• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Informatii despre cladiri

jericho link a spus:
buna ziua,

doresc sa cumpar un apartament 3 camere in zona metrou titan, intr-un bloc monolit(din cate am inteles), la etajul 8/10 si ca an de constructie 69/70. ptoblema e ca am observat o fisura in tavanul dormitorului mare precum si o fisura intre peretele comun dintre dormitorul mic si sufragerie. cum nu ma pricep deloc, as vrea sa ma ajutati cu o parere de specialisti, cam ce inseamna aceste fisuri, fiindca sunt tare nelinistit... multumesc

Sunt si eu interesata de raspunsul la aceasta intrebare.. am gasit un apartament in aceasi zona tot din 1970 .. culmea ca spune "structura rezistenta: caramida" ... [!?]
 
Candlejack link a spus:
Sunt si eu interesata de raspunsul la aceasta intrebare.. am gasit un apartament in aceasi zona tot din 1970 .. culmea ca spune \"structura rezistenta: caramida\" ... [!?]

mai bine cauta altceva, zic eu.
 
victor24ct link a spus:
multumesc pentru intampinare. desigur ca ma refer doar la ceea ce se poate deduce din poza, adica tipul de bloc (rezistenta acestui proiect). toti peretii interiori sunt din beton, si nu s-a umblat la ei (am fost in apartamente cand s-au mai schimbat tevi, etc, si nimeni nu a intervenit asupra peretilor). exista in bucatarie o camara din bca subtire (de vreo 7 cm) care a fost eliminata din majoritatea apartamentelor, dar restul peretilor sunt la locul lor. subsolul.... a avut perioade scurte de inundare, dar in marea majoritate a timpului este uscat. iar referitor la materiale nu ma pot pronunta, decat ca atunci cand am schimbat usa la intrare, cea noua avea 4 cm in plus pe latime. a fost jale mare sa mareasca golul cu 4 cm - au rotopercutat cm cu cm betonul, care mie mi s-a parut foarte dur, dar nu ma pot pronunta. repet, intrebarea vizeaza in principal tipul de proiect al cladirii

Victor, peretii de beton au rol de rezistenta la blocul in care stai. Daca vrei siguranta seismica, ar fi bine sa nu mai umbli cu rotopercutorul la ei...
 
anda link a spus:
mai bine cauta altceva, zic eu.

Tocmai l-am vizitat si am observat grinzi de rezistenta de beton. Deci "structura rezistenta caramida" era incorect. Are structura de rezistenta din grinzi de beton iar peretii din caramida cu gauri.. scuzati limbajul dar nu mai stiu cum se cheama in clipa asta. Am o intrebare legat de lift..care ajunge doar pana la etajul 8 iar la 9 trebuie sa urci pe scari... e pentru ca etajul 9 a fost adaugat apoi fara sa fie de la inceput prevazut? Nu prea inteleg de ce s-ar oprii cu liftul la 8.. In rest blocul arata foarte bine, nici o crapatura, nimic. Ma voi duce sambata sa vad si subsolul.

ahh... pe parti blocul are caramida in exterior..banuiesc ca are doar o functie estetica ..dar caramida acoperea si geamurile bailor [forma un fel de grilaj acolo] iar proprietarii au spart grilajul respectiv ca sa fie geamurile libere ..are vreo importanta pentru rezistenta blocului?
 
da, chiar e ciudata chestia cu liftul. mai exista blocuri de acelasi tip in zona? la ele e la fel?
caramida de la exterior e doar decorativa cred, si nu are importanta ca au spart-o.
 
asa sunt multe blocuri in Titan. au casa liftului la etajul 9, nu o au pe bloc.

Candlejack link a spus:
Tocmai l-am vizitat si am observat grinzi de rezistenta de beton. Deci \"structura rezistenta caramida\" era incorect. Are structura de rezistenta din grinzi de beton iar peretii din caramida cu gauri.. scuzati limbajul dar nu mai stiu cum se cheama in clipa asta. Am o intrebare legat de lift..care ajunge doar pana la etajul 8 iar la 9 trebuie sa urci pe scari... e pentru ca etajul 9 a fost adaugat apoi fara sa fie de la inceput prevazut? Nu prea inteleg de ce s-ar oprii cu liftul la 8.. In rest blocul arata foarte bine, nici o crapatura, nimic. Ma voi duce sambata sa vad si subsolul.

ahh... pe parti blocul are caramida in exterior..banuiesc ca are doar o functie estetica ..dar caramida acoperea si geamurile bailor [forma un fel de grilaj acolo] iar proprietarii au spart grilajul respectiv ca sa fie geamurile libere ..are vreo importanta pentru rezistenta blocului?
 
Buna ziua,

Sunt nou pe forum si am urmarit de ceva vreme discutiile pe tema influentei cutremurelor asupra cladirilor. Dezbaterile mi s-au parut deosebit de interesante si de aceea as dori sa aflu parerile voastre in ceea ce priveste modul de realizare a unor blocuri din zona unde locuiesc (cart. Giurgiului); as dori sa-mi spuneti daca blocurile sunt "trainice" sau nu. Mentionez ca din cate am auzit de la cunostintele care locuiesc in imobilele respective nu s-au inregistrat avarii semnificative ale peretilor din beton ori a tavanelor insa ma gandesc ca dupa mai mult de 35 de ani de la constructie blocurile ar putea sa fie "slabite".

Blocul 11
An constructie: 1964
Inaltime: aprox. 30m, P+10E unde P este destinat spatiilor comerciale si unei intrari in fostul cinematograf "Flamura", 7 scari.
Mentiuni: In fata blocului se pot observa doar 9 etaje, insa in spatele imobilului se vede si cel de-al 10-lea etaj dispus pe acelasi nivel cu casa liftului.
Blocul este foarte asemanator cu cele de pe Calea Grivitei (intersectia cu Str.Soveja si nu numai), Calea Giulesti si Cantemir din cauza ca au fost realizate in aceeasi perioada.

Blocul 13
An constructie: 1963
Inaltime: aprox. 44m, P+15E+T unde P este destinat spatiilor comerciale

M-ar interesa sa-mi spuneti va rog si modul in care au fost realizate aceste constructii daca se poate (cadre, monolit, prefabricat etc)
Am atasat doua fotografii mai vechi, cei drept: Prima arata blocul de 15 etaje, iar in cea de-a doua se poate observa, cam slab, blocul 11 in dreapta imaginii, iar in ultimele doua, cu ajutorul Google, se pot observa fata si spatele blocului 11.
 
Buna ziua,

Rasfoiesc acest forum pentru prima data, nu stiam ca exista, si vad multe afirmatii ce par a fi corecte, unele chiar foarte utile, altele nu le inteleg.

Din ce am citit pana acum nu am inteles de ce se afirma ca:

a) Perioada de colt Tc este perioada proprie a terenului?

b ) O constructie care are perioada proprie de vibratie apropiata de perioada de colt Tc intra in rezonanta?

c) De ce se spune ca structurile din beton armat realizate din panouri prefabricate (1) au o comportare mai buna la cutremur decat cele in cadre monolit (2)?

Din cate stiu, si va rog sa ma corectati:

a) Tc, Tb, Td sunt perioadele de control (colt), care caracterizeaza spectrul de raspuns elastic. Nu sunt perioada proprie a terenului, ci doar granite pentru anumite zone ale sprectrului de raspuns. Spectrul de raspuns elastic impreuna cu acceleratia caracterizeaza raspunsul dinamic intr-un amplasament. Adica intr-un amplasament dat o structura va avea acceleratia relativa fata de teren mai mare sau mai mica decat a terenului in functie de cum va arata accelerograma pentru acel amplasament (continutul de frecvente). Practic spectrul de raspuns indica indirect continutul posibil de frecvente intr-un amplasament.
b ) Spectrul de raspuns elastic β(T) cuprinde un palier constant intre Tb si Tc unde β(T) (care este factorul de amplificare dinamica) are valoarea maxima. Asta se traduce ca pentru toate structurile care au perioada proprie de vibratie intre Tb si Tc amplificarea dinamica "rezonanta" are loc cu valoarea maxima. Adica pentru Bucuresti intre Tb=0.16s si Tc=1.6s mai exact toate constructiile exceptand blocurile foarte inalte, si flexibile 16+ etaje .

c) Se pot spune urmatoarele:

1) Structura din panouri prefabricate este proiectata si are comportament in domeniul elastic, adica la depasirea fortei de proiectare are loc ruperea fragila, prabusirea, pericolul consta in special in deteriorarea legaturilor intre elementele structurale prefabricate. In acelasi timp este mai grea (decat una in cadre cu zidarie din bca) deoarece uzual pereti de compartimentare intre apartamente si cei exteriori sunt din beton armat prin urmare rezulta masa mai mare.

2) Structura in cadre este este proiectata si are comportament in domeniul postelastic cu posibilitatea de disipare a energiei, adica la depasirea fortei de proiectare vor exista deteriorari semnificative dar cu prevenirea colapsului.

Multumesc pentru eventualele raspunsuri
 
LiviuM, bun venit la noi.
am primit pe mail raspuns la intrebarile tale, de la Dr. ing. Emil Sever GEORGESCU, Director Stiintific Constructii INCD URBAN-INCERC
Directorul Centrului European pentru Reabilitarea Cladirilor (ECBR)
Ce s-a facut in anii 1963-64, ca tipologie, are niste sensibilitati deoarece codul de atunci avea forte de calcul mult mai mici si spectre de tip californian. Pana in 1977, cladirile f inalte de ex. 15 etaje, erau f dezavantajate, desi se credea exact invers. Panourile mari de la noi din primele serii erau poate mai sensibile, dar apoi s-au facut teste pe noi tipuri de imbinari pe toate laturile, contra colapsului progresiv, structuri care nu au fost deloc fragile, s-au comportat cel mai bine in 1977, deoarece erau implicit rigide si nu au intrat in zone de spectru defavorabile. Cadrele, despre care se credea ca sunt din principiu ductile, in realitate nu erau cat trebuia, deoarece ductilitatea cere niste detalieri de dimensionare si armare, care de abia in anii 1980 s-au pus la punct. Oricum diferenta de baza a fost data de fortele seismice reduse si zonarii de atunci, ca si de spectrele de proiectare californiene.

Spectrul este pentru proiectare, deci niste constructii de acum tin seama de acele amplificari, chiar daca, si tocmai fiindca sunt in acea zona de spectru. Cele proiectate dupa spectrul pre-1977 pot prezenta amplificari de raspuns pentru care nu erau concepute, deci au aparut si pot sa apara suprasolicitari nefavorabile. Oricum, nu la plansee este cheia rezistentei, desi pot sa apara niste fisuri pe acolo.
Ce se scrie despre spectre este in linii mari asa. Dar afirmatia ca „ pentru toate structurile care au perioada proprie de vibratie intre Tb si Tc amplificarea dinamica \"rezonanta\" are loc cu valoarea maxima” este un pic fortata. Mai bine ar fi sa spunem ca datele disponibile care nu sunt ca la farmacie, adica sa avem pentru fiecare amplasament „siguranta” ca se va produce o anumita compozitie de frecvente, de aceea se defineste acel spectru de proiectare acoperitor si palierul care acopera o gama de frecvente (care pot diferi la un seism fata de altul in acelasi amplasament) , dar toate cladirile trebuie sa fie protejate prin marimea fortelor de calcul considerate la proiectare. La cutremurele crustale spectrul are palierul mai scurt, spre stanga, si se presupune ca dupa ce se intra pe curba parabolica descendenta rezulta valori de fortze mult mai mici. Paradoxul este ca la cutremurele din Noua Zeelanda 2010 si 2011 aceste „reguli” s-au dovedit depasite de realitate, au aparut perioade mai lungi si chiar amplificari care depaseau spectrele de cod chiar pentru perioade de revenire de 475 de ani, in zone de spectru si de tip structural presupuse a fi cu forte mai reduse! Vezi atasat. Se invata mereu din seisme reale iar codurile se refac.



Deci daca recapitulam:

- ce s-a facut in anii 1963-64, ca tipologie, are niste sensibilitati deoarece codul de atunci avea forte de calcul mult mai mici si spectre de tip californian.

- Pana in 1977, cladirile f inalte de ex. 15 etaje, erau f dezavantajate, desi se credea exact invers, ca sunt expuse la forte mai mici.

- Comparatia cadre sau alte structuri monolite vs. panouri prefabricate se referea inainte de 1977 la credinta ca panourile mari se prabusesc precum niste carti de joc, dupa ce in 1968 a fost un accident in Anglia la Ronan Point, o explozie la un etaj superior.

- Panourile mari de la noi din primele serii 1959....1960 erau poate mai sensibile, aveau imbinari numai la colturi, dar apoi s-au facut teste la INCERC din anii 1970 pe noi tipuri de blocuri IPCT (cu pereti structurali) imbinari cu armare si pene de forfecare pe toate laturile, contra colapsului progresiv. De aceea aceste structuri care nu au fost deloc fragile, s-au comportat cel mai bine in 1977, chiar cele P+8, deoarece erau implicit rigide si nu au intrat in zone de spectru defavorabile. Dincolo de asta, in fabrica se controla calitatea, in timp ce pe santier mai de loc, in acea epoca de aur !

- Cadrele, despre care se credea ca sunt din principiu ductile, in realitate nu erau ductile cat trebuia, si mai ales la solicitarile reale de Vrancea, deoarece ductilitatea cere rezistenta la solicitari multiciclice, si mai ales niste detalieri de dimensionare si armare, care de abia in anii 1980 s-au pus la punct. Oricum diferenta de baza a fost data de fortele seismice reduse si zonarii de atunci, ca si de spectrele de proiectare californiene. In cele mai putin periculoase cazuri, flexibilitatea lor sporita a dus la lucrul pana la sacrificiu al zidariei din cadre, dupa care s-a preluat si de cadru forta care nu mai putea sa fie partajata. Daca acest lucru s-a petrecut mai spre sfarsitul ciclurilor alternante date de Vrancea, cadrul a scapat (oare ? poate ! speram !) mai putin suprasolicitat si nefisurat grav. Daca nu...se vede cate ceva pentru cine are ochi...Este clar ca la schelet tip pre-1940 care nu era cadru de fapt zidaria, daca era caramida plina, a salvat structura, deoarece ansamblul schelet-zidarie a preluat fortele. Salvarea se refera la ramanerea in picioare, deoarece nu stim ce si cat din armatura si asa slaba de atunci nu a fost dusa in post-elastic...fisurile se inchid dupa seism si descurca-te !

- Spectrul este pentru proiectare, deci niste constructii de acum tin seama de acele amplificari, chiar daca, si tocmai fiindca sunt in acea zona de spectru. Cu conditia ca seismul real sa dea un spectru care sa nu depaseasca acel cod.

- Cele proiectate dupa spectrul pre-1977, fara cerinte clare de ductilitate sau dupa nici un cod pot prezenta amplificari de raspuns pentru care nu erau concepute, deci au aparut si pot sa apara suprasolicitari nefavorabile. Oricum, nu la plansee este cheia rezistentei, desi pot sa apara niste fisuri pe acolo.

sever, iti multumesc mult pentru ca ti-ai rupt din timp ca sa ne lamuresti :32:
 
Salutare tuturor! Forumul initiat si sustinut de voi este foarte interesant si util si vreau sa va felicit!

In alta ordine de idei am si eu o intrebare (s-a mai discutat dar foarte putin) despre blocurile "prietenia-rusesti" cu 8 etaje construite in perioada 1980-1986 (nu stiu daca am retinut corect pseudonimul). Locuiesc in zona Diham dar vreau sa ma mut in zona Baba Novac (ambele blocuri sunt construite in '83 si '82). Cat de stabile sunt acele blocuri (din prefabricate sudate "la mustati"), tinand cont ca cutremurul din '77 nu "le-a cunoscut", si cum s-ar comporta ele la un sesism serios? Rost-urile dintre placile de prefabricate au vreun rol negativ? (nu au fost "tencuite" si sunt vizibile la fiecare etaj/camera). Un etaj precum 5 sau 6 ar fi "rau"?
 
Bloc OD16

Am vrut sa cumpar un apartament in Militari, in urma cu ceva timp si un agent imobiliar incerca sa-mi propuna un apartament in blocul OD16 din Militari, vizavi de Piata Veteranilor.
Imi explica ca blocul este construit monolit din beton turnat si ca este foarte rezistent. Dinntr-o intamplare nu am cumparat atunci apartamentul desi avea un pret bun. Era orientat catre nord si ma feresc sa cumpar catre acea directie din cauza lipsei soarelui.

Atunci nu stiam nimic despre problemele majore avute de acel tip de blocuri, si agentul imobiliar nu mi-a spus nimic. Consider acest lucru incorect, pentru ca nu ai cum sa omiti ca o scara a acelui bloc s-a prabusit la cutremur.

Am inteles ca mai multe blocuri de pe bulevardul Iuliu Maniu au avut probleme la cutremur. Poate cineva sa lamureasca daca blocurile de pe bulevardul Iuliu Maniu (maiu vechi de 1977) sint sigure in caz de cutremur ?

Exista o harta a cartierului Militari in care sa apara si anul de constructie al blocului ?

Constructia metroului a afectat structura de rezistenta si fundatia blocurilor de pe acest bulevard ?

Multumesc anticipat,

Am observat ca exista mai putine explicatii despre blocurile din cartierul Militari si cred ca ar trebui lamurit de cineva pericolul (daca exista) pentru blocurile mai vechi de 77.
 
mda, tipic pentru agentii imobiliari de la noi.
totusi, blocurile OD au trecut si peste alte cutremure serioase.
 
Buna tuturor. Vreau si eu sa cumpar un apartament in Bucuresti, Drumul taberei (Valea Oltului).
Am gasit un apartament cu 2 camere in Blocul A43 de pe Valea Oltului. Bloc construit in 1973, 4 etaje, apartamentul e la etajul 4.
Cineva care stie, imi poate recomanda, daca sa cumpar acest apartament sau nu?
Blocul cu toate ca e din 1973 arata destul de bine la interior. Nu am vazut crapaturi pe pereti.
Am pus si o harta sa arat care este blocul.
 
Buna tuturor!
Citesc acest forum de ceva timp, dar m-am hotarat sa imi fac cont aici deoarece as avea cateva intrebari pentru cei avizati. ( Sper ca topicul la care postez e potrivit).
Am gasit pe Lascar Catargiu un apartament de 2 camere intr-un fel de vila cu parter, un etaj si o mansarda, construita in anii 20. Pentru cei care stiu zona, e cea lipita de hotelul Minerva cu restaurantul chinezesc la parter, si de curtea ambasadei Indoneziei ( daca nu ma insel ). Tot ce stiu despre vila este ca nu a fost renovata niciodata, este din caramida si nu au fost facute niciodata modificari inauntru ( pereti sparti sau ceva de genul ). A iesit din cutremurul din '77 asa cum e acum, cu tencuiala un pic cazuta in interiorul gangului. In rest, nimic suspect. Dar eu nu ma pricep.
Ideea este urmatoarea : trec mai departe din start sau exista anumite lucruri legate de constructie si material folosit pe care le-as putea afla de la administrator sau pe care le-as putea observa eu insami? Casa este dispusa ca un patrat, cu un gang in mijloc. Administratorul mi-a zis ca e foarte teapana, dar as vrea sa ma interesez mai in detaliu despre ce inseamna "teapana".
Sper sa ma puteti ajuta. Multumesc.
 
Doar două clădiri de locuit încadrate în clasa I de risc seismic au fost consolidate în acest an în Bucureşti. Dacă reabilitarea acestora ar merge tot aşa, Bucureştiul ar fi pregătit pentru un eventual cutremur, adică nu ar mai avea clădiri de locuit şubrede, în vreo 150 de ani, condiţia fiind ca cele consolidate să se menţină.

Numărul clădirilor cu bulină roşie din Bucureşti este de aproximativ 300, la nivelul întregii ţări numărul clădirilor care au nevoie urgenta de consolidare este de câteva mii. „În anul 2011 au fost finalizate lucrările de consolidare la 2 clădiri de locuit cu mai multe etaje încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public situate în municipiul Bucureşti” arată datele Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) solicitate de RTV.net. În momentul de faţă se mai află în lucru 7 astfel de clădiri de locuit. „Lucrările de consolidare se efectuează la patru clădiri în Bucureşti, una în Roman, judeţul Neamţ şi două în Tulcea” mai arată Ministerul Dezvoltării.

Anul acesta se poate spune că s-a lucrat mai bine, autorităţile acordând o mai mare atenţie clădirilor cu bulină roşie, mai ales celor din Capitală. „În anul 2010 au fost finalizate lucrările de consolidare la două clădiri de locuit multietajate încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public situate în municipiul Bucureşti şi municipiul Ploieşti” precizează MDRT.

De la demararea programului de reabilitare a clădirilor cu risc seismic ridicat, din 2007, au fost reabilitate în total doar 20 de clădiri. Cele mai multe clădiri au fost consolidate în Bucureşti, respectiv 15 blocuri şi câte una în Galaţi, Ploieşti, Brăila, Mureş şi Bacău.

http://m.rtv.net/article/7239
 
Care este parerea voastra despre un bloc din 1977, pe structura de grinzi cu pereti de BCA. este P+10 cu spatii comerciale la parter.
 
ca te leagana la cutremur, dar ar trebui sa reziste daca nu-s facute modificari
 
In general sa te feresti de blocuri cu magazine la parter, mai ales facute inainte de 77
Magazinele la parter creaza un punct slab de rezistenta la nivelul parterului, chiar cu o buna proiectare un bloc cu magazine la parter este mai slab fata de unul creat identic de sus pana jos.
La blocurile facute dupa 1980, 81 facute dupa alte norme de proiectare nu ar trebui sa apara probleme.
Daca chiar esti interasat de bloc cere sfatul unul specialist la fata locului, pentru ca nu "seamana" doua blocuri unele cu alte, depinde si de tipul solului, modul de realizare, etc ...
Structura de grinzi + BCA facute inainte de 77 a creat probleme la cutremur, din cauza subarmari sau betonului segregat (mai ales in zonele de legatura stalp grinda. Depinde de proiect, daca nu exista si pereti de beton armat, te leagana rau
 
salut tuturor, sunt nou pe forum, am apucat sa citest asa diverse pareri..

eu veau sa-mi cumpar un appartement de 2 camere , decomandat, intr-un bloc tip P ,drumul taberei , favorit, mai exact pe strada sau aleea pravat . Stiu ca sunt decomandate, au balcoane, bucataria si baia(geam) pe curtea interioara. Ce nu stiu exact : blocurile sunt din caramida si la exterior placi prefabricate? sau doar din caramida sau doar din placi prefabricate?
Mai stiu ca sunt construite in 63-64. Stie cineva daca au fost afectate in urma cutremurelor din 77 si 86? Stiu ca au fost si intial proiectate sa fie de 8 etaje..si cica ar avea o structura mai rezistenta (asa se zice..) nu zic ca e adevarat..

Merita sa cumpar un apartament aici?

Multumesc
 
Bloc M31K Titan Lunca bradului

Buna seara,
Acest bloc era in constructie la cutremur,si a fost finalizat in 1978.
Din spusele proprietarului, ar fi fost turnat, nu e din placi, si are adapost antiatomic.

Aveti informatii legate de rezistenta acestuia?Merita cumparat un apartament in acest bloc?

Multumesc,
Lucian
 
Back
Sus