• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Preziceri, prezicatori si predictii

Replicile sunt usor de \"prezis\" fiindca este deja cunoscut ca regula ca un seism puternic este urmat de alte seisme produse in acelasi epicentru, dar cu magnitudine mai mica decat cutremurul principal.

Aceasta nu este predictie, ci este o regula.
 
Haideti sa facem totusi o intelegere referitor la ce intelegem fiecare prin predictie si prognoza.

Predictia, proorocirea, prevestirea inseamna (conform DEX) a anunta, a vesti aparitia in viitor a anumitor evenimente. Impamantenit referitor la cutremure inseamna declaratii de genul: \"Joi dimineata o sa fie cutremur\"; \"peste 3 saptamani o sa fie cutremur\"; \"la anul o sa fie cutremur\"; etc.

Prognoza, conform DEX inseamna previziune, prevedere bazata pe date stiintifice. Ca si in meteorologie putem ajunge de acord ca prognoza ar insemna declaratii de genul: \"in urmatoarea saptamana sansele de producere a unui seism peste 6 grade sunt de 30%\".

Ceea ce au facut grecii nu este o predictie, fiindca nu declara cu certitudine o data sau o perioada de timp in care este sigur ca se va produce un seism. Ei se refera la o regula, care spune ca un seism puternic este urmat de replici. Cu toate acestea, nici aceasta regula nu este respectata intotdeauna (remember 2004) deci nu exista certitudinea 100% ca sa fie predictie.

Prognoze sunt facute publice de catre USGS de aproape un an pentru coasta de vest. Desi nu am dovezi palpabile, parerea mea proprie si personala este ca si INFP face astfel de prognoze pe care nu le publica. Treaba lor, opinia mea este ca au dovedit deja de multe ori pana acum ca aria lor de interes nu are legatura cu populatia romana decat din prisma banilor pe care ii primeste de la buget. Dar avand in vedere ca starea aceasta de fapt pare a fi o normalitate pentru Romania postcomunista care isi pierde greu naravurile, nici nu as indrazni sa le cer ceva pentru banii pe care ii iau de la buget.

Cu toate acestea si prognozele daca ar fi facute publice ar fi luate in seama doar de cei care au putina educatie. Degeaba mizezi pe panica, Cutremuratule, natia romana reactioneaza greu. De-asta nici nu ma sperii (eu personal) ca ceva ar putea creea panica. Nici Hancu si nici Istrate nu au reusit (si hai sa recunoastem ca s-au straduit) sa aiba alt rezultat decat o mana de oameni care au petrecut vreo 2 nopti in fata blocului. Degeaba. Luati ca exemple oamenii care nu au luat in seama codul rosu de anul trecut si au iesit bine-mersi la plimbarica. Si pe strada au facut infarct.

Si o intamplare cu talc: zilele trecute a fost foarte cald, intr-una din zile au fost 37 de grade parca. Un vecin de-al meu cu care m-am intalnit dimineata cand plecam la servici m-a salutat, l-am intrebat ce face si mi-a spus ca se pregateste sa mearga la doctor. I-am zis sa aiba grija ca s-a anuntat canicula. Reactia lui: \"da-i incolo de nenorociti ca nu-i intereseaza decat sa bage panica in populatie\". Am zis ok si am plecat. Cand m-am intors de la servici l-am intalnit ca venea de la farmacie. Arata destul de sifonat. \"Ce ati patit?\" l-am intrebat. \"Nu stiu, ma doare capul de imi crapa, am facut febra si nu stiu de ce. Si nici nu imi trece de cateva ore\". Vecinul meu facuse insolatie.
 
Deci subiectul acestui topic ar trebui sa contina pe langa preziceri, prezicatori si predictii si cuvantul: prognoza (cutremurelor).

Am vazut pe net ca exista si webcam-uri in gradini zoologice.
O fi existand asa ceva si in Romania?
Macar niste camere video care sa inregistreze non-stop animalele din gradinile zoologice. Astfel s-ar putea verifica daca animalele au avut vreo presimtire ceva, sau nu. Stiu ca in gradinile zoologice animalele si-au cam pierdut din instincte sau sensibilitatile naturale s-au mai atrofiat dar cine stie...

Exista oare in China astfel de inregistrari cu animale nelinistite?
 
Eu nu am gasit pe nicaieri... la noi stiu ca au cei de la Vrancioaia (INFP)... Am vazut insa un filmulet din timpul cutremurului din China, luat de o camera de supraveghere, dintr-o cladire, unde pe un birou era un vas cu pesti. Dar nu s-a observat nimic la pestii respectivi inainte de inceperea cutremurului (filmul are aproape 10 minute pana incepe cutremurul).
 
Vad ca mai sunt unii care continua sa creada ca gata, s-a si ajuns la o metoda super de predictie seismica, ca s-ar stii deja cand vine cutremurul s.a.m.d. Pe ce va bazati cei care credeti asa ceva ? E o intrebare retorica, evident.
Vreau sa subliniez un lucru. Noi nu asteptam aici de la reprezentantii INFP sa iasa la tv si sa ne proclame data cutremurului. E ceva ce nimeni nu stie, si, atentie, nu va stii. Nimeni, la ora actuala, in toata lumea, nu detine vreo \"cheie miraculoasa\" in ceea ce priveste anticiparea seismelor. Motivele sunt foarte multe, le-am mai scris pe aici sau prin alte topicuri, nu le mai reiau. In plus, nu cred ca poate sa existe o asa-numita \"reteta minune\", in posesia careia ar intra guvernele care tin secret populatiei faptul ca ar stii cand vine cutremurul.
E frumos sa comentam despre predictii, despre elemente care, teoretic, ar fi precursori. In practica, astfel de lucruri nu ne sunt utile, si, de fapt, ceea ce vreau sa spun e ca n-are nici un rost sa visam numai predictii, si sa neglijam aspectele mult mai practice. Cercetarile de predictie raman la un nivel pur teoretic.
Pacat ca unii nu sunt pregatiti sa accepte acest lucru elementar.
 
Sorine,
Omiti aparatul lui Hancu :ack:
Sau participi si tu la conspiratia impotriva lui? :ack:
Pentru cei care iau in serios postul meu, va spun sa nu o faceti. Este o gluma.
 
din cate am inteles eu pestii simt cutremurele dar...se lasa la fund. nu stiu cum ai putea fi anuntat daca nu stai cu ochii pe ei si nu le cunosti bine comportamentul...:ack:
chiar daca ar exista o camera web care sa transmita imagini de la Zoo ma indoiesc ca o sa stam cu ochii zgaiti non stop pe acel site. chiar daca unul observa ceva ciudat..cum ii anunta pe restul? cel mai bun este un animal de casa...chiar si un soricel...banuiesc ca fosneste in cotetul lui si te alarmeaza cumva...
am o propunere...sa ne cumparam..Gashte:D:D:D
au mai salvat ele candva in istorie:whistling::ack:
 
Sau sa ne cumparam pasari Dodo, alea neimpaiate inca...:ack: :ack: :harhar:
 
Na, ca stricaram si topicul acesta...
Ar mai fi o idee, nu stiu cat de serioasa. Parapsihologia. Din pacate, nu am date/dovezi...
 
Si eu sunt foarte rezervat. Am auzit diversi indivizi care pretind ca au visat nu stiu ce, altii care pretind ca declanseaza seisme prin asa-zisa forta a mintii si alte asemenea.
Legat de predictii, sigur, e interesant asa, ca parte stiintifica, dar de interes practic nu prea vad ...
Si nu, nu cred ca guvernul Romaniei a fost informat ca in anul x luna y va avea loc un cutremur de magnitudinea z. Asta e o prostie, mare de tot. Nu putem sa ne gandim numai la ce stie guvernul si nu vrea sa spuna populatiei, in timp ce neglijam aspectele practice. Stii vorba aia, teoria ca teoria, practica ne omorara. Predictia seismica ramane la stadiul de teorie, oricat le-ar placea unora sa creada altceva.
 
Corect.
Si ca sa confirme asta, suntem in epoca Internetului. Chiar daca ar exista o metoda de predictie viabila, aceasta ar fi publica in secunda 2. In ziua de astazi, informatia nu mai poate fi controlata ca acum 20 de ani.
 
O sa reiau cateva argumente in favoarea ideii ca nu se poate vorbi de un model universal de predictie seismica, ca e numai teorie si atat.

1.-Fiecare zona seismica are particularitati proprii, ce se intapla in California nu se intampla si in Vrancea si reciproc, de exemplu. Nu poti pretinde ca studiezi niste lucruri care, teoretic, au sugerat ceva pentru o anumita zona seismica, dar care nu se potrivesc deloc cu ce se intampla in alta parte.
2.-Chiar si pentru o zona seismica data (sa zicem Vrancea), in pofida existentei teoretice a anumit factori precursori (care nu au cum sa fie siguri), e greu sa se vorbeasca despre un model de predictie. Fiecare cutremur major elibereaza energia acumulata pana la momentul respectiv, si \"schimba starea de lucruri\", schimba distributia tensiunilor in profunzimile zonei Vrancea. Si situatia de dupa un cutremur major produs la o anumita adancime poate sa fie mult diferita de situatia anterioara producerii evenimentului.
 
Cred insa ca se poate vorbi de prognoza. Predictia si prognoza sunt 2 lucruri complet diferite.
 
Da, dar Vrancea e mai deosebita, si continua sa dea batai de cap. In teorie, se poate prognoza ca este foarte probabil ca in urmatorii 5-10 ani sa se produca un seism. In practica, daca luam in considerare un termen scurt, sa zicem ca \"probabilitatea ca in urmatoarele x saptamani sa aiba loc un cutremur de magnitudine mai mare sau egala cu y este z%\", iar la baza unei astfel de prognoze sa stea ceea ce s-a teoretizat drept ruperi preliminare, ramane totusi problema distinctiei clare intre ruperile minore preliminare si cutremure banale, mici. Nu stiu cat de precis se poate face aceasta deosebire, la ora actuala. Fiindca alti factori precursori nu prea pot fi luati in considerare pentru Vrancea, unde procesele se petrec la adancime mare. Dupa 2-3 astfel de prognoze neconfirmate, lumea nu va mai da atentie unor astfel de comunicari. Si stii vorba cu lupul...In 2002, Marmureanu a facut declaratii socante, cum ca se asteapta la un seism de pana la 6-6,2 grade, pe baza unor ipotetici precursori electromagnetici. Rezultatul ? Tambalau mare in presa, dezmintiri, rectificari, contraziceri, tafna si, apoi, dupa tot taraboiul, s-a asternut praful, tacerea si uitarea...
 
Pe de alta parte, mai trebuie notat ca in seismologie, previziunile/prognozele/predictiile se fac pe anumite termene (perioade). Ma refer la cele bazate pe argumente stiintifice, nu pe ghicitori in bobi, vise si asa-zisi vizionari, in realitate niste impostori, niste sarlatani ordinari.
Prognoza pe termen LUNG implica stabilirea unei ferestre de timp mai mare de 1 an, sa zicem de la 1 la 5 sau de la 1 la 10 ani, de exemplu, in care, cu un anumit nivel de probabilitate, in zona X este asteptat sa se produca un seism cu o magnitudine care este probabil sa atinga sau sa depaseasca o anumita valoare. In general, la baza unei astfel de prognoze stau mai mult argumente statistice, uneori vagi, mai mult sau mai putin concludente, uneori si anumite tipuri de scheme precursoare pe termen lung, diverse tipuri de lacune seismice, etc.
O previziune pe termen MEDIU se face pe o perioada cuprinsa intre 1 luna si 1 an. La baza unei astfel de previziuni stau anumite modificari mai mult sau mai putin accelerate in dinamica seismicitatii de fond dintr-o zona data, fluctuatii ale unor parametri ai activitatii seismice, diferite tipuri de migratii/progresii ale epicentrelor sau ale hipocentrelor, scaderea anormala a activitatii seismice sau, dimpotriva, cresterea treptata, progresiva, a activitatii seismice dintr-o zona data, activizarea unor falii din crusta terestra, s.a.m.d.
O previziune pe termen SCURT ia in considerare o perioada de referinta foarte scurta, mai mica de 1 luna, de la cateva ore (termen IMINENT) pana la cateva saptamani, maxim. Aici ar intra, ca elemente suport, comportamentul neobisnuit al animalelor, aparitia unor pre-socuri, rupturi-preliminare, diverse anomalii geofizice aparute intr-un interval scurt de timp, s.a.
Toate aceste lucruri sunt, evident, foarte interesante, si putem discuta pe marginea lor. Din pacate, ele raman inca la un stadiu de teorie, fiindca sa nu uitam ca in seismologie, spre deosebire de meteorologie, omul de stiinta nu poate ajunge \"sa vada\" sursa fenomenului, sa o monitorizeze direct, sa urmareasca dinamica fenomenului cu saptamani inainte de declansarea ruperii majore finale.
Asta e situatia.
 
Vrei sa zici ca lumea nu se mai uita la buletinul meteo fiindca au fost mai multe cazuri cand au anuntat ploaie si de fapt a fost senin?
 
N-am spus asta. Dar cred ca prioritara este in primul rand educatia in materie a populatiei, informarea in legatura cu situatia noastra seismica, despre nivelul de risc, despre ce se intampla, din punct de vedere seismic, in Romania, s.a.m.d. Pentru ca, Alex, atata vreme cat ne aflam la stadiul de NU VREM SA ANUNTAM CUTREMURELE PENTRU PUBLIC CA SA NU STRESAM POPULATIA, nu putem avea asteptari prea mari. Sa se schimbe ceva in aceasta atitudine, si apoi vor fi sperante si in ceea ce priveste prognozele...:ack:
 
Repet ce am spus mai sus, fiindca e important de accentuat aceasta idee. Atat timp cat cineva considera ca seismele nu trebuie anuntate pentru public, prin comunicate de presa, pentru ca s-ar stresa populatia, nu putem avea asteptari mai mari. Asta e, nu avem ce face.
Dar, Alex, avem netul la indemana...:ack: :ack: :harhar: :harhar: Avem EMSC, accesam site-urile IRSA, INFP si altele, si aflam ce cutremure au mai fost. Iata, Sever, ce rost are \"monitorizarea\" pe care o facem...:harhar:
 
Si stii vorba cu lupul...In 2002, Marmureanu a facut declaratii socante, cum ca se asteapta la un seism de pana la 6-6,2 grade, pe baza unor ipotetici precursori electromagnetici. Rezultatul ? Tambalau mare in presa, dezmintiri, rectificari, contraziceri, tafna si, apoi, dupa tot taraboiul, s-a asternut praful, tacerea si uitarea...
eu nu am gasit nicaieri ca asa a spus Marmureanu in 2002. :ack: am cautat prin arhive de ziare si nu apare asa ceva...
 
Dodo, a facut aceasta declaratie intr-o conferinta de presa la ministerul lucrarilor publice. A invocat pretinse perturbatii electromagnetice...Si cutremurul de 6-6,2 nu s-a produs...
 
Back
Sus