• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Ipoteze privind mecanismul de producere al cutremurelor vrancene

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
4
Intr-o lucrare din 1985 aparuta la Editura Academiei,\"Cutremurele din Vrancea in profil stiintific si tehnologic\", prof. Dumitru Enescu si acad. Liviu Constantinescu au prezentat, pentru prima oara, o ipoteza foarte interesanta referitoare la mecanismul de producere al cutremurelor vrancene adanci. Aceasta abordare se baza pe argumente stiintifice, legate, de exemplu, de modul de propagare al undelor seismice, de modul in care apar diferite trenuri de unde, decalate, in diverse locatii. Aceasta arata un mecanism de producere mai deosebit, care este specific zonei Vrancea. Ulterior, ipoteza a fost intarita cu alte argumente, si la aceasta explicatie au subscris si alti cercetatori. In fapt, mecanismul propus explica foarte bine, zic eu, si caracterul multisoc al cutremurelor vrancene puternice, care nu este un caz izolat pentru un singur cutremur, ci se regaseste, intr-o maniera mai mult sau mai putin evidenta, la toate cutremurele mari. Pai uitati un exemplu. O descriere textuala a cutremurului vrancean din 6 octombrie 1908 (mai slab, totusi, decat cel din 1977) specifica: \"in 3 minute s-au succedat 3 randuri de zguduituri, din ce in ce mai puternice...s-au prabusit case la periferia Bucurestiului...\" (revin cu detalii la sectiunea \"Cutremure din trecut\"...).
Dar sa revin. Cutremurele vrancene adanci se produc in interiorul unui bloc litosferic provenit dintr-o veche placa tectonica aflata in subductie cu multe milioane de ani in urma. Acest bloc litosferic ar fi desprins (partial sau total) din respectiva placa, si sufera compresiuni din mai multe directii, exercitate de mai multe subplaci convergente la Curbura; imaginati-va o bucata mare de caramida care ar fi apasata, presata si impinsa, si care sufera efectul unor forte de rasucire, de torsiune, din directii diferite. Ca urmare, ruperile apar in interior, pe suprafete mai mari sau mai mici. Se produc in urma unor forfecari si compresiuni enorme.
Dar oare, s-au intrebat Enescu si Constantinescu, ruperile apar chiar intamplator ??? Oare nu exista niste \"puncte\" predilecte din care se declanseaza rupturile in cazul seismelor puternice ? Aceasta intrebare pe care si-au pus-o Enescu si acad. Liviu Constantinescu a pornit de la o constatare interesanta, si anume a faptului ca seismele vrancene puternice se caracterizeaza printr-un mecanism de focar STABIL si PERSISTENT IN TIMP, care mecanism de focar nu se schimba, deci, de la un cutremur la altul. Ruperea evolueaza similar in cazul seismelor mari, iar izoseistele sunt, de fiecare data, de forma elipsoidala cu alungiri spre NE si spre SV fata de epicentru. Aceata sugereaza, in conceptia lui Enescu, un mecanism de focar aparte, deosebit, dar care se mentine stabil, pentru toate cutremurele mari. De ce oare se intampla aceasta ? Enescu sugera ca marile seisme vrancene se produc prin ruperea IN CASCADA a unor asperitati adiacente. Deci, se sugereaza un efect in cascada, in sensul ca ruperea unei prime asperitati genereaza o reactie in lant, deci ruperea unor asperitati adiacente, si tot asa, pana cand procesul afecteaza intregul volum care a acumulat un stress tectonic ridicat. Aceast mecanism se potriveste foarte bine cu ceea ce a zis Alex. Si explica, se pare, caracterul multisoc. In cazul seismului din 1977, cele 4 etape au fost parte a unui acelasi proces, nu independente. Fiindca toate s-au petrecut, se pare, in aceeasi suprafata, undeva intre 80-110 km adancime. Problema care se pune este care ar fi factorii ce ar determina ruperea primei asperitati, si din ce cauza ruperea primei asperitati genereaza reactia inlantuita, in cascada, deci continuarea procesului prin ruperea altor asperitati. Aici sunt, se pare, inca multe discutii, variante, ipoteze.
Dar ce este o \"asperitate\" ? Un cercetator japonez a introdus mai demult acest termen pentru a desemna o zona de minima rezistenta din interiorul unui bloc litosferic subdus. Enescu se refera la aceste asperitati sub numele de \"pilieri\". Tot dansul sugereaza si faptul ca, in procesul initial de rupere a unei prime asperitati ar interveni nu doar eforturi de natura mecanica, ci si niste mecanisme de lubrifiere si alunecare, declansate prin \"injectia\" de material topit astenosferic intr-una dintre vechile fracturi din interiorul placii subduse. In decursul procesului vechi de subductie, partea \"indoita\" (scufundata) a placii aflate in subductie a suferit fracturari locale, dislocari. Aceste vechi fracturi si zone de minima rezistenta din interiorul placii subduse sunt la originea respectivelor asperitati (pilieri). Se pare ca acesti pilieri nu sunt dispusi chiar aleator in interiorul blocului litosferic vrancean, si au orientari nete, pe directii care explica si forma generala a izoseistelor cutremurelor vrancene, anume alungirile pe directia NE-SV. Acest lucru explica si stabilitatea si persistenta in timp a aceluiasi tip de mecanism de focar pentru marile cutremure vrancene. Repet. \"Injectarea\" cu material topit din astenosfera a vechilor fracturi din interiorul blocului determina, initial, un proces de lubrifiere, ce genereaza, se pare, ruperea unei prime asperitati la o anumita adancime; in functie de dimensiunea asperitatii care se rupe, de nivelul stressului de compresiune acumulat, de marimea volumului litosferic in care s-a acumulat stressul de compresiune, ruperea primara genereaza, succesiv, ruperea de noi asperitati, una dupa alta, in cascada, precum un castel de carti de joc daca vreti; un efect de domino. Practic, se rup asperitatile una dupa alta, ruperea primeia declanseaza ruperea uneia adiacente, si tot asa, pana se ajunge la limita volumului de litosfera in care s-au acumulat stressuri de compresiune, deci tensiuni elastice. In 1977, de pilda, s-ar fi rupt 4 asperitati distincte, dar din acelasi etaj de adancime, practic. Prima rupere de la 90 km adancime a avut efect de \"triggering\" pentru urmatoarele ruperi ale unor pilieri adiacenti.
Cam aceata este, in mare, modelul propus pentru explicarea cutremurelor vrancene. El explica bine si caracterul multisoc, dat de ruperea in secventa a unor asperitati diferite, una dupa alta. Desigur, sunt inca multe intrebari, multe necunoscute, mai sunt chestiuni insuficient lamurite...
 
Ceva care ar semana cu un con de brad!?
 
Ceva care ar semana cu un con de brad!?

Alty, ce vrei sa spui prin con de brad ? :harhar::whistling: Deci ideea era ca in Vrancea nu mai este o subductie activa, ca atare, asa cum se intampla in Pacific, ci un rest al placii subduse, care, scufundat fiind in zona Curburii, sufera comprimari din mai multe directii si, in acelasi timp, un proces lent de digerare (topire) in manta (astenosfera), al doilea invelis al Terrei, foarte fierbinte. Se presupune ca \"arata\" oarecum ca un bloc paralelipipedic, cvasivertical. Acesta provine, se pare, dintr-o veche litosfera de tip oceanic si s-a desprins (total sau partial) din placa aflata in subductie spre Carpatii Orientali, de la Est catre Vest. Un argument in favoarea acestei idei este distributia cvasiverticala, intr-un volum oarecum limitat ca extensie spatiala, a hipocentrelor cutremurelor vrancene intermediare (subcrustale), la adancimi cuprinse intre 60-220 km. Se pare ca acum mai multe milioane de ani acest fragment litosferic ar fi ajuns pana la 250-300 km adancime, valori considerate maxime pentru adancimile la care se produceau paleocutremurele vrancene. In prezent, ca efect al proceselor de digerare in manta, blocul litosferic de origine oceanica ar ajunge pana la o adancime de circa 220 km, aceasta fiind si adancimea la care s-a produs cel mai adanc cutremur vrancean cunoscut (16 mai 1982, M=4,5). Un al doilea argument este faptul ca, in zona Carpatilor de Curbura, intre 40 si 60 km adancime activitatea seismica este extrem de slaba si, in plus, in crusta terestra (la adancimi mai mici de 40 km) seismicitatea este sub nivelul celei de adancime, ca energie eliberata. Ceea ce inseamna ca procesele dinamice generatoare ale cutremurelor majore se petrec intr-un volum limitat si adanc, cvasivertical. De asemenea, de foarte multe milioane de ani activitatea vulcanica in lungul Carpatilor Orientali a incetat si mai exista doar manifestari postvulcanice (emanatii de gaze, mofete, etc.).
Problema este ca acest fragment litosferic nu este foarte omogen, in interiorul lui ar fi o serie de neomogenitati si zone de minima rezistenta cu originea in vechile fracturi formate in cursul procesului de subductie. Aceste vechi fracturi, numite asperitati, sunt cele care constituie originile marilor cutremure vrancene. In generarea acestor cutremure ar interveni nu numai eforturi mecanice, stressuri de comprimare pe diferite directii, ci si procese de lubrifiere intre peretii acestor fracturi. Practic, prin injectarea de topitura intre marginile acestor asperitati, s-ar forma niste zone \"unite\" numite \"pilieri\". Un astfel de \"pilier\" poarta intregul efort de forfecare acumulat la nivelul unei sectiuni prin respectivul bloc litosferic. La un moment dat, sub influenta unor factori inca insuficient lamuriti, unul dintre acesti pilieri cedeaza, si prin lubrifiere incepe un proces de rupere in lungul unui plan care, de fiecare data, in cazul marilor cutremure vrancene, este orientat NE-SV, dar cu inclinare catre NV: se spune ca marile seisme vrancene, deci evenimentele cu cele mai mari magnitudini (peste 7,0 pe scara Richter) se produc prin alunecare in inclinare, adica in directia in care se deplaseaza subplaca ce impinge cel mai tare in acel fragment litosferic. Spuneam deci ca unul dintre pilieri cedeaza brusc, momentul corespunzand pre-socului, inceputului eliberarii stressului tectonic acumulat la un anumit etaj de adancime. Daca stressul este acumulat in volum mare, prima cedare a unui pilier ar antrena un efect de cascada, declansand ruperea altor pilieri din vecinatatea primului care s-a desprins; este un proces \"in avalansa\", fiecare pilier care cedeaza il antreneaza pe urmatorul, si tot asa, pana cand dislocatia ajunge la limita volumului litosferic ce a acumulat tensiuni, moment in care procesul se opreste brusc, si adesea violent. Marimea ariei litosferice in care cedeaza pilierii determina si ordinul de marime al cutremurului. Daca se rupe doar una sau cel mult 2 asperitati, atunci acest lucru genereaza un cutremur nu foarte puternic, cu o magnitudine de pana la 6,7-7,0 pe scara Richter, asa cum s-a intamplat in 1986 si 1990. Daca cedeaza mai multe asperitati, dintr-o arie mai extinsa, atunci se produce un cutremur major cu magnitudinea peste 7,0 pe scara Richter.
 
Am inteles cate ceva...Ma refeream la modul de aranjare al semintelor pe conul de brad (la fel ca solzii de peste) adica daca se intampla ceva cu un solz le angreneaza pe celelalte ....Dar acum inteleg ca este vorba de niste \"felii\" orizontale (cel mult oblice dar in unghi mic aproape paralele cu suprafata )...care se pot misca SI una fata de cealalta....In mintea mea era o chestie pe verticala ...ca si cum ai desprinde aschii cand tai copacul....
 
Aceasta stabilitate in timp sau persistenta a aceluiasi tip de mecanism de focar pentru cutremurele puternice (M>6,7) pare a fi o trasatura remarcabila a zonei Vrancea. De fiecare data, ruptura se face la fel si genereaza izoseiste de forma elipsoidala cu alungiri spre Nord-Est si spre Sud-Vest fata de epicentru. De aceea se spune ca mecanismul de focar al cutremurelor vrancene puternice este stabil si persistent in timp. Exista unele variatii ale mecanismului de focar pentru cutremure mai slabe (cu magnitudini in jur de 6,0 pe scara Richter, pana la cel mult 6,5 grade). Numai ca aceste evenimente vrancene, de magnitudine maxim 6-6,5 pe scara Richter nu sunt considerate majore, ci evenimente de energie medie, care totusi nu au urmari distrugatoare, nu provoaca daune de anvergura si nici victime. Tocmai pentru ca se produc la adancimi mari. Un cutremur de 6,5 grade pe scara Richter la 10 km adancime, Alty, este devastator in zona epicentrala; asa se intampla, de exemplu, in Iran, Turcia, Grecia sau, in Romania, cu seismele fagarasene. In schimb, pentru zona Vrancea, in care seismele importante se produc la adancimi mari, intre 70-170 km (seisme subcrustale sau intermediare), efectele grave apar la magnitudini mai mari, de regula peste 7,0 pe scara Richter; cutremurele de magnitudini 6,7-7,0 pe scara Richter, desi destul de puternice, nu sunt totusi catastrofale.
Dar sa revin la mecanismul de producere. Spuneam ca acele asperitati care genereaza seismele mari par a avea pozitii bine determinate, si orientari de asa natura incat ruptura se propaga, intotdeauna, pe o directie tangenta la Curbura carpatica, deci NE-SV. Acele asperitati provin din vechile fracturi formate in decursul procesului de subductie in interiorul portiunii indoite (scufundate) din placa tectonica ce s-a subdus in lungul Carpatilor Orientali. Se presupune (conform Dumitru Enescu, Liviu Constantinescu-CUTREMURELE DIN VRANCEA IN PROFIL STIINTIFIC SI TEHNOLOGIC, Editura Academiei, 1985) ca, in cursul desprinderii acelui fragment, vechile fracturi au capatat orientari stabile in timp ce respectivul bloc a capatat o pozitie cvasiverticala in zona Curburii Carpatilor. Aceste orientari fixe ale vechilor fracturi (zone de minima rezistenta din respectivul bloc litosferic subdus) explica de ce ruperea se face, de fiecare data, in acelasi fel, urmand mereu aceeasi directie generala, NE-SV. Stii, Alty, de ce Vrancea e considerata o zona seismica extrem de interesanta, fascinanta chiar ? Fiindca, desi exista o convergenta de subplaci tectonice care se intalnesc in regiunea Curburii, seismele nu iau nastere in maniera inter-placa, ci intra-placa, deci IN INTERIORUL unui fragment cvasivertical din vechea placa subdusa. Deci, intr-o zona de convergenta intre microplaci se produc cutremure NU INTER-PLACA, ci INTRA-PLACA !!!! Acest lucru este frapant si unic in lume. Cutremurele nu iau nastere de-a lungul planului de separare intre subplaci, ci in interiorul unei parti dintr-o veche placa. Este unul dintre aspectele care deosebeste fundamental zona Vrancea de alte zone seismice din lume in care se mai produc cutremure adanci. Cutremure intra-placa in zona de intalnire a unor subplaci tectonice ! Este ceva unic, considera specialistii !!!!
Ruperea secventiala a pilierilor din asperitati adiacente explica, spuneam, caracterul multisoc al cutremurelor puternice. Procesul de rupere pare a fi stimulat prin lubrifiere intre peretii vechilor fracturi; conform prof. dr. doc. Enescu, intre acesti pereti ai vechilor fracturi se formeaza, in timp, zone \"unite\" numite pilieri, si, la nivelul unei sectiuni (de la o anumita adancime) a blocului litosferic, un astfel de pilier \"poarta\" intreaga sarcina de forfecare acumulata in sectiunea respectiva; practic, e un stress critic si, la un moment dat, sub influenta unor factori putin cunoscuti (se pare ca exista inca discutii si controverse in legatura cu factorii declansatori), unul dintre pilieri cedeaza si procesul, odata inceput, sa propaga in vecinatate si, in continuare, pana cand ajunge la limita volumului tensionat, deci fie acolo unde nu mai sunt conditii de lubrifiere care sa genereze ruperea unui pilier, fie intr-o zona care nu mai este tensionata, ruptura globala incetand brusc. Enescu spunea ca, pe seismograme, incetarea brusca a rupturii se reflecta printr-un impuls violent de polaritate opusa celor anterioare. Asa s-a intamplat in 1977, cand ruptura a incetat brusc cam la 109-110 km adancime. Repet, factorii misteriosi care determina cedarea initiala a unui prim pilier suscita inca discutii contradictorii chiar !!! Tot mecanismul de lubrifiere explica, in parte, si de ce intre 40-60 km adancime nu avem cutremure importante. Aceasta zona ar corespunde, partial, desprinderii respectivului bloc d elitosfera oceanica din placa de baza; in aceste conditii, in acea zona nu se poate injecta material fierbinte in vechile fracturi din placa subdusa, si, deci, nu se pot genera cutremure importante. Extrem de interesant este si faptul ca in aceeasi zona de la 40-60 km adancime, vitezele de propagare ale undelor seismice sufera modificari importante; de fapt, la Curbura Carpatilor, discontinuitatea Moho, care separa primul invelis al Pamantului numit crusta (scoarta) terestra de manta (astenosfera, al doilea invelis) a fost determinata a fi in jurul adancimii de 54 km. Practic, intre 40-60 km adancime se afla, de fapt, separatia dintre scoarta terestra si manta in Carpatii de Curbura. Mai sus de 40 km adancime e crusta terestra, unde exista falii locale in care se produc, din cand in cand, cutremure de mica adancime (10-40 km, asa ceva), dar de magnitudini mult mai mici, cel mult 5,3 grade pe scara Richter. Se pare insa ca aceste falii locale din scoarta sunt reactivate tot de miscarile subplacilor convergente in zona Curburii...
Dupa cum vezi, Alty, Vrancea ramane o zona seismica extrem de interesanta, incitanta, cu multe mistere care inca nu au fost rezolvate.
 
:harhar: Multumesc:biggrin:

Poti sa-mi spui cam cum arata aceasta \"bucata\"?:unsure: Este ca un trunchi de con, este mai mult cubica? De ce apar miscari intra-microplaca...in interior fisurile sunt chiar asa de mari? Ce fel de material este, de permite miscarea si pe orizontal si pe vertical?



:wink:Nu rade de mine, si nu incerca sa explici ca unui geofizician:whistling::harhar:
 
Alty, intrucat o imagine e mai vsaloroasa si \\"spune mai mult\\" decat 1000 de cuvinte, uite-te aici ...este o figura care prezinta modelul geotectonic cel mai larg acceptat pt Vrancea:

http://www.cutremur.net/modelul-cel-mai-larg-acceptat-pentru-zona-vrancea/

:smile:Am vazut si ca orice lucru nou, pentru mine, apar si intrebarile..:
1. aceasta este o reprezentare plana...cum arata si din sectiunea cealalta (NE-SV)?
2. ce reprezinta punctele de pe microplaca?
3. care sunt directiile pricipale de forte asupra acestei microplaci?
4. de ce se manifesta un cutremur puternic spre NE, sau invers spre SV?:harhar::whistling::harhar:
 
Am vazut si ca orice lucru nou, pentru mine, apar si intrebarile..:
1. aceasta este o reprezentare plana...cum arata si din sectiunea cealalta (NE-SV)?
2. ce reprezinta punctele de pe microplaca?
3. care sunt directiile pricipale de forte asupra acestei microplaci?
4. de ce se manifesta un cutremur puternic spre NE, sau invers spre SV?:harhar::whistling::harhar:

1. Imagineaza-ti acest corp ca avand o forma aproximativ paralelipipedica, fiindca el este o bucata desprinsa (total sau partial) din vechea placa subdusa. Prin urmare, si cealalta sectiune trebuie sa fie asemanatoare.
2. Punctele (cerculetzele) reprezinta hipocentrele cutremurelor (focarele, sau zonele in care s-au generat si se genereaza ruperi mai mari sau mai mici la diverse nivele de adancime).
3. Fortele care actioneaza asupra acestui fragment sunt subplacile convergente la Curbura. De interes sunt stressurile generate de subplaca est-europeana (parte a placii EuroAsiatica), de microplaca Marii Negre si de cea Moesica. Microplaca intra-alpina (intracarpatica sau transilvano-panonica) este mai stabila. Fortele de compresiune exercitate de la est catre vest de catre placa est-europeana si microplaca Marii Negre genereaza niste forfecari si comprimari asupra acelui fragment, iar cutremurele provocate de aceste actiuni au plane de faliere NE-SV si toate cutremurele mai mari de 6,7 grade pe scara Richter sunt determinate de aceste stressuri. Fortele determinate de microplaca Moesica se exercita dinspre SV catre NE si sunt mai slabe ca intensitate, prin urmare cutremurele generate de terminatia Moesica a placii Africane au magnitudini mai mici (cel mult 6,5-6,7). Exista o alternanta in timp cand domina, pe rand, fiecare dintre cele 2 tipuri de stress, cand cel orientat de la est spre vest (si majoritatea cutremurelor au plan de falie NE-SV), cand cel orientat de la SV la NE (cand majoritatea cutremurelor au plan de falie NV-SE). Toate cutremurele mari se produc cand domina primul tip de mecanism, caracterizat prin plan de faliere NE-SV tangent la Curbura. Cand domina al doilea tip de mecanism (plan de faliere NV-SE), se pot produce doar cutremure de maxim 6,5-6,7 grade pe scara Richter. Din 1987 pana in 2005 am fost intr-o asemenea perioada. Acum ne aflam din nou intr-o perioada cu stress puternic de la est spre vest, si va tine pana in 2022-2024 !!! Fiecare astfel de perioada dureaza cam 18-19 ani, plus sau minus 1-2 ani.
4. Un cutremur e mai intens spre NE cand ruperea se propaga de la SV catre NE si acest lucru se intampla cand adancimea la care se genereaza ruptura e mai mare de 130 km. Un cutremur e mai intens spre SV cand ruperea se propaga de la NE spre SV si acest lucru se intampla cand adancimea focarului este intre 70-110 km. Nu este clar ce se intampla cand adancimea e intre 110-130 km !
 
Alty, se pare totusi ca existe anumite corelatii intre declansarea cutremurelor vrancene si unele fenomene geofizice interesante. Cum ar fi mareea terestra. Se pare ca o posibila explicatie a acestui lucru e aceea ca maximele mareei terestre ar determina eforturi suplimentare care actioneaza ca PICATURA CARE UMPLE PAHARUL. Problema e de ce aceasta corelatie ar exista pentru cutremurele adanci vrancene si nu si pentru seismele superficiale din zone ca Banat, Fagaras, s.a...
Acest lucru ar fi explicat prin faptul ca, in cazul seismelor adanci din Vrancea, planele de falie au, de fiecare data, aceleasi orientari, sunt oarecum fixe, iar tensiunile suplimentare induse de variatiile mareei terestre ar actiona ca picatura care umplu paharul, avand rol declansator. In cazul seismelor superficiale (de mica adancime) banatice, fagarasene, maramuresene, dobrogene s.a.mmd, planele de falie ar fi aleatoare ca orientare, nu de fiecare data la fel, iar eforturile suplimentare induse de mareea terestra s-ar compensa si deci nu ar mai avea rol declansator pentru cutremure de mica adancime.
 
Este asa de puternic fenomenul de maree la nivelul nostru (45 Grade LN, si Marea Neagra)?
 
E vorba de mareea terestra si variatiile campului gravitational...
 
O ridicare periodica (si imperceptibila) a nivelului scoartei terestre, in decursul unui interval determinat...asa ceva..urmata de coborare corespunzatoare.
 
O ridicare periodica (si imperceptibila) a nivelului scoartei terestre, in decursul unui interval determinat...asa ceva..urmata de coborare corespunzatoare.

ca si cum s-ar umfla cutia toracica la inspiratie si s-ar dezumfla la expiratie?:harhar::whistling: Dar nu asa de vizibil:tongue:...sau mai degraba tine de forta centrifuga a planetei?, egalizata dupa aceea de forta de gravitatie...:harhar:
 
Ma intreb cum a fost pusa in evidenta, cum a fost masurata si cam cat este de mare. Sau totul e determinat deocamdata doar teoretic?
 
Alty, intrucat o imagine e mai vsaloroasa si \\"spune mai mult\\" decat 1000 de cuvinte, uite-te aici ...este o figura care prezinta modelul geotectonic cel mai larg acceptat pt Vrancea:

:harhar::whistling::whistling:am desenat pe o tabla ce mi-ai zis...am ramas socat...o sa incerc s-o pun si pe hartie si s-o trimit lui Alex, dar as fi vrut s-a vezi si tu inainte de a fi postat in topic (daca Alex este de acord cu postarea).....interesant...partea superioara (sau inferioara?) a microplacii este \"vinovata\" de cutremurele spre Moldova, mai puternice decat spre Muntenia, perioada de revenire 100 de ani ...DAR.....partea de mijloc este \"vinovata\" de cutremurele spre Muntenia perioada de revenire tot 100 de ani dar la jumatatea perioadei de revenire a cutremurelor spre Modova...cum in 1986 a fost mai degraba spre Moldova...ce urmeaza?:harhar::angel::unsure: no panick, no panick INFP doarme?
 
dupa estimarile specialistilor se pare ca va fi un cutremur adanc de genul celui din 1940 si cam la fel puternic din punctul de vedere al magnitudinii ~7.4 - 7.5. in situatia aceasta cele mai afectate regiuni vor fi cele din E, SE si unele dinspre SV, mai precis zona Craiovei, aici datorita unor microfalii locale care au rolul de accelera intensitatea unui seism. mai pe scurt vor fi afectate aproape toate constructiile subrede si foarte subrede din zona extracarpatica (mai ales jumatatea SE a tarii), cele foarte subrede avand foarte mari sanse sa se si prabuseasca.

de altfel este si o harta aici pe forum cu estimarea intensitatii pe zone, insa nu stiu in ce topic se regaseste, ca de cand cu linistea babei am zis ca s-au mai rarit discutiile (si am intuit destul de bine , mai ales in legatura cu cele seismice :harhar:) pe forum si asa am rarit si eu vizitele. :harhar:
 
Back
Sus