• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Preziceri, prezicatori si predictii

Cristian

New member
Înscris
21 Mar 2008
Mesaje
57
Scor reacție
0
Aveam o datorie fata de andardx, repostez aici textul integral:

\"Exista o ipoteza conform careia caldura generata de Pamant s-ar datora fisiunii nucleare, dat fiind faptul ca rocile contin o anumita cantitate de material fisionabil, U-238 plutoniu, radiu.
Nu stiu daca e real sau nu…(e o teorie, nu stiu daca cineva stie exact, atat timp cat nu se poate determina exact cantitatea de material radioactiv continut in intregul volum al Pamantului). Nu se poate stii exact mecanismul de producere a caldurii in interiorul globului, mecanism bazat pe fisiune nucleara. Artificial, in reactoarele de fisiune, energia se poate produce cu uraniu natural, U-238, uraniu imbogatit – U-235 sau plutoniu. Cum U-235 este un izotop rar al U-238, f. costisitor de produs artificial, se presupune ca rocile contin o anumita cantitate de U-238 (continuta in minereul natural de uranium, plehbenda), care ar putea genera prin fisiune o anumita cantitate de caldura, dar nu stiu cine stie exact daca e sau nu suficienta pt. a topi rocile si a crea astenosfera.

Baietii aia traitori in stravechi timpuri, incercau sa faca aur din plumb, dar nu au reusit.
Nici nu aveau habar de radioactivitate, dar chiar daca aveau habar, tot nu reuseau.

Transmutatiile elementare se pot realiza prin fisiune si fuziune nucleara, dar cu limite stricte. Din plumb nu se poate realize aur.
Dar din radiu – continut in roci – prin dezintegrare radioactiva se formeaza automat radonul ( Rn -222) care poate ajunge la suprafata prin fisurile generate de o fractura a rocilor , fractuara produsa de un cutremur major. Daca roca e fisurata pe distante mari (orizontal sau vertical), asta e f. dificil de constatat.

Cert e ca DUPA cutremurul din ’77 s-au masurat efectiv concentratii crescute de radon.
Mai departe, s-a gandit logic: daca prin fisurile generate de cutremur s-a degajat radonul, ce-ar fi daca am incerca sa masuram cantitatea de radon ajunsa la suprafata , stiut fiind faptul ca inaintea unui cutremur major AR PUTEA EXISTA fracturi, fisuri ale rocilor, ale placilor tectonice, fisuri prin care radonul ar ajunge la suprafata. O crestere a nivelului de radon ar putea oare fi considerata un precursor? In ce conditii insa? Focar adanc, intermediar, superficial? Care e legatura dintre energia necesara ruperii efective a rocilor (e vb. de miliarde de tone si de echivalentul energetic a sute de mii, poate chiar milioane de bombe atomice “standard” de 20 KT gen Hiroshima)., adancimea focarului, tipului de faliere, mecanismul de focar. Se poate sau nu se poate realiza o predictie bazata STRICT pe acest precursor? Daca cumva un roi de cutremure “dinaintea unui 7 sau peste” din Vrancea creeaza o fisura in roci pana la suprafata, fisura prin care la suprafata ajunge radonul, SI ASTA numai daca e ceva sigur!, exista certitudinea ca se produce premonitoriu in sa spunem 4 cazuri din 5 – asta ar insemna sa asteptam cel putin vreo suta si ceva de ani, in cel mai bun caz…!:hypocrite:…

Dar mai exista o “mica problema mare”: ce faci cu lacuna seismica? Daca in cazul in care inaintea socului principal mai exista microfracturi (roi de cutremure), si sa PRESUPUNEM ca stii sa le interpretezi corect, ce faci in situatia in care tensiunile se acumuleaza “pe tacute, linistit”, acolo la 150 Km , unde presiunile si temperaturile sunt efectvi ne-masurabile…, rocile se tensioneaza ,.., si …, si,…, o data efectiv brusc crapa. (stress si strain – faimoasa teorie generala a mecanicii solidelor cu aplicatii particulare in seismologia pura).
Si asa a mai “picat’ un precursor…Lacuna o vezi, stii ca va urma un cutremur major,dar practic nu poti stii exact cand, luna, ora , minutul, nu poti stii magnitudinea; nu stii exact cand sa anunti populatia, nu poti spune puplic: iesiti din casa, peste 2 ore va fi cutremur.

Cine isi asuma riscul asta, o face pe propia piele. Faimosii prezicatori care “aburesc” “traitorii” din tara asta celebra d.p.d.v. seismic (Richter a spus-o!) , cu unitati de masura de energie, cu particule metalice in suspensii strict secrete influentate de Soare, borcane ce masoara cutremure in timp ce se plimba cu masina…, sa stea mai mult pe acasa; sa-si vada de teoriile lor, dar sa nu aiba tupeul sa iasa in public.

Ca si medicina de exemplu – e primul exemplu la care ma gandesc, - seismologia e “o treaba” “seulement pour les connaisseurs”. Ambele domenii sunt extrem de complexe si extrem de dificile. Amatorii nu au ce cauta aici. …”e usor a scrie versuri…”…

Sorin:
-am precizat ca e cu atat mai dificil de realizat o predictie pt. Vrancea, tinand cont de adancimea focarului si de comportarea atipica d.p.d.v al mecanismului de focar.
- nu e vb. de concentratia de radon din panza freatica (daca panza asta exista cumva intamplator intr-o zona seismogena), ci de cresterea pur si simplu a nivelului apei inaintea unui cutremur (precursor DAR STRICT LEGAT DE O ANUMITA ZONA, NU EXTRAPOLAM LA VRANCEA!!!!). Exista undeva in State un gheizer aflat intr-un mic orasel (nu stiu exact unde, …), care cu vreo doua, trei, patru…,sapt., nu asta e important, inaintea producerii unui cutremur mai maricel isi creste volumul de apa. Daca in mod normal jetul de apa are sa zicem 10 m inaltime, inaintea unui cutremur mai mare, jetul de apa tasneste la 12 m. Ei, atunci locuitorii stiu ca va “veni” un cutremur ceva mai mare, dar E UN CAZ IZOLAT!. Banuiesc ca oraselul asta e pe undeva pe langa San Andreas. Dar San Andreas nu are absolut nici o legatura d.p.d.v tectonic cu Vrancea! Singura legatura e aceea ca Alfred Wegenner in 1923 a impartit Pamantul in 12 mari placi tectonice…. Care si astea, se divid chiar fizic in subplaci mai mici care se misca relativ una fata de alta, se “incaleca” cu viteze de cativa cm/an , plutind ele pe astenosfera – invelisul lichid aflat sub litosfera… San Andreas se afla pe una, Vrancea pe alta…

Mi se pare mie ca treaba asta cu cutremurele e “o treaba” f. grea…, e o treaba
“seulement pour les connoisseurs”…
 
Multumim mult, Cristian, pentru re-postarea mesajului. :hypocrite: Foarte interesant si la obiect, ca de obicei, tot ce ai spus.
Tocmai asta ziceam si aici pe forum, ca e extrem de dificil sa se faca o predictie, mai ales pentru seismele din Vrancea. Si as sublinia un lucru: oamenii care comenteaza pe aici, in general (sper ca nu ma insel) se arata mai preocupati de calitatea constructiilor, de starea cladirilor in care locuiesc, si nu de intrebarea Cand (vine seismul) ! Si mie mi se pare mai important acest lucru decat sa ma gandesc tot timpul la cand vine ! Din pacate, personajele de teapa lui Hancu si Istrate se perinda pe la televiziuni si fac circ, doar suntem in Romania, nu ? :biggrin:
 
Intervin sa-mi spun si eu aici parerea:

Mecanismul de producere al seismelor in Vrancea este complet atipic, fapt recunoscut de toti cercetatorii. Din punct de vedere al predictiilor cred ca Vrancea a reusit sa dea dureri de cap la oricine s-a pus cu ea.

Hancu si restul de celorlalti de genul acesta baga baliverne din top. Mai mult sau mai putin bine intentionati (la capacitatea lor - indoielnica dupa parerea mea - de analiza a situatiei) au fost creatorii unor valuri de panica in care lumea, needucata, neinstruita, a reactionat ca atare. Lumea a ajuns sa se ia dupa niste vise, sau particule, sau alte de-astea. Iata halul in care a ajuns populatia.

Pe de alta parte, vorbim de IRSA, INFP si americanii care au bagat bani frumusei in cercetarea seismica din tara noastra. Daca l-as crede pe Marmureanu ca ei nu se ocupa cu predictia seismica ar insemna ca m-am tampit subit. Marmureanu nici nu isi aduce aminte ca in legea de organizare a INFP predictia pe baza precursorilor este un domeniu al institutului. Sau, mai bine zis stie, dar se face ca ploua.

De ce?

Acum cativa ani IRSA incepuse sa faca niste predictii. Erau la inceput si cu toate astea au avut cateva rezultate notabile. Dupa care INFP le-a bagat pumnul in gura si au inceput sa colaboreze (adica INFP a avut baza de plecare pe parte de predictie de la IRSA). Adunam aici banii pompati de americani si ce ne rezulta? Eu personal sunt ferm convins ca INFP poate in momentul de fata sa realizeze o prognoza seismica (asemanatoare celei de aici: http://pasadena.wr.usgs.gov/step/ ). Ca nu o face, sau nu o face publica, este decizia lui Marmureanu care oricum a dovedit cu varf si indesat ca nu il intereseaza sub nici o forma sa introduca cat de cat o transparenta in activitatea institutului si nu este interesat sub nici o forma de populatie.

Nu sunt pentru predictii si prezicatori gen Hancu si echipa. Dar sunt pentru o prognoza asemanatoare celei de la USGS. Iar cei care spun ca \"o astfel de prognoza ar creea panica\" nu sunt in ochii mei decat niste incompetenti, incapabili sa analizeze o situatie reala.

Sunt ferm convins ca la ora actuala INFP realizeaza o astfel de prognoza pe care insa nu o face publica. Care sunt schemele de predictie si ce anume precursori iau ei in calcul... asta nu stie nimeni. INFP este mai ceva decat un bunker militar. Oare Marmureanu a avut, sau are... grade?
 
Exista undeva in State un gheizer aflat intr-un mic orasel (nu stiu exact unde, …), care cu vreo doua, trei, patru…,sapt., nu asta e important, inaintea producerii unui cutremur mai maricel isi creste volumul de apa. Daca in mod normal jetul de apa are sa zicem 10 m inaltime, inaintea unui cutremur mai mare, jetul de apa tasneste la 12 m. Ei, atunci locuitorii stiu ca va “veni” un cutremur ceva mai mare, dar E UN CAZ IZOLAT!.

Exista si la Buzau o zona numita vulcanii noroiosi (gheizere de apa si noroi).

http://ro.wikipedia.org/wiki/Vulcanii_noroioşi

A observat cineva vreo corelatie intre activitatea lor si cutremure in genul celei din SUA?
 
Eu am vazut vulcanii respectivi, dar o singura data... M-am uitat acum in \"BlueBook\" dar nu scrie nimic acolo de vulcanii noroiosi...
 
Cristian a spus:
Exista undeva in State un gheizer aflat intr-un mic orasel (nu stiu exact unde, …), care cu vreo doua, trei, patru…,sapt., nu asta e important, inaintea producerii unui cutremur mai maricel isi creste volumul de apa. Daca in mod normal jetul de apa are sa zicem 10 m inaltime, inaintea unui cutremur mai mare, jetul de apa tasneste la 12 m. Ei, atunci locuitorii stiu ca va “veni” un cutremur ceva mai mare, dar E UN CAZ IZOLAT!.

Exista si la Buzau o zona numita vulcanii noroiosi (gheizere de apa si noroi).

http://ro.wikipedia.org/wiki/Vulcanii_noroioşi

A observat cineva vreo corelatie intre activitatea lor si cutremure in genul celei din SUA?

Am fost si eu acolo, e extraordinar.
 
CRISTIAN, mulţumesc mult că ai postat aici explicaţiile ca să am şi eu acces la ele. Acum zi şi tu dacă n-ar fi fost păcat să nu le poată citi şi alţii. Pe mine nu mă interesează predicţiile chiar deloc. Stiu că asta cel puţin deocamdată nu se poate şi ştiu că un cutremur măricel tot va fi în curînd. Aşa că îmi iau măsuri ca şi cînd ar putea fi azi. Nu sînt obsedată, nu mi-e frică şi nu stau cu drobul de sare deasupra capului. Doar că viaţa m-a învăţat că dacă te pregăteşti din timp şi temeinic pentru ceva, ai şanse mult mai mari de reuşită.
Intru pe site-ul ăsta pentru că au foarte multe informaţii care mă interesează şi pentru că am ce învăţa de la ei. Din cîte vezi, fac o treabă foarte bună şi chiar le pasă. Şi în plus sint şi foarte comunicativi, ceea ce e lucru mare şi nu prea găseşti în alte părţi.
Aştept să mai postezi şi alte lucruri interesante.
 
Andardx are dreptate, a pus punctul pe i, ce mai. Cristian, asteptam cu nerabdare ale mesaje, cel putin la fel de interesante ca cel precedent.
Oricum, prognozele pe termen lung, ceva de genul \"in urmatorii 5-10 ani e probabil un seism cu o magnitudine egala sau mai mare decat x...\" nu sunt tocmai practice pentru populatie. Din pacate, la noi oamenii gandesc, in general, de azi pe maine, multi dintre ei nu sunt tocmai interesati de ce va fi in 10 ani...:hypocrite: :biggrin: :harhar:
 
\"Un megacutremur va lovi in urmatorii 10 ani\":

E titlul articolului de la:
http://www.ziare.com/Un_megacutremur_va_lovi_in_urmatorii_10_ani-299107.html si citez:

\"Omenirea trebuie sa se pregateasca pentru un megacutremur care ar urma sa loveasca in urmatorii 10 ani, arata o echipa de savanti rusi, care compara seismul cu cel produs in 2004 in Sumatra, relateaza NewScientist.

Echipa de cercetatori a dezvoltat un algoritm care prezice momentele cand apar astfel de tragedii seismologice, inainte

Potrivit calculelor savantilor rusi, epicentrul viitorului cutremur se va afla intr-una din cinci regiuni, fiind vizate partea de vest a granitei dintre SUA si Canada, Chile, Kashmir, insula Sumatra sau Oceanul Indian, in apropiere de insulele Andaman.

Algoritmul savantilor rusi si-a dovedin eficienta atunci cand a aratat o crestere cu 20% a probabilitatii producerii unei catastrofe. Tragedia a fost cutremurul devastator de pe coasta Insulei Sumatra la 26 decembrie 2004.

Echipa rusa a stabilit ca seismele puternice au o ciclicitate clara, iar forta lor creste spre finalul ciclului. Astfel, in secolul XX, patru seisme puternice s-au produs la intervale scurte de timp: un cutremur de pamant cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter a zguduit Kamciatka in 1952, iar, deja in 1957, un nou cutremur de 9,1 grade s-a produs in Alaska; la trei ani dupa aceea, in 1960, un cutremur cu magnitudinea de 9,5 grade a zdruncinat puternic Chile, iar in 1964, un cutremur de 9,2 grade pe scara Richter a avut loc in stramtoarea \'Prince William\' din Alaska.

In pofida acestor descoperiri in domeniul seismologiei, stiinta inca nu poate prognoza cu precizie producerea unor seisme. Chiar si algoritmul oamenilor de stiinta rusi nu se deosebeste prin prea multa precizie, pentru ca nu arata cu exactitate zona unde se va produce urmatorul seism devastator.\"

Sursa:
http://www.ziare.com/Un_megacutremur_va_lovi_in_urmatorii_10_ani-299107.html

Mai era un subiect pe acest forum: \"Mega seisme\", dar cred ca aici se potriveste mai bine, mai ales ca acolo ultimul mesaj e din 2006.
 
Aceasta prognoza mi se pare destul de indoielnica, si, oricum, mult prea vaga pentru a fi considerata mai mult decat o simpla ipoteza, un fapt divers care sa mai alunge monotonia. Sa zici ca in urmatorii 10 ani va avea loc un mega-seism intr-una din urmatoarele 5 zone...mi se pare, din start, total nestiintific. Oricum, e putin probabil sa mai apara un megaseism de magnitudine 9 in Sumatra. In zona aceea, un cutremur similar cu cel din 2004 poate aparea cam la 250-300 de ani sau mai mult, in ritmul actual al subductiei din acea zona.
 
Conform regulilor emise de organizatiile seismologice internationale, o prognoza seismica nu trebuie sa contina elemente de ambiguitate, trebuie sa se concentreze pe o anumita zona de interes (necum pe n zone !!!!), trebuie sa specifice o probabilitate de confirmare intr-un timp rezonabil (nu s-o lungeasca la un deceniu sau mai mult), trebuie sa precizeze un interval de magnitudine (sau o magnitudine limita, inferioara sau superioara) si unul de timp in care ar fi de asteptat sa se incadreze evenimentul seismic prognozat.
In aceste conditii, ceea ce au \"emis\" \"savantii\" rusi nu prea e prognoza, ci e doar o supozitie care, sigur, mai alunga monotonia, dar care nu este de vreun ajutor concret. Sa fie, oare, de vreun interes practic faptul ca niste pretinsi savanti rusi clameaza ca in 10 ani va avea loc un mega-seism intr-una din urmatoarele x zone ???? Este totusi indoielnic. A, ca in zona de subductie Cascadia (Vancouver...) este posibil sa se produca, in urmatorii 100 de ani, un seism de magnitudine 9, da, e un lucru despre care deja s-a vorbit, in ultimii ani, prin urmare \"distinsii cercetatori\" rusi nu au inventat, de fapt, roata, dumnealor nu au adus nimic nou. Despre zona Sumatrei, studii bazate pe masuratori ale deplasarii placii australiene arata ca in acea zona de subductie mega-seismele de 9 grade nu pot aparea la intervale mai mici de circa 300 de ani. Prin urmare, din nou, tavarscii au dat-o in bara...
E interesant, fireste, nu zic nu, sa vedem ce ipoteze, ce supozitii mai apar, dar ele trebuie considerate cu prudenta, cu suficiente rezerve. Da, vor mai fi mega-seisme in lume, dar nu cred ca se poate spune acum cand si unde. Sa fim realisti.
 
Mai stiu pe unul care pretindea ca \"aude voci\" si ca \"primeste mesaje\". Cica \"vocile\" i-ar fi spus ca in a 250-a zi a anului 2001 urma sa se produca un seism devastator in Romania. Iata ca vocile domnului istrate ioan au cam dat-o in bara...
 
Predictia presupune specificarea locului, a intervalului de timp probabil pentru aparitia evenimentului, a unui interval de magnitudine precum si a probabilitatii de realizare. Intervalul de timp nu trebuie sa fie prea lung, fiindca daca te apuci si zici ca in 10 ani, undeva in lume vor fi seisme de magnitudine peste 8,5 grade, chestia asta nu mai e predictie stiintifica, de interes practic. E altceva, care poate fi gratulat drept \"fapt divers\". E ceea ce au \"emanat\" respectivii ruznaci.
Pana la urma, la capitolul predictii confirmate, singurii care au avut succese notabile pentru seisme majore au fost chinezii. Dar si ei au avut, la randul lor, esecuri dramatice. Asa ca \"distinsii savanti\" ruznaci ar trebui sa nu se mai ambaleze. Poate au consumat ceva mai tare, asa...o duska, votculita, ceva...
In concluzie, eu nu as acorda atentie prea mare la ceea ce au \"emanat\" tavarscii, fiindca numai predictie nu e. Prea multa ambiguitate e. Oricum, daca vorbim de ciclicitate, aceasta se poate referi exclusiv la o anumita zona seismica, data, nu la 7n zone seismice. Din start, premisa de la care au plecat este indoielnica. Fiecare zona seismica se comporta diferit, fiecare sursa are \"amprenta\" sa proprie, iata, prin urmare, un alt argument care nu prea sustine teoria rusilor. Sigur, dumnealor sunt liberi sa emita teorii, multe teorii, in stiinta, sunt frumoase, sunt interesante, dar ma tem ca multe dintre teoriile mai spectaculoase s-au dovedit si esecuri rasunatoare, sau, in orice caz, lucruri neconcludente, mult prea vagi pentru a li se acorda o minima credibilitate.
 
In plus, oricati algoritmi matematici s-ar aplica, pamantul se comporta, totusi, \"cum vrea el\". Desigur, statistica ne ajuta, ca idee, pentru stabilirea unor intervale de risc sporit pentru anumite zone seismice (pentru o anumita zona, data, statistica poate sugera, teoretic, un anumit \"tipar\", o anumita regularitate in declansarea seismelor majore, pe termen lung), insa nu putem generaliza. La scara globala, Pamantul nu stie statistica, el se zguduie din cauza unor forte interne care determina miscarea placilor si subplacilor; or, pentru aceste forte, care actioneaza la adancimi care merg de la cativa km la cateva sute de km, e cam greu sa aplici algoritmi UNIVERSAL-VALABILI. Iata un alt motiv pentru care trebuie privita cu rezerva, cu mare reticenta, asa-zisa prognoza a asa-zisilor savanti rusi.
 
Cel mai bun prezicator in caz de catastrofe esti tu. Instinctul te avertizeaza daca stii sa il asculti. Cu toate acestea unii nu stiu sa citeasca \"semnele\" si ignora propriile perceptii. O chestie foarte interesanta a fost spusa la un moment dat la tv. cand in perioada premergatoare seismului au fost programate pe diverse posturi filme sau documentare despre cutremure. Invitatul respectiv a atras atentia asupra acestui lucru spunand ca cei care au ales aceste filme au avut ...o presimtire. Ceva i-a determinat sa faca aceasta alegere( asta in caz ca nu este o data speciala-gen 4 martie) dar probabil nu au fost constienti de ceea ce au facut.
 
Un cutremur de 6-7 grade va lovi Romania!
Profesor doctor docent Dumitru Enescu a avertizat ca sunt 75% sanse ca, pana la finele lui 2008, sa avem parte de un cutremur puternic.
Va reactiona Vrancea la miscarea placilor tectonice din jur? Dintre specialisti, unii spun ca probabilitatea este foarte mare, altii in schimb sunt rezervati.
Cutremurul care s-a produs ieri dimineata in Estul Chinei, cu o magnitudine de peste 8,3 grade pe scara Richter, conform Institutului National pentru Fizica Pamantului din Romania, este parte dintr-o serie de cutremure care, in mai putin de o saptamana, a zguduit lumea. Miercuri, 7 mai, un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter a avut loc in sudul Ucrainei, acesta simtindu-se si in Romania. Tot miercuri, mai multe cutremure dintre care cel cu magnitudinea cea mai ridicata a atins cifra de 6-7 grade pe scara Richter s-au produs in Japonia, iar sambata spre duminica (10 - 11 mai) un cutremur de 5,6 grade a fost inregistrat in Peloponez. Previziunile legate de un cutremur major care ar putea lovi Romania sunt, insa, incerte.
Cancan
 
Sincer sa fiu nici nu stiu cu care e mai rau... cu astia de cANCAN sau cu unu ca Istrate... sau poate ca Istrate e directorul chestiei numite cANCAN. :hypocrite: :biggrin: :harhar:

Legat de ce au vrut sa scrie ei acolo... acea prognoza dateaza de mai multi ani si anume, cea in care spunea ca in intervalul 2006-2008 sunt sanse de 75% sa se produca un seism de cel putin 6,7 grade (care nu e totuna cu 6-7 cANCANist :harhar:) sau de 100% intre 2006-2011, numai ca intre timp si-a modificat si Enescu prognozele.
 
:hypocrite: esti un Quake Earth verry carcotas:ack:
Era o bucata de articol aparut in presa:hypocrite:
Interesant a fost ce au spus la Protv - in ultimele zile aparusera rozatoare prin oras. Asta era semn clar, ca se intampla ceva in subteran:angel:.
 
Dodo, iti iei un soarece ? Poate un sobolan, un cobai sau un hamster...:hypocrite:
 
Back
Sus