• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Siguranta blocurilor

Nu treceti la Gara de nord , pe sub balcoanele de la hotel Dunarea. Nu stiu cine e propretarul cladirii respective dar e un pericol public.
 
Sute de locatari din 57 de cladiri cu mai multe etaje, din Bucuresti, se tem ca pot sfarsi tragic sub daramaturi, in cazul unui cutremur mai insemnat.Primaria Capitalei taraganeaza nejustificat de mult inceperea lucrarilor de consolidare a imobilelor expertizate in clasa I de risc seismic.
Ziua
 
Si pe oricare strada ce duce in piata matache. Sunt numai cladiri vechi, nimic reparat.
 
Stie careva detalii despre structura si rezistenta seismica a blocurilor de tip TD din cartierul Drumul Taberei (Bucuresti) ?
 
Va salut inainte de toate, de aici din Focsani, judetul Vrancea :harhar: ,din toate locurile in care asi fi putut locui... tocmai aici mi-am gasit.

De cateva luni studiez un bloc care prezinta destul de mult interes pentru mine, un vecin in varsta imi spune ca la cutremurul din 1977 era nou-nout si inca nu era locuit, am gasit ceva la primarie ca ar fi construit in 1978.
Blocul este cu P+4 , cu ziduri din beton armat turnat, zidurile exterioare au jumatate de metru grosime ( au doar cate doua fereste inguste pentru bai pe fiecare nivel), iar cele interioare au cca 23-25 cm, subsolul are 2m inaltime,prevazut cu boxe iar betonul armat este peste tot.
In partile frontale sub ferestre e caramida,vreau sa spun ca am spart o debara din carmida si am zis ca nu mai termin.
Am observat cateva fire crapate in beton,(ciudat dar unde e caramida si bca nu e nici o crapatura) scurte, cam 1mm grosime, si cred ca le numar la degetele de la maini pe toate care le-am vazut pe scara blocului(cred ca nu s-a renovat niciodata judecand ca peste ciment e un strat doua de var), la exterior nu am vazut nimic.
Am facut un desen :rolleyes: , ce e punctat e bca iar caramida este sub ferestre,ce e cu linie continua e beton armat.

Intrebarea mea este daca e destul de solid pentru zona in care se afla, daca la un 7,5 crapa rau?

Ca o paranteza tatal meu a lucrat in perioada cand s-au construit ,ca instalator, 68\' - 89\' , montau caloriferele,coloanele de apa si mi-a spus ca pe schitele blocurilor cand se construiau chiar inainte de 77\' scria la vedere \'zona cu risc seismic ridicat\' sau ceva de genul, imi mai spunea ca se specifica instalatorilor ca atunci cand faceau gaurile pentru coloanele caloriferelor daca dadeau de fier, li se interzicea sa-l taie, trebuia ocolit.

Acum vad ca se pune pret pe blocurile noi, in Focsani vad ca se fac P+4, si nici vorba de ziduri din beton, au doar piloni din beton-armat restul bca, cred ca nu se compara ca rezistenta cu un bloc ceausist de 30 ani.
 
Kng, bine ai venit la noi pe forum! Cu un răspuns la problema ta te-ar putea ajuta numai câţiva membri ai forumului, dar n-aş putea să-ţi spun exact când mai intră.

Asta ca să nu cumva să crezi că te ignorăm.
 
Cred ca sunt din ce in ce mai paranoic de cand am cautat prima data cutremur pe google si am gasit acest forum, oricum sa stiti ca in Focsani cu toate ca sunt destule cladiri si cu 10 etaje, si cred ca este cel mai apropiat oras de epicentru, la cutremurul din 1977 nu s-a prabusit nimic, sunt cateva blocuri cu grad 3 de risc seismic.
Din cate am vazut cu ochiul liber singurele cladiri afectate sunt cele asezate pe stalpi(cladiri cu 8 etaje, cu spatii comerciale vaste la parter), cele care au zidurile din beton armat turnat (fara placi) chiar si cu 10 etaje nu au nici un fir de crapatura.
Mai este si un bloc cu 4 etaje construit dupa 77\' incadrat in clasa 3 de risc seismic ( Bloc Romarta ), la parter e ca un teren de fotbal si are doar stalpi din beton armat destul de rari.
Dupa 86\' aici s-au construit blocuri cu 3 etaje cu toate zidurile din placi,nu au pic de caramida sau bca, astea cred ca sunt destul de rezistente.
Blocul in care locuiesc momentan are pereti turnati in interior, doi transversali pe toata lungimea blocului,iar pe latime beton.stalpi+bca.beton..., exteriorul este tot din placi, are 4 etaje.
Blocul desenat de mine in primul post pare destul de singular cu zidurile laterale de jumatate de metru grosime numai beton armat (l-am masurat la gemuletul de la baie,am dat niste gauri sa pun niste suporti m-au trecut toate apele), cred ca este mai rezistent decat placile prefabricate(cred ca nu au 20 cm grosime).

Aici doua poze,primul pe stalpi al doilea cu 2 etaje in plus dar cu ziduri din beton armat.
 
kng, iti zic si eu bun venit pe forum :harhar: :rolleyes:
Ai dreptate, in 1977 nu au fost probleme grave in Focsani, dar acest lucru se datoreaza faptului ca seismul de la 4 martie 1977 s-a produs la o adancime mai mica, de circa 93 km; cand adancimea focarului este mai mica de 110 km, ruptura se propaga preferential catre Sud-Vest, pe directia Ploiesti-Bucuresti-Zimnicea-Sofia, iar cele mai grave urmari se inregistreaza in Muntenia; in 1977, distrugerile cele mai grave s-au semnalat in sudul tarii. In 1940 insa, cutremurul s-a produs la 150 km adancime, iar orasul Focsani a fost foarte grav afectat, la fel ca si Panciu, Galati, Iasi. Cu cat seismul vrancean este mai adanc (de exemplu, adancimi de ordinul 140-150 km), cu atat efectele sunt mai grave pe directia Focsani-Iasi-Chisinau.
 
Oricum cred ca la un cutremur in cazul pesimist, o cladire cu peretii din beton armat cu 4 etaje are sanse mici sa sufere daune importante:worthy:

Liceul Unirea Focsani construit in 1900 vad ca a trecut fara prea multe probleme peste cutremure, cu toate ca e inalt aproape cat un bloc cu 3-4 etaje si e construit din caramida.
Cladirile care s-au prabusit in 1940 cine stie cati 100 de ani aveau si ce calitate constructiva era, putem doar sa banuim.
 
Apropo,ce parere aveti despre blocurile din Panduri,am niste rude acolo si sunt tare ingrijorat?Eu stau la casa asa ca nu sunt ingrijorat dar pt ei chiar sunt.
 
Cat de rezistent credeti ca e un bloc nou din generatia postcomunista?

Eu unul nu vad cum se poate face un bloc mai ieftin si mai prost decat atat, tinand cont de pamanturile miscatoare sub care ne aflam.
 
Cat de rezistent credeti ca e un bloc nou din generatia postcomunista?

Eu unul nu vad cum se poate face un bloc mai ieftin si mai prost decat atat, tinand cont de pamanturile miscatoare sub care ne aflam.

Dar ce are blocul asta?
 
O casa cu un singur nivel se face pe acelasi proncipiu, un ochi neavizat ca al meu vede doar stalpii putin mai grosi aici,am vazut si bloc cu 9 etaje construit la fel.
Ar fi stricat daca ar fi avut si doua-patru ziduri din beton armat, sau macar jumatati de ziduri?
Sau daca zidurile exterioare erau facute din caramida?
 
O casa cu un singur nivel se face pe acelasi proncipiu, un ochi neavizat ca al meu vede doar stalpii putin mai grosi aici,am vazut si bloc cu 9 etaje construit la fel.
Ar fi stricat daca ar fi avut si doua-patru ziduri din beton armat, sau macar jumatati de ziduri?
Sau daca zidurile exterioare erau facute din caramida?

O casa cu un singur nivel are de obicei alta structura:zidarie portanta.In cazul acestui bloc structura este in cadre.E o diferenta intre cele 2 sisteme structurale.Zidurile exerioare pot fi facute si din BCA si din caramida.Se prefera de regula materiale mai usoare.De ce sa aiba pereti din beton armat(se cheama pereti din beton armat, nu ziduri)?Sistemul in cadre este foarte ok din toate punctele de vedere pana la o anumita inaltime.Peretii din beton armat se dispun dupa anumite reguli.Ce sunt alea jumatati de ziduri?
 
Se prefera de obicei materialele mai ieftine.
Se construiesc multe blocuri cu 9 nivele doar din cadre cu ziduri de bca.

Ce diferenta de pret este intre un zid de bca si un zid de beton armat?

Ce diferenta este la rezistenta seismica intre un bloc construit din cadre cu ziduri bca si un bloc construit cu ziduri din beton armat turnat(fagure)?(ambele cu 4 eteje)

Am vazut blocuri cu 4 nivele in constructie unde stalpii de rezistenta erau mai lati, 1m / 0.25m
 
Se prefera de obicei materialele mai ieftine.
Se construiesc multe blocuri cu 9 nivele doar din cadre cu ziduri de bca.

Ce diferenta de pret este intre un zid de bca si un zid de beton armat?

Ce diferenta este la rezistenta seismica intre un bloc construit din cadre cu ziduri bca si un bloc construit cu ziduri din beton armat turnat(fagure)?(ambele cu 4 eteje)

Am vazut blocuri cu 4 nivele in constructie unde stalpii de rezistenta erau mai lati, 1m / 0.25m

Diferenta de pret e destul de mare.Intr-un perete din beton armat (si nu zid) intra foarte mult otel.Nu e nici o diferenta din punctul de vedere al rezistentei intre un bloc in cadre si un bloc cu pereti din beton armat.Ambele sisteme sunt foarte bune din toate punctele de vedere.Cadrele se pot folosi pentru inaltimi ceva mai mici.Pentru inaltimi mai mari se mai pun niste pereti din beton armat.Care e problema ca se construiesc blocuri de 9 etaje din cadre?Tie ti se par stalpii de 1/0.25 lati?Mie mi se par stalpi lamelari.Si inca o chestie:dimensiunile stalpilor nu sunt fixe.Ele se ajusteaza in functie de anumite cerinte.Deci intr-o cladire pot fi numai stalpi patrati, in timp ce in alta pot fi numai stalpi lamelari.
Si ambele pot indeplini la fel de bine toate cerintele cerute de proiectarea seismica.
 
Va rog mult sa-mi spuneti si mie daca merita sa cumpar un apartament intr-un bloc de 10 etaje din 1969 tip R, din Berceni, avand in vedere ca e pe lista blocurilor cu clasa II de risc seismic.

Multumesc
 
Nu, întrucât II acum se poate transforma în I la următorul cutremur mare şi atunci vei rămâne cu bulina în braţe. Dacă nu ai date sigure ca locatarii se pregătesc de efectuat reparaţiile necesare scoaterii blocului din categoria respectivă, atunci caută în altă parte şi nu uita să-l verifici pe listă.

Nu sunt specialist, dar eu aşa aş proceda, dacă m-aş afla în căutarea unei locuinţe într-un bloc vechi.
 
Merci mult, asa ma gandeam si eu. Ce e rau e ca foarte putine blocuri au fost expertizate si atunci de unde stiu eu ca alt bloc pe care nu-l gasesc in lista, nu ar fi de fapt si el incadrat in clasa II sau chiar mai rau. Pot fi sigur de ceva?
 
<Dodo>
- severrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr [Delete]
<Dodo>
- ai vazut emisiunea de acum 2 seri de pe Realitatea? [Delete]
<Dodo>
- a spus Tudor Octavian ca el a lucrat la un institut de proiectare si ca la un moment dat s-a facut la INCERC un test cu un bloc. a rezistat la 5-6 seisme(daca am retinut bine) gen 77 [Delete]
<Dodo>
- ce fel de bloc era? TO zicea ca picau bucati de beton dar structura ramanea intreaga. la ce fel de bloc se referea? Ai idee? [Delete]
<Dodo>
- SEVERRRRRRRRRRRR esti prin zona? [Delete]
<sever>
- Noi aveam niste modele la scara 1 pe 4 si erau solicitate la partea superioara cu un sistem vibrator. Cele vazute fusesera deja testate dar stateau in picioare, si erau acum demonstrative. Dar fiind concepute rational nu se prabuseau, erau in diafragme-pereti structurali. Am avut si in cadre, chiar si acelea s-au demolat greu cand le-a venit randul sa facem altceva pe acel loc.
<Dodo>
- din ce spuneau ei m-am gandit ca nu sunt blocuri monolit pentru ca astea pica sau rezista din cate stiu. ei parca ziceau de un bloc scara 1/10 [Delete]
<sever>
- Erau la 1 pe 4.
<Dodo>
- de ce mustacea Marmureanu putin mirat cand spunea ca Balta Alba s-a comportat foarte bine si nu s-a intamplat nimic? se referea la problemele de sol sau la constructiile oarecum avangardiste din 60-72? [Delete]
<sever>
- Nu pica deoarece sunt monolit, ci din alte motive, daca exista. Dar pe santierele patriei erau mare calificare si se putea gresi la ceva, cumva...
<Dodo>
- capiatii aia de realizatori nici nu stiau ce este INCERCack [Delete]
<Dodo>
- eu ma gandeam ca blocurile monolit fiind create ca un intreg nu rezista daca se rupe un colt sau un stalp...ma rog..nu prea exista stalpi...intelegi tu ce vreau sa spun [Delete]
<sever>
- Partea intai din Balta Alba a fost cladita pe vremea lui Dej si nu se grabea lumea atat...Nu terenul de fundare conteaza in acest caz ci fortele de calcul din proiectele acelei epoci, relativ reduse. Dar fiind structuri relativ compacte, cu ziduri dese, fara spatii la parter, s-au comportat chiar foarte bine.
<Dodo>
- multumesc de lamuriri :kiss: m-am bucurat cand toti invitatii au spus in cor - inainte se punea armatura mai mult decat era necesara [Delete]
<Dodo>
- daaaaa, nu prea erau pe vremuri magazine la parter, erau tot felul de complexe comerciale intre blocuri...ai perfecta dreptate [Delete]
 
Back
Sus