• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremure si animale

ursa, cu o ora si jumatate inainte de cutremurul din 2006, papagalita mea a inceput sa se agite si sa tipe cum nu mai facuse pina atunci. chiar i-am spus sotului meu ca parca ar presimti un cutremur. de atunci nu a mai facut niciodata asa. cred totusi ca animalele simt ceva...
 
ursa, cu o ora si jumatate inainte de cutremurul din 2006, papagalita mea a inceput sa se agite si sa tipe cum nu mai facuse pina atunci. chiar i-am spus sotului meu ca parca ar presimti un cutremur. de atunci nu a mai facut niciodata asa. cred totusi ca animalele simt ceva...


2004... :(( :green:
 
Da, urmarirea comportamentului animalelor, dar intr-o maniera sistematica, si nu pe cazuri izolate, este viabila.
 
cred totusi ca animalele simt ceva...

Perfect de acord. N-am negat asta. Animalele au şi alte capacităţi, care pare că nouă ne lipsesc sau, de fapt, s-au pierdut în tumultul vieţii civilizate. Dar la 3-4-5R greu de crezut că vor reacţiona. Probabil, cele mai sensibile specimene. Sunt destul de informat în această problemă, chestia cu animalele e veche de când lumea, n-a inventat nimeni roata acum. De aceea, dintotdeauna am avut pisică la apartament. Ei, nu doar de aia, îmi şi plac mult mâţele. Am avut 4 bucăţi până acum, ultima o am de 14 ani şi jumătate. Chestia e că se pare că am nimerit de fiecare dată cele mai nesimţite mâţe :(( fiindcă nu s-a agitat niciuna la cutremure. La \'77 aveam un superb maidanez de vreo 5 kg, tânăr şi care şi-a dus viaţa bine-mersi fără să ţină seama că vine un dezastru. Doar în timpul cutremurului s-a agitat, speriat probabil de trosnetele blocului. Am avut şi peşti de acvariu şi nu de puţine ori i-am găsit uscaţi pe jos, săriţi din acvariu, fără legătură cu vreun cutremur.

PS: Din câte ştiu eu, se pare că şerpii sunt cei mai sensibili şi parcă e şi normal să fie aşa.
 
Dar la 3-4-5R greu de crezut că vor reacţiona. Probabil, cele mai sensibile specimene.

de exemplu la cutr din 25 apr, aceeasi papagalita nu a reactionat deloc. probabil a fost prea slab.
 
Eu am fost fericita posesoare a 2 perusi, pereche. Acum mi-a mai ramas doar femela. La cutremurul din octombrie 2007, eu dormeam bustean. Aveam o perioada mai grea, acumulasem foarte multa oboseala si in seara aia am hotarat sa ma culc mai devreme. La ora 10 eram deja in pat. M-am trezit din cauza perusilor care se zbateau cu disperare in colivie, intr-un mod foarte ciudat si haotic, asa cum nu i-am mai vazut niciodata. M-am ridicat din pat, am aprins lumina si am observat ca nu pot merge drept, dar nu mi-am dat seama ce se intampla exact, pentru ca eram mult prea ocupata sa-i calmez, aveam senzatia ca or sa-si rupa gatul, asa de urat faceau. Se izbeau de peretii coliviei pur si simplu. La acea vreme locuiam tot la etajul 8, intr-un bloc de garsoniere din \'62-\'63, in zona Dristor, chiar langa gura de metrou. N-am simtit cine stie ce balans, mi-am dat seama ca a fost cutremur doar cand am auzit vecinii tipand pe culoar si cand am vazut ca ma suna mama la o ora asa tarzie.
La cutremurul din aprilie, femela perus nu s-a manifestat in nici un fel. Adica ea oricum se zbate tot timpul si este mai salbatica. Masculul in schimb, era f.linistit de fel si foarte sensibil la toate fenomenele naturale. Era f.agitat inainte de furtuni. Nu suporta tunetele si se ascundea intr-un colt al coliviei.
 
e o chestie simpla: cei care avem acelasi tip de vietati prin case/apartamente putem scrie intre noi cand vedem ceva mai ciudat si evident schimbat la comportamentul lor.
La pesti de ex. pot exista si alti factori din care sa aibe un anumit comportament. Insa este foarte mica probabilitatea ca acvarii din locatii diferite sa se confrunte cu aceleasi probleme in acelasi timp
 
Si o sa deranjez pe cineva daca urmaresc ratele din parc? Nu vreau sa scriu o teza de doctorat. Poate doar ele sa ise simta prost, urmarite de paparazi. Imi dau seama ca totusi comportamentul lor este alterat pentru ca nu au o viata tocmai salbatica, dar altfel unde stau nu pot sa cresc decat rame.
 
"Broaştele presimt cutremurele

Cercetătorii nu pot explica însă simţul acesta al animalelor

Potrivit unui studiu, apărut într-o revistă de specialitate, broaştele au simţit iminenţa seismului de anul trecut din Italia. Batracienii şi-au părăsit coloniile din oraşul L'Aquila cu trei zile înainte de devastatorul cutremur din aprilie 2009. Primele exemplare au fugit chiar cu cinci zile înainte.

Cercetătorii nu pot explica fenomenul, mai ales că broaştele se aflau la 74 de kilometri de epicentru. Tot anul trecut, 100.000 de broaşte au migrat înaintea seismului din provincia chineză Sichuan, soldat cu peste 60 de mii de morţi."

http://www.realitatea.net/broastele-presimt-cutremurele_707126.html

Concluzia: Luati-va broaste oameni buni! :113:
 

simt animale daq ie anumite conditii implinite. acu io cred ca in ultimu timp cu poluarea asta sonica shi electromagnetica mai degraba trebe sa ne reorientam spre mobile ceva...cum pica semnalu :113:
 
papagalul meu nu stiu daca a presimtit cutremurul, dar de simtit l-a simtit cu siguranta, ca s-a speriat si m-a trezit si pe mine, desi era in sufragerie si usa era inchisa.
am mai gasit pe mobotix ceva si cred ca nu e pusa in gluma
Postat de ion in 2011-05-01 04:07:53 GMT
Reactia cainilor de apartament este sa se piteasca sub mobile care i se par lui mai solide ? stie cineva ca al meu sa pitit sub pat si refuza sa iasa de acolo, ciudat ,pana acum nu a mai facut asa ceva , sa ma chinui sa il scot de acolo si el sa schelachaie agitat , stie cineva?care are caine de vreme mai indelungata.
 
http://www.descopera.ro/dnews/90240...plica-in-ce-mod-presimt-animalele-cutremurele

Pe baza ultimelor cercetări în domeniu, se pare că animalele simt schimbările chimice din pânzele freatice, înainte de declanşarea unui cutremur. Specialiştii cred că acesta este motivul modificării comportamentului unor animale înainte de cutremurele de pământ.

Cercetătorii au început să investigheze acest fenomen după ce au observat cum o întreagă populaţie de broaşte şi-a abandonat brusc balta cu câteva zile înainte de declanşarea cutremurului din L'Aquila, Italia, în 2009.

Descoperirile echipei de cercetători au fost publicate în periodicul Internaţional Journal of Environmental Research and Public Health . Conform rezultatelor cercetărilor, înainte de producerea cutremurelor, scoarţa terestră elimină particule încărcate electric care reacţionează cu apa din pânzele freatice şi apele de suprafaţă. Animalele care trăiesc în aceste ape sau în apropierea lacurilor şi râurilor sunt extrem de sensibile la fiecare schimbare din chimia apei, deci simt cutremurele cu câteva zile înainte ca plăcile tectonice să se mişte.

Echipa condusă de profesorul Friedermann Freund, din cadrul NASA, şi Rachel Grant, din partea Universităţii Deschise din Marea Britanie, speră ca descoperirea lor să inspire o colaborare mai strânsă între biologi şi geologi, pentru a prevedea cu exactitate un cutremur, cu câteva zile înainte de producerea acestuia.

Broaştele din L'Aquila nu sunt singurul exemplu de caz în care animalele au presimţit un cutremur. Există sute de relatări şi rapoarte din lumea întreagă cu privire la modificarea evidentă a comportamentului animalelor înainte de producerea seismelor.

" Se cunoaşte deja, în comunităţile medicale, că ionii încărcaţi pozitiv pot provoca oamenilor dureri de cap şi senzaţii de greaţă. De asemenea, aceşti ioni duc la creşterea nivelului serotoninei, un hormon de stres din sângele animalelor. Aceeaşi ioni încărcaţi pozitiv reacţionează cu apa, producând peroxid de hidrogen. Lanţul de transformări chimice influenţează materiile organice dizolvate în apa iazurilor, lacurilor şi bălţilor, crescând considerabil nivelul toxicităţii materiei organice, fapt care duce la alarmarea animalelor din lacuri", afirmă profesorul Freund.

http://www.bbc.co.uk/nature/15945014
 
Cum se cheama pestele japonez? Se gaseste la noi?
 
Back
Sus