• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

POVESTIRI CU TALC

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Povestea lui OricumOricum iart?-i.

Dac? e?ti bun, oamenii s-ar putea s? te acuze c? ceea ce faci o faci din motive egoiste.
Oricum fii bun.Oricum reu?e?te.Oricum fii cinstit ?i deschis.Oricum construie?te.

Dac? g?se?ti pacea sufleteasc? ?i fericirea s-ar putea ca al?ii s? fie invidio?i.
Oricum fii fericit.Oricum, f? binele.

Ofer? acestei lumi tot ce ai mai bun ?i s-ar putea s? nu fie de ajuns.
Oricum, ofer? tot ce ai mai bun.

Pentru c? la o analiz? final? este vorba de leg?tura dintre tine ?i El. Oricum... nu era vorba despre rela?ia dintre tine ?i ceilal?i.

CELE OPT VERSURI ALE LUI CAITANYA MAHAPRABHU

Domnul Caitanya Mahaprabhu isi instruia discipolii in Stiinta de a-l servi pe Krishna, o procedura pe care cei care-l urmeaza pana astazi inca o aplica. Elaborarile si expozitiile lui filozofice, inregistrate cu scrupulozitate in scris de discipolii sai [vezi Caitanya Caritamrita], sunt foarte voluminoase si sunt transmise prin sistemul de succesiune disciplica. Desi Domnul Caitanya era foarte recunoscut ca si filozof si cunoscator al scripturilor inca din tinerete, el a lasat in scris numai 8 versuri, numite Sikshashtaka. Aceste opt versuri reveleaza intr-un mod concis misiunea sa si preceptele sale:

1.Glorificata fie cantarea congregationala a lui Sri Krishna, care curata inima de tot praful acumulat de ani de zile si stinge focul vietii conditionate, al ciclului nasterii si al mortii. Aceasta miscare de cantare congregationala [sankirtana] este o mare binecuvantare pentru toata umanitatea, pentru ca raspandeste razele binecuvantarii. Este viata insasi a oricarei cunoasteri transcendentale. [sankirtana] Creste oceanul fericirii sublime transcendentale, si ne da ocazia sa gustam din plin din nectarul de care suntem intotdeauna doritori.

2.O, Domnul meu, chiar si numai numele Tau sfant poate sa binecuvanteze pe deplin toate entitatile vii, si de aceea Tu ai sute de milioane de nume, ca si Krishna[Cel Atotatragator] sau Govinda[Protectorul Vacilor]. In aceste nume transcendentale Tu ai investit toate energiile Tale transcendentale. Nu exista nici macar reguli stricte pentru cantarea acestor nume. O, Domnul meu, din bunatatea ta, tu ne lasi pe noi sa ne apropiem de tine prin numele Tale sfinte, dar eu sunt atat de nenorocit, caci nu am nici cea mai mica atractie pentru ele.

3.O persoana trebuie sa cante numele Domnului intr-o stare umila a mintii, gandindu-se pe sine ca fiind mai prejos decat un pai de grau in drum; o persoana trebuie sa fie mai toleranta decat un copac, golit de orice simt de fals prestigiu si tot timpul gata sa ofere tot respectul celorlalti. Intr-o astfel de stare a mintii, o persoana poate canta numele sfant al Domnului in mod constant.

4.O Preamarite Domn, nu am nici o dorinta de a acumula avere, nici nu doresc femei frumoase, nici nu-mi doresc ca multi oameni sa ma urmeze. Tot ce vreau este de a primi ocazia de a te servi cu devotiune neconditionata viata dupa viata.

5.O Krishna, sunt servitorul Tau etern, si totusi intr-un fel sau altul am cazut in oceanul nasterii si al mortii. Te rog, culege-ma din acest ocean al mortii si lasa-ma sa fiu un atom la picioarele Tale de lotus.

6.O, Domnul meu, cand oare va veni clipa cand ochii mei se vor decora cu lacrimi de iubire, curgand incontintuu in timp ce-Ti cant numele tau sfant? Cand oare vocea mea se va sugruma, si cand oare mi se va ridica parul pe corp de infiorare la recitarea numelui Tau?

7.O, Govinda! De dorul Tau, un moment este pentru mine ca doisprezece ani. Lacrimi imi curg din ochi ca torentele de ploaie, si ma simt golit si singur in absenta Ta.

8. Unul este Domnul meu Krishna, si El va ramane Domnul meu chiar si daca ma va trata aspru in imbratisarea sa sau imi va rupe inima nefiind prezent in fata mea. El este complet liber sa faca orice, caci El este etern si neconditionat Domnul meu venerabil

Despre dezamagireDaca iei omul drept ceea ce pare a fi, faci din el ceva mai rau decit este. Dar daca-l consideri deja ceea ce ar putea fi, faci din el ceea ce ar trebui sa fie.

Merele de peste gard

Un boier avea multa avere. Pe domeniul sau se aflau multi pomi fructiferi.
Cei saraci nu puteau intra deoarece ii despartea un gard mare de aceste fructe.
Intr-o buna zi boierul a hotarat sa lase saracii sa intre si le-a zis:
- Puteti sa culegeti ce vreti si cat vreti, numai sa nu rupeti crengile de la copaci !
- Zis si facut, au intrat si s-au infruptat din ei.
In acest timp boierul se uita dintr-un loc ascuns la ei si a observat cativa care in loc sa le manance, le aruncau peste gard.
Surprins de acest gest, i-a chemat la el si i-a intrebat :
De ce le aruncati peste gard, nu va e teama ca le risipiti ?
Ei i-au raspuns: acele fructe nu se vor pierde pentru ca vom veni chiar acum dupa ce vom pleca, le vom strange si le vom pastra pentru alta data.
Asa se intampla si cu imparatia cerurilor. Cat timp suntem pe pamant trebuie sa facem fapte bune, pentru ca mai apoi in cer sa le avem cu noi. Fiecare mar aruncat peste gard este o fapta buna care se contorizeaza in cer, nu aici pe pamant.

Sa incercam sa ne strangem cat mai multe fapte bune pentru atunci cand va fi cu adevarat nevoie de ele.

Ceasul mantuirii

Intr-o manastire aflata la poalele unui munte inalt, acoperit de paduri, traia, odata, un calugar batran, caruia i se dusese vestea pentru intelepciunea sa. Intr-o dimineata, a venit la el un tanar si l-a intrebat:
- Sfintia Ta, am auzit ca, pentru a ne mantui, trebuie sa ne caim, sa ne para rau de toate pacatele ce le-am savarsit de-a lungul vietii. Dar, parinte, cat trebuie noi sa ne caim ?
- Fiule, este de ajuns daca te caiesti o singura clipa, inaintea mortii.
- Atat de putin, parinte ?
- Da, fiul meu!
- Dar, de unde sa stiu eu cand se apropie ceasul acela ?
- Moartea poate veni oricand, asa ca asteapt-o pregatit, in orice moment sa te poata gasi cu smerenie si cainta in suflet.
Dumnezeu este bun si iertator. Cine regreta din suflet pentru greselile sale si cauta sa nu mai pacatuiasca, acela are parte de o viata frumoasa si de linistea sufletului. Dar, mai mult decat orice, doar acela poate spera la mantuire, la viata vesnica.

"Nestiind locul si vremea in care ne asteapta moartea, o vom astepta noi oriunde si oricand."

Taina Sfantului Botez

Intr-o zi, un sectant, om ratacit de la dreapta credinta, a vrut sa-l contrazica pe un preot, spunandu-i:
- Chiar daca in Biblie Mantuitorul spune sa ne botezam, eu nu cred ca e bine sa-i botezam pe copii, ci doar pe oamenii mari. Trebuie sa astepti ca cei mici sa creasca si de-abia atunci sa ii intrebi daca vor sau nu sa fie botezati. Doar asa, ca oameni in toata firea, pot hotari cu adevarat. Cum puteti voi, ortodocsii, sa-i botezati pe copii ?
- Spune-mi, ii zise preotul, dupa ce il asculta cu rabdare, stiu ca dumneata ai copii; cand erau mici, i-ai dus la doctor sa ii vaccineze ?
- Da, ii raspunse omul.
- De ce nu ai asteptat sa creasca si sa-i intrebi mai intai daca vor sau nu sa fie vaccinati ? - il mai intreba preotul pe om.
- Fiindca nu vroiam sa se imbolnaveasca si stiam ca e bine pentru ei.
- E, vezi, tot asa si noi stim ca Sfantul Botez este bun pentru copii si nu avem de ce astepta. Asa cum vaccinezi un copil micut, ca sa nu se imbolnaveasca trupul lui fragil, tot asa il si botezi, pentru a nu se "imbolnavi" sufletul lui tanar. Prin puterea Duhului Sfant, prin harul Sau, coborat astfel peste prunc, acesta e un om nou, pregatit pentru o viata noua si luminoasa: viata crestineasca.
Sectantul pleca ochii rusinat si se indeparta, gandindu-se la cele spuse de preot.
Desi sunt unii care nu cunosc dreapta credinta, sau stiu prea putine, preotul ii poate invata, ii poate calauzi prin desisul acestei vieti incarcate de greutati si pacate, scotandu-i la limanul mantuirii. Omul trebuie sa isi asculte preotul, duhovnicul si sa se gandeasca la cele spuse de acesta.

"Turma lui Hristos se pastoreste cu fluierasul, nu cu batul, adica cu blandete, nu cu asprime.
Se pastoreste mai mult cu exemplul vietii preotului, nu numai cu predica de la amvon."

Fenomenul celei de-a o suta maimutaPoate ca acea persoana esti chiar tu !

Sunt

Am citit o mica povestioara:
Eu... doar SUNT!

Misterul suferinteiRomani
5:3 Ba mai mult, ne bucuram chiar si in necazurile noastre; caci stim ca necazul aduce rabdare,
5:4 Rabdarea aduce biruinta in incercare, iar biruinta aceasta aduce nadejdea.
5:5Insa nadejdea aceasta nu insala, pentru ca dragostea lui Dumnezeu a fost turnata in inimile noastre prin Duhul Sfant, care ne-a fost dat.

Evadarea din ospiciuEf 2:3 Intre ei eram si noi toti odinioara, cind traiam in poftele firii noastre pamintesti, cind faceam voile firii pamintesti si ale gindurilor noastre, si eram din fire copii ai miniei, ca si ceilalti.
Ef 4:22 cu privire la felul vostru de viata din trecut, sa va desbracati de omul cel vechi care se strica dupa poftele inselatoare;
1 Pe 2:11 Prea iubitilor, va sfatuiesc ca pe niste straini si calatori, sa va feriti de poftele firii pamintesti cari se razboiesc cu sufletul

Cine-i drept inaintea lui Dumnezeu ?

Demult, un om l-a intrebat pe un batran calugar:
- Parinte, cine-i drept inaintea lui Dumnezeu ? Am auzit povestindu-se despre o mare minune: un om care putea sa zboare, sa se inalte singur in vazduh. Este acesta semn ca-i drept inaintea lui Dumnezeu, asemenea sfintilor ?
- Nu, fiule, nici vorba!
- Dar am auzit povestindu-se si despre un om ce putea sa mearga pe apa. Este acesta drept inaintea lui Dumnezeu ?
- Nici acesta ?
- Dar atunci, cine este drept ?
- Este cel ce-si duce viata linistit, in credinta si in frica de Dumnezeu. Daca Dumnezeu ar fi vrut ca noi sa zburam, atunci ne-ar fi dat aripi. Rostul nostru este de a fi buni crestini. Pentru a fi sfant nu trebuie sa te inalti in vazduh cu trupul; doar sufletul sa ti se inalte spre cer prin rugaciuni si fapte bune. Nici nu trebuie sa mergi pe ape; dar sufletul tau sa ramana mereu deasupra pacatelor si sa nu se afunde in ele. Doar asa, cu un suflet curat poti avea o viata curata. Doar asa, te poti chema bun crestin si poti spera in mantuire. Cel cu inima curata se va cunoaste, astfel, dupa viata sa linistita si dupa traiul cumpatat. Acela este om drept si inaintea oamenilor, si inaintea lui Dumnezeu.

"Ii cinstim pe sfinti, imitandu-i."

Vindecarea sufletuluiEfe 4:32 Dimpotriva, fiti buni unii cu altii, milosi, si iertati-va unul pe altul, cum v-a iertat si Dumnezeu pe voi in Hristos.
Col 3:13 Ingaduiti-va unii pe altii, si, daca unul are pricina sa se plinga de altul, iertati-va unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi.

Scumpul meu,Iata, Eu stau la usa si bat. Daca aude cineva glasul Meu si deschide usa, voi intra la el, voi cina cu el si el cu Mine.
Al tau prieten care te iubeste,

Iisus

Rugaciunea unui copil

Intr-o zi, un preot aude o voce in biserica, dar cuvintele erau neinteligibile.
Apropiindu-se de locul de unde venea vocea, el gaseste un copil care spunea ceva, si isi da seama ca nu-i intelegea cuvintele fiindca, de fapt, copilul repeta alfabetul.
Atunci preotul l-a intrebat:
- De ce tot repeti literele?
- Pai, asa imi fac eu rugaciunea, raspunde copilul.
- Cum asa? Eu aud doar ca spui alfabetul, se mira preotul.

- Da, dar eu am uitat cuvintele rugaciunii si atunci ii dau lui Dumnezeu literele, ca stie El sa le puna in ordinea care trebuie...

Greutatea pacatelor

Trecand prin sat, un preot s-a intalnit cu un taran care nu prea venea la biserica. Oprindu-l, i-a spus:
- Fiule, de ce nu ai venit ieri la slujba ? Ai avut vreun necaz, pot sa te ajut cu ceva ?
- Parinte, nu am avut vreme, m-am luat cu una, cu alta si ...
- Vai, fiule, nu se poate sa nu-ti faci timp sa vii in biserica, sa aprinzi o lumanare si sa spui o rugaciune ...! Daca tu nu te gandesti la Dumnezeu si nu cauti ajutorul Sau, cum ai vrea sa-ti poarte El de grija ? Orice probleme ai avea, chiar daca nu le poti rezolva singur, chiar daca nimeni nu ar fi in stare sa te ajute, Dumnezeu poate. El iti da sanatate, liniste si spor in casa. Daca iti faci pacate, insa, mai meriti tu ajutorul Sau ?
- Dar, parinte, ce pacate am eu ? - zise omul cu nedumerire. Nu am decat pacate mici. Sunt acestea atat de grave ?
- Fiule - i-a mai spus preotul - orice pacat este grav, fiindca pacatul, oricat de mic, iti strecoara in suflet rautate. Poate nu par pacatele tale prea mari, dar ... ia adu-ti aminte, ieri a plouat ?
- Da, parinte, a plouat ceva, dar nu prea mult.
- Si azi, de ce ai putut sa iesi din casa ?
- E, parinte, pentru ca de dimineata a iesit soarele si pamantul s-a uscat repede.
- Pai, vezi, fiule ? Anul trecut tii minte cand au fost inundatiile ? A plouat trei zile in sir. Am mai putut noi sa iesim atunci din case ?
Pacatul, fiule, este la fel ca picatura de apa. Asa mica, ai impresia ca nici nu-ti poate face rau. Daca ai ceva pacate, dar cauti sa le indrepti prin cainta si bunatate, prin rugaciune in Sfanta Biserica, atunci imediat apare dragostea Domnului, care aduce iar liniste sufletului, la fel ca si caldura si lumina soarelui, dupa o zi cu ploaie. Dar, atunci cand ploile se aduna si curg unele dupa altele, cand mii si mii de picaturi, ce par fara putere, se strang laolalta , atunci nimic nu le mai poate sta in cale. Tot astfel, daca se aduna pacate peste pacate in sufletele noastre, nu le mai putem sta in cale si devenim tot mai rai si mai egoisti.
Intra in Biserica, fiule, cat mai des. Roaga-te si inchina-te in fata icoanelor si, atunci, sufletul tau nu va fi chinuit de greutatea pacatelor si viata ta va fi un exemplu pentru cei din jur.

"Nu se poate ca Dumnezeu sa nu asculte rugaciunile omului, daca omul asculta poruncile Domnului."

Cine sunt EuFa 17:28 Caci in El avem viata, miscarea si fiinta, dupa cum au zis si unii din poetii vostri: ,Suntem din neamul lui...`
29 Astfel dar, fiindca suntem de neam din Dumnezeu, nu trebuie sa credem ca Dumnezeirea este asemenea aurului sau argintului sau pietrei cioplite cu mestesugirea si iscusinta omului.
30 Dumnezeu nu tine seama de vremurile de nestiinta, si porunceste acum tuturor oamenilor de pretutindeni sa se pocaiasca;
31 pentruca a rinduit o zi, in care va judeca lumea dupa dreptate, prin Omul, pe care L-a randuit pentru aceasta si despre care a dat tuturor oamenilor o dovada netagaduita prin faptul ca L-a inviat din morti...
Ioan 17:3 Si viata vecinica este aceasta: sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat si pe Isus Hristos, pe care L-ai trimes Tu.

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus