• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Preziceri, prezicatori si predictii

Sigur ca da, il trimit la cursuri de prim ajutor si dupa aia il pun sa pazeasca Emsc si seismograful:ack:
poate anunta tsunami in loc de cutremur si barca nu am:whistling:
 
Legat de predictii, previziuni, o sa repet ce am mai spus. La un moment dat, tot va fi un cutremur in Vrancea, mai mare sau mai mic. Daca avem \"noroc\", va fi de 6,9-7,0 ca in 1986, daca nu, va \"sari parleazul\", vorba lui EarthQuake. Chiar si la 7,2 grade, daca va fi la 145-150 km adancime, la Bucuresti va fi simtit mai slab decat in 1977. Nu vreau insa sa ma gandesc daca va fi de 7,5-7,7 grade...:hypocrite: :biggrin: :harhar:
In orice caz insa, un astfel de cutremur, de magnitudine peste 6,7 grade, nu ar trebui sa se produca, totusi, \"ca din senin\". Din ce s-a observat in secolul trecut, inaintea seismelor mari, cu MAXIM 2-4 ani, au fost seisme moderate, chiar spre 5,5-6 grade sau un pic peste 6,0. Cutremurul din 1908 pare a fi fost exceptia, deoarece m-am tot uitat in cataloage si nu am vazut seisme moderate in perioada 1905-1907. Bine, totusi acel seism din 6 oct 1908 nu a fostn catastrofal...
 
in \'86 a fost mai mic decat in \'77 dar ma luase cu ameteli:ack: m-am leganat si m-am tot leganat de ziceam ca pica totul.
in\'77 din cauza miscarilor diferite a fost si cate un respiro de 1-3 secunde.
 
Sa speram ca episodul 1908 nu se va repeta si in privinta viitorului seism major din zona Vrancea, deoarece ar trebui sa se produca cam pe la aceeasi adancime.

Si neaparat sa-i zguduie mai intai pe vecinii nostri \"precursori\" si sa nu se defecteze in mod subit legatura cu seismograful de la Muntele Rosu. :hypocrite:
 
Conform supravietuitorilor violentului seism din Tangshan din 1976, in apropiere de Beijing, multe persoane ar fi scapat cu viata la Sichuan, la 12 mai, daca s-ar fi acordat mai multa atentie comportamentelor stranii ale animalelor. Cainii au inceput sa urle cu mai multe ore inainte ca seismul sa se produca la ora 03.42, isi aminteste unul dintre ei, Fu Wenran, a carui sotie a decedat alaturi de circa 240.000 de persoane in catastrofa de pe 28 iulie 1976. \"Soarecii si serpii se agitau in aer liber, ca nebunii. Caii si vacile loveau peretii grajdurilor. Animalele incercau sa ne spuna ceva. Daca am fi stiut, nu ar mai fi existat atatia morti\", se plange Fu. \"Stimuli chimici si fizici sunt emanati din pamant inainte de un cutremur si animalele probabil ii simt\", a explicat George Pararas-Carayannis, chimist si oceanograf, presedinte al Tsunami Society, cu sediul la Honolulu.
Ziua

Pana la urma animalele prezic cutremurele cel mai bine. Exista si unele stari care depind de la om la om dar pentru asta trebuie sa te cunosti foarte bine si sa te observi.
 
In aceasta seara, Alex va pune pe site, la sectiunea ARTICOLE, un material extrem de interesant, furnizat de sever. Este vorba despre consideratii referitoare la CODUL EUROPEAN PRIVIND ETICA PREDICTIILOR SEISMICE. Fiindca lucrurile nu sunt deloc simple, in acest domeniu atat de spinos, iar a dormi doamnea avand in minte mareata teorie a conspiratiei (potrivit careia guvernul cel ticalos a fost informat ca vine cutremurul si nu vrea sa spuna populatiei) mi se pare inutil, si in orice caz e o chestie care ORICUM nu e ajuta in caz de cutremur major. Dar pana cand Alex va pune acest articol, m-am gandit sa vi-l pun si aici sa il cititi, sa vedeti cum se pune problema.

Codul european privind etica predictiilor seismice

La nivel international exista un consens ca informatiile privind predictiile seismice pot avea consecinte dramatice asupra societatii daca nu se bazeaza pe consideratii etice care definesc relatiile dintre stiinta si societate. Informatiile eronate pot avea consecinte sociale, psihologice, politice, economice, legate de panica, stres generator de neincredere a populatiei in oamenii de stiinta si autoritati.

Integritatea oamenilor de stiinta implica un comportament bazat pe constiinta, responsabilitate si impartialitate in raport cu publicul, autoritatile, mass-media, angajatii proprii si colegii de breasla iar cunostintele speciale trebuie folosite in beneficiul umanitatii.

Cu prilejul unei Conferinte Internationale organizate de Consiliul Europei - CoE la Strasburg, la 15-18 octombrie 1991, seismologii au adoptat un Cod European de Etica despre informatiile privind predictia cutremurelor. Acesta prevede ca atunci cand cercetarile il conduc pe un om de stiinta la prognozarea unui cutremur, acesta are datoria de :
- a verifica relevanta datelor si procedurilor stiintifice cu alti cercetatori;
- a informa conducerea institutiei la care lucreaza;
- a aduce la cunostinta pe cale legala acele date la cunostinta autoritatilor tarii in care lucreaza;
- a nu informa mass-media asupra predictiei seismice decat prin canalele adecvate si numai daca este autorizat sau i se cere.

In cazul predictiei care s-ar referi la alta tara, vor fi notificate autoritatile acelei tari prin intermediul autoritatilor din tara in care omul de stiinta respectiv lucreaza. Doar autoritatile tarii de destinatie pot informa publicul si mass-media despre acea predictie.

Cu prilejul celei de-a 8-a intalniri ministeriale a Acordului ’EUR-OPA Major Hazards’ al Consiliului Europei , Grecia, 21-22 Februarie 2000, ministerele statelor membre ale Acordului Partial Deschis s-a luat nota de problema specifica a informarii de catre specialisti privind predictiile cutremurelor.

Prin Declaratia privind dreptul la informare si educare al populatiei in domeniul managementului riscului s-a precizat ca specialistii ar trebui sa tina seama de principiile etice definite in Codul de Etica adoptat la Strasbourg in 1991 la Conferinta Internationala de Predictie a Cutremurelor privind situatia actuala in domeniu. Guvernele au posibilitatea de a obtine „sfaturi lamuritoare” privind predictia cutremurelor de la EAECEP - Comitetul European de Avizare a Evaluarilor pentru Predictia Cutremurelor (European Advisory Evaluation Committee for Earthquake Prediction), infiintat in 1993.

Romania a aderat la Acordul ’EUR-OPA Major Hazards’ in anul 2002.

Aceste date provin din sinteza a materialelor CoE si Acordul ’EUR-OPA Major Hazards’ al Consiliului Europei, http://conventions.coe.int/Treaty/EN/PartialAgr/Html/Europa8702.htm si a altor documente ).

Desigur ca atunci cand anumite persoane fac cercetari private si se considera sau se prezinta ca oameni de stiinta, fara ca sa fie angajati intr-o anumita institutie, situatia este diferita, desi raspunderea fata de societate este aceeasi. In asemenea cazuri, consider ca ar fi de datoria mass-media dar si a autoritatilor sa fie precaute si sa asigure o informare corecta a publicului, consultand si prezentand opiniile oamenilor de stiinta care pot asigura respectarea principiilor deontologice.


Dr. ing. Emil-Sever Georgescu, INCERC
 
In concluzie, Cutremuratu, eu cred ca nu te ajuta, in caz de cutremur major,banuiala ca ticalosul de guvern stia ca vine cutremurul si a conspirat impotriva populatiei. Sunt implicatii majore in aceste probleme ale predictiilor seismice.
 
In concluzie, Cutremuratu, eu cred ca nu te ajuta, in caz de cutremur major,banuiala ca ticalosul de guvern stia ca vine cutremurul si a conspirat impotriva populatiei. Sunt implicatii majore in aceste probleme ale predictiilor seismice.

Pai ce se scrie aici e pumn in gura cercetatorilor care sunt platiti pana la urma din banii nostri. Adica s-a oficializat secretomania.

Si comentez putin:

Acesta prevede ca atunci cand cercetarile il conduc pe un om de stiinta la prognozarea unui cutremur, acesta are datoria de :
- a verifica relevanta datelor si procedurilor stiintifice cu alti cercetatori;
- a informa conducerea institutiei la care lucreaza; (adica daca anunta conducerea care ii spune ca va fi dat afara daca anunta oamenii de iminenta unui cutremur)
- a aduce la cunostinta pe cale legala acele date la cunostinta autoritatilor tarii in care lucreaza; (intai trebuiesc anuntate autoritatile?!)
- a nu informa mass-media asupra predictiei seismice decat prin canalele adecvate si numai daca este autorizat sau i se cere. (asta a pus bomboana pe coliva).


\"Informatiile eronate pot avea consecinte sociale, psihologice, politice, economice, legate de panica, stres generator de neincredere a populatiei in oamenii de stiinta si autoritati.\"

Si cu prognoza meteo ce facem? Ca tot nesigura si probabilistica este. Se genereaza neincredere in oamenii de stiinta si autoritati?

Inseamna ca oamenii sunt considerati prostii prostilor, daca se considera ca acestia nu ar putea intelege ca eventualele predictii legate de cutremur sunt facute pe baze statistice, probabilistice, pe baza unor modele, care sunt nesigure. Oamenii au inteles la meteo ca ce se predictioneaza nu e chiar sigur. Si nu si-au pierdut increderea.

Oamenii de stiinta pot spune clar: \"Predictia cutremurelor e o stiinta foarte nesigura, mai nesigura ca prognoza meteo. Insa pe baza cunostintelor pe care le avem pana acum, putem spune ca sunt sanse de 70% sa fie un cutremur pana in anul tz., dar ca nu se exclude nici o posibilitate, cutremurele sunt imprevizibile asa ca..\"

Chiar nu vor intelege oamenii aceste lucruri? Asa de prosti ne considera guvernantii?

Iar legat de codul asta e clar ca se baga pumnul in gura la oricine ar dori sa prezinte situatia reala.

Trebuie sa-mi fac pile prin oamenii de la institutele de seismologie...

Ba eu zic ca ma ajuta. Daca as fi informat ca \"un cutremur este iminent\" m-as mai gandi de doua ori inainte de a sta fara treaba langa sau intr-o cladire cu bulina rosie, etc.

Eu zic ca efectul este invers. Tocmai acest gen de coduri creeaza neincredere in oamenii de stiinta si in autoritati. Mai pot eu asculta pe Marmureanu cand spune ceva, cand stiu ca n-are voie sa spuna nimic, sa ce are voie sa spune e doar cu aprobare de la tz.. oameni?
Pai nu mai dau doi bani pe cuvintele lui si a a autoritatilor. Sunt niste mincinosi cu totii.

Iar legat de informarea populatiei... n-am vazut pe absolut nici un canal de televiziune nici macar pe cel national, filme prin care oamenii sa fie invatati ce ar trebui sa faca inainte, in timpul, si dupa un cutremur. Daca tot ne considera prosti, autoritatile ar putea face filme educative asa pe intelesul la tot prostul. Dar nu vad nimic! Se fac exercitii, dar nimeni nu este invatat ce trebuie sa faca la acele exercitii.

Asta arata grija autoritatilor fata de oameni...
Dar cum spune si la Biblie: Cat despre ziua aceea sau ceasul acela nimeni nu stie... si se mai spune ca sa fim pregatiti tot timpul, ca si cum in orice clipa ar veni Sfarsitul Lumii (in cazul nostru Cutremurul cel mare).

De fapt oamenii trebuie sa se comporte ca si cum in orice clipa ar veni un cutremur. Si atunci n-ar mai folosi la nimic predictiile legate de cutremure pentru ca oamenii sunt vigilenti in orice clipa.
 
Iar legat de predictii si faptul ca autoritatile se mai scapa din cand, iata un fragment dintr-o emisiune in care un domn de la ISU spune clar: Un cutremur in Romania este iminent (dupa consultarea unor specialisti din Germania, Romania, Japonia, chiar cu dl. Marmureanu).

 
Ce nu s-a inteles (si imi pare rau de chestia asta fiindca s-a tot scris pe aici pe forum) este ca Vrancea este un epicentru cu un caracteristic unic in lume. Poti tu sa-mi garantezi ca daca cineva, sa zicem X, prezice sa zicem ca peste 3 luni o sa fie un cutremur de 7,4 in Vrancea, poti sa-mi garantezi ca pana atunci nu o sa mai fie unul de 7,2?

Este foarte posibil (cum s-a intamplat si la chinezi) ca un cutremur sa fie prezis (s-a facut evacuare ordonata, au salvat sute de mii de vieti) iar altul sa nu poata fi prezis (la scurt timp dupa acela, au murit o gramada). Deci este o chestie total nesigura, iar Vrancea este si mai imprevizibila.

Pe de alta parte eu am tot scris ca de ce nu se realizeaza o harta de prognoza asa cum face publica USGS-ul, updatata zilnic, cu riscul seismic din urmatoarele 72 de ore. Consider ca asta ar fi mult mai folositoare (desi iarasi, ne putem lovi de erori, pe harta sa nu apara nimic, sa dormim linistiti si sa ne trazneasca un 7,2 de sa nu ne vedem). Dar din pacate nu am puterea de a convinge pe cine trebuie si de a schimba situatia actuala. Vrei sa te lupti tu in locul meu? Iti acord tot sprijinul, dar permite-mi sa-mi mentin scepticismul referitor la faptul ca se va schimba ceva.

Iar ca sa intaresc ce a spus cel de la ISU: un cutremur de pamant este iminent, fiindca avem Vrancea care nu se va potoli in urmatoarele zeci de mii de ani. Poate fi peste 3 minute, peste 2 saptamani, peste 5 luni, 3 ani si asa mai departe. Tocmai de aceea consider ca in fiecare minut trebuie sa fim pregatiti.
 
Tocmai de aceea consider ca in fiecare minut trebuie sa fim pregatiti.

Cu asta cred ca toata lumea e de acord.
Intrebarea e cum ii facem pe oameni sa se informeze si sa ia masurile corespunzatoare? Ii speriem bine... :ack:

Pariez ca dupa emisiuni cu Hancu si altii ca el, nr. de vizitatori ai site-ului cutremur.net a crescut. Asta arata ca oamenii cauta sa se informeze abia dupa ce sunt putin speriati.

Dar intr-adevar, metoda cea mai buna este de a fi pregatiti in orice moment, ca si cum in orice clipa ar putea veni cutremurul cel mare...
 
Ba eu zic ca ma ajuta. Daca as fi informat ca \\"un cutremur este iminent\\" m-as mai gandi de doua ori inainte de a sta fara treaba langa sau intr-o cladire cu bulina rosie, etc

Pai asta ar trebui sa te gandesti in fiecare moment, asta este si motivul pentru care au fost puse acele buline.

Iar legat de informarea populatiei... n-am vazut pe absolut nici un canal de televiziune nici macar pe cel national, filme prin care oamenii sa
fie invatati ce ar trebui sa faca inainte, in timpul, si dupa un cutremur. Daca tot ne considera prosti, autoritatile ar putea face filme educative asa pe intelesul la tot prostul. Dar nu vad nimic! Se fac exercitii, dar nimeni nu este invatat ce trebuie sa faca la acele exercitii.[/quote]

Au fost filme. Jenant de proaste. Dar nu este vorba numai de cutremure ci si despre alte posibile situatii de hazard. In trecut era la scoala / facultate un curs numit ALA in care invatai si despre hazard chimic / biologic / nuclear si daca la asta se adauga si educatie referitor la riscul seismic ar fi fost perfect. Dar... s-a scos materia asta. Mare tampenie. Mai ales ca riscul seismic este mereu prezent.

Pe de alta parte, site-ul asta are tocmai acest rol, de educare.

De fapt oamenii trebuie sa se comporte ca si cum in orice clipa ar veni un cutremur. Si atunci n-ar mai folosi la nimic predictiile legate de cutremure pentru ca oamenii sunt vigilenti in orice clipa.

Mare lucru nu este de invatat si nu este ceva care sa iti schimbe viata in mod negativ (bai se feresc oamenii de chestiile astea ca de boli contagioase). Este foarte simplu, pentru fiecare loc in care te poti afla, un mic set de instructiuni ca sa stii ce ai de facut sa te protejezi. Daca ajungem ca la toti oamenii sa ridicam constienta asupra iminentei unui seism in orice moment ar fi perfect iar efectele negative ar fi in mare parte inlaturate. Spre exemplu, ca sa vezi unde poate duce lipsa educatiei: in Turcia, acu cativa ani, seism de 5,8. S-au panicat turcii si au sarit pe ferestre. Vreo 16 morti, nu stiu cati raniti. Nici o avarie la cladiri.

Intrebarea e cum ii facem pe oameni sa se informeze si sa ia masurile corespunzatoare? Ii speriem bine..

Din pacate frica paralizeaza o mare parte din mecanismele cognitive. Un om speriat nu va retine informatie, nu va judeca ceea ce afla si nu va fi in stare sa invete sa gandeasca singur. Sigur, cu frica conduci, manipulezi, aduci oamenii sa urmeze directiile pe care le doresti, dar orbeste. Nu asta ma intereseaza sa fac.

Pariez ca dupa emisiuni cu Hancu si altii ca el, nr. de vizitatori ai site-ului cutremur.net a crescut. Asta arata ca oamenii cauta sa se informeze abia dupa ce sunt putin speriati.

Aici o sa te contrazic putin, si iti pot da statisticile site-ului. Variatiile au fost intotdeauna de +/- 15%, numai in perioada din jurul datei de 4 martie a sarit traficul cam cu 25-30%. In rest mergem usor in crestere, nivelul actual fiind de aproximativ 2.400 de vizitatori unici / zi.
 
Ca sa imi umplu un pic timpul pana ma bag la somn: cate ceva despre site-ul nostru. Momentan am suspendat procesul de adaugare de informatii noi din cauza unor probleme tehnice pe care inca nu le-am depasit in totalitate. Dar... stay tuned, si o sa vezi ca or sa mai apara articole noi. Nu numai aici, dar si pe http://www.riskzone.info care momentan nu merge (ma chinui sa-l pun pe picioare si nu reusesc inca) dar care se ocupa de restul situatiilor de criza in afara de cutremure.

Iar ca o tinta pe care mi-am propus sa o ating in urmatorul an se afla si realizarea unor filme educative in domeniul riscului seismic, care vor putea fi vizionate aici pe site. Este un proiect destul de greu de dus pana la capat, va necesita mult timp si multa energie, iar eu incerc sa ma impart in mai multe: si servici, si probleme in familie, si mentinerea functionala in conditii bune a cutremur.net... sincer nu stiu cand o sa le fac pe toate. Dar, mai devreme sau mai tarziu voi face si acele filme. Nu vreau sa le fac pe graba tocmai pentru a nu le face la nivelul slab calitativ la care au fost cele de pe posturile de televiziune. Sa speram ca o sa reusesc sa duc si chestia asta la bun sfarsit.
 
Iar acum ma bag in pat sa prind si eu vreo 4 ore de somn :ack::rolleyes:
 
Iar acum ma bag in pat sa prind si eu vreo 4 ore de somn :ack::rolleyes:

Asteptai vreun cutremur?
Vad ca cei de la INFP au lumina aprinsa la seismograma de la Muntele Rosu. Asteapta ei ceva?:ack::harhar::biggrin::harhar:

Somn usor si fara treziri bruste...
 
Nu, ma mai chinuiam cu serverul asta... inca scartzaie si ma seaca faza asta.

Cei de la INFP? Sincer a fiu nici nu m-am uitat, dar nici nu ma mai uit, am directzia pat stabilita si in derulare! Noapte buna!
 
impactul vizual este mai puternic si un film, educativ are ramane intiparit in momemie mai bine decat texte sau poze.
 
Savantii de la Agentia Spatiala Americana NASA au declarat ca ar putea fi in pragul obtinerii unui succes, in eforturile lor de a prognoza cutremurele de pamant, relateaza BBC, citat de Rador. Cercetatorii afirma ca unele dintre cele mai mari cutremure de pamant, ca cel produs recent in provincia chineza Sichuan, par a fi precedate de perturbari in atmosfera terestra.
Hotnews
 
Sateliţii Terrei pot prevesti cutremurele
Cercetătorii de la NASA spun că toate cutremurele de peste cinci grade Richter sunt precedate de \"valuri\" magnetice. Acestea produc un fenomen electric în straturile superioare ale atmosferei, care poate fi detectat de aparate montate pe sateliţi.

Pe baza analizei continue a ionosferei se poate realiza un sistem de reacţie rapidă la nivelul întregii planete, care ar asigura avertizarea locuitorilor din zonele afectate cu cel puţin zece minute înainte de cutremurele mari.


Deşi nu au fost oferite suficiente detalii, cercetătorii susţin că seismul care a lovit China în 12 mai a fost precedat de un „puternic\" semnal în ionosferă.

În ciuda multor ani de cercetare alocaţi pentru găsirea unei metode de predicţie a cutremurelor, oamenii de ştiinţă nu au găsit până în prezent o modalitate de a anticipa cu exactitate producerea unei astfel de mişcări a Pământului.

Adevarul
 
Pe baza analizei continue a ionosferei se poate realiza un sistem de reacţie rapidă la nivelul întregii planete, care ar asigura avertizarea locuitorilor din zonele afectate cu cel puţin zece minute înainte de cutremurele mari.


Deşi nu au fost oferite suficiente detalii, cercetătorii susţin că seismul care a lovit China în 12 mai a fost precedat de un „puternic\\" semnal în ionosferă.


Si la ce-ar folosi acest sistem daca oricum autoritatile si nu numai ele :ack::ack: nu vor anunta populatia de iminenta unui cutremur?

A doua problema: Poate ca acea modificare din ionosfera e o consecinta a armelor de producere a cutremurelor. Se aude (teoria conspiratiei) ca in China acel cutremur a fost provocat artificial. Ce a fost intai? Oul sau gaina? Se stie ca HAARP face experimente cu unde electromagnetice foarte puternice dirijate. HAARP tocmai cu ionosfera se ocupa. http://www.haarp.alaska.edu/haarp/gen.html

Plus ca in China sunt inundatii ce n-au mai fost de 50 ani, iar dupa cutremur au fost ploi foarte abundente.

A treia: Cat de sigure trebuie sa fie predictiile incat autoritatile sa anunte populatia?
In 10 minute se pot evacua multi oameni din multe cladiri si locuri periculoase. Se pot inchide instalatii periculoase, utilitatile, etc.
 
Back
Sus