• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Informatii despre cladiri

Exista 4 sisteme de constructie metalice pentru cladirile civile:
-Cadre necontravantuite, formate din stalpi, grinzi (principale si secundare) metalice si placi.
-Cadre contravantuite centric, cu stalpi, grinzi, contravanturiri (bare dispuse in \\"X\\" sau \\"V\\") metalice, si placi.
-Cadre contravantuite excentric, cu stalpi, grinzi, contravantuiri metalice dispuse excentric
-Constructii cu panouri de forfecare, cu panouri de forfecare (formate din panouri metalice protejate cu beton armat), stalpi, grinzi metalice si placi.

TeoX m-ai terminat :D. nu cumva ai si niste poze sau niste schite cu care sa exemplifici? pt cine nu e de specialitate e greu de priceput ce-i cu constructiile alea :unsure:
 
Ca sa-l completez pe TeoX mai exista si alte tipuri de structuri metalice:
-structuri duale (cadre necontravantuite+cadre contravantuite) cum sunt practic majoritatea structurilor metalice
-structuri metalice asociate cu pereti din beton armat la care forta seismica e preluata de peretii din beton armat , iar structura metalica preia numai efortele gravitationale.
Intrarea in curgere nu e un fenomen specific constructiilor metalice, acest lucru se intampla si la betonul armat si se refera la aparitia deformatiilor plastice in otel.
 
Intradevar, nu e foarte clar, din cauza asta pun si doua poze in care se vede configuratia acestor tipuri de cladiri.
Legat de curgere, aceasta nu e asociata neaparat cu ceva negativ. La toate cladirile sunt zone configurate special pentru a intra in curgere. Aceste zone disipa foarte multa energie in timpul cutremurelor. Daca nu ar fi aceste zone, stalpii si grinzile ar trebui sa fie mult mai mari pentru a putea prelua toata forta seismica.
 
alta treaba ! acu pricep si eu ceva :D
 
Buna,

Locuiesc intr-un bloc de tip OD si de curand am aflat ca este incadrat in Clasa 2 de Risc Seismic ( Rs2 ). Am cumparat apartamentul in 2004, moment in care nu am gasit nimic despre vulnerabilitatea acestui tip de imobil. Chiar am facut credit la vremea respectiva si nu a fost nici o problema din partea bancii.
Nu e tocmai o veste buna, planuiam sa ma mut intr-un apartament mai mare si contam pe valoarea celui prezent ( tocmai l-am achitat inainte de termen ).

Am rugamintea sa imi spuna cineva ce inseamna Rs2 in \"limbaj uman\" :smile:
Daca trebuie consolidat, ce trebuie facut pentru consolidare: unde sa ma informez, unde trebuie sa mearga asociatia de locatari, ce sa faca, cat dureaza de principiu ...

Consider ca locatarii din bloc trebuie sa fie informati si mobilizati.

Multumesc frumos.

PS: tjkl, esti bine informat si probabil lucrezi in domeniu. Limbajul ingineresc folosit in topic-uri denota asta.
Poti sa imi dai o mana de ajutor ?
Am incercat sa trimit un mesaj privat dar nu pot pentru ca la inscrierea pe forum nu a venit confirmarea pe e-mail.
 
Clasa RsII, corespunde constructiilor la care probabilitatea de prabusire este redusa, dar la care sunt asteptate degradari structurale majore la incidenta cutremurului de proiectare.Cam atat iti pot spune despre clasa de risc seismic II.Parerea mea este ca cel mai important este sa se faca o expertiza tehnica si abia dupa aceea sa se vada daca e nevoie de consolidare sau nu.Pana atunci putem doar sa ne dam cu parerea.Informatii mai multe cred ca gasesti pe net si exista oricum si carti de legislatie in domeniul acesta.
 
Clasa RsII, corespunde constructiilor la care probabilitatea de prabusire este redusa, dar la care sunt asteptate degradari structurale majore la incidenta cutremurului de proiectare.Cam atat iti pot spune despre clasa de risc seismic II.Parerea mea este ca cel mai important este sa se faca o expertiza tehnica si abia dupa aceea sa se vada daca e nevoie de consolidare sau nu.Pana atunci putem doar sa ne dam cu parerea.Informatii mai multe cred ca gasesti pe net si exista oricum si carti de legislatie in domeniul acesta.

Multumesc pentru raspuns.
Ce inseamna \"cutremur de proiectare\" ? are o valoare concreta Richter ?
 
Un cutremur de proiectare are o valoare concreta ca acceleratie, nu magnitudine. In proiectare se lucreaza cu acceleratii si nu cu magnitudini. Cutremurul de proiectare e asociat unui interval mediu de recurenta (IMR) de 50 de ani dupa normativul P100/92 si unui IMR de 100 de ani dupa P100-1/2006.Valorile acceleratiilor se iau din aceste normative (exista niste harti).
 
salut. gasesc discutia extrem de interesanta si de bine documentata.
si bineinteles ca mi - a deschis apetitul sa aflu mai multe detalii despre blocul meu.
Personal imi este dificil sa il incadrez in vreuna dintre categorii (cu siguranta datorita nepriceperii mele).
Asadar, locuiesc intr - un bloc P in zona 13 septembrie (acelasi tip se intalneste in mai multe zone) finalizat in anul 1989.
Aparent, blocul este construit din placi prefabricate mari. Spun aparent, intrucat la un tronson vecin nefinalizat (nu a mai fost construit un bloc din tronson), se observa ca placa de la exterior are o grosime de maxim 10 - 12 cm. Mentionez ca la blocul meu grosimea peretelui exterior este de cel putin 3 ori mai mare, dar nu cunosc ce se afla sub placa de la exterior. De asemenea, peretii laterali, au un fel de cadru dreptunghiular din beton armat, in care sunt montate vertical caramizi albe din BCA, aparent fara mortar, dar unite prin benzi de tabla si/sau scoabe.
In interior nu am grinzi sau stalpi, ci doar peretii despartitori dintre camere sunt de rezistenta (presupun intrucat am distrus 2 burghie ca sa pot monta un corp suspendat) si au o latime de aprox 20 cm.
Atasez o fotografie. Nu prea se vad detalii, dar voi reveni cu una mai clara si facuta pe timp de zi.
M -ar interesa cam care ar fi comportamentul in caz de cutremur si in ce tip constructiv poate fi incadrat (cadre, prefabricate din beton armat, etc)
De asemenea mi se par extrem de ciudate si de atipice acele \"rame\" de beton armat cu BCA - uri, fata de rezistenta carora am serioase indoieli.
 
Buna seara,

sint nou pe aici, insa discutiile sint interesante. :smile:
Locuiesc in acest bloc din mai 1978, as fi curios in ce clasa de risc se incadreaza. Nu stiu exact daca a fost proiectat inainte sau dupa cutremurul din \'77. Desi au trecut peste el mai multe cutremure mari (\'86 , \'90) nu vad nici o fisura importanta in pereti. Mai nou , am observat o fisura pe tavan, pe toata latimea tavanului. De asemenea, pe aproape toata lungimea a 2 pereti (la imbinarea peretelui cu tavanul si paralel cu latura de sus a peretelui). Blocul este turn (o singura scara) cu 10 etaje; in apartament NU am decit peretele cu usa bucatariei din BCA, restul peretilor sint din beton armat. Baia este tipul acela compact care venea gata echipata pe santier, muncitorii doar punind-o \"pe pozitie\".

Ma intreb cit de sigur este blocul in care locuiesc in conditiile unui cutremur cel putin asemanator celui din \'77. Cum pot afla pentru ce magnitudine a fost calculat sa reziste, in conditiile in care nu am acces la proiect, schite, etc.

Multumesc anticipat. [attachment=2220:200904/post_1155_1239566934_955a0874037a2d8c9c12d4ee430af3ad.attach][attachment=2221:200904/post_1155_1239567031_204d71b67280a9e2c7b590d3b317480a.attach][attachment=2222:200904/post_1155_1239567071_721c47e4935060c8747c61c19e77b7bc.attach]
 
Nu cred ca pateste ceva daca nu au fost facute modificari de structura. Eu stau in Bloc monolit(beton armat) care a trecut peste 77 perfect!
Acele fisuri mici pot fi superficiale.
 
Poti afla ce normativ de protectie antiseismica a fost folosit la proiectare dar numai de la primarie (sau daca la administratia blocului mai exista schitele originale ale blocului facute de constructor).

Nu este vorba de magnitudinea la care a fost proiectat sa reziste ci de intensitate.

Si neoficial: fratilor, nu va mai panicati de ce s-ar intampla la un cutremur ca cel din 77. In 77 au fost doar 2 blocuri construite dupa 1960 care au avut probleme: cel din soseaua Stefan cel Mare cu prabusire partiala, din cauza ca s-a renuntat la un stalp de la parter si OD-ul din Militari care a avut probleme grave de executie. Restul blocurilor construite dupa 1960 au stat in picioare! La fel si in 1990 si in 1986 deci de ce ar fi rezistat la acele cutremure si la unul viitor nu ar mai rezista?

Cititi si aici: http://www.cutremur.net/forum/thread-248.html
 
Seara buna,


Am revenit si eu dupa foaarte mult timp de absenta. Mi se pare o discutie deosebit de interesanta, desi am oarece dificultati in a urmari unele elemente de ordin tehnic (domeniul meu de activitate e ataaat de departe de sfera asta).

O problema pentru tjkl si pentru toti ceilalti care cunosc mai multe detalii: se discuta foarte mult despre efectele cutremurelor in Bucuresti si despre rezistenta cladirilor de acolo. Am prins un detaliu interesant, tjkl spunea ca situatia pentru Iasi ar fi oarecum inversa fata de Bucuresti. M-ar interesa mai multe detalii despre modul in care sunt afectate cladirile din Iasi (si, daca stiti, din Galati) la un cutremur major, ce date exista, ce tipuri de constructii sunt mai sigure.
Desigur, multumesc anticipat:)
 
Buna ziua,

Eu locuiesc intr-un bloc construit in 1975, din beton, care a trecut bine de cel din \'77, nu arata foarte macinat sau foarte crapat, se incadreaza la structuri flexibile construite din cadre din beton armat, are 4 etaje, eu locuind la cel de-al doilea. Zona Soseaua Giurgiului.

As dori sa shtiu in ce masura este rezistent la un nou cutremur sa zicem cu aceeasi magnitudine ca a celui din \'77 ? Sau macar la cat minim vorbind ca intensitate mai poate rezista un asemenea bloc ?

Va multumesc anticipat,

Lorelei, Bucuresti
 
Lorelei, bun venit pe forum :) :smile:
In al doilea rand, si eu locuiesc tot in bloc de 4 etaje, din prefabricate de beton armat, zona Resita-Drumul Gazarului. Blocul meu e din 1974. Blocurile din aceste categorii sunt bune, e putin probabil sa aiba probleme grave la un seism major.
 
Buna!As vrea sa stiu si eu parerea unui specialist daca se poate.Locuiesc in Bucuresti cartierul Rahova intr-un bloc construit in anul 1984 si care este din placi(asa mi s-a spus).Problema este ca eu stau la etajul 7.De asemenea in mai multe apartamente am inteles ca s-au facut modificari prin eliminarea unor pereti la bucatarie(erau balcoane ceausiste de 2 mp).
Ce sanse am la un cutremur mare sa mai supravietuiesc.
In baie este bn sa stau pt ca are toti peretii in interior??
Imi este tare frica se cutremur mai ales dupa ce am vazut in Italia si acum tot se vorbeste pe la tv de un cutremur devastator in 2009.
Oare este posibil in aceste momente la cum se prezinta Vrancea? Pentru ca eu vad ca sun tmai mereu cateva cutremure mai mici pe zi ,aseara unul de 4.1 deci dupa mintea mea as zice ca nu ar fi incarcatasau trebuie sa ma gandesc ca este cam agitata si tocmai de aceea este posibil ???
Va multumesc!:smile:
 
frumusyka, e putin probabil un seism major in perioada urmatoare. Cat priveste restul intrebarii tale, iti vor raspunde cei care activeaza in domeniu...:smile:
 
Incepand din 1963 au fost introduse primele norme de proiectare antiseismica a blocurilor din Romania. Acestea au fost imbunatatite in 1971 si apoi imediat dupa cutremurul din 1977 si din nou in 1984.

Blocurile aflate in constructie in 1977 au fost expertizate dupa cutremur. Toate structurile lor de rezistenta au fost recalculate, partea deja construita a fost adusa la cerintele normelor antiseismice noi, si au fost terminate conform acestora. Deci blocurile care au fost terminate dupa 1977 sunt conforme normelor antiseismice adoptate dupa cutremur.

In al doilea rand, la cutremurul din 1977 majoritatea cladirilor care s-au prabusit au fost cladiri vechi, construite inainte de 1950, fara nici un fel de conceptie antiseismica. Dintre cladirile noi, doar 2 s-au prabusit la cutremurul din 77:

1. un bloc din bulevardul Metalurgiei, construit in 1970, despre care se stie ca inginerul constructor a furat cat se putea de pe santier, astfel incat betonul folosit nu mai corespundea normelor. Din cate cunosc, inginerul respectiv a infundat puscaria la scurt timp dupa cutremur. - prabusire totala

2. un bloc de pe bulevardul Stefan cel Mare colt cu Lizeanu, construit in 1962, inainte de aparitia primelor norme antiseismice. La parterul blocului se aflau magazine printre care si un salon de prezentare de masini. Pentru a face loc unei masini in vitrina, a fost demolat un stalp de rezistenta de la parter. In urma cutremurului, din cauza lipsei stalpului si a faptului ca blocul nu a fost conceput antiseismic, stalpii de la parterul primei scari s-au distrus, fiind urmati de cei de la etajul intai. Zona scarii respective s-a afundat cu 2 nivele, dar a ramas in picioare, sprijinindu-se de portiunea neafectata a blocului. - prabusire partiala.

Blocurile sunt concepute sa reziste la cutremure. In momentul in care un arhitect face conceptia unui bloc, el pune la bataie toate cunostintele de care dispune pentru a-l face sa reziste cat mai bine in cazul unui cutremur impreuna cu inginerul de constructii. O solutie perfecta nu exista, dar ideea de baza, cat se poate de realista este urmatoarea: construcirea unor cladiri care in cazul unor cutremure foarte puternice sa nu sufere avarii importante.

Este normal ca in pereti sa apara crapaturi, este normal ca tencuiala sa cada, este normal ca peretii sa paraie in timpul unui cutremur. Aceste fenomene sunt perfect normale in cazul unui cutremur si nu trebuie sa sperie pe nimeni. Este ideal ca in cazul aparitiei acestora ele sa fie reparate, prin injectii cu rasini sau camesuire, pentru a feri ca umezeala sa afecteze armatura metalica a peretilor sau stalpilor de beton.

Blocurile monolite sunt blocuri de beton realizate prin turnare. Sunt blocuri mai putin flexibile decat cele construite din cadre de beton (grinzi si stalpi de beton si pereti de BCA) ceea ce inseamna ca se vor balansa mai putin decat cele in cadre in cazul unui cutremur.
 
Metalurgiei sau Militari ? :smile: Nu stiam sa fi cazut ceva in Berceni...:) :harhar: OD16 de la Pacii, Militari, cred...:))
 
Back
Sus