• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Siguranta blocurilor

Salutare tuturor!!!
E cineva pe aici care cunoaste si/sau are detalii despre gradul de risc al umatoarei situatii: locuiesc la etajul 4 din 4 intr-un bloc construit in 1980 din prefabricate. Undeva prin 1994, toti vecinii cei destepti, inclusiv parintii mei s-au hotarat sa darame debaraua de la bucatarie. Peretele din dreapta a debaralei era de fapt o scurgere sau o aierisire (nu stiu sigur ca nenorocitu` de sef de scara nu imi permite accesu in beci la el sa vad exact ce era) din beton armat. La exterior aceasta aerisire aducea mai mult a stalp, judecand dupa grosime (cam 30 cm). Poate stie cineva daca acesti pereti de debara sunt, de fapt erau elemente structurale de rezistenta ale cladirii, si daca da in ce masura pericliteaza lipsa lor siguranta locuintei. Mentionez ca aceasta aerisire era cam la 1,5 metri de peretele exterior al blocului.

Va multumesc!
 
cand spui prefabricate te referi la peretii sunt panouri mari de beton armat prefabricat (din alea care se aduc in camioane pe santier si se monteaza)?
 
cand spui prefabricate te referi la peretii sunt panouri mari de beton armat prefabricat (din alea care se aduc in camioane pe santier si se monteaza)?

Da, asa a fost construit....si cu baie de aia gata facuta si doar montata....
 
Aceea era o aerisire dintr-o coaja de beton sau din niste blocuri de beton simplu cu goluri ca sa iasa aerul pe sus.
Nu sunt de rezistenta dar legal o poti patzi bine, ca asigurau ventilatia camarii si debaralei, care sunt tot cerinte legale. Nu era voie sa le darami si daca cineva reclama sau vrei sa faci cadastru, poate aparea ca sunt lipsa fatza de proiect si vine amenda, refacere etc. Culmea este ca unii au scos toti pe o verticala si \"refacerea\" ar fi utopica, desi ISC te poate arde urat. Cunosc cazuri in care vecinul de dedesubt dorea aerisire si s-a suparat pe cel de sus ca as scos-o, desi la alt etaj nu mai avea de mult corespondenta...A urmat amenda mare, etc. si o refacere partiala...
 
Aceea era o aerisire dintr-o coaja de beton sau din niste blocuri de beton simplu cu goluri ca sa iasa aerul pe sus.
Nu sunt de rezistenta dar legal o poti patzi bine, ca asigurau ventilatia camarii si debaralei, care sunt tot cerinte legale. Nu era voie sa le darami si daca cineva reclama sau vrei sa faci cadastru, poate aparea ca sunt lipsa fatza de proiect si vine amenda, refacere etc. Culmea este ca unii au scos toti pe o verticala si \\"refacerea\\" ar fi utopica, desi ISC te poate arde urat. Cunosc cazuri in care vecinul de dedesubt dorea aerisire si s-a suparat pe cel de sus ca as scos-o, desi la alt etaj nu mai avea de mult corespondenta...A urmat amenda mare, etc. si o refacere partiala...




Probleme cu amenzi, penalizari etc nu au cum sa fie ca toata scara a facut aceaiasi modificare in aceiasi vara:)).....daca dpdv structural e ok atunci nu mai conteaza...
Ms mult...mi-am luat o piatra de pe suflet...
Totusi curios...cand a fost sparta fereasca Dumnezeu...s-a muncit 2 zile cu barosul...si dupa aia taie armatura cu flexul....cam tare doamna aerisire, nu credeti?
 
Beton armat :55: zi mersi ca este asa de rezistent, ca sa nu ai probleme in caz de zgaltaiala =))
 
Mi-este teama ca ati taiat si altceva, sau la acest tip de structura era un prefabricat special tubular. Nu stiu pe dinafara.
Faptul ca toata scara a facut asa nu are acoperire legala, dar nu trebuie facutv zgomot pe aceasta idee...
 
Mi-e teama ca acum problema nu este de \" amenda \" ci de cutremur
Nu cunosc probleme de structura
dar observ ca pe impricinat il agita AMENDA
nu rezistenta blocului . E grav . Ca la medicamente ; nu rezolvam fondul, cauza bolii , ci efectul - durerea.
Avem ceea ce suntem; persoane care nu actionam la efectul cauzei de profunzime
ci la suprafata
ma doare amenda acum , nu faptul ca ar putea fi mari stricaciuni la bloc in cazul unui seism mai puternic.
GROAZNIC mod de gandire.
De aceea e Romanica unde e!
 
Bine ai venit pe forum!

Problema nu cred ca e chiar asa de simpla precum o vezi tu, in cazul asta. Sanse sa convingi un bloc intreg sa refaca partea distrusa sunt aproape nule, tot ce poate face omul acum e faca in investigatie discreta, sa afle daca partea distrusa avea rol structural si ce poate face de acum incolo. Desigur, omul a venit cu ideea de a se informa cu privire la efectul potential, dar posibilitatile de actiune sunt limitate.

Problema de fond e faptul ca nu rare sunt ocaziile in care oamenii au pus mana pe baros si, o data cu renovarea prin casa au gasit de cuviinta sa \"scape\" si de un perete \"neinspirat\" plasat. Desigur, intr-o mare parte din cazuri, acei pereti nu aveau rol structural, dar bag mana-n foc ca sunt si exceptii.
 
Bine ai venit pe forum!

Problema nu cred ca e chiar asa de simpla precum o vezi tu, in cazul asta. Sanse sa convingi un bloc intreg sa refaca partea distrusa sunt aproape nule, tot ce poate face omul acum e faca in investigatie discreta, sa afle daca partea distrusa avea rol structural si ce poate face de acum incolo. Desigur, omul a venit cu ideea de a se informa cu privire la efectul potential, dar posibilitatile de actiune sunt limitate.

Problema de fond e faptul ca nu rare sunt ocaziile in care oamenii au pus mana pe baros si, o data cu renovarea prin casa au gasit de cuviinta sa \\"scape\\" si de un perete \\"neinspirat\\" plasat. Desigur, intr-o mare parte din cazuri, acei pereti nu aveau rol structural, dar bag mana-n foc ca sunt si exceptii.

De amenzi nu ma intereseaza, pot sa vina, si daca ne-ar obliga vreo institutie sa refacem n-ar fi rau...Cand am propus sefului de scara o expertiza pe partea de structura nici n-a vrut sa auda...comunisti nenorociti.....Oricum ma gandesc sa vand si sa plec...sa le cada lor in cap....
In atasament am o schita a acelei aerisiri asa cum mi-o amintesc eu....poate cuniaste cineva modelul si poate da o parere pertinenta...si inca o precizare....am avut acces la beci zilele astea si aerisirea se termina (atunci cand exista) in planseul (podeaua) de la parter, practic ma uit la tavanul beciului si inca mai exista terminatia tubului...

Multumesc!
 
Am si eu o nedumerire:si eu si parintii mei locuim in doua blocuri diferite care sunt construite din placi prefabricate(blocuri cu 4 nivele) diferenta dintre ele fiind ca in blocul in care locuies eu sunt apartamente de 2 camere iar in cel al parintilor sunt apartamente de 3 si 4 camere,intrebarea este de ce blocul parintilor are si pe interior la colturi grinzi de beton iar al meu nu? Repet amandoua sunt construite in perioada 1982-1984 si sunt cu 4 nivele.
 
Va salut pt. prima oara pe acest forum!

Am si eu niste intrebari despre cutremure:

- blocul in care stau: am cumparat un apartament intr-un bloc care era, din informatiile primite de la vecini, in constructie in 77, sau proaspat construit. Cica ar fi fost facut bine, am inteles de la vecini. Nu stiu exact ce tip de structura de rezistenta are: este prin Vitan vizavi de stadionul Olimpia si are P+9 etaje. Problema este ca sunt multe modificari facute in bloc (este cartier muncitoresc si am inteles ca in acele blocuri au primit apartamente chiar muncitorii care le-au construit si astfel fiecare si-a folosit priceperea) Apartamentul cumparat contine f multe modificari (cei mai multi pereti fiind daramati). Atasez o poza in care se vede structura originala a apartamentului si cum e acum. Practic au fost daramat peretele dintre hol si bucatarie -cel cu usa - si acum e deschisa; a fost daramata debaraua si peretele de la baie si baia a fost ascunsa de un perete de geam; a fost daramat peretele dinspre dormitor si hol si a fost lasat ca un spatiu liber (living); (peretele acela l-am refacut eu din rigips.); a fost daramat si peretele de la balcon si marita sufrageria. Vreau sa mai mentionez ca multi locatari si-au marit sufrageria daramand total sau partial peretele de la balcon (balcon interior in paralepipedul blocului). Nu stiu care ar trebui sa fie peretii de rezistenta. Stiu ca apratementul avea toate aprobarile pt modificari si era intabulat, altfel nu l-as fi putut cumpara. S-a modificat oare substantial rezistenta blocului? Ce fel se va comporta la un cutremur major, am de ce sa imi fac griji?

Pe de alta parte, eu stau la etajul 8 , de unde am inteles ca se va simtii balansul destul de tare. Unde as putea sa ma adapostesc in cazul unui cutremur? Tinand cont ca lipsesc multi pereti eu aveam de gand in caz de cutremur sa ies afara, pe holul dintre apartamente, deoarece nu mai am nici o incapare cu toti peretii. Am observat ceva ce cred ca ar fi o grinda, sus pe peretele de la baie (unde inainte era debaraua) (nu ma pricep la constructii) dar mi-ar fi frica sa stau acolo tinand cont ca tavanul sta intr-un zid de geam si unul de rigips.

- un alt subiect de discutie: ce parere aveti despre cladirea construita pe Buzesti (nr 70). Acolo era o cladire de 4-5 etaje care a fost \"demolata\" pana la structura si apoi i-au fost prelungiti stalpii, reconstruita, iar in prezent are 13 etaje. Nu cred ca au avut cum sa modifice la fundatia din moment ce nu a fost daramata complet , ci doar peretii despartitori.
MultumescVezi atașament 1
 
[attachment=2793:200906/post_1877_1244127103_0da433749894c72e5c93978d41fde105.attach]

aici e si poza. Am schitat-o rapid si nu am respectat valorile corespondente pt marimi, de exemplu sufrageria e mare, nu cum se vede in desen.
 
Revin cu niste amanunte: unii vecini si chiar si administratora scarii spune ca blocul a fost inceput sa fie construit in 78 sau in 77 dupa cutremur. Cica nu ar fi pe scara asa de multe modificari in apartamente, exceptand cateva balcoane si apartamentul meu. Cica structura de rezistenta a blocului ar fi continuta si din beton turnat (peretii exteriori) si din prefabricate.
 
\'castoras\' pid=\'19590\' dateline=\'1236869989\' a spus:
mersi Sorin.

O sa revin cu poze in curand. In general nu ajung acasa decat ca sa dorm, cu jobu asta, asa ca cel mai sigur vin niste poze in week-end.

Spor la toata lumea!

Buna seara tutror!
Imi cer scuze pt absenta - au fost probleme presante la servici. Ampromis ca revin cu poze si iata-le.
daca stiti sa apreciati situatia in care se gaseste blocul, va rog nu ezitati :((
Tavanul din dormitor - acesta se vede cel mai bine crapatura, celelalte sunt mult mai estompate si tavanul din sufragerie
Crapatura din dormitor este sitauata oarecum la jumatatea tavanului, cea din sufragerie este siatuata cam la 1/4 din latimea tavanului, si parca s-ar \"prelinge\" usor si jos pe perete.
Repet, nu am zugravit de f multa vreme :green: (cel putin 15 ani, acum vreau sa bag acasa in renovare generala)
Iertati-mi greselile de tastare, e traziu si sunt rupta de oboseala
Astept niste raspunsuri de la voi.

Seara si la Multi ani de Florii


Din nou buna tuturor!
Am avut o perioada grea la servici cu criza asta si alte belele, asa ca m-am luat cu altceva si mi-am mai uitat fobia de cutremure.
Mai aduc sus pozele cu crapaturile de la blocul meu, poate avem aici un expert sa ma lamureasca dc sunt perioculoase sau nu.
Blocul e din caramida, facut in \'68, P+4, Titan (asa numitele Has-uri pt cei din zona). Din pacate e chiar primul bloc la bulevard, langa metrou si tramvai. Modificari mari nu cred ca s-au adus, la 77 nu s-a intamplat absolut nimic.
Astept un raspuns va rog

Multumesc
 
Salutari tuturor,

In primul rand felicitari pentru initiativa de a crea o comunitate a celor interesati/pasionati de domeniul constructiilor si al seismologiei.
Referitor la tema curenta, cu eforturi sustinute, am realizat o casa P+M intr-un cartier nou din vecinatatea Bucurestiului dupa norme stricte de executie
(supradimensionare cantitativa a armaturii; calitativa a betoanelor; la insistente, in proiectarea rezistentei, dl. ing Manoiu V.
a utilizat in formula de calcul categoria B in loc de D) desi in jur m-am convins ca procedeul era total invers.
Acum datorita crizei economico-financiare, lucrarile au ramas la stadiul finisaje.
Am cateva intrebari referitoare la o constructie colectiva multietajata S+P+10E reaizata in 1973 si in care locuiesc acum.
Desi profesia mea nu are tangenta cu constructiile civile (ing. electronist), vad cum sunt captat in acest domeniu,
iar referitor la blocul in cauza, pare a avea o structura duala de rezistenta (cadre si diafragme), insa armarea si dispunerea peretilor diafragma pare deficitara.
Stalpii si centurile au armatura OB (nu PC) Φ14 cu etrieri OB Φ8 dispusi din 20cm in 20cm,
lucru care se observa in locurile unde sunt crapaturi semnificative in dreptul balcoanelor (grinda de deasupra).
De asemenea acoperirea cu beton este foarte mica deoarece sunt vizibili etrierii (apropo, dispusi neregulat \"|////\" ).
La plansee armarea este exclusiv OB Φ8, matrice 30cm (nu e cam putinel? :green: ) lucru descoperit prin repararea scurgerii din pardoseala la baie).
Sunt prezente deasemeni, crapaturi fine in peretii structurali in zona golulilor de la usi.
Am cautat informatii ale proiectului de structura fara succes, tot ce am gasit sunt niste hartii cu planul de amplasament si arhitectural (locuinte cf. II 2-3 camere tip Bacau) care nu ma ajuta la o cat mai buna intelegere a modului de comportare la solicitari extreme.
Sper sa detineti ceva informatii despre acest tip de constructie. O alta curiozitate este un studiu care nu prea ma linisteste, se pare ca aceste constructii sunt mai vulnerabile chair decat cele realizate in perioada post 1963 dupa cum reiese din:

http://iisee.kenken.go.jp/net/saito/web_edes_b/romania1.pdf
http://iisee.kenken.go.jp/net/saito/web_edes_b/romania2.pdf
http://iisee.kenken.go.jp/net/saito/web_edes_b/romania3.pdf

(Apropo, Du[cm] este normata sau reala :(( ?)

Cum suntem fiinte rationale sper sa ma luminez si sa iau o decizie corect cat am aceasta posibilitate in a ma muta la casa (doar cu glet si fara utilitati) sau sa fie bine si in acest bloc in cazul la \"al mare\" :)
 
Mai este activa sectiunea? :crybaby:
Vrea sa stiu doar daca din studiile de la International Institute of Seismology and Earthquake Engineering se poate intelege ca in perioada 1970-1977 au fost utilizate cele mai slabe norme antiseismice pentru cladirile inalte. Si poate referinte catre documentatie auxiliara (planuri, structura, etc.). Danke.
 
sectiunea este activa, dar cei care iti pot raspunde sint prin concedii. asteaptam sa se intoarca :crybaby:
 
Una e sa crape sau sa cada tencuiala, reclamele, niste chestii decorative, sa crape peretii de BCA si alta e sa crape betonul. Daca a cazut ceva neesential, se face la loc. Dar cu betonul crapat ce faci? Ca nu e os de animal sa se vindece singur. Trebuie - am vazut in 77 - sa construiesti o \\"teava\\" de beton in jurul stalpului crapat sau partial sfaramat. Dar asta costa mult, micsoreaza spatiul interior si nu stiu cat de rezistenta este o constructie reparata asa (de exemplu Bucur Obor sau Spitalul de Urgenta Floreasca). Mi se pare - poate a fost un zvon - ca in 77 se adusese un soi de \\"lipici\\" supertare care se injecta in crapaturi si era suficient pentru reparatie dar foarte scump. Nu e mai ieftin sa faci structura de rezistenta sa tina la cele 20 de minute de cutremur major?
Eu ma aflu intr-un bloc construit dupa 86, nu din prefabricate, de 10 etaje la etajul 5. Si acum :12::12: \\"vreau acasa\\" la 4 etaje.

Nu e vorba de nici un lipici ci de rasina care s-a introdus in fisuri pentru a le astupa si a impiedica aserul sa intre si sa distruga armatura din beton. Deci rasinile astupa gaurile ca sa nu crape fierul inauntru prin intrarea umezelii. Asta presupune consolidarea, pe langa ingrosarea peretilor cu armatura gen plasa de buzau ...
 
Back
Sus