• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Siguranta blocurilor

Foarte interesanta ideea cu pozele. Promit sa imi pozez si eu blocul cat de repede si sa va ofer o idee de bloc monolit.
De ceva timp tot vreau sa fac poze la blocuri diverse care sunt vai mama lor..mai ales la balcoane.
 
La prima vedere pare un bloc dintre 1960 si 1970, nu sunt sigur ca este integral din panouri mari, dar pare sa aiba prefabricate la fatada, cel putin parapetii, ca se vad fisuri pe rosturi, fisurile mai mari sunt rosturi intre sectiuni de bloc, rost de tasare-dilatare. Nu sunt periculoase, au fost tencuite si nu trebuia.
 
Ma bag si eu un vorba dar imi sta pe creieri ceva: eu am o fisura cat un varf de ac care este din perete( am vazut asta cand am zugravit si a reparat acolo) -in peretele exterior. Este lunga si verticala dar am observar ca multi vecini au la fel chiar daca stau pe alt colt( e bloc turn). O fisura identica dar orizontala am in dormitor(perete comun cu alti vecini) si tot lunga este. De la ce poate fi? Daca ii fac poza trebuie sa dau zoom ca altfel nu se vede, este chiar foarte subtire. Sa fie de la cofraje sau cum se numesc sau de la ce?
 
La prima vedere pare un bloc dintre 1960 si 1970, nu sunt sigur ca este integral din panouri mari, dar pare sa aiba prefabricate la fatada, cel putin parapetii, ca se vad fisuri pe rosturi, fisurile mai mari sunt rosturi intre sectiuni de bloc, rost de tasare-dilatare. Nu sunt periculoase, au fost tencuite si nu trebuia.

Pai dupa cutremurul din 77 nu a aparut nicio crapatura decat ceva fosrte subtire in zona in care acum s-a marit - pe scara. Fisura aia mare intre panourile dusumelelor si pretii verticali a aparut in timp de-a lungul anilor si nu la vre-un cutremur. In interiorul apartamentelor nu este la nimeni nicio fisura - totul este la scari. Se vede la una dintre poze ca la imbinarile dintre panouri exitsa niste umflaturi de metal care probabil sunt niste elementi de prindere intre panouri. Acolo pe scara unde e crapat tare, cand au dat tencuiala jos ca sa retencuiasca , prinderile acelea de metal erau rupte. Am bagat o ranga sub ea si se misca...
 
Ideea e ca asa-zisele rosturi de dilatare sunt chiar intre scara si peretele vertical de care sunt prinse plafoanele palierelor. Pe partea unde este fisura de pe scara, apare si in interiorul apartamentelor respective o distantare intre tavan si peretele vertical dinspre scara si intre dusumea si peretele vertical si scara. Nu am mentionat ca fisura aceea este doar pe o parte a scarii, cealalta a ramas fixa si necrapata. Cineva sugera ca fiind un bloc fara subsol, fundatia nu este foarte adanca si din cauza varierii panzei freatice in timp de seceta, sar fi miscat si blocul si a lucrat exact la imbinarea scarilor...

PS Blocul a fost inceput in 1963 si terminat in 1964.
 
Buna ziua,
Am urmarit cu interes toate discutiile de pe forum si ma inspaimanta ideea unui cutremur mare in viitorul apropiat. M-am mutat de curand intr-un bloc de garsoniere, in Vitan, construit in 89. Cu toate ca este un bloc relativ nou, ma uimeste calitatea finisajelor, peretii sunt ingrozitor de strambi, iar balcoanele stau pur si simplu sa cada. In plus, am remarcat o crapatura imensa la imbinarea corpurilor. Cat de sigur este un asemenea bloc? Mai ales ca se stie cat se fura si cum se lucra pe santiere in ultimii ani dinainte de revolutie.Am atasat si o poza, nu stiu cat de clara este, imi cer scuze pt.calitatea imaginii, nu este facuta de mine, am luat-o de pe un site si am incercat sa sterg sigla site-ului pt.a nu face publicitate.
 
Intr-un bloc similar stau si eu. Facut in 86, in Pantelimon.
Intradevar, peretii sunt strambi. Dar grinzile si peretii de rezistenta mi se par solizi. Si au armaturi ca lumea in ei. Am vreut sa prind un conespan intr-un astfel de perete si mi-a ciripit detectorul extrem de des, incat am renuntat...
Balcoanele doar lasa impresia ca stau sa cada, dar armatura lor face corp comun cu armatura placii. Daca nu este modificat, nu vad probleme.
Iar daca
crapatura imensa la imbinarea corpurilor
te referi la crapatura intre blocul tau si blocul alaturat, este normala, practic au construit doua blocuri foarte apropiate. Cele 2 blocuri \"lucreaza\" independent, nefiind legate intre ele.
Bine, nu sunt structurist, arhitect sau constructor.
Oricum, eu am incredere maxima in blocul meu.
 
Asa cred, ca acolo se imbina 2 corpuri, crapatura este practic langa usa de la intrarea in bloc, nu stiu daca se vede in poza. Este un singur bloc, cu o singura scara, dupa ce am vazut crapatura am presupus ca blocul este format din doua corpuri.
 
La blocul meu, acolo este imbinarea cu blocul vecin. Blocul vecin este mai vechi si de alt tip.
Poate Sever sa ne spuna mai multe despre asta...
 
Blocul pare sa fie cu panouri de fatada prefabricate, nu stiu daca este integral prefabricat, depinde cate etaje are exact, adica P+...cate.
Acel spatiu poate fi un rost, o imbinare dintre panouri care nu a fost etansata bine, pornind si de la o diferenta dimensionala de la tiparul din fabrica sau mai degraba de la montaj. Partea de rezistenta este altceva si nu ma pot pronunta dintr-o poza.
Chestia cu furatul dinainte de 89 nu este asa simpla. Nu puteai fura beton, ca venea cu betonierea, cel mult putea sa vina prost facut, in cazuri extreme, iar armatura o verifica cineva. Pe la detalii mai erau posibile erori dar nu peste tot si nu pot fi grave. Este o structura solida, rigida, are pereti structurali sau diafragme pe stil vechi, daca este de garsoniere sunt chiar foarte desi peretii si regulati si asta este bine. Pot fi si defecte de turnare care sa fie inestetice.
Defectele de finisaj sunt foarte frecvente, neplacute, dar nu influenteaza rezistenta. Balcoanele pot fi o combinatie de prefabricate cu monolit si monolitizari, eventual nealiniate bine sau cu suduri mai proaste sau ...pe sarite... pe la parapeti, atentie doar la rezemare de ele.
 
Daca blocul este la fel cu al meu (si asa se pare dupa amanuntele din exterior), la interior sunt prezente niste grinzi care mie mi se par foarte solide (40-50 cm) iar peretele exterior are circa 40 cm grosime.
Peretii de interior sunt din BCA de maxim 10 cm, cu armatura de 8 mm cam din 15 in 15 cm.
 
Blocul este de garsoniere si are 8 etaje. Da, peretii exteriori sunt f.grosi, grinzile sunt la geam. Ce m-a surprins insa f tare a fost ca cei care mi-au montat a.c. nu aveau in ce sa fixeze compresorul, sub geamul de la bucatarie. Mi-au spus ca sub tencuiala de exterior este gol. Cat despre balcoane, nu numai la blocul meu am remarcat, ci la toate blocurile din Vitanul nou. Arata toate f.ciudat, inclinate de parca stau sa cada.
 
Eu stau prin Berceni si am un bloc construit foarte ciudat in sensul ca are peretii de beton insa placati cu caramida si fier forjat.
N\'am mai vazut genul asta de perete.
Am observat cand m\'am mutat si am pus usi noi si ferestre.
Mai stie cineva de asemenea blocuri?
 
Buna!:ack:
Tot zic ca ajung sa va scriu si eu si nu mai reusesc... Sper sa nu va suparati daca scriu mai mult.
Vreau sa va cer si eu parerea in legatura cu .. blocul in care locuiesc. In primul rand este un bloc din Pitesti. A fost construit in perioada 1979-1980, nu stiu exact cum, trebuie sa recunosc, oricum are pereti de rezistenta, grinzi si pereti falsi (trebuie sa recunosc ca nimeni nu a vrut sa ma ajute cu foarte multe informatii). Se afla pe colt si face parte din A-uri care sunt pozitionate cumva in forma de L. Eu stau pe partea cu Bd B, iar cealalta parte e pozitionata spre Sf V .Blocul are 10 etaje, 2 mezanine. Este cred cel mai inalt de pe Bulevard...
Acum... se spunea despre el ca are o fundatie serioasa (apoi am auzit de la un arhitect de profesie ca nu ar fi chiar asa ..), initial intrarea trebuia sa fie prin fata, apoi au schimbat si au facut-o prin spate, dar nu cred ca are mare importanta. Ideea este ca pana acum cativa ani nu mi-ar fi fost frica in blocul asta. Acum am dubii. As vrea sa stiu in ce masura poate fi afectat un bloc in care s-au facut \"lucrari\": si anume s-a spart foarte mult la mezanine (nu va zic ca unii dintre cei care au spart si huruit de credeam ca o sa pice blocul sunt de la \"Building A nu stiu cum\" (firma de constructii cu o sigla verde si albastru). Erau niste huruieli infernale si niste trepidatii ingrozitoare.. Apoi cat afecteaza amenajarile in apartamente? De fapt nu amenajarile, distrugerile :worthy: De exemplu eu stau la etajul 4 - apart cu 3 camere, sufragerie, 2 holuri care comunica, bucatarie, 2 bai si 2 terase, iar deasupra la 5 a cumparat cineva si a spart cred ca tot..(v-am zis mai sus cum este apartamentul, la respectivul cand s-a deschis usa la apartament ziceai ca esti afara asa lumina era, asta in conditiile in care eu pot sa deschid usa si doar cu lumina aprinsa se vede). A spart din aprilie 2007 si inca mai sparge ocazional... A pus picamerul (si nu glumesc) sa sparga podea si din pereti. A dat jos pragurile de la usile de la terasa (la mine in camera s-a crapat tot tavanul spre terasa, ca o panza de paianjen in conditiile in care acel tavan nu a avut vreodata ceva). A dat jos peretii exteriori spre terasa si a facut un fel de santuri in podea ca sa isi puna firele sa nu se vada. Vreau sa va zic ca tremura peretele de rezistenta ca branza sub mana mea si ce huruieli veneau de acolo si scrasnituri nu m-ar mira sa fi ... \"taiat \" si de unde nu trebuie.. La baia de servici s-a deplasat un pic placa si se vede clar intre tavan si perete si tot asa.
Eu inteleg ca peretii falsi pot sa fie dati jos, desi teoretic ei au un scop pentru care au fost ganditi.
Inca ceva, la cutremur in 2005 pentru mine a fost un soc - nu se auzea zgomot... si se balansa lin (am inteles ca ar fi pus pe \"sine\"- cel putin asta era exprimarea si asa o redau). A fost un soc, pentru ca \'86 si \'90 le-am prins intr-o bloc din caramida facut prin anii anii \'50, cu subsol, sau demisol mai bine zis, parter si un etaj. Nu am sa uit vreodata huruiala si balansul si numai la amintirea acelor clipe ma paralizeaza ca sa zic asa frica.

Promit sa revin si cu poze sa vedeti blocul.

ps: Vreau sa va mai intreb ceva, stiti cumva ce inseamna urmatorul semn desenat pe un bloc: un patrat galben(sau portocaliu) cu un triunghi albastru in mijloc?
 
Pe langa vecinul tau, vecinul meu e amator! Daca as fi in locul tau si as avea bani, m-as muta de acolo. In celelalte cazuri, cred ca as face o reclamatie la Inspectoratul de stat in constructii. Din ce spui tu, mi se pare ca vecinul respectiv si-a asumat mult prea multe riscuri, inclusiv in numele vostru. Iar daca mai multi vecini stiu de lucrul asta, eu as printa cateva pagini de pe site de aici, le-as da sa frunzareasca, dupa care i-as pune sa semneze si ei petitia catre ISC.
 
Bine ai venit rux, nu e nici o problema daca scrii mai mult :worthy:

E destul de ingrijorator daca vecinul tau a spart atat de mult. Nu imi pot da seama in ce masura siguranta blocului este compromisa, dar riscul de avarie a blocului in zona respectiva in caz de cutremur cred ca a crescut.

Nici o modificare nu poate fi facuta in bloc fara aprobarea Inspectiei de stat in constructii. Chiar si peretii de umplutura au rolul lor, in caz de cutremur, de a prelua o parte din energia suportata de grinzi si stalpi. Ideea este asa: peretele de umplutura preia in timpul cutremurului o parte din energia suportata de stalpi si grinzi si chiar daca in timpul seismului peretele se crapa, el si-a indeplinit rolul de a proteja stalpii si grinzile. Un perete de umplutura poate fi apoi reparat usor. Dar daca nu ar fi peretele de umplutura, atunci toata energia ar trebui suportata de stalpi si grinzi si pot apare avarii la stalpi sau grinzi, lucru care este destul de serios.

Daca vecinul tau a scos pereti de rezistenta sau a retezat stalpi... deja e problematic.

Daca vrei, ai putea sa te duci la Inspectoratul de stat in constructii din Pitesti, datele de contact sunt aici: http://www.isc-web.ro/judet.php?id_ter=102

Ia-ti o audienta la inspectorul sef si incearca sa discuti cu el problemele de modificari din bloc si ce s-ar putea face in situatia asta. Discuta \"in principiu\" ca sa vezi daca poti face ceva (reclamatie, etc) si vezi in ce fel poate sa iti fie protejata identitatea (sa nu ai probleme dupa aceea cu vecinul). In rest... cred ca o asigurare a locuintei ar fi mai mult decat necesara. Daca apare o avarie in apartament din cauza modificarilor facute de vecin (deplasari de pereti, crapaturi) care trebuie acoperite de asigurare, deja e vorba de cei de la asigurari care vor avea de recuperat cheltuielile iar astia nu se sfiesc sa dea in judecata vinovatii.

Referitor la semnul de care spuneai nu am vazut niciodata asa ceva pana acum, dar sigur nu are nici o legatura cu bulinele rosii. Ar putea insa sa fie un semn al celor de la gaze, ei folosesc de obicei galben la semnele pe care le fac pe blocuri.
 
:ack: Buna! Va multumesc mult pentru primire si pentru raspuns.
Eu sunt inscrisa inca de anul trecut, o sa radeti de pe 4 martie.:ack: Si am citit inca de atunci despre peretii falsi si importanta lor. Nu va imaginati cat de frustrant este sa nu poti face.. nimic. Domnul care a cumparat este o persoana importanta. Ok.. Lumea intelege sa iti faci \"frumos\" in apartament sa renovezi, dar dumnealui, sau mai bine zis cei \"tocmiti\" sa faca asta se pare ca nu prea. E drept ca a venit sa isi ceara scuze, sau sa ne spuna sa facem lista cu stricaciunile.. Dar asta dupa ce a facut ce a facut si dupa ce a urcat mama sa le atraga atentia (mucitorilor ca el nu locuia in apartament cat a fost renovarea) ca totusi suntem si noi pe acolo si ne cade casa in cap, ca asa aveai impresia. Ceva de genul intai stric, ca asa am chef , dar imi faci lista si apoi reparam... Nu a fost niciodata aici cand au facut muncitorii lui prapad. Venea dupa cateva zile...
Lucrau fara oprire, fara sa respecte ora de liniste si aveau un tupeu ca nu sunt ei ca lucreaza altcineva.. te prosteau in fata si daca le spuneai ca ei sunt apoi te tratau ca pe un gunoi, eu am patit asa.. mai sa nu ma si scuipe asa trecea apoi, nici buna ziua, nimic, de parca eu eram de vina, nu el.
A fost vecinul de palier la primarie, au zis ca trimit pe cineva, eu nu am vazut sa vina cineva, nimeni nu a vazut sa fi venit cineva, sa investigheze, sa ne intrebe pe noi daca sunt probleme(nu am avut de-a face cu asa ceva, dar ma gandesc ca asa ar trebui procedat). Au urcat si ai mei in repetate randuri, nu de alta dar chiar era nevoie: ba ne inundau in bai(in mod repetat), ba puneau picamerul pe peretele pe care avem centrala si facea aia ca toate cele... Nu va zic cat de urat s-au purtat muncitorii, iar apoi a venit domnul ca sa ii facem lista, ca ne trimite el muncitorii sa repare.. va dati seama daca veneau si la noi il nenoroceau pe cel de la 3... Glumeam! Cine are nevoie de lista lui, acum pe bune. Se lucreaza in asa fel incat sa eviti neplacerile, ca se intampla ele fara sa le provoci tu este una, dar cand le provoci si puteai sa le previ atunci e deja alta treaba.
Am vrut sa fac cateva poze cu blocul sa vi-l arat. E un bloc trainic, inca mai arata asa din afara. :worthy: Din pacate al meu catel e cam bolnavior, asa ca numai de poze nu mi-a ars. Am sa fac insa niste poze cu un aparat profi ca sa va arat cam cum a spart la terasa peretii. Am vazut insa unii care nu numai ca au spart peretii dinspre casa spre teresa, dar si peretele exterior de la terasa (in alt A). Ideea e ca la noi tersele sunt construite destul de trainic, cu pereti rezistenti, spre deosebire de unele blocuri din Bucuresti ale caror terase ai impresia ca se prabusesc, ti-e si frica sa iesi pe terasa asa subrede par (vorbesc de un bloc terminat dupa \'90.. din pantelimon, aproape de gara de est, ai carui pereti falsi sunt crapati in ultimul hal)si probabil de aceea mi se pare asa aiurea pana la urma sa spergi o bucata din terasa sa faci geamul mai lung. va fac poza si la acel caz sa vedeti.
Revenind insa la blocul din Pitesti in care stau. Am sa incerc sa va fac o schema a apartamentului. Acum va rog sa ma scuzati pentru ca nu este ceva profi, doar ca sa va faceti o idee. Am facut si cateva poze cu crapaturi pe care am sa le urc putin mai tarziu, sa vi le arat.
Ma bucur mult ca ati creat acest loc. E un fel de terapie pentru cei carora le este frica de un cutremur, si cei care au trecut prin asa ceva, stiu ca pana la urma tine de noroc, ca nu cade blocul si iti pica ceva in cap din casa .. daca e sa o luam asa. In plus pe mine ma fascineaza pozele si povestile cladirilor vechi, dar si povestea unor cladiri atat de frumoase care din pacate au cazut la cutremur.
Pe curand!

ps: am gasit undeva ca acel semn ar fi pentru a semnaliza adapost in caz de ceva.. hmmmm
pps: merci pentru adresa aceea, insa nu stiu in ce masura am putea face ceva, suntem destul de mici, iar rautatea celor \"puternici\" e mare si puterea lor la fel. dar o sa ma interesez. :ack:
 
Pt. Alex:Interactiunea cadru-pereti de umplutura poate modifica foarte mult raspunsul seismic al structurii. Conlucrarea dintre cele 2 elemente este conditionata de foarte multi factori si de aceea efectele sunt destul de greu de luat in considerare. In mod normal peretii de umplutura pot avea o influenta pozitiva asupra rezistentei si stabilitatii unei cladiri, dar in acelasi timp pot exista situatii cand creeaza conditii nefavorabile pentru structura. Exista numeroase situatii cand la cladirile cu pereti de umplutura corect alcatuiti, s-au produs avarii in elementele nestructurale care au disipat o cantitate importanta de energie, salvand practic structura. Dar tot asa exista si numeroase situatii de avarii structurale la constructiile in cadre, datorita neluarii in considerare a peretilor de umplutura. Aceste situatii au aparut cel mai des la cladirile cu: discontinuitati de rigiditate pe verticala (in special cladiri cu spatii libere la parter), nesimetrii pronuntate in plan, in cazul zidariilor care nu sunt continui pe toata inaltimea etajului, in cazul golurilor situate foarte aproape de stalpi, in cazul lipsei contactului intre grinda si peretele de umplutura, etc.
 
Dar tot asa exista si numeroase situatii de avarii structurale la constructiile in cadre, datorita neluarii in considerare a peretilor de umplutura. Aceste situatii au aparut cel mai des la cladirile cu: discontinuitati de rigiditate pe verticala (in special cladiri cu spatii libere la parter), nesimetrii pronuntate in plan, in cazul zidariilor care nu sunt continui pe toata inaltimea etajului, in cazul golurilor situate foarte aproape de stalpi, in cazul lipsei contactului intre grinda si peretele de umplutura, etc.

tjkl, aceste situatii (cladiri cu nesimetrii pronuntate in plan, etc) sunt specifice cladirilor vechi cu schelet de beton armat (pana in 1960) sau au aparut astfel de cazuri si la blocurile noi (post 1960)?
 
Back
Sus