• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Preziceri, prezicatori si predictii

:ack:nu o sa bomban daca Meteo spune ca maine e ploua si ma car cu umbrela dar o sa bodogan daca ma uda aiurea pentru ca au spus ca e soare si frumos. daca imi spune ca este posibil sa ploua...hotarasc ce si cum.
asa ar trebui sa fie si la cutremure..nu maine..saptamana viitoare sunt sanse 70% sa fie un cutremur de5-6 in Vrancea...si imi iau masuri de prevedere sau ignor ..treaba mea.

Dodo, a facut aceasta declaratie intr-o conferinta de presa la ministerul lucrarilor publice. A invocat pretinse perturbatii electromagnetice...Si cutremurul de 6-6,2 nu s-a produs...
daca a spus asa ceva trebuie sa fie in ziare..adu dovada si nu mai spun nici miau..dar nu aduce Libertatea ca exemplu sau mai stiu eu ce ziar dubios.

Exista totusi o deosebire intre o prognoza meteorologica si una seismica pentru sursa Vrancea.
Daca la meteo se anunta ploaie la Iasi si soare la Craiova, eu ca bucurestean nu ma supar prea tare. Dar o prognoza seismica nu poate anunta seism de 7,5 grade Richter la Iasi si de 6,4 grade la Craiova. Un cutremur vrancean de 7,5 grade pe scara Richter, produs la 120 km adancime, afecteaza foarte violent toata partea tarii cuprinsa intre Iasi si Craiova ! Plus ca daca se da o prognoza de genul \"e probabil saptamana viitoare un seism de peste 6,0 in Vrancea\" si se produce un cutremur de 7,6 grade, implicatiile sunt majore. Sau invers, se anunte probabilitatea unui cutremur de 7,2 grade si in realitate se produce doar un seism de 6,5 grade. Totusi, Vrancea nu e California, are alte caracteristici, alt mod de generare a cutremurelor.
Inainte de a astepta prognoze, eu astept urmatoarele lucruri:
1. SA SE COMUNICA IN MOD TRANSPARENT CATRE OPINIA PUBLICA TOATE SEISMELE PERCEPTIBILE IN ROMANIA. NICI UN CUTREMUR CU MAGNITUDINEA 4,0 SA NU MAI FIE CONSIDERAT SECRET DE STAT
2. SITE-UL INFP SA NU MAI AIBA, IN MOD SISTEMATIC, PROBLEME GRAVE DE DISPONIBILITATE

Trebuie sa recunosc ca ar mai putea fi un motiv pentru care autoritatie nu vor sa anunte oficial iminenta unui cutremur mare.
Anul asta se auzea ca o sa intre in vigoare legea obligativitatii asigurarii locuintelor. Ce firme de asigurari ar mai fi interesate sa asigure niste locuinte despre care se stie ca vor fi cel putin avariate intr-un timp relativ scurt?

Poate ca tocmai de aceea nu a intrat inca in vigoare legea pentru ca firmele de asigurari stiu ca urmeaza un cutremur mare si nu vor sa intre pe pierderi din prima. Imi dau si eu cu presupusul...

Cum am spus si altadata, nu cred ca e chiar iminent un seism de magnitudine 7. Fara in \"impuls\" declansator fie din Turcia, fie din Iran, fie din Hindu Kush, e putin probabil un seism de magnitudine cel putin 6,9-7,0. Sa nu mergem cu presupunerile chiar pana la asa ceva...
Adevarul e, realist vorbind, ca e la fel de riscant sa zici si ca va fi cutremur, si ca nu va fi. Vrancea, pana la urma, e capricioasa. Dar, in pofida ciudateniilor Vrancioaiei, nu cred ca vine Cutremurul cel Mare chiar in urmatoarele zile, saptamani sau luni. Vine el, CuTremuratule, nici o grija, sunt convins ca vom avea, mai devreme sau mai tarziu, un seism important. Totusi, la ora actuala, nimic nu sugereaza ca urmeaza un cutremur mare anul asta.

Referitor la alerta pre-seismica cu cateva zeci de secunde, pe baza diferentelor dintre undele S si P .
Nu va amagiti, sistemul cu blocarea automata nu se poate implementa peste noapte, cei de la retele au nevoie de o pregatire anume. Dar este important sa stim real ce poate si ce nu INFP sau Foton, in termeni de prag al magnitudinilor pe care le pot aprecia la lansarea alertei, ca sa nu oprim totul la orice zgaltaiala mica. Nu e chiar o joaca si nu degeaba nu raspund ei asa usor la advertisingul de la INFP, transparenta trebuie asociata cu multe chestii. Peste toate astea, avem nevoie de educarea populatiei ca sa inteleaga limitele sistemului, ca exista probabilitati desi unii nu cred, aparent, in acestea, si ca trebuie sa avem o conduita rationala, pe care trebuie sa o practicam prin exercitii. Este foarte important ca persoane cu functii de decizie si chiar oamenii de stiinta sa nu emita declaratii de tip marea cu sarea, care inseala asteptarile oamenilor si distrug apoi increderea in stiinta. De asemenea, daca un oficial se exprima genul...astia zic asa...dar eu nu cred sau nu fac asa, vor face mare rau ...mai bine sa taca. Despre media, ce sa mai vorbim, daca vor trimite sa faca reportaj niste fatuce sau imberbi care de abia ca pronunta niste cuvinte tehnice dar se cred a 4-a putere in stat, iese o aiureala. Eu m-as bucura ca macar acest grup sa aiba o viziune relativ unitara si corecta asupra posibilitatilor reale de a utiliza bunele cunostinte in caz de cutremur si sa le retransmita la nevoie. Nu agrez idea de drob de sare, o gandire preventiva dar suficient de realista face bine. Incepatorii de pe acest site, sa aiba de unde primi sfaturi bune. Poate ar trebui sa salvati undeva raspunsuri bune la intrebari comune, pe care multi incepatori le pun

Aeroporul din New Delhi a fost blocat timp de mai multe ore, din cauza unei ciudate invanzii de animale pe pistele de aterizare.

O multime de caini, vulpi, sacali si chiar soparle uriase au invadat pista de aterizare a aeroportului din New Delhi, relateaza Reuters.

Ziare

nu vreau sa carcotesc dar mi se pare dubioasa aceasta stire....
de unde aceste animale? daca era incendiu sau ceva..ziceam....
vom vedea ce va fi dar...tot dubioasa este...

\"Cutremurele ar putea fi anticipate cu 10 ore înaintea producerii\"

\"Oamenii de ştiinţă care lucrează la San Andreas Fault din California au detectat schimbări geologice uşoare cu câteva ore înaintea producerii seismelor, descoperire care le poate permite dezvoltarea unor sisteme de avertizare.

Instrumentele au detectat schimbări geologice cel mai probabil cauzate de fisuri minore care se formează în rocă înaintea cutremurului, din cauza tensiunii resimţite în scoarţa pământului, a declarat seismologul Paul Silver de la Insitutul Carnegie din Washington, unul dintre cercetători.

Studiul, publicat miercuri în revista Nature, a constat în analiza rezultatelor înregistrate de nişte tuburi de un kilometru inserate în regiunea Parkfield din California.\"

Mai multe la:

http://www.mediafax.ro/stiinta-sana...-10-ore-inaintea-producerii.html?7627;2769359

Din pacate, acest lucru poate fi valabil numai pentru cutremure crustale, superficiale, de foarte mica adancime. In Vrancea, procesele se petrec la foarte mare adancime, in manta, nu in crusta.

Pe internet au aparut niste imagini (care pot fi vazute aici: http://www.dailymotion.com/alexgfx/video/10571907 ). Cel care le-a publicat a comentat imaginile:

Earthquake Lights in Los Angeles 6/28/2008

I found this video of the strange lights we had this morning in LA. Some guy from the USGS posted this video. Supposedly it\'s some sort of magnetic field discharges from the earth that may be precursors of an earthquake. Similar to the ones in China before the large quake hit.

Here\'s what the poster said...

\\"NOW UPDATED AT 2:30PM - The Earthquake Lights NEAR Los Angeles, California this morning (6-28-08) was seen from around 3AM to sunrise. I don\'t know how accurate this might be but just wanted to post this here to let you guys know.

Atentie! imaginile au fost puse pe internet acum o luna si ieri a fost cutremurul de langa LA.

Aurora poate fi: aurora care apare in zona polului nord si care se cheama Aurora Boreala (Aurora = o zeita romana si Boreas = vantul nordului, in greaca) sau aurora australis care apare in zona polului sud (australis = al sudului, in latina).

Deci daca:
1. Aurora poate fi ori la polul nord, ori la polul sud (in jurul acestor poli)

si

2. Los Angeles e un pic mai spre ecuator

=> ce am vazut pe film nu este aurora boreala (sau australis).

Seamana foarte mult, asta este adevarat. Probabil se creeaza conditiile de producere a lor in zona in care vor avea loc cutremure (ma gandesc la ionizare atmosferica, cauzele obisnuite care conduc la aparitia aurorei la poli, etc).

Treaba e ca:

inainte de cutremurul din China

inainte de cutremurul din Peru

si acu aici in LA.

Foarte interesant.

Intr-adevar, semnalarea de fenomene luminoase in zone seismice, atat inainte, cat si in timpul sau chiar dupa anumite cutremure, este frecventa. Fenomenul nu are inca explicatii complete, pana in prezent presupunandu-se ca ar fi vorba despre ionizarea atmosferei joase, de perturbatii ale campului electric terestru in zonele in care se concentreaza tensiuni in scoarta terestra. Nici in cazul Vrancei, astfel de fenomene nu au lipsit. Din relatarile consemnate pana acum, rezulta ca seismele din 1940, 1977 si 1986 au fost insotite de astfel de fenomene luminoase, fulgerari ciudate si de alte forme. Nu am informatii despre seismul din anul 1908, dar mai stiu ca si in timpul cutremurului din 1838 s-ar fi observat fulgerari ciudate in zona Buzau si spre Ramnicu Sarat. Despre Cutremurul cel Mare din 1802 nu se poate spune nimic, acest seism s-a produs in miezul zilei, deci oricum nu prea se putea observa ceva.

Au scris de mult timp in presa ca aurorele boreale au ajuns sa coboare foarte mult din cauza schimbarilor climei. Unde am citit eu nu specificau orase ci California.....si articolele sunt vechi....

Pe coastele asiatice ale Marii Negre s-a vazut o aurora boreala. In acelasi timp, fenomene magnetice au tulburat toate aparatele de navigatie, asa incat in cursul noptii de alaltaieri spre ieri, multe vase care se indreptau spre Bosfor si-au pierdut calea... La Constanta si de-a lungul coastei noastre, fenomenele magnetice au fost insotite de un val de caldura. Termometrul s-a ridicat ieri pana la 22-24 de grade la umbra.
Jurnalul
este un articol mai vechi

Eu cred ca ce se vede are legatura cu fenomenele seismice. Cand apare chiar in zona epicentrala a respectivului soc, e destul de evident ca e vorba de un fenomen fizic asociat cu acumularea de tensiuni in scoarta, cu anumite perturbatii ale campului electric.
Aurorele boreale apar, cum le spune numele, la poli, si sunt cauzate, daca nu ma insel, de particulele transportate de asa-numitul \"vant solar\" si care sunt deviate de catre liniile de camp magnetic terestru exact catre zonele polare.

E adevarat, asa cum spunea si Alex, ca seamana cu aurorele care se vad in zonele polare. Dar e vorba, probabil, de anumite procese fizice care insotesc acumularile de tensiuni in crusta terestra, perturbatii ale campului electric si magnetic terestru etc.

Noi stim Aurorele Boreale clasice dar intre timp s-au produs multe schimbari. Nu contest ca acele \"lumini\" au legatura cu seismele dar...pot fi si altceva.

Aurora poate fi: aurora care apare in zona polului nord si care se cheama Aurora Boreala (Aurora = o zeita romana si Boreas = vantul nordului, in greaca) sau aurora australis care apare in zona polului sud (australis = al sudului, in latina).

Deci daca:
1. Aurora poate fi ori la polul nord, ori la polul sud (in jurul acestor poli)

si

2. Los Angeles e un pic mai spre ecuator

=> ce am vazut pe film nu este aurora boreala (sau australis).

Seamana foarte mult, asta este adevarat. Probabil se creeaza conditiile de producere a lor in zona in care vor avea loc cutremure (ma gandesc la ionizare atmosferica, cauzele obisnuite care conduc la aparitia aurorei la poli, etc).

Treaba e ca:

inainte de cutremurul din China

inainte de cutremurul din Peru

si acu aici in LA.

Foarte interesant.

In china au fost vazute lumini cu putin timp inainte de seism, cateva minute, ore ....nu o luna.
Dupa cum am spus si mai sus asistam la schimbari mari in domeniul climatic si magnetismul Pamantului este diferit . Au fost observate fenomene de acest tip(Aurore Boreale) foarte la sud si a scris presa pe aceasta tema.

Corect. Dar cand acele modificari (perturbatii) ale campului magnetic si electric terestru apar in zone seismice, si preceda astfel de cutremure, e de presupus ca fenomenele fizice respective au totusi legatura cu tensiunile acumulate.

NASA a descifrat misterul aurorelor boreale cu ajutorul celor 5 sateliti ai misiunii americane THEMIS, care au urmarit declansarea fenomenului.

Cercetatorii au descoperit ca exploziile de energie magnetica produse la o treime de distanta intre Pamant si Luna sunt cauza fenomenelor luminoase formate din valuri miscatoare viu colorate in care domina verdele si care sunt vizibile in regiunile polare.
Sursa

Dupa cum scrie in articol Aurora Boreala nu are treaba cu seismele....
Luminile din filmul pus de Alex ...sunt tot verzi....

Back
Sus