• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Perspective seismice pentru 2015 si anii urmatori

Eu nu am fost de acord cu o anumita afirmatie a dnului Marmureanu, cum ca "pamantul nu stie statistica". De fapt Vrancea cam respecta bine, as zice surprinzator de bine (pentru un fenomen natural considerat haotic) niste regularitati (temporale si nu numai) remarcabile.
 
Cum am scris si in chat, datorita contextului ultimilor ani, inclin spre varianta 2B, dar nu exclud nici varianta 2A. Varianta 2B, sau mai degraba 2A imi pare acum plauzibila, chiar insotita de un presoc crustal de 4-4,5 in Focsani, avand in vedere tensiunile din ultima vreme in zona.

2B: 35%
2A: 30%
3: 25%
1: 10%
 
Geo, dar nu exista si varianta de a nu mai avea un 5,5+ in 2015, dar chiar si asa sa se intensifice activitatea seismica vranceana incepand cam din 2018 cu seisme de 6,5-6,7 si astfel, prin 2024-2025 sa avem si un 7,0+ din cauza destabilizarii blocului litosferic vrancean? Eu ma gandesc la faptul ca ar fi de ajuns pentru un 7,0+ in viitorul nu chiar foarte apropiat si un maxim vrancean dublu, avand in vedere ce s-a intamplat la est de noi in perioada 2012-2014 si ca suntem deja la 25 de ani de la ultimul seism de 6,7+, adica cel de pe 30 mai 1990...
 
De regula, pe termen lung si chiar mediu cutremurele de 5,5+ au anumite semnificatii si pentru succesiunea cutremurelor mai mari (MGR > 6,7). Nu cred sa sara direct in 2018 fara un alt 5,5+, fie in 2015, fie in 2018. Conteaza insa si ce se intampla in plan extern, regional si global. Daca nu incepe sa miste semnificativ Turcia sau nord-vestul Iranului (cu mecanisme de decrosare), slabe sanse oricum sa fie ceva major si la noi. Iar raportat la momentul 2012, intervalul de timp in care se pot propaga niste tensiuni spre noi se poate lungi chiar si la 10-15 ani, fara probleme. E treaba pe termen lung.
 
In cazul asta, adica in care nu poate exista varianta a 4-a propusa de mine, cred ca varianta 1 are cele mai mari sanse... Nu stiu de ce, dar cred ca o sa fie un 2015 fara seism vrancean de 5,5+.

GeoX a spus:
Iar raportat la momentul 2012, intervalul de timp in care se pot propaga niste tensiuni spre noi se poate lungi chiar si la 10-15 ani, fara probleme. E treaba pe termen lung.

Inseamna ca prin 2025 ne putem astepta la un 7,0+ daca e treaba de 10-15 ani...

Pai seisme mari cu mecanism de decrosare prin estul Turciei sau nord-vestul Iranului nu cred ca o sa avem prea curand... In secolul trecut s-a cam dezumflat de tot "balonul seismic" numit estul faliei NA.
 
Se poate si sa nu mai vina nimic, evident. Sa vedem, avand in vedere crustalul din 22 noiembrie 2014, nu as exclude totusi sa mai apara un 5,5+ dar la adancime mare, sa zicem 130-150 km asa ceva. Nu e obligatoriu, si oricum nu chiar acum, sa vedem la primavara, in aprilie-mai, sau in toamna in octombrie-noiembrie.
 
Da mi se pare interesant totusi ca dupa seismul din 2004 inca nu am facut trecerea asta de la NE la SV... Am avut 3 seisme pe centru in 2005, 2009 si 2013, iar in 2014 ne-am intors iar in NE... Oare, baba, ce semnal de atentie vrea sa ne atraga prin acest fapt?
 
Pai, probabil sunt niste tensiuni pe capatul de NE, dar pana la urma tot se vor transfera si spre SV. Dar nu poti sa fii sigur si ce fel de cutremur ar putea veni, ca ordin de marime. Pentru ceva mare insa trebuie si niste conditii mai severe, inclusiv infliuente puternice externe, regionale sau/si globale. Sa vedem ce mai e la est anul asta.
 
Imi mentin parerea ca e posibil sa mai avem un cutremur de magnitudine 5,5-6 anul asta, deci ceva moderat, de data asta insa de tip subcrustal, la adancime mare. E mai greu de spus si la ce adancime ar putea sa fie, daca va fi. Ceva in jur de 5,8-6 tot moderat este, dupa "standardele" Vrancei. Vom vedea insa mai incolo. Un eventual cutremur moderat subcrustal poate sa inchida problema pana prin 2018-2020 sau poate sa "stimuleze" un alt cutremur.
 
S-a produs un cutremur si in estul Turciei. N-a fost foarte puternic dar nu stiu de ce am impresia ca se tot adauga picaturi in "paharul" Vrancea. Spun asta si in contextul seismelor crustale destul de frecvente in ultimile luni.
 
Deocamdata, ceea ce s-ar putea avea in vedere pentru anul asta este un cutremur moderat (pentru inceput), deci unul de magnitudine 5,5+, eventual 6,0-6,2; dupa standardul Vrancei, 6,0-6,2 nu este mare sau catastrofal. Un astfel de cutremur (subcrustal, deci produs la o adancime de 70-160 km), in functie de caracteristici specifice (localizarea epicentrului in raport cu capetele blocului litosferic, respectiv adancimea focarului) dar si de conjuncturi regionale sau/si globale, poate inchide discutia pentru un cutremur mai puternic (MGR=6,5-6,7+) pana cel putin in 2018 sau o poate mentine. Deocamdata este prematur de spus ceva cu o probabilitate mai mare, sa vina intai acel moderat de 5,5-6,2 grade si mai vedem.
 
Sper sa fie asa cum zici. Mi-am facut un obicei oarecum ciudat :) de a urmari zilnic ce cutremure s-au mai petrecut in lume si intr-adevar cutremurele peste 7 magnitudine sunt rare si la nivel global. Energiile necesare declansarii unor astfel de cutremure sunt deosebite sa zic asa si trebuiesc indeplinite niste conditii speciale. Asa ca sper s-o mai lungeasca nitel si Vrancea pana la unul devastator, poate poate se mai pun la punct niste cladiri si mecanisme de interventie desi la noi ritmul e aproape dezarmant de lent sa se faca ceva.
 
Pai caius, si noi urmarim zilnic ce se intampla dpdv. seismic in Romania dar si in toata lumea. Nu degeaba pun date despre cutremure mai relevante din lume, de la EMSC in general. Tocmai din acelasi motiv...sigur, eu sunt pasionat de cutremure ca fenomen, asa... :)
 
Se discuta mereu de cutremurele din ultimii 2 ani ca si cum ar fi semne de iminenta a unui cutremur mare. Eu sunt mai prudent, pentru ca stiu ca si in 2004-2005 au fost multe cutremure, si totusi dupa cutremurul de 6,0 din 27 octombrie 2004 magnitudinea maxima a cutremurelor vrancene a fost in continua scadere. Atat in 2004, cat si in 2005 au fost multe cutremure crustale in diferite regiuni in tara, atat in Vrancea, cat si in Fagaras-Campulung, Dobrogea de Nord, Campia Romana, Transilvania s.a. Si totusi nu a venit nimic mare in Vrancea, in ciuda asteptarilor. Sigur, am mai avut cutremurul moderat de 5,6 grade din 14 mai 2005, urmat de altul de 5,4 grade pe 18 iunie 2005 si de unul de 5,3 grade pe 13 decembrie 2005. Pe urma, incepand din 2006, activitatea seismica vranceana s-a atenuat treptat.
Am spus ca in anul asta nu as exclude sa mai apara un 5,5+, dar nu e totusi obligatoriu. S-ar putea foarte bine sa ramanem doar cu cele 2 seisme din 2013 si 2014, urmand ca prin 2017-2018 sau mai incolo sa revine iar cutremure de 5,5+ si eventual unul mai mare.
Sigur ca se poate sa vina si unul in jur de 6,0, sa zicem comparabil cu cel din 2004, 5,8-6,2 MGR, asa. Un astfel de cutremur nu ar fi totusi unul mare, dupa standardul Vrancei; chiar daca va veni (ceea ce nu e sigur, e cu "daca"), nu inseamna ca musai se schimba ceva in Vrancea. Poate sa vina si sa urmeze modelul 2004-2005, deci sa se atenueze apoi activitatea pana prin 2018 sau dupa. Sigur ca nimeni nu poate exclude si unul mai mare, in jur de 6,5 MGR sau peste aceasta valoare, dar nu stiu daca activitatea inceputa in toamna lui 2013 poate fi considerata ca un indicator sigur privind o astfel de eventualitate. Tot ce se poate spune e doar un "mai vedem", in functie de ceea ce se intampla in plan intern si extern.
Ca sa rezum: poate sa mai vina un 5,5-6,2 si sa nu se mai intample nimic, dar se poate la fel de bina sa vina si un 6,5+, cu sau fara 5,5+ inainte. Nu ma pot pronunta fiindca activitatea seismica actuala, desi pare spectaculoasa, nu e o noutate absoluta pentru Vrancea. Si repet ce am spus si la topicul cu maxime si minime in activitatea vranceana: o adevarata schimbare in starea Vrancei poate fi discutata de abia in momentul in care s-ar produce o crestere semnificativa de magnitudine, peste cea din 2004, deci macar un 6,4-6,5 MGR, acolo...Pana atunci nu prea putem discuta de intensificare serioasa a activitatii seismice, de crestere a potentialului seismic pentru Vrancea.
 
Continuand discutia de la topicul, "Cutremure crustale"...

- mutarea balansului(sper ca e corect termenul) NE-SV(asteptata)
- energia/tensiunile acumulate in ultimii 25 de ani
- cutremurul crustal din noiembrie 2014
- "1977 activitatea seismica vranceana s-a regularizat foarte mult in ceea ce priveste maximele de 5,5+, succesiuni la 4-5 ani" si restul discutiei noastre de acolo "Cutremure crustale"-triplele din ani consecutivi
- lipsa tensiunilor foarte mari din est(sanse mici pt magnitudine peste 7)
- lipsa cutremurelor din SV(insemnate)
- perioada de maxim in care ne aflam
- seismele din SV de obicei maricele spre mari

Toate aceste aspecte ma fac sa cred ca anul asta din SV, Muntii Buzaului e asteptat un seism 6,7-7.
Cum spuneam si in celalalt topic, sunt un profan in seismologie, sper sa nu fi spus vreo enormitate...
 
Se poate, dar oricum tot cred ca trebuie sa mai vina inainte un 5,5+ sau macar un 5,0+, subcrustal, evident.
 
Mi-e greu sa inteleg teoria potrivit careia daca scapam anul asta de un 5,5+ nici nu o sa mai urmeze ceva pana dupa 2018. Si cred ca nu are baza reala, cum nu ne putem baza pe ce s-a intamplat in trecut. De ce am intra in 3 ani de liniste?! Este o afirmatie gen 2022-2040-2060.
Cutremurul crustal din 22 noiembrie 2014 a venit pe nepregatite, adica nici cel mai mare savant nu il astepta. La fel, in 2016 se poate sa urmeze un subcrustal de 6+.

@Cristivs, Vrancea nu elibereaza din tensiune daca sunt mai multe moderate, de 5, 5+, din contra as zice. Moderatele nu elibereaza deloc din tensiune, mai degraba induc tensiune. Observam ca dupa perioadele active, cu multe seisme moderate au urmat si cutremurele cele mari. Deci atunci ar fi sanse mai mari de rupere, ori cand e liniste prea mare.
 
nelu a spus:
Mi-e greu sa inteleg teoria potrivit careia daca scapam anul asta de un 5,5+ nici nu o sa mai urmeze ceva pana dupa 2018. Si cred ca nu are baza reala, cum nu ne putem baza pe ce s-a intamplat in trecut. De ce am intra in 3 ani de liniste?! Este o afirmatie gen 2022-2040-2060.
Cutremurul crustal din 22 noiembrie 2014 a venit pe nepregatite, adica nici cel mai mare savant nu il astepta. La fel, in 2016 se poate sa urmeze un subcrustal de 6+.

@Cristivs, Vrancea nu elibereaza din tensiune daca sunt mai multe moderate, de 5, 5+, din contra as zice. Moderatele nu elibereaza deloc din tensiune, mai degraba induc tensiune. Observam ca dupa perioadele active, cu multe seisme moderate au urmat si cutremurele cele mari. Deci atunci ar fi sanse mai mari de rupere, ori cand e liniste prea mare.

Nu elibereaza de tot, dar reprezinta si ele un anumit numar de jouli... Si tocmai pentru ca nu au eliberat cine stie ce tensiuni acele seisme de 5,5+, au urmat si 2 mai maricele: de 6,2 si 6,8, aceste seisme fiind oarecum prevestite de cel crustal de pe 1 martie 1894. Tocmai de asta spun, daca pana acum nu am avut decat un singur seism de 5,5+ in preajma seismului din 22 noiembrie 2014, avem nevoie de mai multe seisme de 6,5-6,7 sau de unul de 7,0+ in anii urmatori pentru a se elibera tensiunile subcrustale, tensiuni ce exista, cu siguranta, avand in vedere ca un seism crustal vrancean important este mereu legat de niste tensiuni mai mult sau mai putin importante in zona subcrustala, plus ca au trecut deja 25 de ani de la seismele din 1990.

P.S. S-ar putea sa ai dreptate cu teoria legata de seismele de 5,5+... In Vrancea, stim bine ca pot exista si elemente de periodicitate desprinse din sfera hazardului... Vezi, de exemplu, cele 3 seisme din acea seara a anului 1912 daca nu ma insel, ce au afectat un pic Focsaniul... sau, precurosul foarte mare dinaintea seismului de pe 10 noiembrie 1940, seism ce a combatut intr-o oarecare masura teoria cu seisme primare si seisme secundare... sau seismul din 1986, ce e considerat si seism primar si seism secundar... :ack: sau chiar si minimul istoric din perioada 1994-1995, desi aici era oarecum de astept, pentru ca Vrancea trebuia sa isi mai traga sufletul dupa marea agitatie din perioada 1977-1990...
 
Pana una alta, nici una dintre teoriile alarmiste nu s-a confirmat. Si asta spune cam tot. De vreo 20 si ceva de ani e plin spatiul public de prostii alarmiste, dar nici una nu s-a dovedit a avea acoperire in realitate. In schimb, dupa cum arata si real32, succcesiunea regulata a cutremurelor de 5,5+, cu sau fara elemente de surpriza, s-a dovedit reala. Noi nu am spus la intamplare in 2012 ca in perioada 2013-2014. Invit pe oricine afirma ca am dat in bobi cand ne-am referit la interval optim de moderate 2013-2014 sa si demonstreze acest lucru. Am aratat seria de cutremure moderate de dupa 1977 ? Eu zic ca am aratat-o. Si s-a dovedit ca apar cresteri de magnitudine la 5,5 sau peste aceasta valoare la intervale de 4-5 ani (exceptional 9 ani), asta insa dupa 1977. De ce se intampla asta ? Greu de spus, e legat probabil de niste consecinte geotectonice ale acelui seism, Categoric nu ghicesc in bobi dar nici nu iau de bune prostiile alarmiste cultivate de diversi care invoca in fiecare an cutremure mari in Romania, citez "expected" si dovedite pure fabulatii.
Imi mentin parerea ca seismele de 5,5+ nu vin chiar la intamplare. Real, poate poti sa intervii si tu, am impresia ca sunt acuzat ca dau in bobi sau asa ceva, Lucru total fals. Deci asta spun, ca nu am dat in cafea, bobi sau cu zarul.
Si inca ceva. Mai multe cutremure de 5,5+ in ani consecutivi nu inseamna neaparat ca vine ceva mare imediat: a se vedea cazul 1999-2001, cand timp de 3 ani consecutivi am avut cutremure de 5,5-5,7. Si ce s-a intamplat dupa cele 3 cutremure ? Eu zic ca nimic deosebit. De abia in 2004 a venit un 6,0. Iata de ce nu ma ambalez nici macar pentru 3 5,5+ succesive in 1-3 ani la rand.
 
Deci va rog foarte frumos ca toti cei care sunteti tentati sa afirmati ca noi ghicim in bobi sa si demostrati cu argumente echivalente celor aduse de noi, in speta listele de cutremure moderate de 5,5+ de dupa 1977.
 
Back
Sus