Se discuta mereu de cutremurele din ultimii 2 ani ca si cum ar fi semne de iminenta a unui cutremur mare. Eu sunt mai prudent, pentru ca stiu ca si in 2004-2005 au fost multe cutremure, si totusi dupa cutremurul de 6,0 din 27 octombrie 2004 magnitudinea maxima a cutremurelor vrancene a fost in continua scadere. Atat in 2004, cat si in 2005 au fost multe cutremure crustale in diferite regiuni in tara, atat in Vrancea, cat si in Fagaras-Campulung, Dobrogea de Nord, Campia Romana, Transilvania s.a. Si totusi nu a venit nimic mare in Vrancea, in ciuda asteptarilor. Sigur, am mai avut cutremurul moderat de 5,6 grade din 14 mai 2005, urmat de altul de 5,4 grade pe 18 iunie 2005 si de unul de 5,3 grade pe 13 decembrie 2005. Pe urma, incepand din 2006, activitatea seismica vranceana s-a atenuat treptat.
Am spus ca in anul asta nu as exclude sa mai apara un 5,5+, dar nu e totusi obligatoriu. S-ar putea foarte bine sa ramanem doar cu cele 2 seisme din 2013 si 2014, urmand ca prin 2017-2018 sau mai incolo sa revine iar cutremure de 5,5+ si eventual unul mai mare.
Sigur ca se poate sa vina si unul in jur de 6,0, sa zicem comparabil cu cel din 2004, 5,8-6,2 MGR, asa. Un astfel de cutremur nu ar fi totusi unul mare, dupa standardul Vrancei; chiar daca va veni (ceea ce nu e sigur, e cu "daca"), nu inseamna ca musai se schimba ceva in Vrancea. Poate sa vina si sa urmeze modelul 2004-2005, deci sa se atenueze apoi activitatea pana prin 2018 sau dupa. Sigur ca nimeni nu poate exclude si unul mai mare, in jur de 6,5 MGR sau peste aceasta valoare, dar nu stiu daca activitatea inceputa in toamna lui 2013 poate fi considerata ca un indicator sigur privind o astfel de eventualitate. Tot ce se poate spune e doar un "mai vedem", in functie de ceea ce se intampla in plan intern si extern.
Ca sa rezum: poate sa mai vina un 5,5-6,2 si sa nu se mai intample nimic, dar se poate la fel de bina sa vina si un 6,5+, cu sau fara 5,5+ inainte. Nu ma pot pronunta fiindca activitatea seismica actuala, desi pare spectaculoasa, nu e o noutate absoluta pentru Vrancea. Si repet ce am spus si la topicul cu maxime si minime in activitatea vranceana: o adevarata schimbare in starea Vrancei poate fi discutata de abia in momentul in care s-ar produce o crestere semnificativa de magnitudine, peste cea din 2004, deci macar un 6,4-6,5 MGR, acolo...Pana atunci nu prea putem discuta de intensificare serioasa a activitatii seismice, de crestere a potentialului seismic pentru Vrancea.