• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Ipoteze privind mecanismul de producere al cutremurelor vrancene

Da, dar pentru cutremure care se produc in acelasi loc, cu aceeasi origine, se fac anumite legaturi. De exemplu, un cutremur adanc din Vrancea cu intensitate maxima VIII are magnitudinea 6,7-7,0 pe scara Richter. Deci au anumite relatii intre M si Intensitatea maxima, dar numai PENTRU CUTREMURE din aceeasi sursa seismica. Deci o relatie pentru cutremure adanci, alta relatie pt cutremure de suprafata. Sigur ca e ceva destul de empiric...dar asa se face peste tot. Asa fac si chinezii, si japonezii, si rusii, si italienii, si grecii, si turcii.
 
Pai intensitatea depinde de magnitudine si zone. Stii intensitatea, cunosti zona dupa comportamentul de azi si banuiesti magnitudinea. Oricum nu are cine sa te verifice :harhar:
 
uite aici o hartaclick
eu auzeam pe la colturi ca se asteapta un seism ca in 1802:unsure:
eu te stiam fata serioasa, pardon, ratuska serioasa :harhar::harhar:
si tu tragi cu urechea pe la colturi colturoase... :harhar::harhar::unsure:

de cate ori in ultimii xx ani nu am tot auzit de zvonuri colturoase si colturoase au ramas si pana azi.:unsure::harhar:
 
:whistling:pai si sosolino spunea ceva de genul asta parca:whistling:
 
:smile:Sorin continui cu ipotezele?...Promit sa pun desenul pe topic...., deja am aruncat la cos 3 variante -nu erau clare..:harhar::whistling:
 
Eu astept lista pe adancimi. In felul asta putem trage niste concluzii....sau cel putin asa sper.
 
Eu astept lista pe adancimi. In felul asta putem trage niste concluzii....sau cel putin asa sper.

:worthy::32:Lista o astepti de la Sorin?:unsure::harhar::unsure: Eu fac desene :harhar::whistling::harhar:
 
desenata sau scrisa nu conteaza. ideea este sa existe ca sa putem face speculatii:harhar:
 
:harhar::27: cine sa se existe? :harhar::27: /me stupid, doh! :unsure::27:
 
:worthy::27: cine sa se existe? :angel::27: /me stupid, doh! :ack::27:

I don\'t think so:harhar::unsure::harhar: Si asteptarea e buna la ceva...:harhar::biggrin::harhar::biggrin::unsure::biggrin:
 
In prezent, in explicarea producerii cutremurelor intermediare (de adancime relativ mare) din Vrancea se admite ca in regiunea Carpatilor se poate vorbi de o paleosubductie, deci un caracter relict al acestui proces. In sprijinul ipotezei privind caracterul \"inghetat\" al subductiei din zona Carpatilor Orientali vin multe rezultate ale cercetarilor din ultimii 20 de ani, vizand aspecte cum ar fi structurile geologice specifice din interiorul centurii muntoase alpino-carpato-himalaiene. Este vorba de aspecte care se refera, de exemplu, la tipurile de roci si dispunerea acestora in structura lanturilor de munti tineri asa cum sunt si Carpatii. Dintre factorii geologici care au determinat pe cercetatori sa considere un caracter relict (invechit) pentru procesul de subductie din zona Curburii Carpatilor Orientali pot fi amintiti: tendinta de migrare a varstei vulcanismului neogen spre interiorul zonei de curbura, precum si tendinta ca produsele vulcanice sa fie din ce in ce mai bazice in aceasta directie;
faptul ca rezultatele cercetarilor de flux termic sprijina ipoteza unei paleosubductii in zona Carpatilor Orientali, deci o subductie care nu mai este activa, ca atare, asa cum este de exemplu in Pacific.
Totusi, cele mai importante argumente in sprijinul acestei ipoteze este adus de cercetarile seismologice:
1/Determinarile privind localizarea cutremurelor arata ca hipocentrele intermediare din zona Vrancea se incadreaza intr-un domeniu cvasivertical, cuprins in intervalul de adancimi de la aproximativ 70 km pana la 180-220 km, iar zona cuprinsa intre 45-70 km adancime prezinta un minim de activitate seismica.
2/Rezultatele calculelor privind duratele de parcurs ale undelor seismice generate de focarele vrancene si inregistrate la statii romanesti arata o buna concordanta cu datele de observatie atunci cand modelul structural admite prezenta in zona Vrancea a unui corp litosferic cvasivertical in care au loc cutremurele intermediare (subcrustale) din aceasta zona.
3/Rezultatele studiilor de mecanism de producere a cutremurelor din zona Curburii Carpatilor ca si cele ale determinarii parametrilor fizici si geometrici ai focarelor acestor cutremure vin, de asemenea, in sprijinul ipotezei privind subductia invechita din aceasta zona.
In cele ce urmeaza se vor trece succint in revista cateva detalii pentru un model al evolutiei subductiei in Carpatii Orientali, cu privire speciala asupra zonei de curbura a acestora.
Ariile oceanice mici din interiorul centurii alpine, ca aceea a Marii Mediterane si a Marii Negre, pot fi considerate resturi ale unui ocean care odinioara se intindea intre Africa si Eurasia. Existenta acelui ocean a facut posibila aparitia procesului de subductie a litosferei oceanice si in zone ale Carpatilor de astazi datorita, probabil, antrenarii in jos a acesteia de catre ramura descendenta a unui curent de convectie (Fig. 4.19 din prima imagine atasata, figura 029.jpg). Se considera, conform teoriei tectonicii placilor, ca arcurile muntoase alpine sunt rezultatul restrangerii treptate si \"strivirii\" fostului ocean si al coliziunii intre placi tectonice majore cu caracter continental. Se presupune ca fostul ocean dintre placile Eurasiei, Africii si Peninsulei Arabe s-a restrans treptat, restrangere care a adus cele 3 placi in stare de coliziune. Fig. 4.20 (tot din prima imagine atasata, denumita figura 029.jpg) ilustreaza procesul de avansare a subductiei si de restrangere, in acelasi timp, a fostului ocean. Este perioada al carei inceput marcheaza si inceperea producerii de cutremure in zona.
Momentul inceperii coliziunii este ilustrat, tot foarte schematic, in fig.4.21 (din fisierul atasat numit figura 030.jpg). Procesul de coliziune, in desfasurarea sa, a dat nastere (prin subimpingere si compresiune) muntilor Carpati (fig. 4.22 din aceeasi imagine), iar procesul de subductie este \"inghetat\", adica este adus intr-o faza stationara, intrucat litosfera continentala nu poate cobori in astenosfera.
Pentru zona Curburii Carpatilor Orientali, faza care urmeaza celei din fig. 4.21 este aceea din figura 4,23 (fisier atasat figura 033.jpg). Procesul de coliziune a condus la formarea muntilor (inclusiv prin eruptii vulcanice in lungul partii vestice a Carpatilor Orientali) si, in plus, a avut loc RUPEREA SI SEPARAREA FRAGMENTULUI DE LITOSFERA OCEANICA, MAI GREA, DE LITOSFERA CONTINENTALA, MAI USOARA. Ruperea fragmentului de litosfera oceanica s-a produs dupa inceperea coliziunii, iar acest fragment a luat o POZITIE CVASIVERTICALA datorita \"eliberarii\" (decuplarii) lui de placa din care facea parte, precum si actiunii FORTEI GRAVITATIONALE. In acest fel se explica de ce acest fragment de litosfera este APROAPE VERTICAL si nu se afla plasat mai spre Nord-Vest de pozitia sa actuala (asa cum ar fi fost normal in cazul unei subductii active-FARA DETASAREA SEGMENTULUI DE PLACA !!!!).
Ruperea fragmentului de litosfera oceanica a avut loc, probabil, numai in ZONA DE CURBURA A CARPATILOR ORIENTALI DE ASTAZI. Distributia eforturilor in zona de curbare a suprafetei de contact dintre placile/subplacile/microplacile intrate in coliziune a permis, probabil, ruperea fragmentului de litosfera oceanica numai in aceasta zona. Este probabil ca producerea acestei ruperi NUMAI IN ZONA DE CURBURA sa fi fost facilitata de faptul ca activitatea de coliziune ar fi fost, probabil, mai intensa in zona de CURBURA (deci eforturi mai mari), din cauza SUBPLACILOR/MICROPLACILOR care au venit in contact in aceasta zona. Un rol important in acest proces l-a avut si continua, se pare, sa il aiba, MICROPLACA MARII NEGRE, impinsa puternic de SUBPLACA ANATOLIEI si aceasta, la randul ei, de PLACA PENINSULEI ARABICE, ceea ce a produs eforturi mari, capabile sa rupa FRAGMENTUL DE LITOSFERA OCEANICA in zona Vrancea de astazi. Aceasta interactiune continua sa aiba loc si in prezent, si MICROPLACA MARII NEGRE continua sa fie impinsa de PLACA PENINSULEI ARABICE prin intermediul SUBPLACII ANATOLIEI


Voi continua altadata expunerea acestui model, asa cum a fost el descris de catre prof. Enescu si de academicianul Liviu Constantinescu, in monografia CUTREMURELE DIN VRANCEA IN PROFIL STIINTIFIC SI TEHNOLOGIC.
 
Continui si azi prezentarea modelului de mecanism de producere al cutremurelor adanci vrancene, asa cum a fost el teoretizat de catre Enescu si L.Constantinescu in lucrarea lor CUTREMURELE DIN VRANCEA IN PROFIL STIINTIFIC SI TEHNOLOGIC.

Una din marile probleme care apar in explicarea producerii cutremurelor intermediare si adanci este de a demonstra daca este posibila falierea de alunecare la adancimi atat de mari. Falierea prin rupere casanta (uscata) de forfecare ar fi imposibila la asemenea adancimi, intrucat aceasta ar implica stressuri de frecare foarte mari care s-ar opune alunecarii pe planul de faliere. Unii cercetatori au ajuns la concluzia ca stressurile de frecare ar impiedica falierea brusca la adancimi mai mari de 5-10 km.
Rezultatele mai multor studii au aratat ca stressul de frecare este mic si in cazul cutremurelor intermediare vrancene, ceea ce demonstreaza, o data in plus, ca nu poate fi vorba de faliere prin rupere casanta (uscata) de forfecare. In aceste conditii, au trebuit avute in vedere ale ipoteze pentru mecanism, incluzand si aceea a tranzitiei de faza ca posibil proces in pregatirea producerii cutremurelor intermediare din Vrancea. Fara a se inlatura complet aceasta ipoteza, s-a adoptat si fundamentat o ipoteza mult mai argumentata privind mecanica falierii in focarele cutremurelor intermediare (subcrustale) din regiunea Vrancea.
Valorile mici ale stressului de frecare in cazul cutremurelor subcrustale vrancene sugereaza ca valida urmatoarea ipoteza privind mecanica falierii in focarele seismelor vrancene: LUBRIFIEREA PE SUPRAFATA DE FALIERE.
Dupa cum au aratat majoritatea studiilor privind mecanismul de producere a cutremurelor intermediare (60 km < h < 300 km) si adanci (300 km < h < 700 km) din diferite regiuni ale Pamantului, planele de faliere in cazul acestor cutremure nu coincid ca DIRECTIE si, mai ales, ca INCLINARE cu zonele seismice (planele Benioff) respetive. In cazul cutremurelor subcrustale din Vrancea, zona seismogena (zona in care se afla focarele-FRAGMENTUL DE LITOSFERA) este aproape VERTICALA, iar planele de faliere se abatmmai mult sau mai putin de la pozitia verticala (pentru cutremurele moderate si puternice studiate, inclinarile acestor plane sunt de aproximativ 55-70 de grade). Aceasta constatare este un argument in plus in favoarea parerii ca planul de faliere NU este reprezentat de suprafata de-a lungul careia materialul litosferic aluneca in astenosfera. Este deci mult mai apropiata de realitate parerea conform careia cutremurele vrancene se produc IN INTERIORUL fragmentului de litosfera subdus, prin FALIERI DE-A LUNGUL UNOR PLANE (ZONE) DE SLABA REZISTENTA.
Pentru simplitate, se presupune, in prima aproximatie, ca subimpingerea si coborarea placii litosferice in astenosfera pot fi tratate ca o problema bidimensionala.
Inca din faza de inceput a subductiei placii litosferice in astenosfera (fig. 4.19 din fisierul figura 029.jpg atasat mesajului anterior), stressurile de tensiune generate de flexurarea placii produc falieri normale in placa litosferica, in zona de inceput de curbare in jos a acestei placi sau in vecinatatea acestei zone. Aceste falieri normale au continuat sa se produca si in fazele urmatoare datorita acelorasi tensiuni generate de flexurarea placii litosferice si, bineinteles, tot in zona de inceput de curbare in jos a acestei placi (fig. 4.20 tot din prima imagine atasata anterior). Se admite, pentru simplitate, ca aceste falieri s-au produs dupa plane inclinate cu 45 de grade. Influentele pe care le pot avea abaterile de la valoarea de 45 de grade asupra concluziilor urmatoare nu sunt foarte importante in masura sa schimbe respectivele concluzii.
Placa litosferica, prin coborare in astenosfera, a purtat cu ea, bineinteles, si faliile formate in modul expus mai sus. Stratele externe ale placii litosferice, reci si coborate, sunt incalzite de astenosfera adiacenta. Datorita ritmului relativ redus in care patrunde caldura, incalzirea placii litosferice este limitata la un strat relativ superficial. Se stie ca temperaturile la adancimi de 80-250 km in mantaua superioara sunt adecvate pentru a produce topirea partiala a materialului litosferic.
Sa separam din fragmentul de placa subdus (fig. 4.23 din a treia imagine atasata mesajului anterior) o portiune in forma de paralelipiped care, sectionat vertical cu un plan orientat NV-SE, arata ca in figura 4.24 din imaginea atasata acestui mesaj (figura 034.jpg). Aceasta portiune a fost luata astfel incat sa contina si falii vechi produse inca din faza in care ea se afla in vecinatatea zonei de curbare in jos a placii litosferice. Sagetile groase reprezinta stressul nehidrostatic, iar sagetile subtiri reprezinta sistemul de stress echivalent (un stress de compresiune si un stress de tensiune, reciproc perpendiculare).
Se stie ca fractiunile de fluid au tendinta de a forma strate perpendiculare pe axa stressului de tensiune. De aceea, topitura va tinde sa se concentreze pe falia veche care inclina spre NV (fig. 4.24 din imaginea atasata). In afara de aceasta, mai exista inca un efect care face ca topitura sa se concentreze de-a lungul faliilor vechi perpendiculare pe axa stressului de tensiune, adica de-a lungul planelor inclinate spre NV. In afara de stressul nehidrostatic exista si o presiune hidrostatica suprapusa, notata in figura cu p. Din aceasta figura reiese in mod clar ca presiunea P2 din falia inclinata spre NV este semnificativ mai mica decat presiunea P1 din falia inclinata spre SE. Aceasta face ca punctul de topire din falia inclinata spre NV sa fie mai scazut decat cel din falia inclinata spre SE. Prin urmare, topirea va incepe pe suprafetele perpendiculare pe axa stressului de tensiune, adica pe suprafetele (in faliile) inclinate spre NV, formand pe (in) acestea un STRAT LUBRIFIANT.
Topitura injectata de-a lungul faliilor vechi perpendiculare pe axa stressului de tensiune produce o SEPARARE A CELOR 2 PERETI AI FALIEI, ramanand totusi, locuri (\"pilieri\") unde peretii faliei sunt in contact. Acesti pilieri poarta intreaga sarcina de forfecare distribuita pe planul de falie. Cedarea brusca incepe la unul din pilieri, care reprezinta, de fapt, \"punctul\" de la care INCEPE RUPEREA (FALIEREA). Sarcina de forfecare este transferata rapid urmatorului pilier care, la randul sau, cedeaza, si asa mai departe. In acest fel se propaga RUPEREA, iar alunecarea de-a lungul faliei, care este bine lubrifiata cu topitura, va urmari frontul de rupere. Evident, datorita lubrifierii, alunecarea de-a lungul faliei NU implica frecare uscata.

P.S.: Acum ma duc la alergare, continui mai pe seara...:harhar::harhar::harhar:
 
Continui aici ce am inceput ieri...:harhar:

Revenind la problema zoneim cuprinse intre 45 si 60-70 km adancime, se poate presupune ca minimul de activitate seismica din acest interval de adancime se datoreaza  faptului ca aceasta portiune nu se afla \"scufundata\" in astenosfera si deci conditiile de injectare a vechilor falii cu topitura pentru a putea avea loc procesul de lubrifiere pe suprafetele de faliere sunt mult mai putin bune.
Se apreciaza ca faliile normale vechi (transportate in jos prin subductia placii litosferice in care ele se afla) devin falii inverse in SEGMENTUL VERTICAL al acestei placi, ceea ce concorda cu SOLUTIILE DE PLAN DE FALIE determinate pentru cutremurele subcrustale vrancene.
Prezentarea anterioara (sintetizata) a avut in vedere cazul bidimensional, luand in considerare sectiuni verticale orientate NV-SE. Tratarea problemei in acest mod nu schimba esenta modelului si pentru cazul tridimensional. Pe de alta parte, in schitele din figurile atasate anterior s-a considerat ca planele de faliere au inclinari de 45 de grade. Solutiile de plan de falie ale cutremurelor vrancene puternice (Ms > 6,5) arata ca, in realitate, planele de faliere au inclinari de 55-70 de grade. In lumina celor prezentate mai sus, aceasta ar insemna ca planele faliilor vechi initiale au avut inclinari diferite de 45 de grade. Nici nu ar fi naturala, de fapt, o asemenea restrictie (respectiv inclinare de 45 de grade).
Prin urmare, rationamentele facute anterior pentru cazul simplificat raman practic valabile si pentru cazul inclinarilor diferite de 45 de grade (pentru inclinari de 20-70 de grade). Explicatia se bazeaza pe faptul  ca si in aceste cazuri, mai generale, pastrand chiar orientarea sistemului de stress din ultima imagine postata in mesajul anterior, raman totusi indeplinite conditiile ca lubrifierea sa aiba loc tot pe faliile vechi subduse, inclinate spre NV.
Daca unele din solutiile de plan de falie ale cutremurelor vrancene mai slabe (Ms < 6,5-6,7), si anume acelea care indica plane de faliere orientate NV-SE sau N-S (spre deosebire de planele de falie ale cutremurelor puternice cu magnitudinea mai mare de 6,7 grade, si care sunt intotdeauna orientate NE-SV cu INCLINARE SPRE NV) sunt, totusi, de incredere (ca in cazul cutremurelor din 25 mai 1912, 31 mai 1990 sau 28 aprilie 1999), una din explicatiile posibile ale acestor mecanisme cere sa se admita ca in zona de curbare in jos a placii litosferice au avut loc si ruperi \"secundare\" (datorate tot tensiunilor generate de flexurarea placii litosferice sau altor cauze) dupa plane orientate NV-SE sau N-S. Aceste ruperi secundare, \"coborand\" simultan cu placa litosferica, constituie plane de faliere dupa care au loc cutremure mai slabe (cu magnitudini de pana la 6-6,5 grade). Este adevarat ca in cazul acestor suprafete de faliere, orientate altfel decat cele considerate in figurile anterioare, conditiile de lubrifiere sunt mai slabe dar nu inexistente.
Imaginea descrisa mai sus, a pilierilor care CEDEAZA RAND PE RAND, PE MASURA CE RUPEREA SE PROPAGA, explica, totodata, si caracterul de MULTISOC al cutremurelor vrancene importante. Cedarea pe rand a pilierilor s-ar manifesta in oscilatia seismica globala generata de intreaga sursa sub forma unor IMPULSURI ale caror intensitati depind, printre altele, de DIMENSIUNILE PILIERILOR si de PROPRIETATILE FIZICO-MECANICE ALE ACESTORA.
In momentul in care ruperea ajunge, prin propagare, intr-o zona PUTIN TENSIONATA sau IN CARE LUBRIFIEREA NU ESTE SUFICIENTA (sau nu exista) pentru ca alunecarea pe planul de faliere sa poata invinge frecarea, procesul de RUPERE (FALIERE) se intrerupe.Aceasta intrerupere poate fi relativ lenta, dar poate fi si brusca, intreruperea BRUSCA a ruperii putand sa se manifeste in oscilatia globala generata de INTREAGA SURSA SEISMICA sub forma unui IMPULS FOARTE VIOLENT DE POLARITATE OPUSA IMPULSURILOR PRECEDENTE.
Astfel se poate explica nu numai caracterul MULTISOC al multor cutremure vrancene (in special al seismelor puternice, deci de energie mai mare, cu magnitudini peste 6,7), ci si faptul ca \"socurile componente\" au loc pe acelasi plan (pe aceeasi suprafata) de faliere. Se explica in acest fel si polaritatea opusa a ultimului \"soc\" fata de cele precedente. Este cazul cutremurului vrancean de la 4 martie 1977 si, probabil, al tuturor seismelor vrancene puternice (cu magnitudinea Ms > 6,7) !!!!!
Caracterul multisoc al cutremurului vrancean din 4 martie 1977, ca si al altor cutremure (de exemplu, cele din 10 noiembrie 1940, 6 octombrie 1908, 26 octombrie 1802 s.a.) este unanim (sau aproape unanim) recunoscut, insa problema numarului si caracteristicilor \"socurilor componente\" este in mare parte controversata. O posibila explicatie a multitudinii de solutii privind caracteristicile socurilor componente ale cutremurului din 1977 ar fi urmatoarea:
In primul rand, unii dintre cercetatorii care au studiat aceasta problema au avut la dispozitie seismograme de la anumite statii seismice, inregistrate cu aparatura de un anumit tip sau de anumite tipuri; altii au utilizat seismograme care numai in parte proveneau de la statii folosite de primii sau au inclus in analiza si date furnizate de seismografe de alte tipuri. Este bine stiut faptul ca forma oscilatiilor, provenite de la un cutremur si inregistrate la diferite statii, depinde de CARACTERISTICILE SURSEI (focarului), PROPRIETATILE MEDIULUI DE PROPAGARE si de APARATURA DE INREGISTRARE. Astfel, pe oscilatia inregistrata pot fi prezente impulsuri cauzate de caracterul de MULTISOC, dar si impulsuri legate de alte cauze. Pe de alta parte, influenta MEDIULUI DE PROPAGARE asupra FORMEI OSCILATIILOR este insa mare si foarte complicata. Astfel, datorita efectului de filtru al acestui mediu, forma oscilatiei provenita de la un cutremur se schimba foarte mult. Printre aceste schimbari de forma sunt prezente si acelea care constau in micsorarea amplitudinii unor extreme (maxime sau minime) ale oscilatiei si cresterea amplitudinii altor extreme, ceea ce poate constitui o sursa de erori.
In afara de cele aratate mai sus, procesele de relexie si refractie din mediu, mai ales cele din CRUSTA TERESTRA, dau nastere la unde care pot sosi la unele statii, fata de prima sosire a undei P, la diferente de timp de acelasi ordin de marime cu diferentele de timp ce caracterizeaza impulsurile cauzate de caracterul MULTISOC.
Toate aceste aspecte, precum si efectele de filtru sau alte efecte ale aparaturii de inregistrare, pot face foarte dificila analiza unui cutremur care a fost intr-adevar MULTISOC.
In orice caz, un lucru este totusi acceptat de marea majoritate a cercetatorilor: faptul ca toate seismele vrancene puternice, deci cu magnitudini Ms mai mari de 6,7 grade pe scara Richter, prezinta caracter MULTISOC, mai mult sau mai putin evident. Caracterul MULTISOC al cutremurelor vrancene puternice deriva din NATURA COMPLEXA SI HAOTICA A PROCESELOR DE RUPERE, in speta din faptul ca SE RUP PILIERII CONSECUTIV, UNUL DUPA ALTUL, PE MASURA CE SARCINA ELIBERATA DE RUPEREA UNUI PILIER SE TRANSFERA RAPID CATRE URMATORUL PILIER. Aceasta caracteristica este specifica seismelor vrancene importante, adica a celor care depasesc 6,7 grade pe scara Richter. Pentru cutremurele mai slabe, incertitudinea este mai mare, si acest lucru se observa si din faptul ca unele dintre seismele vrancene cu magnitudini de pana la 6,5-6,6 pe scara Richter prezinta solutii de plan de falie diferite fata de cele ale seismelor majore. Nu in ultimul rand, diferentele dintre cele 2 categorii de cutremure, in speta intre seismele vrancene mari si cele de energie medie (cu magnitudini de cel mult 6-6,5 pe scara Richter) se mai observa si in ceea ce priveste activitatile post-soc, de replici; daca in cazul seismelor mari, ruperea principala este de asa natura incat dupa ea urmeaza totusi un numar important de replici (chiar daca mult mai slabe decat socul principal), in cazul seismelor moderate activitatea post-soc este extrem de scazuta, uneori chiar inexistenta. Acest lucru s-a observat in cazul cutremurului vrancean din 27 octombrie 2004, seism considerat a fi unul de energie medie.
 
Prin urmare, asa cum aratau specialistii in geofizica si seismologie, caracterul multisoc al cutremurelor vrancene puternice deriva din mecanismul lor de producere, intrinsec. Ruperea \"in cascada\" a mai multor asperitati, una dupa alta, genereaza acest efect de multisoc. Deci nu e vorba de mai multe cutremure independente, ci de fenomene in cadrul aceluiasi proces de rupere. Componentele multisocului sunt generate pe ACEASI suprafata de faliere.
Toate cutremurele vrancene importante (cu magnitudinea de la 6,7 in sus) prezinta acest caracter multisoc. Prin urmare, cutremurul din 1977 nu este doar o exceptie. Si, cumva, este logic acest lucru. Cutremurele vrancene puternice implica acumularea de stress de compresiune intr-un volum litosferic mai mare; asta inseamna ca atunci cand incepe sa se rupa, procesul are toate sansele sa \"atinga\" mai multe falii vechi din interiorul blocului litosferic, in consecinta se vor genera desprinderi una dupa alta ale mai multor asperitati, ceea ce da caracterul MULTISOC al cutremurelor vrancene.
Intr-adevar, acest mecanism este considerat a fi unul extrem de interesant. Mecanismul de generare a cutremurelor adanci prin ruperea unor asperitati a fost, din cate stiu, explicat ceva mai demult de mai multi cercetatori japonezi care au studiat cutremure de adancime intermediara (deci seisme subcrustale) din mai multe zone. In cazul zonei Vrancea, un alt lucru extrem de interesant este faptul ca procesele sunt concentrate intr-o arie destul de restransa, ceea ce da, de asemenea, un caracter aparte seismelor subcrustale din Vrancea.
 
Reiau acest subiect, cu niste referiri la directivitatea specifica a seismelor din Vrancea. Se pare, totusi, ca exista o anumita alternanta in ceea ce priveste directivitatea catre NE, respectiv catre SV, pentru seismele vrancene puternice (cu magnitudinea de la 6,9 in sus). In principiu, directivitatea ar depinde de adancimea focala, astfel:
-cutremur la 80-100 km adancime: directivitate predominanta spre SV, ruperea se propaga intotdeauna catre Bucuresti-Zimnicea-Sofia;
-cutremur la 140-160 km adancime: directivitate predominanta catre NEE, ruperea se propaga intotdeauna catre Focsani-Iasi-Chisinau;
-cutremur la 100-140 km adancime: situatie ambigua, dilema, unele seisme au directivitate spre Moldova, alte seisme au directivitate spre Bucuresti.
Daca s-ar trece in revista seismele mai importante din ultimii 200 de ani (si care au fost generate exclusiv de actiunea placii Asiatice, nu ma refer la cele date de placa Africana), ar rezulta urmatoarea situatie:
1802- directivitate spre Muntenia;
1829-directivitate spre Moldova;
1838-directivitate spre Muntenia;
1868-directivitate spre Moldova;
1893-directivitate spre Muntenia;
1894-directivitate spre Moldova;
1908-directivitate spre Muntenia;
1940-directivitate spre Moldova;
1977-directivitate spre Muntenia;
1986-directivitate spre Moldova.

Intrebare retorica: Ce directivitate ar putea avea urmatorul cutremur vrancean puternic generat de actiunea placii Asiatice ???
 
Nu ar trebui sa adaugi aici si cutremurul din 90 cu directivitate spre Muntenia? A fost de 6,9...
 
Da, dar acel seism de magnitudine 6,7 (Ms) a fost totusi provocat de placa Africana, nu de cea Asiatica.
Oricum, problema e ca nu e prea sigur tipul de rupere in cazul seismelor de la 120 km adancime. Uneori sunt spre Moldova, alteori spre Muntenia. E o situatie de ambiguitate. De aceea, Enescu spunea ca nu e deloc sigur ce fel de cutremur vom avea. Ca e prematur sa se spuna ce fel de rupere va fi.
 
De interes pentru noi sunt, acum, doar cutremurele generate de presiunea placii Asiatice. Ce da placa Africana nu mai conteaza foarte mult, pana prin 2024.
 
Deci ideea era ca, in unele cazuri de seisme de la 100-140 km adancime, falierea s-a facut catre SV, iar in alte cazuri catre NE. E o mare incertitudine, daca seismul urmator se va produce la 100-140 km. Daca ar fi la 150 km adancime, ar fi sigur ca ruptura va fi spre Moldova.
 
Acesta este, cred eu, si motivul pentru care Enescu s-a ferit sa se pronunte ferm ce fel de ruptura va avea urmatorul cutremur. A zis doar ca \"e prematur sa se aprecieze acum ce fel de directivitate predominanta va avea seismul\".
 
Back
Sus