• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Perspective seismice pentru 2015 si anii urmatori

danezia a spus:
Ipoteza e falsificabila (nu se implineste) daca avem parte de un nou sezon de frecvente cutremure de M4-M4.8

Ipoteza ramane valabila in eventualitatea unui seism de M5+ in decursul acestei ierni (ar aparea ca posibil mai degraba in dec-ian) ca aveniment relativ singular.

Ok, suntem destul de aproape ca sa adunam destule indicii care sa falsifice ipoteza mea de mai sus (care ar sugera un seism mai puternic daca conditiile actuale se mentin pana in primavara).

Totusi deocamdata pare ca discutam de un eveniment singular, relativ marginal fata de centrul zonei seismice Vrancea ce ar putea semana cu cel de la Vintileasca de la inceputul lui Octombrie.

Zona de NE nu vine ca o surpriza (tot subliniam pe chat existenta unei linii de aproximativ 40km ce leaga zona Paltin-Nereju de zona Garoafa (epicentrul de M5.7 din nov14) si pare sa vina ca o consecinta a unor seisme minore crustale si subcrustale ce s-au tot produs in ultimele saptamani in aceasta zona.

Poate mai misca ceva si pe Vintileasca si de ce nu... Ramnicu Sarat (mai ales ca exista o tendinta de accelerare/tensiuni pe Moesica in corelatie cu ceva amplificare a unor tensiuni pe NAF Marmara).

Eu zic ca e posibil sa se joace pe modelul 1893-1894, cu crustalul care precede o miscare sincrona intre NAF Marmara si Vrancea via Moesica. Partea buna e ca o astfel de miscare are sanse minore sa fie cu adevarat distructiva la noi (insa NAF Marmara va produce probleme serioase/catastrofice pentru colegii turci).

Nu insist sa fiu Dr. Doom, asa ca daca revenim la un regim ceva mai normal (pana in primavara) pe Vest si zona de adancime (si nu crapa NAF Marmara) atunci totul va fi ok.

Capture.jpg


Ca urmare a secventei seismice din V. greciei se observa o amplificare a tensiunilor in V. Turciei (microseismicitate extrem de activa). dar si miscare pe NAF marmara pe capetele tensionate in urma evenimentelor din 1999 si 1912.

Miscarea pe Grecia si Turcia e sincrona si explica de ce V.Greciei si Marea Egee au fost legate genetic anul trecut, dar si motivele pentru care V. Greciei ar putea sa duca la o cedare pe NAF Marmara (in conditiile in care NAF Marmara e gata).

Daca NAF Marmara pica, in mod normal (via Moesica) printr-un sistem de falii bine studiat vom avea un impus semnificativ de energie spre coltul S si SE al zonei Vrancea.

Marmara_Sea_Earthquake_Modelling_figure_1a_03.jpg


treaba e un picut mai complicata si nu cred ca totul se rezuma efectiv la NAF est, NAF est e cam gata pentru urmatorii 100-200 de ani asa ca ne uitam cam degeaba acolo ca factor de tensiune.

Din fericire NAF est e cam singurul declansator de seisme majore/distructive in Vrancea asa ca NAF vest poate induce doar neplaceri (de tipul perioadei seismice active dar nedistructive dintre 1838 si 1940).
 
Ultimele seisme de peste 7,0 MGR de la est de noi schimba cu ceva perspectivele seismice vrancene pentru anii urmatori? Adica, ma refer la o grabire a unui eventual seism de 6,4+ MGR in Vrancea, asta, desigur, doar dupa un seism de o magnitudine asemanatoare in estul Turciei/nord-vestul Iranului cu mecanism de decrosare.
 
Nu cred. Pana nu apar reactii importante la nivel regional, nu sunt sanse serioase.
 
In plus, "pietroiul" nu da semne sugestive de instabilitate accentuata. Cutremurele moderate din 2004-2005, 2009, 2013-2014 nu par a fi schimbat starea post-1990, care este una de stabilitate, spre marea dezamagire a diversilor alarmisti disperati. Sa vedem mai departe.
 
Toate cutremurele vrancene puternice vin dupa perioade cu crestere a numarului de seisme perceptibile:

1977: dupa intensificarea din perioada 1973-1976, inclusiv crustale;
1986: dupa intensificarea din perioada 1981-1985, inclusiv crustale;
1990: dupa intensificarea din perioada 1987-1989, inclusiv crustale.

Deocamdata situatia este una stationara, dar sa vedem ce schimbari mai apar, cum mai evolueaza, fireste.
 
Cutremurele recente din estul si centrul Turciei nu sunt suficiente. Sigur, ele sunt interesante in masura in care sugereaza propagarea unor tensiuni spre falia Est-Anatoliana, dar nu cred ca e ceva critic pe termen scurt. Vrancea are totusi nevoie de mai mult, in urmatorii cativa ani.
 
Daca era vorba de un cutremur secundar, aceste conditii externe globale ar fi putut fi, eventual, suficiente. Dar cum noi asteptam un cutremur primar, atunci mai trebuie niste lucruri. Cutremurul primar vine intotdeauna mai greu fata de cel secundar.
 
Va atrag din nou atentia ca simplele calcule joulistice nu au nici o relevanta pentru Vrancea, asa ca cine se apuca sa contabilizeze joulii care intra si ies din Vrancea nu are la ce sa ajunga. Enescu a aplicat niste modele energetice pure care i-au sugerat ca in 2010-2011 trebuia sa vina un cutremur de 6,4-6,5 sau intre 2012-2014 unul de 7,0. Si erau niste modele energetice sofisticate, aplicate de un profesionist, de un geofizician de formatie.
Asa ca, sorry, dar in cazul Vrancei nu dau 2 bani pe calcule joulistice aplicate la Vrancea, fara sa se tina cont de fenomenologia interna si de corelatiile externe, regionale si globale. Nu ma intereseaza cati jouli intra si cati jouli cica ies din Vrancea, nu valoreaza nimic.
 
Cei care tot aduna cati jouli intra si ies din Vrancea sa raspunda la o intrebare simpla si clara: de ce modelele energetice pure aplicate de Enescu au esuat ?
 
GeoX a spus:
Cei care tot aduna cati jouli intra si ies din Vrancea sa raspunda la o intrebare simpla si clara: de ce modelele energetice pure aplicate de Enescu au esuat ?
Pentru ca Vrancea nu e un bloc litosferic care sa lucreze independent de activitatile seismice regionale si globale de la sud-est de ea.

P.S. Dar, de la Oceanul Indian si Asia Continentala cam cat ar trebui sa mai treaca pentru a veni si in estul Turciei sau nord-vestul Iranului ceva de 7,0+? Personal, m-as bucura enorm sa vina ceva de peste 7,0+ in Turcia sau Iran, ca sa stiu ca am la dispozitie cateva luni bune ca sa ma pregatesc si de ceva mai mare in Vrancea si de asta intreb, ca sa stiu cam cand vine si acolo ceva, ca poate intarzie Turcia ca e mai eliberata in ultimul secol si mi-e sa nu ne trezim cu vreo surpriza sa se propage mai intai in Vrancea tensiunile din O. Indian si abia apoi sa vina ceva mai mare si in Turcia/Iran. :)
 
Cristi, trebuie totusi sa iti atrag atentia ca locuitorii din TABRIZ, nord-vestul Iranului, nu ar fi tocmai incantati de o astfel de "bucurie". Zona TABRIZ din NV-ul Iranului are niste antecedente seismice severe, nu gluma. Iar un cutremur major nu a mai avut loc pe acolo cam demult. Cred ca de la 1780.
 
Am facut referire la vechiile studii ale lui Enescu, cu prognozele pentru 2006-2011 sau 2010-2012. Nici una nu s-a confirmat. De ce oare ? Chiar e de discutat asta.
Oare marele cutremur de pe Dorsala Carlsberg din 15 iulie 2003 a directionat grosul tensiunilor mai mult spre est ? Oare intervalul considerat de Enescu nu a fost de fapt cel corect, ci trebuia sa ia in calcul o perioada semnificativ mai tardiva, de exemplu 2016-2021 ?
 
GeoX a spus:
Cristi, trebuie totusi sa iti atrag atentia ca locuitorii din TABRIZ, nord-vestul Iranului, nu ar fi tocmai incantati de o astfel de "bucurie". Zona TABRIZ din NV-ul Iranului are niste antecedente seismice severe, nu gluma. Iar un cutremur major nu a mai avut loc pe acolo cam demult. Cred ca de la 1780.

Stiu. Am fost cam egoist, recunosc. Oricum, seismele nu le putem opri. Candva, tot va veni ceva mai mare si la ei, dar si la noi. Eu doar ti-am zis de ce m-as bucura sa vina intai la ei: pentru ca am avea timp sa ne pregatim, nu pentru ca as avea ceva cu ei, Doamne-fereste! Oricum, cred ca au si iranienii un GeoX pe acolo care le spune sa se pregateasca de faptul ca nu mai e mult si vine si la ei ceva avand in vedere ca sunt si ei afectati de miscarile din Oceanul Indian, asa ca nu-mi fac griji pentru ei... Cred ca lor le e mai frica de razboi decat de cutremur. Oricum, din pacate, cred ca seismul si la noi pare sa devina un bau-bau din ce in ce mai eclipsat de bau-baul numit razboi. Mai curand mor zeci de oameni de la incendii provocate de om sau de atentate teroriste, decat de la cutremure...
 
Cristivs a spus:
Eu doar ti-am zis de ce m-as bucura sa vina intai la ei: pentru ca am avea timp sa ne pregatim, nu pentru ca as avea ceva cu ei, Doamne-fereste!
Si ce ne impiedica sa ne pregatim in lipsa unui prevestitor in Iran & Turcia...?!? Voi spune eu ce: nu te poti "pregati" de un cutremur pentru ca nu stii locatia exacta unde te vei afla la momentul respectiv (daca nu cumva ai de gand sa-ti petreci restul vietii intr-un buncar subteran securizat). Fiecare loc are daca vrei o alta filozofie de minimizare a riscurilor, nu poti aplica o reteta universal valabila. Cateva secunde de mers pe jos fac diferenta... Iar riscurile nu pot fi zero, indiferent de cate "pregatiri" iti inchipui ca faci... Pana una-alta, Bucurestiul e nominalizat ca orasul mare de pe locul 2 din Europa (dupa Istanbul), ca probabilitate ca un locuitor al sau sa isi gaseasca sfarsitul cu ocazia unui cutremur.
 
Nici eu nu sunt adeptul "ingrasarii porcului in ajun", fiindca in momentul in care incep sa apara cutremure puternice in apropierea Marii Negre, in functie si de conjunctura interna a Vrancei, lucrurile ar fi mai avansate asa. Eu spuneam doar ca dupa 2004 au tot fost mediatizate diverse prognoze pe termen lung ale specialistilor romani, ma refer la Enescu in special, nu il iau in considerare pe Purcaru, un fel de Hancu mai evoluat. Pana acum, nimic nu s-a confirmat, din fericire. Prognoza lui Enescu cu cutremur major in perioada 2006-2011 a fost publicata si intr-o lucrare de popularizare, CUTREMURUL DE PAMANT PE INTELESUL TUTUROR sau asa ceva, avand ca autori pe Dumitru Enescu, Bogdan D. Enescu si altii. Ei au dat de fapt concluziile unor studii mai vechi din perioada 1996-2000, potrivit carora, citez: "este foarte probabil ca urmatorul cutremur vrancean puternic, cu magnitudinea egala sau mai mare de 6,7 grade pe scara Richter (MGR), sa se produca in intervalul 2006-2008, si cu o probailitate tinzand spre 100% seismul se va produce pana in 2011. Cu o probabilitate de 75%, acest cutremur va avea o magnitudine egala sau mai mare de 7,0. Este de asemenea probabil ca un al doilea cutremur vrancean cu magnitudinea de cel putin 6,7 grade sa se produca pana in anul 2024, in afara celui anticipat pentru perioada 2006-2011". Asta a fost, negru pe alb, prognoza facuta de Enescu si publicata atat in Rev. Rom. de Geophys cat si in cartea de popularizare citata.
Ulterior, Enescu a revenit cu noi studii, care au sugerat, in functie de modelele energetice pure aplicate, fie un cutremur de magnitudine MGR 6,4-6,5 in perioada 2010-2011, fie un cutremur de magnitudine 7,0-7,2 in perioada 2011-2015, fie un cutremur de magnitudine MGR mai mare sau egala cu 6,5-6,7 in perioada 2018-2019. Cate modele (ENERGETICE PURE), atatea rezultate, neh ? :d
Pana una alta, eu nu prea iau in considerare socotelile cu cati jouli intra si cati jouli ies din Vrancea, pentru ca se dovedesc a fi TOTAL IRELEVANTE. Nu ma intereseaza ca x Jouli ai cutremurului din 22 noiembrie 2014 combinati cu y Jouli ai cutremurului din 6 octombrie 2013 ne dau z Jouli care cica e musai sa se elibereze acum. ZERO! Sunt transant pentru ca stiu bine poanta cu Petrica si Lupul, parca, sau asa ceva: strigi de n ori ca vine Lupul, evident ca Lupul nu "binevoieste" sa isi faca aparitia, lumea se plictiseste, mai strigi si a n+1-a oara, lumea te ia la misto, dar taman atunci se hotaraste si Maria Sa Lupul sa soseasca.
Asa ca eu prefer sa fiu mai sobru si sa nu ma ambalez cu asa-zisa iminenta a unui cutremur mare in Vrancea, cel putin nu pe termen scurt si chiar mediu. Si e total inadecvat sa aduni alfa jouli ai unui cutremur de la 100 km adancime cu beta jouli ai unui cutremur de la 138 km adancime. Nu merge, dar chiar deloc nu merge.
 
Oricum calculele energetice pure, fara sa se ia in considerare dinamica unor fenomene geotectonice interne si corelatiile cu factori externi, regionali si globali, nu inseamna nimic pentru Vrancea. Ceapa degerata, imi pare rau pentru duritate, dar asta e situatia.
 
Referitor la "pregatiri" si mai ales la cum ar putea Statul sa pregateasca Romania pentru cutremur, reiterez ceea ce deja am mai afirmat. Cu cat intarzie cutremurul (ala adevarat), cu atat vom fi mai putin pregatiti. Explicatiile sunt destul de simple.

1. Memoria omului e scurta, viata omului e scurta in raport cu un fenomen care se manifesta rar. Foarte multi dintre cei care construiesc astazi intr-o veselie, pentru ei sau pentru altii, nu au nici macar o idee vaga de ce a insemnat 1977. Chiar si oameni care au pregatire tehnica in domeniu, considera normativele actuale antiseismice ca fiind excesive si recurg la solutii neconforme.

2. Fondul construit se altereaza in timp, chiar si cel bine facut, prin imbatranirea fireasca a betonului (descompunere chimica in decurs de 70-200 ani), accelerata de poluarea aerului, vibratiile din trafic, neintretinerea corespunzatoare a soclului si terasei cladirii, nerepararea fisurilor de la seismele anterioare etc.

3. Prin vanzarea pe nimic a locuintelor la bloc incepand cu 1990, Statul s-a lepadat de problema consolidarilor. De fapt, nu schimbarea tipului de proprietate zadarniceste posibilitatea consolidarii, ci divizarea ei intre foarte multe persoane. Faptul ca si astazi se construiesc blocuri ale caror parti comune sunt coproprietate a zeci de persoane nu face decat sa agraveze in fiecare zi situatia.

4. Disolutia autoritatii institutiilor care teoretic ar trebui sa vegheze la asigurarea calitatii in constructii, pe fondul coruptiei generalizate si a unei legislatii intentionat inaplicabile. Marile afaceri imobiliare.

5. Alterarea continua a nivelului de trai si disparitia clasei de mijloc conduce la imposibilitatea intretinerii corespunzatoare de catre proprietari a constructiilor vechi, dar si la constructii noi facute tot mai improvizat, din lipsa de mijloace materiale.
 
Arhi Tect a spus:
Cristivs a spus:
Eu doar ti-am zis de ce m-as bucura sa vina intai la ei: pentru ca am avea timp sa ne pregatim, nu pentru ca as avea ceva cu ei, Doamne-fereste!
Si ce ne impiedica sa ne pregatim in lipsa unui prevestitor in Iran & Turcia...?!? Voi spune eu ce: nu te poti "pregati" de un cutremur pentru ca nu stii locatia exacta unde te vei afla la momentul respectiv (daca nu cumva ai de gand sa-ti petreci restul vietii intr-un buncar subteran securizat). Fiecare loc are daca vrei o alta filozofie de minimizare a riscurilor, nu poti aplica o reteta universal valabila. Cateva secunde de mers pe jos fac diferenta... Iar riscurile nu pot fi zero, indiferent de cate "pregatiri" iti inchipui ca faci... Pana una-alta, Bucurestiul e nominalizat ca orasul mare de pe locul 2 din Europa (dupa Istanbul), ca probabilitate ca un locuitor al sau sa isi gaseasca sfarsitul cu ocazia unui cutremur.

Eiii... Eu, de pregatit, ca individ, nu pot decat sufleteste si "echipamental" sa o fac, dar nu ma refeream doar la mine, ci la tara. Ca astfel, daca am stii ca peste cateva luni, maxim un an-doi vine si la noi ceva mai mare am avea timp ca tara sa ne pregatim... Adica am pregati corturi daca e vara, poate s-ar accelera procesul de consolidari seismice, poate s-ar face instruirea elevilor la toate unitatile de invatamant din tara mult mai des, poate ca ar fi populatia mai bine echipata, poate ca politicienii sau cei de la infp ar face un efort sa distribuie la cat mai multi cetateni care n-au telefoane mobile/internet alarme care previn unda S cu multe secunde inainte, poate ca spitalele vor fi pregatite din timp cu sange, medicamente, consolidari, echipamente etc. etc. etc. Dar... astea-s vise...
 
Cristivs a spus:
Dar... astea-s vise...
Intr-adevar vise. Sistemul este de asa natura constituit incat nu poate face fata cu succes nici macar la solicitarile de pe timp de pace, vreme buna si liniste seismica. Sistemul inseamna oameni, logistica si proceduri. Toate sunt mult deficitare si perspectiva unui seism iminent nu ar putea schimba mare lucru. Dar cine isi va asuma rolul de a anunta iminenta unui seism?...

Acum doi-trei ani, intr-adevar guvernul a trimis spre cei din teritoriu sarcini si obligatii sporite, uriase, imposibil de indeplinit. Au ramas pe hartie. Nu poti sa aduci de undeva peste noapte functionari publici in numar suficient, cu pregatire corespunzatoare si cu salariu decent. Nu poti peste noapte sa triplezi numarul expertilor tehnici si sa-i obligi sa mai si lucreze pe promisiuni de plata iluzorii. Nu ai resurse nici macar sa inventariezi cladirile cu deficiente, darmite sa intervii cu ceva... Iti spune asta unul care a vazut lucrurile si din interior. Starea actuala de indolentza nu se datoreaza faptului ca oamenii nu ar fi convinsi de iminenta unui cutremur major, ci se datoreaza saraciei si inapoierii.
 
GeoX a spus:
Nici eu nu sunt adeptul "ingrasarii porcului in ajun", fiindca in momentul in care incep sa apara cutremure puternice in apropierea Marii Negre, in functie si de conjunctura interna a Vrancei, lucrurile ar fi mai avansate asa. Eu spuneam doar ca dupa 2004 au tot fost mediatizate diverse prognoze pe termen lung ale specialistilor romani, ma refer la Enescu in special, nu il iau in considerare pe Purcaru, un fel de Hancu mai evoluat. Pana acum, nimic nu s-a confirmat, din fericire. Prognoza lui Enescu cu cutremur major in perioada 2006-2011 a fost publicata si intr-o lucrare de popularizare, CUTREMURUL DE PAMANT PE INTELESUL TUTUROR sau asa ceva, avand ca autori pe Dumitru Enescu, Bogdan D. Enescu si altii. Ei au dat de fapt concluziile unor studii mai vechi din perioada 1996-2000, potrivit carora, citez: "este foarte probabil ca urmatorul cutremur vrancean puternic, cu magnitudinea egala sau mai mare de 6,7 grade pe scara Richter (MGR), sa se produca in intervalul 2006-2008, si cu o probailitate tinzand spre 100% seismul se va produce pana in 2011. Cu o probabilitate de 75%, acest cutremur va avea o magnitudine egala sau mai mare de 7,0. Este de asemenea probabil ca un al doilea cutremur vrancean cu magnitudinea de cel putin 6,7 grade sa se produca pana in anul 2024, in afara celui anticipat pentru perioada 2006-2011". Asta a fost, negru pe alb, prognoza facuta de Enescu si publicata atat in Rev. Rom. de Geophys cat si in cartea de popularizare citata.
Ulterior, Enescu a revenit cu noi studii, care au sugerat, in functie de modelele energetice pure aplicate, fie un cutremur de magnitudine MGR 6,4-6,5 in perioada 2010-2011, fie un cutremur de magnitudine 7,0-7,2 in perioada 2011-2015, fie un cutremur de magnitudine MGR mai mare sau egala cu 6,5-6,7 in perioada 2018-2019. Cate modele (ENERGETICE PURE), atatea rezultate, neh ? :d
Pana una alta, eu nu prea iau in considerare socotelile cu cati jouli intra si cati jouli ies din Vrancea, pentru ca se dovedesc a fi TOTAL IRELEVANTE. Nu ma intereseaza ca x Jouli ai cutremurului din 22 noiembrie 2014 combinati cu y Jouli ai cutremurului din 6 octombrie 2013 ne dau z Jouli care cica e musai sa se elibereze acum. ZERO! Sunt transant pentru ca stiu bine poanta cu Petrica si Lupul, parca, sau asa ceva: strigi de n ori ca vine Lupul, evident ca Lupul nu "binevoieste" sa isi faca aparitia, lumea se plictiseste, mai strigi si a n+1-a oara, lumea te ia la misto, dar taman atunci se hotaraste si Maria Sa Lupul sa soseasca.
Asa ca eu prefer sa fiu mai sobru si sa nu ma ambalez cu asa-zisa iminenta a unui cutremur mare in Vrancea, cel putin nu pe termen scurt si chiar mediu. Si e total inadecvat sa aduni alfa jouli ai unui cutremur de la 100 km adancime cu beta jouli ai unui cutremur de la 138 km adancime. Nu merge, dar chiar deloc nu merge.

In concluzie a face o predictie exacta a unui cutremur vrancean e zero.nu?


Cristivs a spus:
Arhi Tect a spus:
Cristivs a spus:
Eu doar ti-am zis de ce m-as bucura sa vina intai la ei: pentru ca am avea timp sa ne pregatim, nu pentru ca as avea ceva cu ei, Doamne-fereste!
Si ce ne impiedica sa ne pregatim in lipsa unui prevestitor in Iran & Turcia...?!? Voi spune eu ce: nu te poti "pregati" de un cutremur pentru ca nu stii locatia exacta unde te vei afla la momentul respectiv (daca nu cumva ai de gand sa-ti petreci restul vietii intr-un buncar subteran securizat). Fiecare loc are daca vrei o alta filozofie de minimizare a riscurilor, nu poti aplica o reteta universal valabila. Cateva secunde de mers pe jos fac diferenta... Iar riscurile nu pot fi zero, indiferent de cate "pregatiri" iti inchipui ca faci... Pana una-alta, Bucurestiul e nominalizat ca orasul mare de pe locul 2 din Europa (dupa Istanbul), ca probabilitate ca un locuitor al sau sa isi gaseasca sfarsitul cu ocazia unui cutremur.

Eiii... Eu, de pregatit, ca individ, nu pot decat sufleteste si "echipamental" sa o fac, dar nu ma refeream doar la mine, ci la tara. Ca astfel, daca am stii ca peste cateva luni, maxim un an-doi vine si la noi ceva mai mare am avea timp ca tara sa ne pregatim... Adica am pregati corturi daca e vara, poate s-ar accelera procesul de consolidari seismice, poate s-ar face instruirea elevilor la toate unitatile de invatamant din tara mult mai des, poate ca ar fi populatia mai bine echipata, poate ca politicienii sau cei de la infp ar face un efort sa distribuie la cat mai multi cetateni care n-au telefoane mobile/internet alarme care previn unda S cu multe secunde inainte, poate ca spitalele vor fi pregatite din timp cu sange, medicamente, consolidari, echipamente etc. etc. etc. Dar... astea-s vise...

Eu cred ca oricat te-ai pregati si sufleteste si cu echipament de supravietuire tot nepregatit te prinde,insa e bine macar sa stim regulile de baza a supravietuirii in caz de cutremur.


Arhi Tect a spus:
Cristivs a spus:
Dar... astea-s vise...
Intr-adevar vise. Sistemul este de asa natura constituit incat nu poate face fata cu succes nici macar la solicitarile de pe timp de pace, vreme buna si liniste seismica. Sistemul inseamna oameni, logistica si proceduri. Toate sunt mult deficitare si perspectiva unui seism iminent nu ar putea schimba mare lucru. Dar cine isi va asuma rolul de a anunta iminenta unui seism?...

Acum doi-trei ani, intr-adevar guvernul a trimis spre cei din teritoriu sarcini si obligatii sporite, uriase, imposibil de indeplinit. Au ramas pe hartie. Nu poti sa aduci de undeva peste noapte functionari publici in numar suficient, cu pregatire corespunzatoare si cu salariu decent. Nu poti peste noapte sa triplezi numarul expertilor tehnici si sa-i obligi sa mai si lucreze pe promisiuni de plata iluzorii. Nu ai resurse nici macar sa inventariezi cladirile cu deficiente, darmite sa intervii cu ceva... Iti spune asta unul care a vazut lucrurile si din interior. Starea actuala de indolentza nu se datoreaza faptului ca oamenii nu ar fi convinsi de iminenta unui cutremur major, ci se datoreaza saraciei si inapoierii.

Asa il doare pe ,,sistem,, de toate cele mentionate de tine ca nici macar nu viseaza la asa ceva...
 
Back
Sus