• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Prognoza meteo

Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada 22-24 ianuarie 2014.

Sursa: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html

22 ianuarie 2014

sto_eur_1h_12.gif


Se observa ca incepe sa se extinda treptat, din partea de nord-est a Europei, dorsala anticiclonului rus care aduce aer rece spre Europa.

23 ianuarie 2014

sto_eur_1h_36.gif


Isi face aparitia un nucleu ciclonic din zona mediteraneana (ovalul marcat cu L, centru de presiune scazuta). Maine, nucleul ciclonic va fi pozitionat la vest de Italia, si tinde sa se deplaseze spre nord-est. Sa vedem cum se va dezvolta mai departe si cum va evolua.

24 ianuarie 2014

sto_eur_1h_60.gif


In ziua de 24 ianuarie 2014, ciclonul continua sa avanseze spre nord-est si se apropie treptat de partea de sud-vest a Romaniei. In acelasi timp, spre est ramane extins centrul de maxima presiune (H) care corespunde anticiclonului rus.
 
Pana acum nu s-a dat nici macar o atentionare de cod galben, necum avertizare, cod portocaliu, chestii, pentru week-end. Ceea ce inseamna ca, pe moment, nu ar fi totusi elemente care sa indice fenomene severe, vreme foarte rea. Sa vedem maine ce mai apare.
 
Se pare totusi ca nu vine cine stie ce. Probabil o mica imitatie, cativa fulgi de Doamne-ajuta...:)
 
Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada 23-25 ianuarie 2014.

Sursa: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html

23 ianuarie 2014

sto_eur_1h_12.gif


Ciclonul mediteranean este pozitionat la vest de Italia. Deasupra Romaniei incepe sa se extinda usor partea dorsala a anticiclonului rus, ceea ce va conduce la o racire treptata in urmatoarele zile. Undeva la sud de Romania, intre Bulgaria si Turcia se mai afla un mic centru de minim barometric, a carui influenta discreta conduce la aspectul inchis si umed al vremii in partea de sud a tarii, cu burnite in multe zone.

24 ianuarie 2014

sto_eur_1h_36.gif


Ciclonul de origine mediteraneana se deplaseaza usor spre nord-est. Pana acum insa, nu se anunta o evolutie critica, s-ar parea ca fenomenele nu vor fi prea severe.

25 ianuarie 2014

sto_eur_1h_60.gif


Sambata, nucleul ciclonic va trece la sud de Romania. S-ar parea ca va exista o mica influenta in partea de sud-est a tarii. Este posibil sa ninga in week-end, dar din cum arata acum configuratia sinoptica, nu ar trebui sa fie ceva iesit din comun. De aceea pana acum cei de la meteo nu au emis nici macar o atentionare de cod galben, necum cod portocaliu de viscol. Mai vedem maine.
 
Se pare totusi ca vin ninsori viscolite, ramane de vazut unde vor fi mai importante cantitativ.

Meteorologi: Vremea se raceste accentuat si va ninge viscolit in majoritatea regiunilor de vineri seara pana duminica la pranz

Sursa: Hotnews

Administratia Nationala de Meteorologie a emis, joi, o informare meteo referitoare la ninsori viscolite si racire accentuata a vremii incepand de vineri dupa-amiaza si pana duminica la pranz. Potrivit meteorologilor, in intervalul 24 ianuarie, ora 18,00 - 26 ianuarie, ora 12,00 va ninge si se va depune strat consistent de zapada in Oltenia, Muntenia, cea mai mare parte a Dobrogei, in sudul Moldovei, precum si in zona Muntilor Banatului, a Carpatilor Meridionali si de Curbura.
 
intre 25 si 50 cm in partea de sud
 

Atașamente

  • se-europesnownext3days.cc23.jpg
    se-europesnownext3days.cc23.jpg
    94 KB · Vizualizări: 35
Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada 24-26 ianuarie 2014.

Sursa: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html

24 ianuarie 2014

sto_eur_1h_12.gif


Pozitia ciclonului mediteranean, astazi la ora 12 UTC. Dorsala anticiclonului ruso-siberian se intinde peste zona noastra. Se apropie momentul in care se va realiza configuratia "optima" pentru viscol. Se prefigureaza realizarea cuplajului intre cele 2 formatiuni.

25 ianuarie 2014

sto_eur_1h_36.gif


Nucleul ciclonic se deplaseaza spre est prin sudul Bulgariei, dar in zona noastra se realizeaza cuplajul cu dorsala formatiunii de maxim de origine siberiana. Este de asteptat ca in sudul tarii sa ninga viscolit.

26 ianuarie 2014

sto_eur_1h_60.gif


Din fericire, ciclonul o ia spre sud-est, deci se pozitioneaza pe Turcia, si nu spre Marea Neagra. Daca se deplasa spre nord-est peste Marea Neagra, exista posibilitatea unui al doilea val de ninsori viscolite, deoarece se "realimenta" in zona bazinului Marii Negre (devenea acum ciclon pontic, desi la origine era ciclon mediteranean). Cum spunem, s-ar parea ca o ia spre Turcia, nu spre Marea Neagra.
 
Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada 25-27 ianuarie 2014.

Sursa: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html

25 ianuarie 2014

sto_eur_1h_12.gif


Nucleul ciclonului este pozitionat undeva la sud de Romania, de fapt intre Bulgaria si Turcia, dar interactiioneaza cu dorsala anticiclonului ruso-siberian care aduce aer rece in zona noastra. Din interactiunea celor 2 formatiuni cu caracteristici opuse rezulta intensificarea vantului in zonele de sud si de est, care in asociere cu ninsoarea conduce la fenomenul de viscol.

26 ianuarie 2014

sto_eur_1h_36.gif


Ciclonul se deplaseaza spre sud-est, catre Turcia, dar exista inca interactiune sau cuplaj in zona noastra, care determina fenomenul de viscol, mai accentuat in extremitatea de sud-est a tarii.

27 ianuarie 2014

sto_eur_1h_60.gif


Nucleul ciclonului mediteranean care a influentat starea vremii la noi pare a se pozitiona deasupra Marii Negre. Sper sa nu fie asa. In acelasi timp, s-ar parea ca se formeaza un alt ciclon mediteranean, dar nu stiu in ce masura ar putea sa ne influenteze si sa mai aduca ninsori la noi, mai ales daca anticiclonul ruso-siberian se va retrage. Observam ca incepe sa se extinda din nou depresiunea islandeza, care provoaca retragerea anticiclonului rus si, in consecinta, incalzirea vremii.
 
Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada 26-28 ianuarie 2014.

Sursa: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html

26 ianuarie 2014

sto_eur_1h_12.gif


Ciclonul mediteranean care ne-a adus ninsorile (in conditiile cuplajului cu dorsala anticiclonului ruso-siberian) tinde sa se pozitioneze peste Turcia, dar mai afecteza sud-estul tarii, drept pentru care si azi va mai ninge in centrul si estul Munteniei, in Dobrogea precum si in sudul si centrul Moldovei. In zona litorala a Dobrogei de sud este posibil sa fie precipitatii sub forma de ploaie si lapovita, acolo este mai cald.

27 ianuarie 2014

sto_eur_1h_36.gif


Ciclonul ajunge peste Marea Neagra, ceea ce poate avea drept consecinte un noun aflux de umiditate, deci precipitatii, cu deosebite in extremitatea de sud-est a tarii. In acelasi timp, se formeaza un nou ciclon mediteranean care ar putea sa ne afecteze la mijlocul saptamanii viitoare.

28 ianuarie 2014

sto_eur_1h_60.gif


Intr-adevar, noul ciclon mediteranean se va apropia de regiunea noastra si este de asteptat un noi val de precipitatii cam pe miercuri asa. Ar putea fim conditii si de polei in unele zone.
 
Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada 27-29 ianuarie 2014.

Sursa: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html

27 ianuarie 2014

sto_eur_1h_12.gif


Se formeaza un nou ciclon mediteranean, a carui evolutie este de asteptat sa ne influenteze incepand din seara zilei de marti si in cursul zilei de miercuri.

28 ianuarie 2014

sto_eur_1h_36.gif


Al doilea ciclon mediteranean se apropie de regiunea tarii noastre, si probabil primele ninsori isi vor face aparitia in Oltenia incepand din seara zilei de marti.

29 ianuarie 2014

sto_eur_1h_60.gif


Al doilea ciclon mediteranean trece destul de repede prin regiunea noastra. Este de asteptat ca fenomenele sa fie mai putin intense comparativ cu cele din perioada 24-26 ianuarie. Un nucleu ciclonic din zona islandeza incepe sa se extinda, si este de asteptat ca spre sfarsitul saptamanii sa slabeasca influenta anticiclonului ruso-siberian, ceea ce inseamna o incalzire treptata a vremii.
 
Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada 28-30 ianuarie 2014.

Sursa: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html

28 ianuarie 2014

sto_eur_1h_12.gif


Se observa apropierea celui de-al 2-lea ciclon mediteranean, care va aduce un nou val de precipitatii mai insemnate cantitativ in sudul si estul tarii. Ciclonul va interactiona cu dorsala anticiclonului ruso-siberian, dar se pare ca de data asta interactiunea va fi mai scurta, fenomenele se vor desfasura mai rapid. In nord-vestul Europei actioneaza un nucleu ciclonic de origine islandeza.

29 ianuarie 2014


sto_eur_1h_36.gif


Ciclonul mediteranean trece destul de repede la sud de noi, dar apuca sa realizeze un mic cuplaj cu dorsala anticiclonului rus, ceea ce conduce la fenomenul de viscol in sud-estul tarii. In vestul Europei, se vede cum ciclonul de origine islandeza se extinde spre sud si influenteaza starea vremii in partea de vest a Europei.

30 ianuarie 2014

sto_eur_1h_60.gif


Aici se vede un nucleu ciclonic plasat in vestul Mediteranei. Sa fie indus de activitatea ciclonica din zona islandeza ? E o situatie mai ciudata, intr-adevar. Romania se afla inca sub influenta maximului barometric reprezentat de anticiclonul ruso-siberian, care aduce aer rece dupa trecerea ciclonului mediteranean de miercuri. Sa vedem ce va mai fi spre sfarsitul saptamanii.
 
se pare ca va incepe incalzirea de luni-marti fara temeraturi negative deocamdata modelele sint ametite , nu te poti baza pe o prognoza ce depaseste 3-4 zile
 
Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada 29-31 ianuarie 2014.

Sursa: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html

29 ianuarie 2014

sto_eur_1h_12.gif


Astazi ne influenteaza un ciclon mediteranean pozitionat in zona bazinului Marii Negre; este al doilea ciclon care ne afecteaza in acest sezon. Influenta lui va fi resimtita in sud-estul tarii pana maine dimineata spre pranz, dupa care ninsorile vor inceta treptat.

30 ianuarie 2014


sto_eur_1h_36.gif


Vad ca in zona Mediteranei apare un alt ciclon. Totusi in zona noastra avem acum doar influenta dorsalei anticiclonului ruso-siberian, drept pentru care noaptea de joi spre vineri va fi una geroasa.

31 ianuarie 2014

sto_eur_1h_60.gif


Vad ca formatiunea ciclonica mediteraneana se deplaseaza spre est. Hm, ar fi culmea sa vina un al 3-lea ciclon. Prognozele publicate pana acum indicau incalzire usoara in jur de 1 februarie. Totusi pe mai mult de 3 zile nu prea mai poti spune sigur nimic. Din cate stiu, in iarna 1995-1996 s-a mai intamplat sa vina 3 cicloni consecutivi dinspre Mediterana. Lucrurile mai depind insa si de ce face anticiclonul ruso-siberian, daca isi va mai mentine sau nu influenta asupra centrului si estului Europei.
 
Se pare ca totusi va veni gerul cu temperaturi de peste -10 grade saptamina viitoare pe bucuresti
 
bygy, ai avut oarecum dreptate cand ai spus ca lucrurile s-ar putea desfasura cam ca in sezonul 2011-2012. In prima parte, nimic, dupa 20 ianuarie a venit!
Faptul ca se lasa gerul dupa trecerea celui de-al doilea ciclon ar insemna si ca al treilea ciclon mediteranean nu va mai ajunge la noi ? Inteleg ca ar urma sa creasca presiunea atmosferica, deci ... scapam de al 3-lea ciclon ??? ;));)):45:
 
Evolutia configuratiei campului baric la nivel european, in perioada 30 ianuarie-1 februarie 2014.

Sursa: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html

30 ianuarie 2014

sto_eur_1h_12.gif


S-a format un al 3-lea ciclon mediteranean. Totusi, este posibil sa scapam de data asta, in conditiile in care se va forma si un brau anticiclonic peste zona noastra; aceasta va conduce insa si la o scadere a temperaturilor, deci la ger.

31 ianuarie 2014

sto_eur_1h_36.gif


Intr-adevar, scapam de al 3-lea ciclon mediteranean, dar...va fi ger, deorece anticiclonul ruso-siberian formeaza un brau exact peste zona noastra. Singurele fenomene meteo mai deosebite ar putea fi, in zonele joase, ceata asociata cu depunere de chiciura (in conditiile temperaturilor scazute), fenomen mai probabil sa se produca in cursul diminetilor.

1 februarie 2014

sto_eur_1h_60.gif


Cam aceeasi situatie. Nu se prefigureaza nici un ciclon mediteranean. Ramane de vazut insa daca influenta depresiunii islandeze va reusi sa o restranga pe cea a anticiclonului rus. Deocamdata, cele 2 formatiuni barice sunt, cumva, bine "asezate" pe zonele lor, dar ramane de vazut ce se va intampla la inceputul saptamanii viitoare.
 
Back
Sus