• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Siguranta blocurilor

Salutare si bine v-am gasit. Ma plimb de ceva vreme pe acest site dar este prima oara cand postez si as avea nevoie de 2, 3 pareri. Am citit pe acest forum despre siguranta in blocuri si nu numai. Eu am serviciul intr-un bloc nou construit, dat in folosinta la sfarsitul anului 2008. Nici pana in prezent nu este locuit in totalitate. Problema mea de fapt este k am biroul la etajul 14. Deasupra mai este un singur apartament, un penthouse. 25 aprilie 2009 a fost o experienta oarecum unica pentru mine. Acolo sus s-a creat un balans neasteptat, tinand cont k magnitudinea cutremurului nu a fost una mare. Ce sa ma astept in cazul unui cutremur de magnitudine mare, asa cum se tot vehiculeaza? Constructorul spune k turnul este facut pentru cutremure de peste 9R. Va multumesc
 
daca as fi in locul tau l-as cauta pe proiectant si as incerca sa ma convig ca intr-adevar a fost proiectat sa reziste la 9R(care ar fi logica lui 9??? la noi nu va fi niciodata un 9R) (desi eu stiu ca la proiectare se tine cont de acceleratia solului, nu de magnitudine). daca e asa cum spune, atunci stai linistit, chiar daca se va legana puternic, vei fi in siguranta. daca nu...hotarasti singur.
 
Iata ca se confirma ce am spus ieri la un reportaj pentru ProTV si care parea doar opinia mea. Problema nu este ca nu rezista cladirile inalte noi, de asta raspunde cine scrie la lege, ci a transparentei informatiei dinspre developer spre client.
Am spus de multe ori, ca si ieri, ca trebuie spus clientului, chiriasului, proprietarului, ca la etajele superioare, mai ales la cutremure de Vrancea, in special in conditiile din S-E, pana la cateva sute de km de sursa, oscilatiile cladirilor vor fi ample. De aceea, persoanele trebuie sa stie ca vor simti senzatii \"naturale\" de tip rau de mare, dezechilibru, teama, temperatura, mai mult sau mai putin subiectiv. senzatia ca nu se mai opreste, perceptia unei deplasari de cca. 1m, etc. Ca pot veni mobilele peste tine este un fapt clar.
Un arhitect facea reclama, poate chiar la acesl bloc nou, si spunea la TV ca acele cladiri inalte se vor misca precum trestia in vant si \"deci\" nu se vor prabusi, dar altele joase da (cele de la alta firma ?!...). Ce are una cu alta ? Dar cum te simti in varful unei trestii in vant ??? Asta nu a spus...Sa stea el acolo !
Povesti precum calculul la 9R ar trebui reclamate la Protectia Consumatoruluui dar si la CNPPCZS (Consiliul National pentru Prevenirea Prostirii Cetatenilor in Zone Seismice). Si eu am o scara la vedere undeva in institut si ma tot gandesc sa scriu pe ea Scara Richter ca sa o preia presa, dar ma jenez de amintirea chipului bland al lui Richter !
Richter ne-a plans ca suntem atat de mult expusi si concentrati in aceasta zona seismica, dar nu s-a gandit ca putem fi toti un plai cu boi !
Sa incercam sa nu fim !
 
Si eu stiu ca rezistenta seismica a unei constructii se calculeaza pe baza acceleratiei terenului, asa cum spune Anda.
Cu toate astea, toti constructorii / dezvoltatorii, atunci cand ii intrebi despre rezistenta seismica a unei cladiri, vorbesc in magnitudini (chiar si in unele contracte am vazut specificat de ex. ca structura este proiectata sa reziste la 8.5R). E adevarat ca daca ne-ar spune de acceleratii, ne-ar cam baga in ceata=))
Care este totusi legatura?
 
stau pe sachelarie visarion nr.8. am consultat lista cu imobilele expertizate si am observat ca figurez in categoria imobilelor expertizate tehnic incadrate in categorii de urgente/neincadrate in clasa de seism corespunzatoare. te rog sa-mi spui si mie ce inseamna asta, daca e de rau. nu ca as face mare lucru in acest caz, dar:worthy:
multumesc!!!::55:
 
Această încadrare (în categorii de urgenţă) nu mai este în vigoare din 1996 prin modificarea cap. 11 şi 12 din Normativul P100-92, care încadrează construcţiile în clase de risc seismic. Încadrarea în clasa de risc seismic corespunzătoare se face de către expertul tehnic care a elaborat expertiza iniţială, la solicitarea Asociaţiei de Proprietari. Categoriile de urgenţă reprezintă prioritatea începerii lucărilor de consolidare a clădirilor expertizate tehnic. Categoria de urgenţă se stabileşte în funcţie de clasa de importanţă a construcţiei şi de valoarea gradului de asigurare la acţiuni seismice „R”, rezultat din calcul. Durata maximă de timp admisă pentru începerea lucrărilor de consolidare este : U1 – 2 ani; U2 – 5 ani; U3 – 10 ani.

Puteti cere refacerea expertizei sau reactualizarea acesteia pentru ca blocul sa fie inclus intr-una din noile categorii de risc seismic.
 
Si eu stiu ca rezistenta seismica a unei constructii se calculeaza pe baza acceleratiei terenului, asa cum spune Anda.
Cu toate astea, toti constructorii / dezvoltatorii, atunci cand ii intrebi despre rezistenta seismica a unei cladiri, vorbesc in magnitudini (chiar si in unele contracte am vazut specificat de ex. ca structura este proiectata sa reziste la 8.5R). E adevarat ca daca ne-ar spune de acceleratii, ne-ar cam baga in ceata=))
Care este totusi legatura?

Probabil ei cand spun magnitudini se refera la un cutremur de magnitudine X care se produce in Vrancea. Rationamentul cu transformarea in intensitate la punctul unde se afla cladirea in Bucuresti si acceleratia terenului nu este prezentat probabil fiindca nimeni care nu are legatura cu seismologia sau constructiile nu l-ar intelege.
 
Daca poti proba ca ai vazut in unele contracte specificat de ex. ca structura este proiectata sa reziste la 8.5R, ar trebui sa ne spui numele firmei spre a solicita autoritatilor sa cerceteze si sa ii fereasca pe cumparatori de iluzii si inselatorii.
Dar poate era numai un pliant si atunci este mai putin periculos...
 
Daca stau sa-mi amintesc mai exact, o data a fost vorba de o prezentare in faza de precontractare (nu stiu daca aparea si in anexa tehnica la contract, pentru ca nu am mai ajuns la faza de contract). Alta data a fost vorba de cladirea reabilitata in care si-a mutat sediul firma la care lucram, si ni s-a comunicat de rezistenta la 8.5. M-am hazardat intr-adevar cu afirmatia \"in unele contracte am vazut\", ma refeream insa la informarea catre client, facuta pe diverse cai, si care spunea de rezistenta la 8.5 grade. In alt loc, intreband de rezistenta antiseismica, mi s-a spus de 8 grade Richter.
Vi se pare neverosimila limita de 8.5 sau nu este in regula simplul fapt ca se comunica rezistenta la o anumita magnitudine?
 
Dodo a spus:
Ce imi amintesc eu este ca zona Magheru nu este prea sigura din cauza sapaturilor de la metrou care au durat ani de zile, vibratii puternice, etc plus cladiri foarte vechi.
S-a tot vehiculat ca un loc bun de constructie este zona unde este amplasat Casa Poporului.
Din pacate in acea \\"Casa\\" nu locuiesc cele 2mil si ceva de bucuresteni.

In Bucuresti, cutremurele vrancene se caracterizeaza prin perioade predominante mai lungi ale miscarii terenului, de pana la 1,5 secunde. In acest caz, mai expuse sunt cladirile inalte, la care perioada proprie devine foarte apropiata de cea a miscarii pamantului, ceea ce le expune la fenomenul de rezonanta. Eu locuiesc intr-un bloc de 4 etaje din cartierul Berceni, in sudul orasului, bloc tip, din prefabricate de beton armat. Astfel de blocuri sunt cele mai bune pentru Bucuresti, deoarece perioada lor proprie ar fi de 0,3-0,4 secunde. Desigur ca efectele mai depind si de natura solului, stiut fiind faptul ca Bucurestiul se afla intr-o situatie cu totul speciala, cu depozite aluvionare, si in special in intervalul dintre Dambovita si Colentina. Din pacate, lucrarile la metrou au fost facute cam in pripa (stiti ca pe vremea aceea, in \"epoca de aur\", tronsoanele trebuiau finalizate in cinstea zilei Celui Mai Iubit Fiu al Poporului, in cinstea Congresului al n-spelea al Partidului, etc,etc,etc) si nu prea s-a tinut cont de panza freatica. Oricum, stiu ca se lucreaza acum la o noua harta de microzonare a teritoriului Capitalei.

E foarte interesant ca ai reusit sa afli aceste informatii despre Bucuresti. Eu sunt din Iasi si pana in prezent nu am reusit sa pun mana nici pe harta de harta de hazard de risc seismic al solului din orasul meu si nici sa aflu daca e mai bine ca aici sa locuiesti in bloc inalt sau de 4 etaje. Eu stau in acelasi tip de bloc ca si tine, blocul meu e facut dupa model rusesc din cate am reusit sa aflu si a fost terminat in 1964, sugereaza mi te rog cum sa aflu informatiile astea si despre orasul meu :55:
 
localintruder, ma tem ca nu am idee de unde as putea afla astfel de informatii pentru Iasi. Deh, sunt bucurestean... :55: Dar a mai fost useri de aici care s-au aratat interesati de aceeasi problema, arkan si mariacopou (amandoi din Iasi). Cum spuneam, eu nu cunosc conditiile din Iasi, am inteles doar ca sunt diferite de cele din Bucuresti, mai mult nu stiu ce sa zic...
Sever, ne poti spune ceva despre Iasi, comparativ cu Bucurestiul ?
 
Din cate am citit, Iasiul e incadrat in zona cu o acceleratie maxima a terenului de 0,7g. Mie mi se pare oarecum ciudat, dat fiind faptul ca orasul sta in mare parte pe dealuri argiloase. Cel putin teoretic, asta ar trebui sa insemne ca o cladire inalta are sanse mai mici decat o cladire de o inaltime mai mica de a intra in rezonanta. Afirmatia mea ar trebui primita cu o anumita rezerva, deoarece e un domeniu in care sunt extrem de departe de a excela. Sper totusi sa nu zic tampenii, iar daca zic, sa ma corectati.
Problema e cu dus si intors, deoarece conteaza mult si modul de executie si de exploatare a cladirii (intr-un bloc inalt e mai probabil sa fi fost 2-3 vecini cu \"initiativa\", care sa darame ceva pereti, largeasca bucatarii, camere, etc). Cred ca, desi blocul tau e mai vechi decat al meu cu aproape 20 de ani si a prins si un cutremur major in plus (77), nici unul dintre ele nu ar trebui sa aiba probleme majore daca nu s-au facut modificari ilegale si daca modul de executie a fost bun.
Totusi, sunt o multime de blocuri P+4 din 64 pe lista de cladiri expertizate si incluse in diferite categorii de urgenta, n-ar strica sa verifici lista:

http://www.mdlpl.ro/_documente/lucrari_publice/risc_seismic/iasi.PDF

Edit ulterior: http://www.mdlpl.ro/_documente/lucrari_publice/risc_seismic/ aici gasiti listele pentru mai multe judete, precum si pt Bucuresti. Informatiile sunt (relativ) noi, din cate am vazut hartiile sunt stampilate in 2008.

Totusi, sever e cel mai in masura sa ne furnizeze informatii despre aceste lucruri.
 
ce pare ciudat, este faptul ca in provincie(parhova - olt), apar cu risc seismic si constructii care in principiu nu prea au ce cauta acolo: blocuri cu 4 etaje edificate in perioada 82 - 85.
 
localintruder, ma tem ca nu am idee de unde as putea afla astfel de informatii pentru Iasi. Deh, sunt bucurestean... :55: Dar a mai fost useri de aici care s-au aratat interesati de aceeasi problema, arkan si mariacopou (amandoi din Iasi). Cum spuneam, eu nu cunosc conditiile din Iasi, am inteles doar ca sunt diferite de cele din Bucuresti, mai mult nu stiu ce sa zic...
Sever, ne poti spune ceva despre Iasi, comparativ cu Bucurestiul ?

Inteleg. Pun problema pentru ca Iasi este al doilea oras ca marime si populatie dupa Bucuresti supus riscului cutremurelor vrancene. Se stie ca seismele de adancime se propaga cu putere pe o axa de cateva orase, cel mai mare si mai populat dintre ele fiind Iasi. Majoritatea locuitorilor orasului nu constientizeaza riscul la care sunt supusi. Despre solul orasului si comportamentul lui la seism am auzit intr o emisiune televizata in urma cu 7-8 ani ca ar fi unul periculos pentru cladiri in functie de zona.
Am sa vorbesc cu acesti useri, mersi pentru indrumare.
 
Din cate am citit, Iasiul e incadrat in zona cu o acceleratie maxima a terenului de 0,7g. Mie mi se pare oarecum ciudat, dat fiind faptul ca orasul sta in mare parte pe dealuri argiloase. Cel putin teoretic, asta ar trebui sa insemne ca o cladire inalta are sanse mai mici decat o cladire de o inaltime mai mica de a intra in rezonanta. Afirmatia mea ar trebui primita cu o anumita rezerva, deoarece e un domeniu in care sunt extrem de departe de a excela. Sper totusi sa nu zic tampenii, iar daca zic, sa ma corectati.
Problema e cu dus si intors, deoarece conteaza mult si modul de executie si de exploatare a cladirii (intr-un bloc inalt e mai probabil sa fi fost 2-3 vecini cu \\"initiativa\\", care sa darame ceva pereti, largeasca bucatarii, camere, etc). Cred ca, desi blocul tau e mai vechi decat al meu cu aproape 20 de ani si a prins si un cutremur major in plus (77), nici unul dintre ele nu ar trebui sa aiba probleme majore daca nu s-au facut modificari ilegale si daca modul de executie a fost bun.
Totusi, sunt o multime de blocuri P+4 din 64 pe lista de cladiri expertizate si incluse in diferite categorii de urgenta, n-ar strica sa verifici lista:

http://www.mdlpl.ro/_documente/lucrari_publice/risc_seismic/iasi.PDF

Edit ulterior: http://www.mdlpl.ro/_documente/lucrari_publice/risc_seismic/ aici gasiti listele pentru mai multe judete, precum si pt Bucuresti. Informatiile sunt (relativ) noi, din cate am vazut hartiile sunt stampilate in 2008.

Totusi, sever e cel mai in masura sa ne furnizeze informatii despre aceste lucruri.

Daca e intr adevar asa cu acceleratia solului nu suna deloc bine viitorul iesenilor mai ales ca majoritatea specialistilor dau cu mare probabilitate posibilitatea ca urmatorul mare cutremur din tara sa fie unul de adancime.
Cred ca la fel de problematic ca cei care au spart fara autorizatie sunt si cei care au spatii comerciale la paterul blocurilor ( mai ales la cele vechi ) care, cu autorizatie fiind, cred eu ca pot afecta serios rezistenta cladirii la un seism puternic.

Din putinul pe care il stiu eu despre subiect, fortele cele mai puternice in timpul unui cutremur apasa pe fundatie si pe parter si cred ca acolo ar trebui cea mai mare atentie la modificari in structura blocului.

Si in blocul meu sunt destui care au ales sa largeasca bucataria care fiind extrem de mica au largit o spargand peretele ce o separa de cele doua debarale invecinate dar peretele spart nu are rol de rezistenta.

In lista nu figureaza foarte multe blocuri din oras, inclusiv blocul meu sau blocurile invecinate. Au fost si alte serii de expertizari din ce stiu inainte de 1993, nu cred sa se fi sarit peste atatea blocuri din Iasi. In lista sunt aproximativ 264 de cladiri expertizate iar orasul are dupa informatiile unui ziar local aproximativ 1000 blocuri, cert e ca sunt mult mai multe decat 264. In nici o lista oficiala sau nu blocul sau blocurile de acest tip din oras, cel putin cele din zona mea, nu figureaza cu vreun grad de risc seismic. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne culcam pe o ureche si argumente pentru afirmatia asta sunt multe.
 
ce pare ciudat, este faptul ca in provincie(parhova - olt), apar cu risc seismic si constructii care in principiu nu prea au ce cauta acolo: blocuri cu 4 etaje edificate in perioada 82 - 85.

Unde-ai vazut tu lista cu blocuri de 4 nivele facute in 82-85 in Prahova???
 
Iasiul nu este incadrat in zona cu o acceleratie maxima a terenului de 0,7g; harta din 2006 da 0,2 g.

Din cate am verificat, cladirile P+4 din Olt si Prahova nu sunt din 1982 ci din 1963...1972, poate sunt zidarie cu anumite slabiciuni date de fortele seismice reduse si cerintele de cod de atunci.
La Prahova precis ca este asa, cunosc atat cladirile cat si expertii, sunt oameni seriosi.
La Caracal, nu stiu ce au acele cladiri.
 
Da, ai dreptate, faceam confuzie cu Tc-ul. Scuzele mele:worthy:

Ar fi interesant de stiut in ce masura poate acest lucru sa influenteze cladirile mai mici de inaltime din Iasi, ca tot veni vorba despre el. E interesant si bine de stiut, deoarece orasul a avut \"de tras\" mult in urma seismelor din trecut si sigur situatia nu va fi roza pe viitor.
 
Da, ai dreptate, faceam confuzie cu Tc-ul. Scuzele mele:worthy:

Ar fi interesant de stiut in ce masura poate acest lucru sa influenteze cladirile mai mici de inaltime din Iasi, ca tot veni vorba despre el. E interesant si bine de stiut, deoarece orasul a avut \\"de tras\\" mult in urma seismelor din trecut si sigur situatia nu va fi roza pe viitor.

Sunt deacord. Sunt foarte recent pe forum si fiind destul de stufos in subiecte nu am reusit sa acopar toate thread urile cu privirea asa incat nu stiu daca s a vorbit sau se poate vorbi intr un thread dedicat despre orasul Iasi bineinteles din perspectiva seismica, eventual toate aspectele legate de asta, mai ales ca, repet, Iasi este al doilea oras ca marime din tara dupa capitala supus puternic seismelor vrancene mari.
In al doilea rand, nu stiu cati useri vor fi atrasi de subiect si cati ieseni se vor fi implicat in discutii.
Eu zic ca am putea incerca, voi? Ar trebui insa sa imi asum o perioada de timp, sa strang niste informatii despre subiect ca sa pot sa intretin thread ul cu informatie pentru o vreme mai ales daca nu se va inghesui lumea sa scrie o parere pe el sau o informatie stiuta.
 
Iasiul nu este incadrat in zona cu o acceleratie maxima a terenului de 0,7g; harta din 2006 da 0,2 g.

Foarte interesanta si utila informatia ta. Ai putea sa atasezi o harta sa o iau si eu si altii interesati sau un link catre ea ?( harta de unde ai luat informatia daca exista in format electronic )
Oricum cred ca este imbucurator pentru cei aproximativ 400.000 ieseni care constienti sau nu de pericol, sigur au de castigat daca acceleratia maxima a terenului e intr adevar egala cu 0,2 G si nu cu 0,7 G:)
 
Back
Sus