Seismicitatea zonei FAGARAS (care include Valea Oltului, coada lacului de acumulare Vidraru, zona de nord a masivului Fagaras si zona Campulung Muscel) este determinata de mai multe falii crustale active. Principalele falii sunt urmatoarele:
1. falia Lovistei (Lotru-Brezoi-Titesti-Depresiunea Lovistei-Cumpana-Piscul Negru-Nord Campulung Muscel). Este o falie foarte importanta si activa, care a generat multe cutremure de-a lungul timpului. Depresiunea Lovistei este, de altfel, o depresiune de origine tectonica, formata in urma unor ample miscari tectonice in perioada cuaternara, cred. Falia incepe la vest de Olt, undeva pe valea Lotrului, \"taie\" Valea Oltului in zona Brezoi-Caineni-Titesti (la nord de Calimanesti-Caciulata), trece prin capatul nordic al lacului de acumulare Vidraru-Arges (in zona Cumpana-Piscul Negru), si ajunge pana la nord de Campulung Muscel. Ultimele cutremure fagarasene puternice (din 1746,1832 si 1916) au fost generate tocmai de aceasta importanta fractura crustala, cu extensie regionala. De remarcat faptul ca intre evenimentele seismice majore (de magnitudine 6-6,5 pe scara Richter), activitatea seismica locala este destul de scazuta, pe perioade de multe decenii, asa-numite perioade de \"liniste aproape totala\" (adica fara evenimente de magnitudine moderata);
2. falia Bihor-Olt este o alta falie importanta, care porneste din judetul Bihor, Campia Crisurilor, trece prin centrul Depresiunii Transilvaniei si ajunge la Valea Oltului. Este de asemenea sursa a unor cutremure fagarasene slabe si moderate, destul de frecvente;
3. falia sud-transilvana separa partea de nord a masivului Fagaras de Podisul Transilvaniei si, de-a lungul timpului, a generat unele dintre cutremurele fagarasene puternice. De exemplu, seismul din 26 octombrie 1550 (intensitate maxima IX pe scara Mercalli, magnitudine in jur de 6,5), care a afectat foarte puternic orasul Sibiu (distrugeri severe) pare a fi fost generat tocmai de aceasta falie sud-transilvana !!!!!
4. prelungirea faliei majore IntraMoesice. Este vorba de falia majora care trece prin estul Munteniei, si a carei prelungire, extensie nordica, ajunge pana la Campulung Muscel. Aceasta extensie nordica a faliei IntraMoesice genereaza activitatea seismica din zona Campulung Muscel, activitate care este una moderata (magnitudine maxima 5,2 pe scara Richter). Totusi, la Campulung Muscel si in imprejurimi cutremurele locale sunt destul de frecvente.
In afara de aceste falii importante, exista o serie de falii mici, locale, in zona Muntilor Fagaras, care genereaza destul de des cutremure de mica magnitudine, intr-un mod destul de neuniform insa, deci cu raspandire oarecum difuza a epicentrelor.
Iata asadar ca seismele fagarasene se coreleaza bine cu un sistem de falii crustale importante, care explica nivelul destul de ridicat de seismicitate a acestei zone.
Prin urmare, draga Dodo, cutremurul de ieri a fost unul tectonic tipic (pentru care, de fapt, s-a calculat si o adancime focala, de 5 km...nimic neobisnuit!!!!). Caderea unei stanci nu poate provoca un cutremur de 2,4 grade pe scara Richter. Gandeste-te, draga Dodo, ca exploziile de la WTC din 11 sept 2001 au fost echivalente cu 2 cutremure de magnitudine 1,1 si, respectiv, 1,3 grade pe scara Richter !!! Iti dai seama, cred, de semnificatia acestor cifre. Falia Lovistei trece CHIAR PRIN locul unde a fost epicentrul seismului tectonic de ieri. In orice caz, vibratia provocata de caderea unei stanci, Dodo, nu poate fi inregistrata la distanta, ci doar in locul in care s-a petrecut evenimentul. EMSC oricum pune doar cutremure tectonice sau, eventual, explozii nucleare subterane. Deci e nerealist sa crezi ca a cazut o piatra in Defileul Oltului si de aia a fost cutremurul. Mai degraba eu as vedea legatura inversa. Anume, activitatea seismica locala din Valea Oltului poate favoriza alunecarile de teren. Asta e mai plauzibil.
Cam asta e treaba cu originea cutremurelor fagarasene. Intrebari, Dodo ? :ack::harhar::hypocrite::harhar::harhar: