danezia a spus:Ipoteza e falsificabila (nu se implineste) daca avem parte de un nou sezon de frecvente cutremure de M4-M4.8
Ipoteza ramane valabila in eventualitatea unui seism de M5+ in decursul acestei ierni (ar aparea ca posibil mai degraba in dec-ian) ca aveniment relativ singular.
Ok, suntem destul de aproape ca sa adunam destule indicii care sa falsifice ipoteza mea de mai sus (care ar sugera un seism mai puternic daca conditiile actuale se mentin pana in primavara).
Totusi deocamdata pare ca discutam de un eveniment singular, relativ marginal fata de centrul zonei seismice Vrancea ce ar putea semana cu cel de la Vintileasca de la inceputul lui Octombrie.
Zona de NE nu vine ca o surpriza (tot subliniam pe chat existenta unei linii de aproximativ 40km ce leaga zona Paltin-Nereju de zona Garoafa (epicentrul de M5.7 din nov14) si pare sa vina ca o consecinta a unor seisme minore crustale si subcrustale ce s-au tot produs in ultimele saptamani in aceasta zona.
Poate mai misca ceva si pe Vintileasca si de ce nu... Ramnicu Sarat (mai ales ca exista o tendinta de accelerare/tensiuni pe Moesica in corelatie cu ceva amplificare a unor tensiuni pe NAF Marmara).
Eu zic ca e posibil sa se joace pe modelul 1893-1894, cu crustalul care precede o miscare sincrona intre NAF Marmara si Vrancea via Moesica. Partea buna e ca o astfel de miscare are sanse minore sa fie cu adevarat distructiva la noi (insa NAF Marmara va produce probleme serioase/catastrofice pentru colegii turci).
Nu insist sa fiu Dr. Doom, asa ca daca revenim la un regim ceva mai normal (pana in primavara) pe Vest si zona de adancime (si nu crapa NAF Marmara) atunci totul va fi ok.
Ca urmare a secventei seismice din V. greciei se observa o amplificare a tensiunilor in V. Turciei (microseismicitate extrem de activa). dar si miscare pe NAF marmara pe capetele tensionate in urma evenimentelor din 1999 si 1912.
Miscarea pe Grecia si Turcia e sincrona si explica de ce V.Greciei si Marea Egee au fost legate genetic anul trecut, dar si motivele pentru care V. Greciei ar putea sa duca la o cedare pe NAF Marmara (in conditiile in care NAF Marmara e gata).
Daca NAF Marmara pica, in mod normal (via Moesica) printr-un sistem de falii bine studiat vom avea un impus semnificativ de energie spre coltul S si SE al zonei Vrancea.
treaba e un picut mai complicata si nu cred ca totul se rezuma efectiv la NAF est, NAF est e cam gata pentru urmatorii 100-200 de ani asa ca ne uitam cam degeaba acolo ca factor de tensiune.
Din fericire NAF est e cam singurul declansator de seisme majore/distructive in Vrancea asa ca NAF vest poate induce doar neplaceri (de tipul perioadei seismice active dar nedistructive dintre 1838 si 1940).