Se pare ca anul
2014 va ramane, in istoria statisticiii climatologice, pentru Romania, cel putin pentru ultimii 100 de ani, ca
anul fara iarna. N-am mai vazut asa ceva. Sigur, au mai fost ierni blande, dar chiar si in acele conditii alternau perioade mai calde, uneori cu temperaturi chiar semnificativ mai mari decat cele din acest sezon, cu perioade mai reci, mai ningea sau mai venea o lapovita acolo, eventual o mazariche ceva.
Acum nimic, vremea ramane neschimbata de saptamani bune. Tot asa o tine, se pare ca in ciuda alarmismelor de 2 bani din presa, cea mai grea iarna e un mare fas, la fel ca si marele cutremur care, dupa mintea ziaristilor care interpreteaza tendentios totul ca sa para interesanti, cica vine ACUM. Un titlu corect ar fi fost "Opinii si aprecieri preliminare privind iarna 2013-2014" nu ca "VINE IARNA MILENIULUI". Asa cred specimenele alea din presa ca sunt interesante, deh.
Vom vedea ce va mai fi, dar mi se pare un caz rarisim ca starea vremii sa ramana atat de constanta pe perioade atat de lungi de timp. Nici nu mai e nevoie sa ma uit la buletinul meteorologic in fiecare seara ca sa stiu cum va fi vremea maine la Bucuresti.
Macar in zonele ecuatoriale stiai o treaba, acolo aproape zilnic vine cate o ploaie de dupa-amiaza.
Sa vedem. Oricum e chiar pe dos fata de cum au titrat nenorocitii aia, cica sa faca rating. La fel fac si cu cutremurele, sariti neica, vine urgia si o mierliti cu totii.
In sfarsit, vedem ce se va mai intampla, deocamdata circulatia aerului in zona noastra e tot de la vest, parca am fi in clima oceanica. Cea mai grea iarna, fratilor, viscole si geruri napraznice. Nu tineam neaparat sa crape pietrele si sa ma impotmolesc in nameti, dar nici asa nu e prea bine, atat pentru oameni, cat si pentru plante. Se strica niste echilibre, totusi. Virusii si tot felul de bacterii vor circula foarte foarte bine in aceste conditii meteo. Plus ca mai sunt si alte consecinte, daca apare vreun ger intarziat in martie-aprilie. Destul de neplacute totusi.