Pe de alta parte, mai trebuie notat ca in seismologie, previziunile/prognozele/predictiile se fac pe anumite termene (perioade). Ma refer la cele bazate pe argumente stiintifice, nu pe ghicitori in bobi, vise si asa-zisi vizionari, in realitate niste impostori, niste sarlatani ordinari.
Prognoza pe termen LUNG implica stabilirea unei ferestre de timp mai mare de 1 an, sa zicem de la 1 la 5 sau de la 1 la 10 ani, de exemplu, in care, cu un anumit nivel de probabilitate, in zona X este asteptat sa se produca un seism cu o magnitudine care este probabil sa atinga sau sa depaseasca o anumita valoare. In general, la baza unei astfel de prognoze stau mai mult argumente statistice, uneori vagi, mai mult sau mai putin concludente, uneori si anumite tipuri de scheme precursoare pe termen lung, diverse tipuri de lacune seismice, etc.
O previziune pe termen MEDIU se face pe o perioada cuprinsa intre 1 luna si 1 an. La baza unei astfel de previziuni stau anumite modificari mai mult sau mai putin accelerate in dinamica seismicitatii de fond dintr-o zona data, fluctuatii ale unor parametri ai activitatii seismice, diferite tipuri de migratii/progresii ale epicentrelor sau ale hipocentrelor, scaderea anormala a activitatii seismice sau, dimpotriva, cresterea treptata, progresiva, a activitatii seismice dintr-o zona data, activizarea unor falii din crusta terestra, s.a.m.d.
O previziune pe termen SCURT ia in considerare o perioada de referinta foarte scurta, mai mica de 1 luna, de la cateva ore (termen IMINENT) pana la cateva saptamani, maxim. Aici ar intra, ca elemente suport, comportamentul neobisnuit al animalelor, aparitia unor pre-socuri, rupturi-preliminare, diverse anomalii geofizice aparute intr-un interval scurt de timp, s.a.
Toate aceste lucruri sunt, evident, foarte interesante, si putem discuta pe marginea lor. Din pacate, ele raman inca la un stadiu de teorie, fiindca sa nu uitam ca in seismologie, spre deosebire de meteorologie, omul de stiinta nu poate ajunge \"sa vada\" sursa fenomenului, sa o monitorizeze direct, sa urmareasca dinamica fenomenului cu saptamani inainte de declansarea ruperii majore finale.
Asta e situatia.