• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremure si animale

Dodo

New member
Înscris
14 Ian 2005
Mesaje
3.275
Scor reacție
0
Stiu ca in \'77 f. multe persoane au fost atentionate de animale si au iesit pe strazi.Cateii au zgariat la usi, pasarile de colivie zburau ametite, etc.
Mai stiu ca sing. cutremur prevazut vreodata a fost in China si s-a bazat tot pe reactia animalelor.
 
Animalele care stau in casa nu au simturile asa ascutite ca cele salbatice dar ele pot simti totusi pericolul.
 
Sorin, daca vrei hai sa continuam aici discutia despre animale.
 
Iata despre subiectul asta:

[attachment=146:post_1_1171573505.attach]
[attachment=147:post_1_1171573619.attach]
 
discutie despre animale si harta

Asa, am facut link . Am observat din harta pusa de Alex ca pasarile de curte si cateii au perceput seismul. Cu siguranta a fost agitatie mare si prin paduri, pe campuri, etc dar putini umblau in martie in astfel de zone.
Eu stiam ca minerii erau avertizati de sobolani atunci cand urma sa se surpe mina sau in caz de seime.
 
Se pare totusi ca nu toate speciile sunt la fel de sensibile. Ramele, rozatoarele (auzi, Dodo...:harhar::harhar::harhar:), unele pasari, caini, pisici, ar fi printre speciile mai sensibile. Pe de alta parte, dupa cum noteaza autorul cartiio mentionate, exista o variabilitate a reactiilor chiar si in cadrul aceleiasi specii. Ideal ar fi, spune dansul, sa se monitorizeze cumva animalele in mediul lor natural de viata. El argumenteaza acest lucru prin faptul ca animalele care traiesc in mediul lor specific vor avea comportamentele mai putin influentate de factori artificiali.
 
Am vazut eu la tv ca cel mai sensibilos este un peste Japonez.Tocmai il studiau la Kobe cand a fost seismul.
 
Am o propunere pentru toata lumea.
Nu mai deschid alt topic dar ma gandeam sa postam aici numai observatii referitoare la comportamentul animalelor.
Cu totii avem catei, pesti, pasari de colivie sau daca nu ...urmarim involuntar cateii de la bloc, de la servici, etc.
(Ca o paranteza aseara era un documentar despre o furtuna extrem de puternica care a lovit Florida si unul din cei intervievati a spus ca in ziua respectiva nu au fost vazuti pescarusi sau alte pasari in zona).
Ma gandeam ca ne poate ajuta cumva sa observam cum se comporta animalele desi inainte de seismul din 2004 nu au fost reactii ciudate la animale sau cel putin eu nu am auzit pe cineva care sa faca astfel de afirmatii.
 
Dodo, probabil fie lumea nu era preocupata sa observe in mod special comportamentele animalelor, fie reactiile animalelor devin mai evidente doar inaintea cutremurelor foarte puternice. Seismul din 2004 e considerat unul de energie medie...:harhar::rolleyes:
 
sa inteleg ca ai observat ceva sau trebuia sa ai tu ultimul cuvant?
 
Am inteles ca la statia de la Vrancioaia au perusi care sunt pe post de seismografe de rezerva:wink: si chiar s-a observat ca au fost agitati inaintea cutremurelor de peste 4...Am si eu 2 perusi, dar, daca ar fi sa ma iau dupa reactiile lor, ar insemna ca in fiecare zi e un cutremur de minim 5, atat sunt de agitati, zboara, ciripesc continuu (chiar tipa, uneori)....
 
Au si pesti, si se pare ca au sarit din acvarii cu putin timp inainte de cutremurul din 2004. In prezent, pestii respectivi sunt monitorizati de la distanta (de la Bucuresti)...:whistling::rolleyes::unsure:
 
Da, dar daca ai pesti tocmai la Bucuresti... mai reactioneaza tot asa?

Ce fel de pesti au? Cred ca nu orice fel de peste sare in caz de cutremur. Apropo, cu ce scop sare pestele in caz de cutremur? Cu ce il ajuta asta in natura? Nu cred ca pestele e suficient de inteligent ca sa stie ca e in acvariu.
 
Am inteles ca ar fi o specie de peste din Japonia...Da, ce e drept, si eu sunt destul de rezervat relativ la ceea ce ar putea simti pestele respectiv din acvariul in care e tinut. :whistling::whistling: Orice s-ar spune, totusi conditiile din acvariu nu sunt tocmai aceleasi cu cele din mediul natural de viata al speciei respective...:unsure::unsure:
 
Da, se pare ca pestii tinuti la Bucuresti nu ar reactiona tot asa - sau n-au avut bani si timp sa experimenteze. Nu degeaba ii tin acolo. Si se prea poate ca tocmai conditiile nenaturale sa-i faca sa reactioneze asa. In mod normal, in natura, ce-i trebuie pestelui sa sara din apa inainte de cutremur? Pentru peste cutremurul este total neimportant.
Oricum, mi se pare ciudat ca exista niste receptori de ceva (ce?) prin care pestele simte ca vine cutremurul. Banuiesc ca pestele are acei receptori pentru altceva, de exemplu detectarea prazii sau a pradatorului, si este indus in eroare de cutremur. Ar fi interesant de stiut cand sare pestele din apa in mod normal, ce schimbare a mediului provoaca asta, pentru ca asa poate aflam ce trebuie detectat pentru a sti ca va fi cutremur.
 
Bine v-am gasit, ma intorc dupa o absenta destul de indelungata :unsure: Foarte interesant subiectul, la fel ca si reactia animalelor inainte de seism sau eruptie vulcanica (bine ca am scapat de vulcanii activi, ca mai aveam o bataie de cap). Am vazut pe Discovery ca in general animalele care traiesc in pamant se sesizeaza putin mai repede si ies rapid la suprafata, in ceea ce priveste animalele de companie n-as baga mana in foc pt cainele meu care va fii vesnic agitat.. :whistling:
 
...cat despre pestii de la Institut si despre receptorii lor eu cred ca e vorba mai degraba de o sensibilitate fina la anumite vibratii pre-seism (\"pre\" asta, dupa mine e cu prea putin timp inainte pt a fii real de folos). In rest e foarte interesant.
 
Voi reproduce aici cateva dintre cazurile de comportament neobisnuit al animalelor, asa cum au fost consemnate in lucrarea lui P.I.Marikovski, \"Animalele si cutremurele de pamant\" (Editura Tehnica, 1988). Este descris destul de amanuntit ceea ce s-a observat inaintea seismului din China din 4 februarie 1975 (provincia Haicheng-Liaoning). Lista de cazuri citate include si seismul din Romania din 4 martie 1977, si chiar cateva cuvinte despre ce a remarcat autorul (aflat atunci in Romania) in perioada 29-31 august 1986 !
 
Incepand de azi, voi posta aici exemplele de comportament neobisnuit al animalelor inaintea unor cutremure, exemple mentionate de P.I.Marikovski in lucrarea sa \"Animalele si cutremurele de pamant\". Eu cred ca prevestitorii seismobiologici vor avea o importanta semnificativa si se vor manifesta puternic si inaintea viitoarelor seisme vrancene puternice. E drept, s-ar putea obiecta, este dificil sa tragi concluzii, cat timp nu exista un sistem coerent de supraveghere a animalelor inclusiv in mediul lor natural, si nu numai a animalelor domestice din zonele urbane sau chiar rurale. Totusi, cred ca exemplele citate sunt interesante si va invit sa le parcurgeti.

Italia, Calabria, 5 februarie 1783
Inainte de cutremur multe gaste gagaiau, iar cainii urlau puternic. La suprafata marii a inceput sa pluteasca mult peste.

Rusia, Kamceatka, 23 august 1792, M=8,4
Cu 12 ore inainte manifestau o mare neliniste pasarile, in special randunelele. La amiaza ele au disparut.

Italia, Napolitania, 1805
Cu cateva minute inainte de cutremur vacile au inceput sa mugeasca puternic, oile si caprele sa behaie si sa se agite, incercand sa scape din tarcuri. Urlau ingrozitor cainii. Caii aflati inhamati in drum se opreau brusc, sfornaind straniu. Pisicile erau speriate, incercau sa se ascunda, parul lor era zbarlit. Iepurii de vizuina si cartitele isi paraseau vizuinele. Cativa caini, cu putin inainte de primul soc principal, si-au trezit prin latraturi stapanii care dormeau, ii trageau de haine afara din incaperi, parca dorind sa ii previna de pericolul iminent si astfel cativa oameni au fost salvati. Alarmant au inceput sa tipe gastele si alte pasari domestice. Pasarile salbatice zburau speriate de pe cuiburile lor. Pestii se ridicau la suprafata, se apropiau de tarmuri, adunandu-se in bancuri in unele locuri. Reptilele au disparut din refugiile lor. Furnicile au inceput sa paraseasca furnicarele cu cateva ore inainte de cutremur. Furnicile inaripate se loveau de ferestrele caselor. Cu o noapte inainte de catastrofa a aparut un stol de lacuste, care se deplasau spre mare.

Chile, Valparaiso, 19 noiembrie 1822
Inainte de cutremur stoluri de pasari de mare au trecut spre continent.

Chile, Concepcion, februarie 1835
Stoluri mari de pasari de mare au zburat spre continent, s-au rotit deasupra orasului cu 1h40min inainte de cutremur. Toti cainii au parasit oraselul Talacajano.

Cuba, Santiago de Cuba, 1853
Serpii si-au parasit refugiile si se tarau pe locuri deschise.

Japonia, Eddo (Tokyo), 11 noiembrie 1855, M=6,9
Cu 2-3 luni inainte vrabiile au parasit satele; cu 10 zile inainte gainile nu mai vroiau sa intre seara in cotetze si ramaneau sub cerul liber; cu 3 zile inainte vacile au iesit din grajduri. Chiar inaintea cutremurului tziparii nu se mai prindeau ca de obicei; in schimb se prindea bine lupul de mare. Multi crabi se urcau pe mal. Melcii de gradina se tarau din refugiile lor. O multime de serpi, trezindu-se din somnul de iarna, au iesit din gauri la suprafata pamantului. Se miscau greoi deoarece era frig.

Ma opresc deocamdata aici, dar voi continua cu alte exemple interesante din lucrarea mentionata.
 
Back
Sus