anda link a spus:
iti cunoastem cu totii pasiunea pentru istrate si pentru citate din dex, dar aici nu era cazul. in nici o carte de seismologie, n-ai sa vezi alt termen decit magnitudine. si constat ca si dexul are niste lipsuri. magnitudinea nu are nici o legatura cu intensitatea unui cutremur, ci cu energia eliberata de el. daca vrei sa inveti ceva, bine, daca nu, tine-o pe a ta si fa-te mai inteligenta cu aberatiile de pe net.
anda.
Da. Am o pasiune pentru utilizarea corecta a cuvintelor si o pasiune pentru a nu ma face de râs. Cand nu sunt sigura de sensul sau intelesul unui cuvant (sau de ortografia lui), nu arunc cu pietre aiurea, ci folosesc DEX-ul, pentru ca niste ”parliti” de academicieni, sunt mai inteligenti decat mine/tine/noi si au explicat de cand lumea ce si cum este cu vorbirea noastra. Dar, pasiunile mele nu sunt in discutie aici, ci cuvantul ”Magnitudine” si intelesurile sale, fie ca le accepti sau nu. Cu aceasta unitate de masura se masoara si marimea stelelor. Stiai ? fiind o unitate de masura are un cuprins, deci o marime.
Lasand la o parte DEX-ul online, iti fac trimitere la DEX-ul tiparit de Academia Română - Institutul de Lingvistica ”Iorgu Iordan” - Editia a II-a, Univers Enciclopedic, Bucuresti 1996. La pagina 592, la litera M, pentru cuvantul cautat ”MAGNITUDINE”, gasim urmatoarea explicatie =
Magnitudine, magnitudini. s.f. 1.Mărime stelară. 2. Mărime care indica gradul de intensitate al unui cutremur. - Din fr. magnitude, lat. magnitudo, - inis.
Mai vrei ? Mai am !!!!! Am casa plina de dictionare foarte utile !!!!!!
Apoi avem =
DICTIONAR ENCICLOPEDIC ROMAN, vol K-P, Bucuresti 1965.
MAGNITUDINE = (lat. magnitudo ”marime”; ASTR.), marime care reprezinta o masura a stralucirii stelelor. M. este data de formula m=const. - 0.4 Ig I, unde i este stralucirea stelei; ea poate fi absoluta sau aparenta. V. si marime stelara.
Aici nu se face nici o referire la cutremure.
Asadar, initial, magnitudinea era de domeniul astronomiei. Nici vorba de cutremure. Ulterior insa, studiind dictionarele, specialistii au imprumutat acest termen si pentru seismologie, deoarece era vorba de o unitate de masura.
De asemenea, in dictionarul de neologisme din anul 1978, tiparit sub egida Academiei Romane, prima explicatie care apare la Magnitudine, este legata de : 1.măreție, strălucire a unui astru. 2.marime a unui cutremur de pamant.
Apropo - blogul culinar e interesant. :clapping:
.................................
Geox, monseigneur, cand mi te-ai adresat cu termenul de ”madam” (incorect scris), l-ai folosit in sens peiorativ ? sau in sens de politete (ceea ce sincer, citindu-te, m-as mira).