EarthQuake, te asigur ca eu nu inventez nimic cand spun ca diferenta de magnitudine intre socul principal si cea mai puternica replica, in cazul cutremurelor vrancene, este, DE REGULA, in jur de 2 grade. Ca e 1,8 sau 2,4 asta e altceva. Cutremurul din 1977 a avut totusi cateva replici, sub 5,0 ce e drept, probabil 4,5-4,7 de vreme ce au putut fi un pic simtite la Bucuresti. Si ai mei au simtit cateva replici. Si in 1986 au fost simtite cateva replici. Adica un cutremur de 4,7-4,8 totusi se simte un pic in Bucuresti, in conditii de liniste, daca stai jos, si mai ales daca esti la etaje superioare. In 1940 cea mai puternica replica a fost de 5,5.
Pai iti aduc Revue Romain de Geophysique...ca sa vezi ca nu inventez. :biggrin::harhar::biggrin:
Pe de alta parte, catalogul INFP disponibil online in forma actuala oricum nu e complet. Lipsesc unele cutremure mai mici, atat din Vrancea cat si din alte zone seismice. Ma refer la perioada de pana in 1980. Si nici chiar dupa 1980 nu sunt toate. Uite de pilda cutremurul fagarasan de magnitudine 3,9-4,0 din 28 ianuarie 1995 nu apare in catalogul INFP. Asta e situatia...:harhar:
Cat despre ce spune Marmureanu, zice multe...A zis ca in 1998 a fost cutremur de 5,6 in Fagaras si eu am intrebat pe toata lumea si efectiv oamenii au ramas masca; nimeni dintre cunostintele mele din Arges care locuiesc pe acolo NU ARE HABAR DE ASA CEVA. O fi fost un cutremur \"silentios\" ??? :harhar::harhar::harhar: Repet, dansul spune multe, eu nu pot sa comentez de ce spune unele lucruri care, de fapt, nu sunt tocmai exacte.
Nu am pretentia ca cei de la INFP sa ma anunte cand vine cutremurul. Ciudat e ca dnul Marmureanu isi permite sa dea garantii de \"dormit linistiti\" in vreme ce institutul lor nu are oameni sa le faca macar un site ca lumea, mai acatarii, cat de cat. Japonezii si americani, care dispun, evindent, de RESURSE UMANE, FINANCIARE SI TEHNICE incomparabil superioare alor nostri, NU ISI PERMIT SA DEA GARANTII CA NU VINE CUTREMURUL MAJOR, desi, nota bene, mai ales in cazul americanilor, ei studiaza cutremure demica adancime, la care, de regula, mai apar semne de ordin geofizic, deformari ale scoartei terestre, cresterea temperaturii apelor subterane, emisii de gaze rare etc. Or in Vrancea nu se pot detecta astfel de semne, si tot ce pot face dansii e sa faca presupuneri si aprecieri pe baze statistice si in functie de starea seismica curenta a zonei.
Desi am divagat serios, si sper sa nu ma ciocaneasca iar Dodo:harhar:, tot ce se mai poate spune acum e ca Vrancea traverseaza, in pofida nor fenomene de tip \"incalzire seismica\" (pe la 75-80 km adancime), un adevarat \"minim istoric\" de activitate seismica, fapt care de altfel mi-a si fost confirmat intr-o discutie privata. Nu insist, nu vreau sa pun in dificultate persoana, EarthQuake, daca vrei, revin cu un mesaj privat. Nu ca el s-ar uita pe forumuri, au multe pe cap cei de acolo acum...
Revin diseara.