• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Ipoteze privind mecanismul de producere al cutremurelor vrancene

Real32, sa continuam aici discutia. E interesanta. :55:


Dar atunci cum explici seismele vrancene cu plane de falie orientate NV-SE ? Au fost destul de multe cutremure si de acest fel, chiar daca mai slabe, ele nedepasind 6,5-6,7 grade magnitudine MGR. Cutremurul din 31 mai 1990 (MGR=6,1), produs la 13 ore dupa primul soc, a avut planul de falie \"rotit\" cu 90 de grade fata de cel al primului, cutremur; planul de falie a fost cu orientare NV-SE. De asemenea, seismul din 28 aprilie 1999 (MGR=5,7) a avut, de asemenea, planul de falie orientat Nord/Vest-Sud/Est. Daca seismele vrancene cu plan de falie Nord/Est-Sud/Vest pot fi explicate prin tensiunile care vin dinspre sud-est, actiunea microplacii Marii Negre, ce explicatie ar avea cutremurele cu plan de falie NV-SE ? Asa cum au fost cele din 31 mai 1990, 28 aprilie 1999, se pare si cele mai vechi din 25 mai 1912. Acum, cred ca putem muta discutia la mecanismul de producere al seismelor vrancene, mut imediat postul la topicul respectiv.
 
Real32, te astept aici. :55: :rolleyes: :98:
 
Real32, sa continuam aici discutia. E interesanta. :55:


Dar atunci cum explici seismele vrancene cu plane de falie orientate NV-SE ? Au fost destul de multe cutremure si de acest fel, chiar daca mai slabe, ele nedepasind 6,5-6,7 grade magnitudine MGR. Cutremurul din 31 mai 1990 (MGR=6,1), produs la 13 ore dupa primul soc, a avut planul de falie \\"rotit\\" cu 90 de grade fata de cel al primului, cutremur; planul de falie a fost cu orientare NV-SE. De asemenea, seismul din 28 aprilie 1999 (MGR=5,7) a avut, de asemenea, planul de falie orientat Nord/Vest-Sud/Est.

In primul rand trebuie sa observam ca in Vrancea nu exista falii, cutremurele fiind subcrustale. Deci nu este aplicabil niciun model de falie - normala, inversa sau de decrosare - in care falia sa fie perpendiculara pe directia tensiunilor. Planul de falie este doar o extindere a mecanismului cutremurelor crustale. Mai intuitiva ar fi notiunea de directivitate. Daca facem rationamentele in modelul unui bloc litosferic \"suspendat\" si nu in modelul de compresiune - care nu poate explica hipocentrele aflate in plan vertical - situatia devine destul de simpla. Blocul litosferic poate oscila atat pe directia NE-SV cat si pe directia NV-SE. Totusi - deoarece lungimea blocului pe directia NE-SV este mult mai mare decat latimea pe directia NV-SE - ruperile din cele doua capete datorita unor oscilatii pe directia NE-SV au momente mult mai mari si produc seisme de magnitudine mai mare decat ruperile datorate oscilatiilor pe directia NV-SE.

Daca seismele vrancene cu plan de falie Nord/Est-Sud/Vest pot fi explicate prin tensiunile care vin dinspre sud-est, actiunea microplacii Marii Negre, ce explicatie ar avea cutremurele cu plan de falie NV-SE ? Asa cum au fost cele din 31 mai 1990, 28 aprilie 1999, se pare si cele mai vechi din 25 mai 1912. Acum, cred ca putem muta discutia la mecanismul de producere al seismelor vrancene, mut imediat postul la topicul respectiv.

Tensiunile vin intotdeauna din SE, doar ca - in functie de geometria locala a blocului litosferic - pot exista si ruperi cu directivitatea NE-SV.
Cutremurul din 1990 s-a produs mult in NE, intr-o zona care pare acum inactiva. Cel din 1999 s-a produs \"la polul opus\" langa lacul Siriu. Cutremurele din 1912 sunt localizate mult in afara zonei principale -poate si datorita unor erori explicabile la vremea respectiva - undeva langa Focsani. Pentru acestea directivitatea NV-SE ar trebui sa fie evidenta.
 
Intr-adevar, si eu m-am gandit la treaba legata de planul de falie: pentru cutremurele adanci din Vrancea, ceea ce se denumeste generic plan de falie nu e acelasi lucru cu o falie din scoarta terestra care genereaza seisme de mica adancime, ci mai degraba ca ar avea legatura cu directivitatea.
Totusi, mai e un lucru interesant: faptul ca faliile pe care le-ai mentionat \"reactioneaza\" si dupa seisme vrancene importante, care \"induc\" cutremure crustale exact pe faliile respective. De exemplu, imediat dupa seismul din 27 octombrie 2004, in primele zeci de minute au urmat cutremure de magnitudini 2-2,5 in zona Ramnicu Sarat, la adancimi de 10-20 km. Fenomene asemanatoare au fost remarcate si in cazul cutremurelor anterioare. Deci aceste falii pot sa fie si activate de tensiunile eliberate in adancime.
 
Dupa un cutremur adanc tensiunile pleaca crustal. Aceasta ar trebui sa fie si explicatia corelatiei dintre cutremurele vrancene din capatul de SV si cele din Fagaras. Cred ca vom putea sa verificam in urmatorii ani aceasta corelatie.
 
Sa vedem cateva imagini care pot explica mecanismul propagarii tensiunilor spre zona Vrancea.

Placa Indiana, ajutata si de placa Australiana, are o miscare spre N-NE (~26mm/an). Dorsala Carlsberg este o zona de divergenta, in timp ce fractura Owen este - in mare parte - o zona de decrosare. Cred ca aici este \"poarta\" prin care tensiunile patrund spre Turcia. Placa Indiana nu se misca spre vest dar \"agata\" cumva microplaca Arabiei in zona fracturii Owen.

Indian_Plate_map-fr.png


In miscarea ei, placa Indiana antreneaza placa Arabiei intr-o miscare complexa (rotatie +translatie). Ea inainteaza spre nord cu aproximativ 15mm/an. Marea Rosie si partial zona Golfului Aden sunt zone de divergenta. Centura Zagros si falia NE Anatoliana sunt zone de convergenta.

Arabian_Plate_map-uni.png


arab%20plate%20tectonic%20setting.jpg


Miscarea placii Arabiei antreneaza placa Anatoliana spre est cu aproximativ 21mm/an. Falia Nord Anatoliana este o zona de decrosare. Interesant este ca zona Marii Egee se subduce cu viteza foarte mare (37mm/an).

Aegean_Sea_and_Anatolian_Plates_map-fr.png


Din imaginea de mai jos se vede destul de clar ca orientarea partii de est a faliei Nord Anatoliene incepand din punctul K (tripla jonctiune de la Karliova) este cumva spre zona litoralului romanesc.

Image_naf_setup.jpg


Sistemul de falii care se desprinde din partea estica a faliei Nord Anatoliene traverseaza Marea Neagra si apare in Romania sub forma celor trei falii paralele Peceneaga -Camena, Capidava - Ovidiu si IntraMoesica.

http://www.cutremur.net/forum/thread-459-page-2.html
 
Real32 :55: :rolleyes: Pe cand o :98: :98: ?
 
Foarte interesant real32. :55: Asadar, placa Indiei nu impinge niciodata spre vest, ea se deplaseaza intotdeauna catre nord-nord est, deci spre CHINA !!! In realitate, \"samanta raului\" pentru Vrancea se afla in zona de fractura Owen. Acest lucru a fost dovedit si de ceea ce s-a intamplat cu foarte putin timp inainte de producerea seismului vrancean de magnitudine MGR=5,5 din 25 aprilie 2009 (adancime 109 km). Cu numai cateva zile inainte, pe 21 aprilie, s-a inregistrat o intensificare a activitatii seismice pe zona de fractura Owen, practic o secventa de seisme repetate la interval foarte scurt. Prin urmare, va trebui sa fim atenti :smile: :118: la ce se intampla pe ZONA DE FRACTURA OWEN. :)) :99: :99: :98: :rolleyes: :98: :98:
So pe Owen, fratilor ! :98: :98:
 
Foarte interesant real32. :55: Asadar, placa Indiei nu impinge niciodata spre vest, ea se deplaseaza intotdeauna catre nord-nord est, deci spre CHINA !!! In realitate, \\"samanta raului\\" pentru Vrancea se afla in zona de fractura Owen.

Sigur ca pot exista si anumite oscilatii dar deplasarea principala a placii indiene este spre N-NE si doar geometria din zona fracturii Owen face ca tensiunile sa se propage spre NV. Aceasta a dus la desprinderea microplacii Arabiei de Africa si cred ca este sursa tensiunilor care produc seismele din sudul si vestul Iranului. Miscarea complexa a microplacii Arabiei - rotatie + translatie spre NV impinge microplaca Anatoliei spre vest si astfel apar seismele de pe falia Nord Anatoliana.

Tensiunile se transmit chiar daca nu apar cutremure in fractura Owen. Spre exemplu recentele seisme din golful Aden si din sud-vestul Iranului cred ca au la origine tot acest mecanism. Sa vedem daca se vor propaga pe marginile placii Arabice (Marea Rosie, falia Marii Moarte, falia Nord-Est Anatoliana - in partea de vest - centura Zagros/vestul Iranului - in partea de est)
 
:rolleyes: Salutare!!! :98: dupa o lunga perioada in care am fost privat de minunile tehnologiei noului mileniu, imi face placere sa va regasesc in aceeasi atmosfera prietenoasa si plina de dezbateri interesante :smile:
Desi ma consider un profan in domeniu, am citit discutiile voastre si mi s-a parut un subiect foarte interesant avand in vedere ca m-am gandit si eu la acelasi lucru, la faptul ca placa Indiana desi are o miscare spre nord, nord-est in extremitatea vestica prezinta o mica portiune care \"agata\" placa Arabiei, imprimandu-i o miscare de \"rasucire\" si in acelasi timp si actionand ca un tampon care induce mai departe tensiuni catre microplaca Marii Negre.
[attachment=7196:200911/post_1953_1257464473_50d2fd40ec006eb06be7c1948bb896c2.attach] [attachment=7195:200911/post_1953_1257464403_189c0b5d946c669ecc9ff685fad201b2.attach]
De asemenea am scos cu ceva timp in urma o lista de cutremure importante ce au precedat cutremurul din 25 aprilie de anul acesta. Mi s-a parut foarte interesanta succesiunea cutremurelor din zona de fractura Owen care a precedat cu doar 4 zile seismul de la noi. O situatie similara am avut si inainte de cutremurul din 27 octombrie 2004.
http://www.cutremur.net/forum/showthread.php?tid=541&pid=26830#pid26830

Cat despre indoiala asupra influnetei Placii Africane in cazul cutremurelor din Vrancea, cred ca real32 are dreptate, seismele vrancene din \'90 au fost precedate de cutremure importante in Iran (\"In May 1990 large parts of the province were destroyed by a huge earthquake, in which about 45,000 people died\" - http://en.wikipedia.org/wiki/Gilan_Province ). si daca nu ma insel atunci a fost un cutremur destul de puternic si in Caucaz.

Nu stiu ce sa cred insa despre seria de cutremure din Golful Aden - Yemen Coast. :55: S-ar putea sa gresesc dar mi s-a parut ca ar exista o corelatie intre seria de seisme din Yemen-Aden si cel de 4.3 din Malawi in zona Marelui Rift.
[attachment=7198:200911/post_1953_1257466844_e989d0483bcd0031443faf0a853e289e.attach] [attachment=7197:200911/post_1953_1257466631_1c0b8e7875d506d06593f6de1092624a.attach]
S-ar putea sa spun o aberatie pentru ca nu cunosc foarte bine toata dinamica placilor insa orice explicatie este binevenita, respect interesul pentru tema si modul civilizat in care dezbateti orice subiect pe forum si recunosc ca mi-a fost dor de voi... mai ales de Geoics deschizatorul de minti in vremuri indelung istratizate :98:

PS: Tocmai s-a miscat sudul Iranului, dupa seria Aden-Yemen. :118:
2009-11-05 23:59:55.8 27.39 N 56.35 E 10 ML 3.8 SOUTHERN IRAN
 
Wlad, bine ai revenit ! :98: :55: :)) :smile: Chiar ma intrebam pe unde ai disparut, asa brusc. Ca zisesei ultima data ca te-ai dus in Retezat ... :98:
In fine, ma bucur ca ai reaparut ! :118:

Da, e interesanta partea aia unde Indiana \"agata\" Arabica, fiindca se pare ca de fapt, de acolo ni se trag, pe termen lung, belelele seismice majore. :rolleyes:
 
Din cate stiu, cutremurul din Iran din 1990 s-a produs la 21 iunie, deci la 3 saptamani dupa cel din Vrancea. Totusi, asa cum spunea si real32, seismul de la 30 mai 1990 poate fi asociat cu tensiunile existente in partea de nord a Iranului, tensiuni care erau oricum foarte mari, avand in vedere magnitudinea acelui seism.
 
Erata:

1990-06-20 49.4 37.0 7.7 35000 NEAR THE COAST OF NORTHERN IRAN

Deci intr-adevar, tensiunile care existau in acea perioada in partea de nord a Iranului au fost atat de mari incat au condus si la producerea seismului vrancean din 30 mai 1990. Totusi apare un aspect interesant: cutremurul din Iran s-a produs la 3 saptamani DUPA cel din Vrancea, de fapt cele din Vrancea (am avut dublet seismic, 30 si 31 mai 1990).
 
sa inteleg ca e posibil sa avem cutremur in Vrancea fara unul serios in Iran (sau Turcia)?
 
sa inteleg ca e posibil sa avem cutremur in Vrancea fara unul serios in Iran (sau Turcia)?

Dupa o rupere majora langa Gura Teghii - si acolo nu prea apar ruperi moderate - cu siguranta. Sunt foarte multe exemple. Dupa cutremurele produse in capatul din SV al zonei Vrancea, produse in:
1986, 1908, 1829, 1738, 1471
au aparut foarte repede alte cutremure, destul de puternice -daca nu mai puternice - in:
1990, 1912, 1838, 1740, 1473.

Dupa marele cutremur din 1668 de pe falia Nord Anatoliana
1668-08-17 35.0 40.5 8.0 8000 CENTRAL TURKEY
se pare ca au fost cateva \"pendulari\".

1677 : cutremur puternic la Bucureşti. S-a dărîmat Biserica romano-catolică Bărăţia.

9 august 1679, ora 3 : mare cutremur în Moldova, s-au prăbuşit turnul mare al cetăţii Sucevei, cîteva biserici şi numeroase case.

19 august 1681 : între orele 1 şi 2: puternic cutremur, timp de un sfert de oră, în Moldova, Muntenia şi Transilvania, resimţit îndeosebi în curbura Carpaţilor; pagube mari: s-au prăbuşit biserici, castele, locuinţe.

Sursa
 
Back
Sus