• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Perspective seismice pentru 2015 si anii urmatori

Ideea e ca pentru Vrancea nu e valabila alegatia "oricand poate veni un cutremur mare". Noi am demonstrat aici ca seismele semnificative nu se produc chiar oricand, in orice moment, in orice conditii. Sunt niste elemente de periodicitate a unor fenomene interne, coroborate cu factori externi regionali si globali.
 
Sunt cateva idei care trebuie retinute.

1/ Vrancea nu misca la intamplare, in sensul ca seismele puternice (MGR 6,4+) nu au conditii permanente de producere. Nici chiar seismele moderate de magnitudini 5,5-6,3 nu vin chiar aleator ci respecta unele regularitati.
2/ Modelele energetice pure nu sunt relevante pentru caracterizarea generala a evolutiei regimului seismic al Vrancei, fapt aratat si de cazurile in care am avut luni cu putine cutremure de magnitudini 2,5+ fara sa fie urmate de evenimente semnificative.
3/ Marimea ruperii nu este foarte relevanta sau sugestiva in cazul seismelor vrancene puternice, cu deosebire al celor foarte adanci. In special in cazul seismelor mici si moderate este valabil acest lucru, in sensul ca evaluarea marimii ruperii nu prea permite si estimarea precisa a magnitudinii cutremurului. De aceea in cazul seismelor moderate si mici magnitudinea moment calculata prin metode consacrate iese mai mica decat magnitudinea pe scara Richter. In cazul cutremurelor mari e invers, Mw e mai mare decat MGR. Ramane insa faptul ca lungimea ruperii nu e prea relevanta in cazul seismelor adanci vrancene, si e greu de estimat precis marimea moment seismic. E cert insa ca magnitudinea maxima a cutremurelor vrancene creste cu adancimea: de la 7,3 MGR pentru 90-110 km la 7,5 MGR pentru 110-140 km si la 7,7-7,8 MGR pentru 140-170 km. Aceasta crestere a magnitudinii cu adancimea contrazice, de asemenea, teza subductiei active in Vrancea. Modelele actuale admit o paleosubductie de fapt.
4/Cutremurele crustale nu provoaca seisme subcrustale si oricum sunt totusi mult mai mici decat cele de adancime mare. Vorbim de cauze geotectonice comune, de factori tectonici care stimuleaza producerea cutremurelor din ambele clase, dar atat.
5/Tendinta de grupare a seismelor moderate de magnitudini 5,5+ este unul dintre elementele care trebuie urmarite. Seismele moderate de magnitudini 5,5+ sunt interesante si au semnificatii pentru evolutia pe termen lung a seismicitatii vrancene, fiind asociate cu perturbatii temporare ale activitatii curente, dar si cu perturbatii pe termen mai lung, in cazul in care se grupeaza cate cel putin 3 cutremure moderate in intervale de maxim 3-4 ani. In plus, daca aceasa tendinta de grupare se asociaza cu activitati crustale persistente si intensificate precum si cu seisme mari la sud-est de Marea Neagra, atunci sunt indicii care sugereaza un posibil viitor cutremur vrancean important (MGR 6,4+) in interval de maxim 1-3 ani de la aparitia fenomenului de aparitie concentrata si grupata, de crestere a frecventei seismelor de magnitudini egale sau mai mari de 5,5. Raman ca factori greu de anticipat magnitudinea seismului si momentul declansarii acestuia, fireste. Se cam poate anticipa totusi ce fel de cutremur urmeaza, din punct de vedere al localizarii epicentrului si al adancimii focarului. Din acest punct de vedere, Vrancea este o zona seismica de la care cam stii la ce sa te astepti, in ceea ce priveste tipurile de cutremure intermediare si directivitatile proceselor de rupere. Stii de la inceput ca ruperea se propaga pe directie NE-SV, fie mai ales spre NE, fie mai ales spre SV, uneori insa cu niste componente simetrice.

Sunt doar cateva puncte pe care am incercat sa le sintetizez. Cred in continuare ca, in absenta unor evenimente deosebite la sud-est de Marea Neagra si a unei cresteri in frecventa seismelor moderate vrancene, nu putem vorbi de un risc seismic important generat de Vrancea cel putin pana in 2017-2018.
 
Vrancea esta singura zona de cutremure subcrustale din lume in care cutremurele semnificative pot fi, in anumite limite, prognozate cu 1 pana la 3-4 ani inainte. Sigur, cu anumite nuante si rezerve. Cutremurul din 30-31 august 1986 a putut fi prognozat fix in perioada 1983-1984 pana in aprilie 1986. Aici l-a prins bine domnul Enescu, care a estimat un cutremur vrancean de magnitudine intre 6,8 si 7,0 pe scara Richter pana cel mai tarziu in 1988.
 
Atentie, ca sa fiu bine inteles: eu vorbesc de analize fenomenologice, nu de calcule joulistice si nici de tentative heirupiste gen Purcaru, total nefundamentate oricum. Purcaru nu a inteles nici pana acum cauzele esecurilor domniei sale.
 
In 2016, eu as fi foarte atent la seismicitatea regionala, in special la cea din jurul convergentei EAF-NAF (eventual BINGOL si MALATYA, in estul Turciei), precum si la cea din nord-vestul Iranului. Nu spun ca sigur vor fi cutremure importante acolo in 2016, dar ca as fi atent la ce se intampla in zonele acelea in cursul anului viitor si mai tarziu. Mai spre sud-estul Turciei ar fi de observat zona GAZIANTEP.
 
Micile cutremure produse in 2010, 2013 si 2015 in Fagaras-Campulung sunt un alt indiciu, cred eu, ca urmatorul cutremur vrancean semnificativ e mai probabil sa vina din capatul de SV, deci din Muntii Buzaului. Ar fi o problema cu adancimea: poate sa fie si la 120-140 km, dar si ceva mai jos de 140 km, aici e de discutat. Mai cred insa ca un astfel de cutremur nu se va produce mai devreme de 2018-2020, poate chiar mai tarziu, si ca va fi, foarte probabil, mai slab decat cel din 1986, deci ar fi de asteptat mai degraba un cutremur de magnitudine MGR 6,6-6,8 grade, semnificativ sub magnitudinea de 7,0 grade a cutremurului din 30-31 august 1986. Cam asa s-ar intrezari acum, dar depinde si de propagarea tensiunilor dinspre Oceanul Indian si Asia continentala catre nivelul regional, Turcia-Iran. Asta poate influenta multe lucruri. Imi mentin insa parerea ca cel putin pana in 2017-2018 nu sunt sanse de cutremur semnificativ in Romania (MGR > 6,4-6,5).
Chestiunea e ca un astfel de cutremur, desi departe de caracterul catastrofal al seismelor vrancene majore (MGR > 7,0), va avea si niste consecinte seismotectonice pe termen mai lung. Le stiti deja care: transferul tensiunilor spre Muntii Vrancei si spre faliile din regiunea Fagaras-Campulung. Asta ar inseamna ca in perioada 2026-2028 ar putea sa se produca un cutremur important in Fagaras-Campulung. Sursele posibile ar fi: CAMPULUNG MUSCEL, Depresiunea Lovistei-CAINENI sau chiar falia Sud-Transilvana, de ce nu ? Nu cred ca va mai avea loc prea curand un cutremur mare in zona CUMPANA-PISCU NEGRU (de tipul seismului de acum 100 de ani produs la 26 ianuarie 1916). Sa nu uitam ca ultimul mare cutremur in zona CAMPULUNG MUSCEL (de magnitudine in jur de 6,0) a avut loc la 4 aprilie 1628; cutremurul din 1969 a fost mai slab, magnitudinea nu a depasit 5,2 grade. Deci in 2028 ar fi la exact 400 de ani! Aici e de discutat ce se intampla pe falia Intra-Moesica, despre care stim ca tensiunile tind sa se concentreze si sa se acumuleze mai degraba la capete. Cam la 500 de ani se rupe segmentul din zona SHABLA-Marea Neagra, oare de ce nu la 400-500 de ani s-ar rupe si segmentul terminal de la CAMPULUNG MUSCEL ? Sigur, mai e pana atunci, trebuie sa asteptam intai cutremurul vrancean din Muntii Buzaului, dar sa retinem ca, oricum, Vrancea este cea care "controleaza", pe termen scurt, mediu si lung, seismicitatea regiunii Fagaras-Campulung.
 
GeoX a spus:
Micile cutremure produse in 2010, 2013 si 2015 in Fagaras-Campulung sunt un alt indiciu, cred eu, ca urmatorul cutremur vrancean semnificativ e mai probabil sa vina din capatul de SV, deci din Muntii Buzaului. Ar fi o problema cu adancimea: poate sa fie si la 120-140 km, dar si ceva mai jos de 140 km, aici e de discutat. Mai cred insa ca un astfel de cutremur nu se va produce mai devreme de 2018-2020, poate chiar mai tarziu, si ca va fi, foarte probabil, mai slab decat cel din 1986, deci ar fi de asteptat mai degraba un cutremur de magnitudine MGR 6,6-6,8 grade, semnificativ sub magnitudinea de 7,0 grade a cutremurului din 30-31 august 1986.
[...]
Sigur, mai e pana atunci, trebuie sa asteptam intai cutremurul vrancean din Muntii Buzaului, dar sa retinem ca, oricum, Vrancea este cea care "controleaza", pe termen scurt, mediu si lung, seismicitatea regiunii Fagaras-Campulung.
Am putea fi in prezent intr-o perioada asemanatoare celei din 1734-1738, cu semnalul crustal de rigoare?
 
Se poate, dar ar trebui totusi sa mai apara ceva mare prin nord-vestul Iranului, probabil in zona TABRIZ sau in apropiere. Nu cred ca seismele din 11 august 2012 din zona TABRIZ-AHAR ar fi suficiente, nu au fost totusi prea mari. Inaintea marelui cutremur din 1738 s-au produs totusi niste seisme mari si pe la TABRIZ, in nord-vestul Iranului.
 
Ideea e ca trebuie sa existe si niste "stimulente" regionale mai semnificative asa, nu ca ce a fost pana acum.
 
danezia a spus:
danezia a spus:
Ipoteza e falsificabila (nu se implineste) daca avem parte de un nou sezon de frecvente cutremure de M4-M4.8

Ipoteza ramane valabila in eventualitatea unui seism de M5+ in decursul acestei ierni (ar aparea ca posibil mai degraba in dec-ian) ca aveniment relativ singular.

Ok, suntem destul de aproape ca sa adunam destule indicii care sa falsifice ipoteza mea de mai sus (care ar sugera un seism mai puternic daca conditiile actuale se mentin pana in primavara).

Fara a intra in disputa cu Geox (argumetele lui sunt valabile), eu am emis o ipoteza ce nu s-a dorit a fi predictie sau prognoza... oferind si contrargumentele necesare falsificarii acestei ipoteze (adica ce trebuie sa se intample ca ipoteza sa se dovedeasca a fi eronata.

Avand in vedere ca:
1. conditiile de relativa stabilitate din decursul toamnei nu s-au mentinut,
2. au aparut seisme frecvente intre 4 si 4.8 in zona centrala
3 activitatea seismica vranceana a recuperat decalajele energetice ce ma ingrijorau
4. actualul varf de seismicitate seamana izbitor cu alte varfuri de activitate din ultimele 2 ierni
5. cu exceptia evenimentului din Fagaras nu au existat miscari crustale relevante in zona curburii sau in S si E Romaniei

ipoteza cu privire la posibilitatea unui seism vranceam semnificativ in primavara lui 2016 a fost falsificata in totalitate si in toate argumentele sale. In acest moment nu mai exista nici un fel de indicii care sa tina de cauzalitate interna.

In cazul putin probabil in care se va produce un seism vrancean major in primavara lui 2016 (sau pe parcursul lui 2016) nu sunt argumente care sa sugereze o origine interna a tensiunilor generatoare, un astfel de seism producandu-se doar in cazul in care vor exista deranjamente semnificative fie pe NAF.Marmara, EAF sau in zona caucazului (ca urmare a problemelor din zona central asiatica).


GeoX a spus:
Imi pare tare rau pentru danezia. Dar asta e Vrancea, nu merge cu chestii pur joulistice care sunt complet irelevante: vreau doar sa spun ca nu e adevarat ca daca in luna X nu se elibereaza ALFA jouli, atunci in luna X+n ar trebui sa se elibereze ALFA LA PUTEREA N jouli. Nu-i adevarat deloc !!! Chiar deloc.

Ok, pentru salvarea onoarei statisticii voi emite o ipoteza ce tine doar de bucataria interna si de alfa jouli etc, etc. :)) :))

Pun ramasag pe o lada de bere cu GEOX ca suma in jouli a energiei eliberate de sistemul Vrancean in 2016 va fi mai mare decat cea eliberata in 2015.

Sa nu ramanem cumva cu impresia ca 2016 va fi un fel de an mana moarta. Mi-a ajuns 2015.
Daca 2016 se dovedeste la fel de prost ca 2015 atunci e somn si nani in Vrancea si nu putem deranja baba decat de prin 2025 incolo.
 
Eu cred ca in 2016 ar fi posibil sa se produca unul sau doua cutremure vrancene subcrustale cu magnitudini in jur de 5,0 sau putin peste 5,0 (ML), poate ceva comparabil cu seismele din 2011, deci pana la 5,2-5,4 grade. Pentru 5,5+, sanse slabe in absenta unor cutremure regionale de magnitudini 5,5-6,0+ la sud-est de Marea Neagra. Deci am putea avea cutremure comparabile cu cele din 1 mai si 4 octombrie 2011. De notat ca ambele cutremure de magnitudini ML 5,3-5,4 din 2011 s-au produs in Muntii Buzaului la adancimi de 140-150 km: primul pe langa GURA TEGHII, al doilea langa LOPATARI.
 
Buna seara,

Imi cer scuze anticipat daca mesajul meu va parea jignitor, insa citesc de mult timp forumul, abia azi mi-am facut cont, special pentru a posta acest mesaj.
De la bun inceput o sa spun ca multa lume apreciaza ceea ce faceti, felul cum sunt explicate fenomenele si timpul pe care il alocati acestui fenomen de interes general.
Ciudat (sau nu) este faptul ca pana acum cateva luni, se remarcau multi utilizatori care isi expuneau parerile, ceea ce facea ca discutiile sa fie extrem de interesante, prin calitatea dialogului si a parerilor expuse. Din pacate, observ si va asigur ca nu sunt singura (sunt o gramada de cunostinte care urmaresc forumul , vizitatori sau utilizatori si au aceeasi parere cu a mea) ca din acel loc al dialogului constructiv, acest forum a devenit jurnalul unei singure persoane, un veritabil monolog al acesteia, care in mod evident se considera aproape atotstiutoare si detinatoare a devarului absolut in materie de cutremure si de Vrancea. Mai mult, daca vreun umil membru indrazneste sa emita vreo parere diferita sau sa contrazica respectiva persoana, are parte de o adevarata tirada de mesaje menite sa "omoare "din fasa respectivele idei.
As putea spune ca unele mesaje ale lui Geox, caci despre el este vorba, sunt cu adevarat isterice, atunci cand unul dintre muritorii de rand indrazneste sa publice timid un mesaj , poate mai neavizat.
Acest lucru s-a intamplat la adresa multor utilizatori, ca Danezia, Cristivs, degetica etc., care am constatat ca nu mai posteaza nimic, din pacate pentru noi...
S-a ajuns, asa cum spuneam, sa citim toti blogul lui Geox, care, desi pare ca este un cunoscator bun al fenomenelor, totusi a ajuns ca datorita unor previziuni reusite si datorita volumului impresionant de mesaje postate sa monpolizeze absolut toate discutiile, mai putin cele referitoare la sarbatorile crestine, maxime si cugetari.
De multe ori apar mesaje care par a fi ca raspuns la o conversatie, dar in realitate, discutiile nu sunt purtate decat de Geox cu Geox, de exemplu cele in care ne anunta ca ii pare rau, desi noi cretinii vrem sa vina un cutremur catastrofal si sa murim toti, el, atotstiutorul ne anunta ca nu vine nimic, si n-avem decat sa murim de ciuda, dar nimeni niciodata nu a spus aici ca ar dori sa vina un cutremur...ar insemna sa aiba grave probleme mentale...ca sa nu mai spun ca aceste fraze se repeta obsesiv.
In concluzie, acesta nu este un mesaj de denigrare a lui Geox, sau de minimizare a meritelor sale evidente, dar umila mea parere este ca si atunci cand esti superior altora in a intelege niste fenomene, nu este politicos sa ii faci pe asa-zisii parteneri de discutie sa se simta prost pentru ca au dat poate un mesaj mai neavenit sau pentru ca au zis ca au auzit nu stiu ce la tv. Un om inteligent este in primul rand diplomat si nu-si atrage antipatii gratuite pe un forum.
Va doresc mult succes in continuare! sper ca acest mesaj sa duca la reluarea discutiilor adevarate pe forum si la incetarea monologului si a comentariilor acide la adresa sarmanilor membri! probabil o sa ma blocati pe acest forum, dar atata timp cat e democratie, mi-am permis sa-mi spun si eu parerea.

p.s. se observa si pe grupul aferent de facebook aproape acelasi comportament.
 
Revenire la topic, e de preferat sa nu se amestece lucrurile. Pana una alta Vrancea a revenit la o faza de tip inter-maxim, asa se comporta acum, deci perspectivele nu sunt chiar rele pentru urmatorii 1-2 ani. Mai discutam din 2017 incolo, in functie si de contextul regional.
 
Back
Sus