Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notă: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Gandeste-te ca blocul tau a trecut cu bine peste 2 seisme mari (86 si 90), nu vad de ce nu ar rezista si in continuare mai ales ca blocurile din prefabricate se comporta cel mai bine la cutremur !
Problema ar fi calitatea betonului.Panourile au fost turnate la temperaturi scazute ptr.ca trebuia realizat planul.Am citit ca o parte din blocurile noi prabusite in 1977 au avut probleme multiple printre care:calitatea cimentului,executia defectuoasa...E drept ca atata timp cat nu se stie cu exactitate daca betonul corespunde calitativ,nu poate nimeni sa faca afirmatii privind rezistenta la cutremure a constructiei respective.Un element pe care am uitat sa-l amintesc este acela ca numerosi locatari au spart peretele exterior al bucatariei ptr.a-si face iesire in balcon.Ba chiar alt locatar de la parter si-a facut iesire prin baie.Primii locatari care au facut aceste modificari la peretii exteriori,care dupa cate stiu sunt pereti de rezistenta,au batut cu barosul ptr.a reusi sa sparga zidul.Ulterior au aplicat alte tehnici ptr. a taia peretele,dar cand primii au spart peretii la fiecare izbitura de baros era un mic cutremur..Deci toate aceste modificari s-au facut dupa 1990 cand a fost ultimul cutremur de 6,9R,asa ca exista o problema...
\'lia\' pid=\'21682\' dateline=\'1242127258\' a spus:Problema ar fi calitatea betonului.Panourile au fost turnate la temperaturi scazute ptr.ca trebuia realizat planul.Am citit ca o parte din blocurile noi prabusite in 1977 au avut probleme multiple printre care:calitatea cimentului,executia defectuoasa...E drept ca atata timp cat nu se stie cu exactitate daca betonul corespunde calitativ,nu poate nimeni sa faca afirmatii privind rezistenta la cutremure a constructiei respective.Un element pe care am uitat sa-l amintesc este acela ca numerosi locatari au spart peretele exterior al bucatariei ptr.a-si face iesire in balcon.Ba chiar alt locatar de la parter si-a facut iesire prin baie.Primii locatari care au facut aceste modificari la peretii exteriori,care dupa cate stiu sunt pereti de rezistenta,au batut cu barosul ptr.a reusi sa sparga zidul.Ulterior au aplicat alte tehnici ptr. a taia peretele,dar cand primii au spart peretii la fiecare izbitura de baros era un mic cutremur..Deci toate aceste modificari s-au facut dupa 1990 cand a fost ultimul cutremur de 6,9R,asa ca exista o problema...
Betonul folosit la blocurile realizate din prefabricate este calitativ mai bun decat cel turnat pe santier, la blocurile realizate din beton armat monolit. Panourile din beton prefabricat sunt realizate in fabrici, in conditii mult mai stricte decat pe santier.
Nu stiu unde si ce anume ai citit tu despre blocurile noi prabusite la cutremurul din 1977. In Bucuresti nu au fost decat 2, dintre care unul prabusire partiala. In Iasi cate blocuri noi s-au prabusit in 1977?
In Iasi nu s-a prabusit nici un bloc nou sau vechi la cutremurele de dupa 1940.Citisem chiar pe forum de unul din cele 2 blocuri noi prabusite in Bucuresti la cutremurul din 1977( post al domniei voastre,d-le Alex)la care constructorul a furat materiale si betonul nu corespundea calitativ.Aici nu e vorba de furt ci de executie in fabrica ,dar in conditii necorespunzatoare.Cred ca va amintiti iarna \'84-\'85...
Ingrijorarea mea este legata deci de cele 2 elemente:conditiile in care s-au turnat peretii si modificarile facute de majoritatea locatarilor.
\'lia\' pid=\'21701\' dateline=\'1242135405\' a spus:In Iasi nu s-a prabusit nici un bloc nou sau vechi la cutremurele de dupa 1940.Citisem chiar pe forum de unul din cele 2 blocuri noi prabusite in Bucuresti la cutremurul din 1977( post al domniei voastre,d-le Alex)la care constructorul a furat materiale si betonul nu corespundea calitativ.Aici nu e vorba de furt ci de executie in fabrica ,dar in conditii necorespunzatoare.Cred ca va amintiti iarna \'84-\'85...
Ingrijorarea mea este legata deci de cele 2 elemente:conditiile in care s-au turnat peretii si modificarile facute de majoritatea locatarilor.
Cred ca la tot fondul locativ nou din Bucuresti + Iasi, faptul ca doar 2 blocuri au cazut asta inseamna ca restul au fost executate destul de bine. Daca aveti semne de intrebare referitor la calitatea betonului din care e construit blocul dvs, singura solutie pentru a va confirma/infirma banuielile este sa cereti expertiza de specialitate la primarie. Specialistii care fac teste la fata locului sunt singurii care pot sa confirme sau sa infirme daca betonul e corespunzator sau nu.
Pentru situatia modificarilor facute de vecini trebuie sa va adresati Inspectiei de Stat in Constructii.
Lia, blocurile P+4 din perioada 80-85 sunt, din cate mi s-a zis, foarte bine construite. Dupa seismul din 77 s-a construit cu mare simt de raspundere in Romania, nu-si permitea mai nimeni sa \\"fure pe rupte\\" pentru ca risca o indelungata cariera de...ocnas
ISC-ul era obligat sa-ti dea un raspuns la plangerea ta, ce anume ti-au zis?
Specialistii in constructii, cei care fac expertize si care dau raspunsuri in materie de (ne)conformitate cu standardul si/sau de rezistenta a cladirii sunt, iarasi, din cate stiu, foarte onesti. Motivul este foarte simplu, orice greseala care duce la accident inseamna ani grei de puscarie.
Mie, ca neofit, nu-mi suna prea linistitor ideea de \\"gaurit pereti exteriori\\", o solutie alternativa pt linistea ta ar fi sa faci rost de proiectul cladirii si sa intrebi un inginer constructor, arhitect, etc.