• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Intrebari de la cititori

Stiu, evident ca l-a prins, dar ma gandeam la trenurile in trafic. Acel cutremur a fost noaptea la 12 jumate.
 
Acel cutremur a fost mult prea slab pentru mine, imperceptibil chiar
 
Cam toate constructiile subterane sunt considerate mult mai sigure decat cele supraterane. Motivul este faptul ca ele se misca in solidar cu pamantul si in acest fel tensiunile in structura lor sunt cu mult mai mici. Deci, din punct de vedere al vulnerabilitatii, o structura subterana este in avantaj net fata de orice cladire supraterana.

Exista insa si situatii generatoare de risc in subteran. Una este amplasarea metroului in galerii de mica adancime, in apropierea unor constructii supraterane inalte a caror prabusire ar putea afecta si planseul metroului sau ar putea bloca gurile de acces.

O a doua situatie este blocarea trenului in tunel la momentul seismului. Chiar daca trenul nu deraiaza, el va fi oprit prin frana de urgenta (tocmai ca sa nu deraieze). Din cate stiu, Metrorex ar avea chiar un sistem automat de oprire in caz de cutremur. Oricum, daca acesta nu functioneaza, mecanicul va cauta sa opreasca trenul cat mai rapid. Evacuarea pasagerilor dintr-un tren oprit in tunel este uneori anevoioasa si nu lipsita de riscuri, iar daca la suprafata pamantului este deja instaurat haosul, sunt putine sanse ca echipe de interventie sa ajunga degraba in subteran.

O a treia situatie este legata de sistarea alimentarii cu energie electrica, cu toate consecintele ce pot decurge asupra circulatiei. In mod normal ar trebui sa existe cai de evacuare prevazute cu iluminat de siguranta care sa comute automat pe acumulatori, dar traind in Romania nu stiu daca nu vorbim deja de science-fiction.

O a patra situatie este inundarea masiva ca urmare a avarierii conductelor sau a subtraversarii raurilor.

Totusi, chiar daca pare oarecum riscant sa te prinda cutremurul in metrou, este de sute sau chiar de mii de ori mai riscant sa te prinda la suprafata, intr-un oras aglomerat. In afara de cazurile extreme, de cladiri care se prabusesc, se inregistreaza chiar si la cutremure de 6,3-6,9 milioane de avarii minore, dar care pun in pericol viata trecatorilor si automobilistilor: caderi de tigle, de tencuiala, de geamuri sparte, de caramizi, alte elemente de pe fatadele cladirilor, balansul retelelor electrice aeriene pana in apropierea solului sau chiar ruperea acestora etc.
 
Din interior , prefer sa ma prinda un cutremur mare in metrou decit acasa, si in special in tunel in statii e un pic mai periculos pentru ca unele statii inca mai au geamuri (care sint securizate ca cele de la masina) pe tavane si laterale , tunelul (acolo unde nu este tunel comun dupa dristor pina la semanatoarea care este facut de la suprafata) este dacut din inele (vezi peretii statiei dristor 1), inelele tunelului sint groase de 30-40cm si este un beton foarte dur si sint imbinate elastic cu tiranti de otel.
Betonul si structura sint foarte rezistente , stiu un loc unde la fiecare trecere a trenurilor se simte ca un mic cutremur , si inca nu s-a intimplat nimic
Structura tubulara fiind foarte rezistenta se onduleaza in forma undelor.
Din cite stiu metroul avea un sistem de oprire a curentului in caz de cutremur chiar la cutremurul din 1990 si care l-am ratat la mustata de al prinde intre dristor si cred grigorescu :)
Acum este posibil cu noile sisteme de control automat al trenurilor sa poata opri trenurile automat si din cite stiu metroul , institutul de la magurele , centrala de la cernavoda , etc sint legate la sistemul informatic national de alerta iar in 20-30 de secunde exista timp suficient pentru ca un tren care merge cu 80Km /h sa incetineasca daca nu chiar sa opreasca pina la o viteza destul de mica ca sa nu existe probleme
Din cunostintele mele nu am auzit sa se fi intimplat ceva in 90 cu cu nici un tren.
Oricum dupa incetarea evenimentului se se reia circulatia cu viteza mica pentru verificarea vizuala a infrastructurii de catre mecanicii trenului si apoi sa raporteze dispeceratului

Structura metroului a fost proiectata si executata ca obiectiv strategic si militar ( adapost antiaerian si antiatomic)
 
Buna!Privind emisiunea de duminica de la 10 la protv(dupa 20 de ani) cu Marmureanu si Radulian si citind postarile d-lui Valeriu Grecu de pe facebook sunt intr-o dilema si nu stiu ce sa cred si pe cine sa cred.Situl d-stra il citesc de foarte mult timp si imi place mult profesionalismul de care dati dovada,deci urmaresc si ceea ce postati referitor la posibilile cutremure...si tind mai mult spre ceea ca cutremurile se pot prezice,numai ca nu ora si ziua exacta.Ceea ce au afirmat d-niile sale de la INFP ca cutremurul cel mare va fi numai ca nu acum..adica nu in urmatorii ani..si respectiv d-nul V.Grecu spune ca nu...cutremurul este aproape...apoi intrebarea si nelamurirea mea este<CINE VORBESTE PE INDELETE SI CINE NU?Clar,ca noi simplii oameni,care nu fac parte din domeniul cercetarii fizice a pamintului privind afirmatiile lui Mramureanu si Radulian tindem sa ii credem...dar cind colo apare d-nia sa Valeriu Grecu cu metoda AGD....Sincer sunt intr-o incurcatura foarte mare si v-as fi foarte recunoscatoare daca macar d-stra,cei de la cutremur,net m-ati lamuri.
 
Bun venit pe forum, Madalina.
Dnul Grecu face niste afirmatii hazardate, pe care nu le justifica in mod convingator. Eu nu sunt deloc convins de infailibilitatea pretinsei metode a domniei sale, pe care nu a demonstrat-o cu niste lucruri pertinente. In schimb, omul a devenit agresiv si m-a atacat urat pe facebook (pe pagina mea), ceea ce arata niste lucruri, nu ? Pe grup a fost intrebat ce este acela cutremur de proximitate, si a dat un raspuns in 2 peri, cu maxima superioritate, acum vreo saptamana-doua asa. Deci eu as zice sa nu il iei in seama. Un cutremur de magnitudine peste 7,0 este improbabil in viitorul foarte apropiat. E discutabil un eventual cutremur de magnitudine peste 6,0 sau peste 6,5 grade, dar inca nu de 7,0+.
 


Cel mai tare mi-a pl?cut faza ca Vrancea poate genera ?i cutremure de 8+,9 ...?sta chiar e culmea...
 
Omul vrea sa isi faca reclama. In sfarsit, o sa ii combat ideile, dar daca incepe iar cu atacul la persoana, o incurca garantat. Nu cred ca va indrazni sa faca pe grup ceea ce a facut pe pagina mea de fbk, am fost eu imprudent si i-am dat acceptare la cererea de prietenie; ca rasplata, dnul Valeriu Grecu mi-a recomandat sa ma duc la porni si sa caut clarvazatoare unde vreau; eu consider asta un atac grosolan, evident ca l-am scos din lista si l-am si blocat. Dar e o rusine, ditamai seismologul pensionar...
In sfarsit, daca ar incerca asa ceva si pe grup, l-ar vedea si dnul Radulian, pentru ca si dansul e inregistrat. Dar o sa ii combatem ideile, negresit.
 
Chiar acum l-am combatut pe dnul Grecu cu postarea:

Nici eu nu cred in ceva universal care sa mearga din Japonia pana in California si din Vrancea pana in Grecia, Iran, Turcia sau mai stiu eu unde. Cred ca au incercat si altii cu dotari semnificativ superioare, mult mai avansati din punct de vedere al tehnologiilor. Acum depinde ce fel de predictie se doreste. Nu e acelasi lucru o prognoza pe termen lung, cu fereastra de timp de mai multi ani, cu una pe termen mediu pe perioada de cateva luni pana la 1 an si, in final, cu ceva pe termen scurt/foarte scurt. In ultimul caz ar trebui luate in considerare si animalele, fireste, dar nu orice mieunat de pisica inseamna ceva, fara o abordare sistematica pe scara larga si in ritm constant nu merge. Deci nu sunt convins de infailibilitatea metodei, nu vad rezultate concludente, ma refer la cutremure anuntate inainte de producere, nu asa dupa ce a fost...

Ca idee, sa va arat ce a postat pe pagina mea de fbk dnul Grecu, mi se pare o grosolanie oricum nejustificata doar pentru ca pe grup i s-au pus niste intrebari:

Valeriu Grecu Cine te-a trimis pe site-uri clarvazatoare? Nu era mai practic sa te duci pe site-uri porno? 2) Cate secole ai studiad pentru a obtine acest rezultat "doua pe secol" ? Cumva doar secolul XX? Nu crezi ca un astfel de rezultat "statistic" este rusinos pentru oricine a facut un pic de "artimetica" in scoala?

Omul nu a inteles sau se face ca nu a inteles nimic din comentariile mele de pe grup, s-a dovedit oricum de o rea-credinta evidenta. Una este orgoliul stiintific, alta este lipsa de tangente cu un bun simt elementar, care oricum ii cam lipseste dnului Valeriu Grecu, daca a profitat de acceptul pe care i l-am dat pentru prietenie pe fbk doar ca sa ma atace personal.
 
Cred ca atacul grosolan arata personalitatea adevarata a dnului Grecu. Am de gand sa ii combat la greu ideile pe grup, cu argumente, evident, nu personal.
 
iti raspund eu. pt ca are dreptul la opinie, ca oricine altcineva. daca vrei, poti comenta acolo, il poti intreba sau poti sa-l contrazici.
 
anda a spus:
iti raspund eu. pt ca are dreptul la opinie, ca oricine altcineva. daca vrei, poti comenta acolo, il poti intreba sau poti sa-l contrazici.
Culmea este ca un om care se bazeaza pe o argumentatie gresita poate avea din intamplare uneori dreptate, involuntar. Deci mi se pare corect sa atacati argumentatia, cu contraargumente, dar predictia in sine nu o pot infirma decat timpul si istoria.

Nu putem afirma cu mana pe inima, in lumina a ceea ce stiinta cunoaste, nici ca nu va avea loc in viitorul apropiat un cutremur sa zicem de 7,1, nici unul de 7,4 si nici ca limita de potential a Vrancei ar fi de 7,9. Putem doar spune ca exista o probabilitate semnificativa ca aceste lucruri sa fie asa sau altfel. Teoria probabilitatilor insa se verifica doar la un numar foarte mare de evenimente, per ansamblu. Un eveniment singular poate scapa usor de sub teorie.

Un lucru insa este sigur: ceea ce s-a mai intamplat se va mai intampla, chestiunea nu este "daca", ci "cand". Daca au fost posibile cutremure precum cele din 1738, 1802 etc, astfel de cutremure vor mai fi posibile, poate chiar si ceva mai mari. Necazul este ca noi nici nu putem sa ne imaginam macar ce ar insemna pentru Romania de acum, intesata de blocuri inalte si saraca, ceva doar pe jumatate cat 1802: pierderile globale din 26.12.2004 ar putea fi depasite de departe. Nu cutremurul ar fi de vina, ci modul cum am ajuns sa construim incepand din sec. XX, bazandu-ne pe principiul "lasa ca n-om avea tocmai noi ghinionul asta".
 
Arhi Tect a spus:
Nu cutremurul ar fi de vina, ci modul cum am ajuns sa construim incepand din sec. XX, bazandu-ne pe principiul "lasa ca n-om avea tocmai noi ghinionul asta".
De fapt momentul din care constructiile "au luat-o razna" coincide cu momentul in care au inceput sa fie construite locuinte nu de catre viitorul locatar, prin mijloace modeste si la indemana, ci de catre alte persoane, cu scopul vanzarii sau inchirierii. Obtinerea profitului nu se impaca cu prudenta in constructii. In capitalism a fost/este vorba de profit financiar direct si imediat din afaceri imobiliare, in socialism a fost vorba de profit social, fie in scopul asigurarii fortei de munca in industrie , fie in scop de politica demografica, control informativ asupra populatiei si atenuarea minoritatilor etnice sau intelectuale (toate conducand pana la urma tot la scopuri financiare, dar mai pe ocolite).
 
Buna seara tuturor si multumesc mult pentru raspunsuri. Au fost destul de edificatoare mai ales Arhi Tect. Pana la urma este si o chestiune care tine de un pic de noroc, in afara de fizica.
 
Buna seara!
Profan in domeniu fiind, va rog sa nu va suparati prea tare pentru o intrebare banala pentru dvs.
Am vazut des pe imaginea online a seismografului de la Muntele Rosu, de pe site-ul INFP.ro, ca acul din partea stanga inregistra ceva (uneori chiar miscari cu amplitudine mare), in vreme ce acul din treapta nu avea nicio miscare, iar grafica de pe site nu ne anunta niciun cutremur. Intamplator am vazut o imagine similara in avatarul pus de userul dvs "anda", cu rang de administrator.
Intrebarea:
Ce indica fiecare din cele doua ace de pe seismograf? Intrebare conexa: care din miscarile celor doua ace ar trebui sa ne sperie pe noi, profanii?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
 
Bun venit pe forum, Klaxxy.
In stanga se reprezinta forma de unda pentru High Amplif, deci inregistreaza si cutremurele foarte mici, dar mai apar si semnale parazit, uneori, ceea ce in teoria sistemelor de comunicatii se numeste "zgomot" sau perturbatie. In dreapta e Low Amplif, deci se reprezinta cutremurele mai mari...teoretic. In practica ultimilor ani, partea asta nu prea a mai functionat cum trebuie. In orice caz pe dreapta nu se vad cutremurele locale foarte mici, de magnitudini sub 4,0.
 
Multumesc atat pentru urare, cat si pentru raspuns!
Am inteles. Stiu ce este zgomotul in electronica si ce inseamna amplificare, pentru ca sunt automatist. Acum mi-e clar.
Acum o alta intrebare, desi nu stiu daca aici e locul ei.
Urmaresc, din curiozitate, pagina de pe INFP.RO. Am observat ca, desi in mod obisnuit sunt 1-3 cutremure mici pe zi, de cateva zile (mai precis de pe 10.05) nu a mai aparut nimic in zona Vrancea, ceea ce mi se pare mult. Citesc de mult timp forumul dvs (nu m-am inscris pentru ca sunt profan, asa cum am mai spus) si am inteles ca lipsa cutremurelor zilnice in Vrancea nu e "de bine", pentru ca nu se descarca energia. Atunci, lipsa lor e... "de rau"?
 
Nu e chiar asa, au fost si perioade de 10 zile fara cutremure de magnitudini ML 2,5+ si nu s-a intamplat nimic. Deci e discutabila semnificatia perioadelor de calm seismic relativ. Nu spun ca pana la sfarsitul lunii nu poate sa vina un cutremur de magnitudine 4-5 sau chiar 5,5 grade, dar chiar si asa nu e musai un capat de tara.
Pe 14 mai am avut un cutremur de magnitudine 2,1 la adancimea de 51 km:

14.05.2015 16:44:17 UTC 45,84N 26,90E adancime 51 km ML=2,1

Mai vedem, oricum e improbabil ceva major acum, chiar si cu tensiunile mari din Asia tot trebuie ceva timp sa se propage, se propaga din aproape in aproape, nu instantaneu. Deci chiar si in conditiile astea, nu cred in ceva mare chiar acum. Eventual un cutremur de 4-5 grade sau chiar de 5,5 grade, desi chiar si un 5,5+ ar fi mai probabil spre toamna; oricum de adancime foarte mare daca e sa fie, adica 140-150 km. E drept ca nu am mai avut cutremur de 4,0+ de la cel de 4,9 din 29 martie, dar gandeste-te ca in primele 3 luni ale anului Vrancea a dat 9 cutremure de 4-4,9 grade, ceea ce raportat la media anuala de 10-14 cutremure de 4,0-5,0 grade, inseamna destul de mult. Era firesc sa urmeze o perioada mai calma.

Apropos, sa stii ca si eu sunt absolvent de Automatica si Calculatoare, sectia Calculatoare, UPB, promotia 2000. :D
 
Asta inseamna ca pe site la http://www1.infp.ro/ nu se afiseaza chiar totul. Chiar acum am dat un refresh si rezultatul: un grd 3 pe 10.05 in Vrancea, un 3,2 pe 11.05 in Ukraina si un 2,5 pe 15.05 in Banat. Atat!
... Da, acum am citit cu mai multa atentie. Acolo sunt afisate doar cutremurele mai mari de 2,5. Asta este explicatia.

Apropo la apropo: esti generatia tanara. :) Eu sunt promotia... ehee... 1980!
O seara faina!
 
Back
Sus