http://www.descopera.ro/dnews/90240...plica-in-ce-mod-presimt-animalele-cutremurele
Pe baza ultimelor cercetări în domeniu, se pare că animalele simt schimbările chimice din pânzele freatice, înainte de declanşarea unui cutremur. Specialiştii cred că acesta este motivul modificării comportamentului unor animale înainte de cutremurele de pământ.
Cercetătorii au început să investigheze acest fenomen după ce au observat cum o întreagă populaţie de broaşte şi-a abandonat brusc balta cu câteva zile înainte de declanşarea cutremurului din L'Aquila, Italia, în 2009.
Descoperirile echipei de cercetători au fost publicate în periodicul Internaţional Journal of Environmental Research and Public Health . Conform rezultatelor cercetărilor, înainte de producerea cutremurelor, scoarţa terestră elimină particule încărcate electric care reacţionează cu apa din pânzele freatice şi apele de suprafaţă. Animalele care trăiesc în aceste ape sau în apropierea lacurilor şi râurilor sunt extrem de sensibile la fiecare schimbare din chimia apei, deci simt cutremurele cu câteva zile înainte ca plăcile tectonice să se mişte.
Echipa condusă de profesorul Friedermann Freund, din cadrul NASA, şi Rachel Grant, din partea Universităţii Deschise din Marea Britanie, speră ca descoperirea lor să inspire o colaborare mai strânsă între biologi şi geologi, pentru a prevedea cu exactitate un cutremur, cu câteva zile înainte de producerea acestuia.
Broaştele din L'Aquila nu sunt singurul exemplu de caz în care animalele au presimţit un cutremur. Există sute de relatări şi rapoarte din lumea întreagă cu privire la modificarea evidentă a comportamentului animalelor înainte de producerea seismelor.
" Se cunoaşte deja, în comunităţile medicale, că ionii încărcaţi pozitiv pot provoca oamenilor dureri de cap şi senzaţii de greaţă. De asemenea, aceşti ioni duc la creşterea nivelului serotoninei, un hormon de stres din sângele animalelor. Aceeaşi ioni încărcaţi pozitiv reacţionează cu apa, producând peroxid de hidrogen. Lanţul de transformări chimice influenţează materiile organice dizolvate în apa iazurilor, lacurilor şi bălţilor, crescând considerabil nivelul toxicităţii materiei organice, fapt care duce la alarmarea animalelor din lacuri", afirmă profesorul Freund.
http://www.bbc.co.uk/nature/15945014