii Negre nu este chiar \"inghetata\" si se misca in continuare este reprezentat de secventa de cutremure crustale din zona Buzau-Ramnicu Sarat-Focsani din perioada 29 noiembrie-11 decembrie. Zona corespunde, se pare, cu marginea acestei microplaci, care impinge, totusi, spre Curbura. Stii doar ca la sfarsitul anului trecut s-a produs o secventa prelungita de seisme crustale cu deosebire la Ramnicu Sarat si la Buzau, si tocmai miscarea microplacii Marii Negre este cea care contribuie la reactivarea faliilor crustale locale.
 
Este totusi greu de tras o concluzie numai din cateva date pe care le avem. Oricum nu cunoastem cum au fost planele de falie. Pe de alta parte, au mai fost ani cu activitate seismica mai scazuta in Vrancea; de exemplu, in 1982, 1988-1989, 1994-1995 nu s-au produs decat seisme de magnitudine maxim 4,8 pe scara Richter, deci nimic de 5+. Chiar si in 2007 am avut un cutremur de 4,7 grade, pe 17 ianuarie, la o adancime de 128 km.
 
Eu nu as merge nici macar pabna in 2024!

Aceasta ar fi limita superioara!

Aspectul actual se aseamana situatiei din 1986!

Fusese o activitate caracterizata prin seisme de intensitate redusa, iar cu nici o luna inainte s-a produs o activare, care a culminat cu o descarcare puternica!

Dar atunci era la numai 9 ani de la un cutremur de mare intensitate!

Acum deja este al 31-lea an!!!

Cum intre 1802 si 1838 distanta a fost de 36 ani, intre 1940 si 1977 de 37 ani, nu vad ce ar mai putea impiedica declansarea in cativa ani, sa speram nu luni sau saptamini a unui cutremur de +6,7!!!
 
Sihast, prognozele actuale (studii recente) vorbesc despre un cutremur de 6,7+ undeva in intervalul 2010-2013 (hai 2014, daca luam si abaterea de plus/minus...), dar la foarte mare adancime, 145+/-16 km ! :hypocrite: :biggrin: :harhar:
In orice caz, nu cred ca va fi ceva inainte de 2010. De regula, cu pana la 2-3 ani inainte apar seisme cam de 5,5-6 pe scara Richter, adesea in zone de adancime imediat adiacente zonei care ar urma sa se rupa. De aia nu cred ca tb. asteptat cutremurul mai devreme de 2010. Dupa 2010, ne putem astepta la acest eveniment.
 
Este foarte adevarat ca si in intervalul august 1985-august 1986 a existat o activitate slabe, lipsita de seisme de magnitudine mai mare de 4,0-4,2 pe scara Richter. Deocamdata, insa , iau in considerare aceste prognoze, care se refera la un cutremur important in intervalul 2010-2013 (2014).
 
Am inteles, insa, ca se asteapta un cutremur important in Turcia, cutremur care ar trebui sa se produca in intervalul 2008-2010. Deci, interesant: seism major in Turcia in 2008-2010, iar in Vrancea am putea avea cutremur mai mare de 6,7 in intervalul 2010-2013 (2014), dupa cel din Turcia, totusi...:hypocrite:
 
Back
Sus