• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Protectia civila

:ack:pai unde este lectia despre atele si masaje?
Sunt eu o dodo preistorica dar mai stiu ceva anatomie:ack:

:ack:pai unde este lectia despre atele si masaje?
Sunt eu o dodo preistorica dar mai stiu ceva anatomie:ack:

:harhar: de ce nu te cred?:harhar:...Dodo preistorica avea altfel de oase...mai MARI....ZBURA? din floare\'n floare:angel:...

\"Masaje\" la alt capitol nu la cel de protectie civila!

:harhar: Aaaa, acea DODO.....:harhar::harhar:
Multam\' :unsure::unsure: este draguta:wink::worthy: tot gheare asa cum am presupus mai sus:unsure::unsure:

masaj erotico-cardiac sa faci tu domn profesor:ack: eu vreau sa stiu ce numar acolo si cum apas sa nu moara pacientul:whistling:

masaj erotico-cardiac sa faci tu domn profesor:ack: eu vreau sa stiu ce numar acolo si cum apas sa nu moara pacientul:whistling:

Masaj cardiac? :tongue:OK....cat despre restul sa ma ierti.:harhar::harhar:....:angel:nu ma pricep sa scriu despre asemenea masaje:angel::harhar::32:

:unsure: Buna seara, Dodo...Ce-ti mai face ciuful/creasta....:wink:pot sa continui despre masurile de prim ajutor?:unsure:

Stiam ca esti curioasa despre resuscitare, asa cam inversat putin ordinea lectiilor...:angel:vezi ce fac eu pentru tine?:harhar::rolleyes::harhar:

A. Victima nu respira si nu are puls:

:harhar: Cum stai cu numaratul: 1 si, 2 si, 3 si....cand am spus de manechin eram convins ca se va intelege despre ce vorbesc:tongue:...
Aseara la una dintre televiziuni, s-a prezentat un caz ciudat, un alpinist utilitar caruia niste:25::25:i-au ars ambele corzi de sustinere (inclusiv cea de SIGURANTA)..Echipa medicala a facut o evaluare a starii generale ...desi era pe burta...nu l-au intors/pus pe targa pana nu au verificat integritatea coloanei vertebrale, respectiv daca nu are vreo coasta rupta...:unsure::harhar:

De aceea spun ca trebuie multa atentie la masurile de resuscitare...alt caz a fost al unui muncitor surprins de caderea unui plafon (tip de eveniment mai des intalnit in caz de cutremur)...primul lucru pus de echipa medicala a fost corsetul cervical:wink:...Deci nu-i simplu:32:

Cum suni la 112 in caz de cutremur? Cum vine salvarea? De fapt la cine sa vina intai? Telefoanele si masinile nu prea mai merg. Asta pentru ca dupa cutremur \"toata lumea\" se repede la telefon si la masina. Si ca sa fie mai rau, daca se ia curentul - ca asa se intampla dupa cutremur :harhar: - mai merg stopurile? Un stop defect a blocat intr-o dimineata un sfert de oras.

Cum suni la 112 in caz de cutremur? Cum vine salvarea? De fapt la cine sa vina intai? Telefoanele si masinile nu prea mai merg. Asta pentru ca dupa cutremur \\"toata lumea\\" se repede la telefon si la masina. Si ca sa fie mai rau, daca se ia curentul - ca asa se intampla dupa cutremur :harhar: - mai merg stopurile? Un stop defect a blocat intr-o dimineata un sfert de oras.

Asa e!!!!! De aceea este nr. unic...pe linii speciale....Sper sa mearga telefoanele noastre...si sa poata prelua cineva apelul.....vor fi cateva mii de apeluri simultan.....echipamentele vor ceda?:harhar::ack:

La ce sa ne asteptam in cazul in care se da reluarea la 1802? Nu ma gandesc in primul rand la constructiile care se vor darama, la morti si la raniti ca la asta ne-am tot gandit ci la ce va urma: canalizari, tevi de apa, cabluri, gaze, etc. (apropo, mai e ceva?) distruse. Ramanem intr-un oras plin de constructii crapate, fara canalizare, fara apa curenta, fara gaze, fara curent. Ce va imaginati ca va urma? Multe lucruri pe care ne-am obisnuit sa ne bazam vor disparea. Vor fi instalate corturi. Apa se va aduce probabil cu cisterna din poarta in poarta. Vor fi instalate latrine ecologice (avem suficiente?). Vom folosi lumanari, lanterne si radiouri pe baterii. Daca e frig, vom mai pune o haina. Va mai fi mancare? Va mai fi benzina? De unde vom cumpara ce cumparam de obicei? Cum vom mai scoate banii de la ATM-uri daca nu vor mai functiona? Va face fata politia? Sunt armata si politia pregatite? Sa ne punem in pielea autoritatilor: cum stapanesti o fiara flamanda de peste 1000000 de oameni care nici macar nu actioneaza unitar? Cat timp va dura haosul? Va fi posibila reconstructia in cateva luni? Dar in 2-3 ani?
La tara va fi mai usor, acolo nu vor fi decat cladirile avariate

Iepurila, e un cosmar numai sa ne gandim la grozavia asta...:worthy::harhar::crybaby::unsure: Eu inca sper sa nu fim contemporani cu asa ceva, dar nu stiu daca vom mai fi norocosi sa scapam cum am fost pana acum. :angel::harhar::unsure:

Iepurila, ai subliniat niste probleme foarte pertinente. In principiu ar trebui sa ne fie mai usor sa trecem peste o parte dintre acestea daca fiecare ar avea un kit de urgenta cum este cel descris in articolul http://www.cutremur.net/pregatirea-familiei-in-caz-de-cutremur-ce-trebuie-facut-in-caz-de-cutremur/

Problema este ca nici eu nu mi-am facut inca un astfel de kit. Si bag mana in foc ca nimeni nu a pus inca deoparte macar o parte din strictul necesar. Autoritatile nu cred ca vor face fata situatiei. Sa ne amintim de New Orleans si de faptul ca americanii, cu toata puterea lor economica si tehnologica, nu au ratat atunci cand au trebuit sa rezolve problemele lasate in urma de uragan, cu atat mai mult cu cat se asteptau la efectele acestuia. Deci mai mult ca sigur ca nici autoritatile romanesti nu vor reusi sa faca mare lucru pentru sinistrati in perioada urmatoare unui eventual dezastru.

New Orleans mi s-a parut cel mai bun exemplu pentru o astfel de situatie. Iar noi, la puterea noastra economica si mai ales la capacitatea autoritatilor (aici includ si Salvarea, si pompierii, si politia) consider ca va trebui sa ne descurcam singuri o lunga perioada de timp, poate chiar de cateva saptamani.

In 1940 orasul Panciu a fost aproape ras de pe fata pamantului. In 1977 Zimnicea a fost distrusa in totalitate. Cu toate acestea Zimnicea a fost reconstruita in totalitate. Avantajul de atunci era ca, fiind o economie centralizata, lucrurile s-au putut misca mult mai repede. In situatia de fata numai cu licitatia pentru stabilirea firmelor de constructii s-ar pierde 3 saptamani.

[quote name=\'sorinsov]Iepurila\' date=\' e un cosmar numai sa ne gandim la grozavia asta...:worthy::harhar::crybaby::unsure: Eu inca sper sa nu fim contemporani cu asa ceva, dar nu stiu daca vom mai fi norocosi sa scapam cum am fost pana acum. :angel::harhar::unsure:[/quote\']Da, e un cosmar daca privesti lucrurile astea ca si cum s-au si intamplat deja. Ideea era sa ne pregatim macar pe dinauntru ca sa ne adaptam mai usor daca va fi nevoie si cosmarul sa nu se implineasca 100%. Si inca ceva: cu cat mai tarziu, cu atat mai rau pentru ca se pare ca dependenta de artificial este din ce in ce mai accentuata pe masura ce societatea evolueaza.
Cat de mare e Zimnicea? Nu cred ca putem compara Zimnicea cu Bucuresti.
Unde esti mai in siguranta? La Zalau unde riscul seismic e minim sau la Focsani unde cand construiesti nu te joci.

La ce fel de cutremur va ganditi voi?:unsure:
La unul de 7,0....7,4 grade? Sorin poate confirma daca la nivelul Bucurestiului poate apare un cutremur de peste...cat sa zic 7,5 grade R ...nu sunt un optimist incurabil, dar nici un pesimist lucid:ack:
Ca sa se distruga canalizari, conducte de apa, gaze, Metrou, toate ar trebui sa fie un fenomen atat de amplu incat mai bine plecam cu totii in alta parte.....:harhar::whistling::harhar:
Vor exista distrugeri, aici toata lumea este de acord, cat de mari nimeni nu poate fi sigur pe niste date...Dar, exista rezerve de medicamente, hrana, apa atat la nivel de regiuni, cat si la nivel de tara...Asa cum am precizat mai sus, numai suntem singuri, se primeste ajutor si din afara...Diversele scenarii pentru situatii de urgenta, au luat in calcul amploarea unui anumit tip de eveniment, intinderea zonei afectate, nr. de locuitori, cai de acces, necesitati medicale/de hrana/apa/adapostire...totul pe urgente: primele ore/24 de ore, a doua zi/prima saptamana....Am citit ceva despre corturi....Vor fi si corturi, dar mai mult pentru persoanele carora le este frica/sau le este interzis sa se intoarca in casele personale. Spitalele sunt cuprinse in anumite programe (pe nivele de urgente/cartiere/sectoare zone limitrofe inclusiv cele judetene, municipale) astfel incat sa nu se inghesuie toate ambulantele la un singur spital....Circulatia auto...sigur va fi restrictionata....a fost si-n 1977..Curentul electric, gazele se opresc pe tronsoane (magistrale) mai mult ca masura de protectie decat ca un defect...In mod normal se restabileste destul de repede alimentarea cu curent electric (este rapid pus in functiune datorita modului in care este realizata reteaua de alimentare la nivelul Capitalei)

Nu doresc sa va induc un optimism nefondat, nu trebuie asteptat ceva de la cineva (autoritati), dar nici sa emiti parerea ca acolo, sus, cineva doarme...si lucrurile vor merge din rau in mai rau...nu sunt asa de pesimist.....:unsure:

Iepurila, e un cosmar numai sa ne gandim la grozavia asta...:worthy::harhar::crybaby::unsure: Eu inca sper sa nu fim contemporani cu asa ceva, dar nu stiu daca vom mai fi norocosi sa scapam cum am fost pana acum. :angel::harhar::unsure:

Parca am citit undeva un interviu

Mai, daca va fi ca in 40 sau 77, atunci dupa cateva ore va fi curent, telefonul, apa si canalizarea vor functiona, probabil ca si gaze vor fi. Nu la asa ceva m-am gandit. Problema era la ce sa ne asteptam daca va fi ca in 1802 si cat suntem de pregatiti sa ne lipsim de lucrurile pe care suntem invatati de ani de zile sa ne bazam.

Mai, daca va fi ca in 40 sau 77, atunci dupa cateva ore va fi curent, telefonul, apa si canalizarea vor functiona, probabil ca si gaze vor fi. Nu la asa ceva m-am gandit. Problema era la ce sa ne asteptam daca va fi ca in 1802 si cat suntem de pregatiti sa ne lipsim de lucrurile pe care suntem invatati de ani de zile sa ne bazam.

Adica? :ack:Acel cutremur a avut anumite particularitati, iar dupa cum decurg lucrurile- la cutremur cu falii in sol nu se gandeste nimeni....Nu cred ca cineva va investi timp si bani ca sa rezolve posibilele probleme ale unui scenariu \"apocaliptic\"...In 1802 a fost cel mai mare cutremur...cine poate spune ca se va repeta tot acela...Este adevarat ca tehnica ne face sa devenim dependenti, dar tot utilizarea acesteia usureaza activitatile post-seism:harhar::harhar::harhar:

Scenariile de urgenta sunt activate atunci cand este, printre alte cauze, un cutremur. Cu exceptia coordonatorilor (de la nivel de MAI, etc) foarte putin vor sti ca a fost vorba de un cutremur de 6,5/7,0/7,5 grade R....vor vedea efectele, cei care au vazut ce s-a intamplat in \'77 vor face asocieri/aproximari, dar ceilalti participanti la operatiuni de salvare/cautare/prim ajutor/stingere incendii/interventii la magistrale de apa/curent electric/gaze o vor afla in timp ce muncesc sa-si salveze semenii.....Partea de salvare in caz de dezastre reprezinta cate un mic gest de eroism individual sau colectiv, care nu poate fi minimalizat decat daca nu cunosti efortul care este facut ca sa salvezi alti oameni.

Sa hranesti 10/100/1000/10000 si mai multi oameni nu tine numai de un anumit gen de pregatire a sistemelor de urgenta....Ro a mai trecut prin asta, in 1989...Gemea Bucurestiul de mancare distribuita de parca erau sparte depozitele...Exista o lege a rechizitiilor, o lege a situatiilor de urgenta...acestea nu intra in functiune ca sa arate cuiva ca se face treaba....
Nu demult am participat la o intrunire a responsabililor pentru situatii de urgenta dintr-un sector din Bucuresti....Zeci de planuri, schite, atributii, persoane responsabile/telefoane....un furnicar de responsabilitati/sarcini ...fiecare in principiu stie ce are de facut....ramane ca in momentul \"H\" sa fie valid si sa actioneze conform acestor planuri..

Back
Sus