Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notă: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Blocurile din panouri mari sunt niste structuri care au fost atent concepute la IPCT si testate la INCERC spre a avea o rezistenta foarte buna la seisme, fapt dovedit clar la cutremurul din 1977.
Ideea era , cam ce stiti despre rezistenta acestor blocuri. Dupa cutremurul din \'77 nu prea au fost afectat decat mici crapaturi la imbinari pe scarile blocului. Dar in timp, am inteles ca din cauza fundatiei zonele de imbinare ale palierelor de care sunt fixate si scarile, au crapat si mai mult si chiar s-au distantat la aproape 2 centimetri de peretii verticali din scara blocului - peretii pe care sunt usile de acces in apartamente. Am vazut ca absolut toate, inclusiv cele de la Pieptanari au aceeasi problema in zona scarilor. Crapatura de la imbinarile scarilor se vede si de afara. Cele de la pieptanari sunt chiar in zona pasajului care a fost in lucru de 2 ani vizavi de cimitir cum ar veni, in spatele blocurilor cu 7 etaje.Nu stiu sa le identific exact, pe la Pieptanari erau unele. In anul 1956 s-a proiectat şi executat prima clădire de locuit din panouri mari prefabricate, cu caracter experimental - blocul cu P+3E din Bucureşti, şos.Giurgiului. În 1959 s-a executat în acelaşi cuartal o nouă clădire experimentală, cu P+4E.
În anii 1959-1962 s-au realizat primele ansambluri de locuinţe cu P+4E din panouri mari: ansamblul Steagul Roşu - Braşov şi cartierul Nicolina Iaşi (intre 1960 si 1962, s-au realizat cca 2500 apart., conform proiectului nr. 4117).
În anul 1962 s-a elaborat prima serie de proiecte tip de clădiri de locuit cu P+4 etaje din panouri mari . Pe baza acestor proiecte, s-au executat în perioada 1963-1970 peste 40.000 apartamente în diverse localităţi din ţară, precum şi în municipiul Bucureşti.