Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notă: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
GeoX a spus:EAF se misca mult mai rar decat NAF, sunt segmente care se rup chiar la 1000 de ani sau mai mult. Vine in continuarea faliei Marii Moarte, care s-ar afla la originea asa-ziselor cutremure "biblice"...
GeoX a spus:Nu vezi ca Vrancea abia se cacaie pentru un amarat de 5,0+, necum 5,5+ ? Eu imi mentin parerea ca atata vreme cat nu creste seismicitatea regionala la un nivel foarte semnificativ, nu sunt sanse de ceva mare la noi, nu pe termen scurt oricum. Evenimentele din Nepal si Hindu Kush nu sunt suficiente, pe termen scurt si chiar mediu. Trebuie si o reactie regionala mai consistenta, nu un 3,2 in Caucaz, care e chiar aiurea.
GeoX a spus:E interesant ca spune ca seismul de tip 1940 va afecta si parti din Muntenia. Pana acum, din ce spunea, reiesea (incorect) ca Bucurestiul scapa neatins. Nu e chiar asa, Bucurestiul a avut probleme si in 1940, si in 1802, si in 1738.
GeoX a spus:Inainte de cutremurul din 1940 numai liniste nu a fost. Cutremure de 5,7-6,1 grade in 1938 si 1939, 5,5-6,2 grade in 1940 in lunile si saptamanile care au precedat cutremurul catastrofal. Deci nu e chiar asa ca linistea anunta marele cutremur, nu orice liniste oricum.
Iar in saptamanile imediat anterioare socului principal: ehei, 5,1 pe 3 octombrie 1940, 6,2 pe 22 octombrie 1940, 4,8 pe 6 noiembrie 1940, 5,5 pe 8 noiembrie 1940. Halal liniste, ce sa spun.
GeoX a spus:Nu poate veni cutremur mare in Vrancea fara ceva tensiuni regionale. Vorbim de cutremur primar, care necesita tensiuni foarte mari si din afara, adica pe Turcia-Iran.
GeoX a spus:Asa-zisa liniste nu e un indicator de iminenta a unui cutremur mare, fara alte elemente de context intern si extern-regional si global. De fapt am avut un cutremur de 4,5 grade pe 7 octombrie, deci chiar nu e vorba de ceva aparte.
GeoX a spus:Pe mine ma intereseaza mai mult ce se intampla pe partea vestica, dupa seismul din 7 octombrie. Cutremurul de 3,9 grade din 5 noiembrie, produs in zona GURA TEGHII, nu e suficient pentru a echilibra cumva situatia dupa seismul de 4,5 din 7 octombrie. Asta da, e de discutat, dar nu ca e liniste totala acum si gata, ar fi iminent acum ceva mare.