• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Siguranta blocurilor

In Bucuresti sunt multe blocuri mai vechi care se afla pe bulevarde.
Poate la ele se referea.
 
Da, dupa cum am spus, fenomenul este cunoscut si a fost confirmat si la cladirile care au avut probleme la cutremurul din 1977
 
Dodo, apropo de emisiunea cu arhitectul lui Ceausescu, eu am ratat-o, am nimerit pe postul respectiv chiar cand se termina. Daca ai vazut-o, a zis ceva interesant? ma gandesc ca el ar trebui sa cam stie cum au fost construite blocurile in perioada aia.
 
Nu am prins de la inceput dar stiu ca un constructor a spus ceva extrem de important acum cateva zile, tot la \"Miezul Problemei\";Desi trebuia sa puna un beton nu stiu de care el a pus un beton mai bun.
Sa nu uitam ca cei care construiesc au familii si nu toti fura ca nebunii.
Nu ai de unde stii ce iti rezerva viata ...
Un seism foarte mare poate face crapaturi in scoarta(peste 8 din cate stiu eu) asa ca nu stiu din ce ar putea fi construita o cladire ca sa reziste.
Nu cred ca va fi un seism atat de mare.
 
In nici un caz nu va fi in VRancea seism de 8 grade. Acela mare pe care il asteptam cu spaima se estimeaza ca va avea 7-7.2, in nici un caz nu va atinge 7.5 richter.
 
Syl daca stii exact cat de mare va fi seismul de ce nu ne spui si noua?
Vreau sa stiu data exacta, ora , minutul si secunda.
Tot spuneai ca esti cel mai hot de pe gfxworld.
 
Syl daca stii exact cat de mare va fi seismul de ce nu ne spui si noua?
Vreau sa stiu data exacta, ora , minutul si secunda.
Tot spuneai ca esti cel mai hot de pe gfxworld.
Dodo, stai linistita ca SYL n-are de unde sa stie cat de mare va fi cutremurul. :)) Tot ce se poate spune acum e ca acest cutremur, asteptat sa se produca undeva in \"fereastra de timp\" 2006-2024, va avea magnitudinea in intervalul Mw=7,0 pana la 7,6-7,7.
 
Pai cei de la Inst. de Fiz. a Pamantului ziceau ca acest cutremur nu va avea mai mult de 7-7.2. Intr-adevar asta se zicea acum vreo cativa ani, poate intre timp s-au mai schimbat datele problemei.
 
Nu vezi ca stau toti ascunsi?
In ultimele luni nu au mai spus nimic interesant.
 
S-au bagat la adapost, poate si-au dat seama ca trebuie sa vina un cutremur de vreo 8 grade. :))
 
Daca japonezii nu stiu crezi ca stiu cei de la INFP?
Hai sa fim seriosi.
E clar ca se asteapta un seism major si asta stiu de multi ani caci in \'77 am crezut ca e un fenomen intamplator.
 
ermax a spus:
unde era situat blocul belvedere?

Blocul Belvedere era situat pe strada Brezoianu nr 7. In locul lui s-a construit un bloc nou cu 10 etaje.

Se observa o caracteristica la o mare parte din cladirile prabusite la cutremurul din 1977: constructia lor era la intersectia a doua strazi, de obicei pe colt fiind un turn care lega cele doua aripi ale cladirii, sub forma de L. Turnul era in cele mai multe cazuri mai inalt cu cateva etaje decat aripile. Diferentele mari de inaltime intre turn si aripile laterale, precum si lipsa rosturilor intre aceste corpuri de cladire au influentat major comportamentul acestor constructii la cutremur.

Salutare!
Care trebuie sa fie distanta minima intre doua sau mai multe blocuri asezate in aliniament(rostul dintre ele), pentru ca acestea sa nu se afecteze reciproc in timpul unui seiism,mai ales daca nu sunt blocuri identice ca si constructie(unul din cadre de beton altul din placi),totusi inaltimea lor fiind aceiasi, 4 nivele, si care ar fi consecintele daca la aceste blocuri nu au fost respectat acel rost in cazul unui seism de magnitudinea celui din 77 sau poate chiar mai mare? (respectivele blocuri de care vorbesc sunt construite dupa anul 1980).
 
Sunt nou pe forum, vroiam sa inteleg ceva daca ma ajutati un pic.
Am inteles ca de la domnul Marmureanu ca harta seismica este buna pt ca noile constructii sa tina cont de acceleratia solului. Dar pe noi, cei mai multi ne intereseaza consturctiile vechi, ca sa fiu coincis stau intr-un bloc de garsoniere facut in \'64, are 9 etaje, nu cred ca are modificari si nu are nici spatii comerciale la parter, nu are nici macar gradul III, ce sanse sunt ca sa mor in el la un eventual cutremur. Nu stiu ce structura are, banueisc ca monlit am observat ca podeua vibreaba la socuri puternice, asta ca fapt divers.Ce importatanta are T (perioada fundamentala de vibratie), cum pot sa o aflu el spunea ca este posibil ca blocurile sa intre in rezonanta cu seismul si atunci cad, cum pot afla T-ul blocului meu, sau de unde.

Imi pare bine ca exista un astfel de forum credeam ca sunt singurul cu astfel de \"pasiuni\". Astept detalii daca se poate. Va salut pe toti.
 
Salut, Marius.

Problema cu perioada proprie a blocurilor este unul din factorii care fac ca acestea sa se prabuseasca la un cutremur, dar nu este singurul. Situatia este grava in momentul in care blocul intra intr-un balans puternic, ajutat fiind de undele seismice. Inchipuieti ca tii in mana un bat lung, elastic, cu varful in sus. Daca balansezi intr-un anumit ritm mana, de la stanga la dreapta, ai sa vezi ca batul incepe sa se indoaie din ce in ce mai tare, dar numai daca tu balansezi cu o anumita viteza, si intr-un anumit ritm. Exact asa se intampla si cu blocurile la cutremur. In functie de cum sunt construite ele au o perioada proprie de o anumita valoare. Cum poti afla care este perioada proprie a blocului in care stai... nu stiu sa iti spun. Poate la primarie, unde se afla datele de constructie a tuturor cladirilor, sincer nu stiu sa iti spun. Numai ca asta este destul de putin important, fiindca pe langa acest factor, mai sunt inca destul de multi care pot afecta un bloc in cazul unui cutremur, dintre care cele mai importante sunt:

- calitatea betonului folosit la constructie
- calitatea proiectarii, si daca s-au respectat normativele existente
- cat anume si-a pastrat cladirea din capacitatea de rezistenta pe care a avut-o la momentul darii in folosinta

Incearca sa afli de la administrator cum este construit blocul, daca este monolit sau cu cadre de beton (sau panouri prefabricate) si atunci ne vom putea da seama mai usor de situatia blocului tau.
 
Salut Alex
Perci pentru raspuns. Imi dau seama ca cele trei lucruri enumerate de tine pot fi decisive, banuiesc ca daca s-a construit in 64 se folosea un anumit tip de beton habar n-am ce tip anume. Ca si structura pare solid, este construit din beton+caramida dar nu stiu exact ce tip banuiesc doar ca fiind bloc de garsoniere ar putea sa fie doar de un anumit tip. Este format din doua scari \"lipite\" intre ele in interior se vede \"lipitura\" ca sa spun asa. Am obserbat ca peretele care desparte camera de baie, hol nu poate fi patruns banuiesc ca este din beton armat. In \'77 din ce stiu de la vecini, nu a avut mai nimic. Spatii comerciale nu sunt, iar umblari la structura ce s-ar putea face la garsoniere? Este in Balta Alba blocul cu pricina. Ce am mai obs sper sa nu spun prostii, planseul este destul de elastic adica vibreaza destul de usor, peretii exteriori ai balconului sunt din caramida din beton am obserbat ca ar fi doar zidul despartitor al camerei de restul casei.
Sper sa nu fi spus multe tampenii, am insiruit mai multe detalii pt ca sa reusesti sa iti faci cat de cat o parere si sa imi dai evident daca vrei detalii.

Acum a doua intrebare la munca stau intr-o cladire care a fost reconsolidata, banuiesc ca intrecut a avut bulina. Ce rezistenta poate avea o cladire reconsolidata?

Orice detalii mi-ai da mi-ar fi de ajutor, pls.
 
Banuiesc ca este vorba de blocurile standard de garsoniere care au un hol lung si 4 lifturi parca.Au mozaic verde pe fatada. Am avut rude si cunostinte care au stat in astfel de blocuri si in \'77 nu s-a intamplat nimic.Au destul de mult beton.
 
Sunt si eu nou pe acest forum si totodata interesat despre subiectul \"cutremure\". Legat de blocuri. Neavand banii necesari sa platesc o firma de expertiza si nici locatarii blocului (in mare parte batrani) nefiind interesati de asa ceva, as dori sa aflu o parere din partea voastra cam cat va rezista si daca va rezista un bloc de 4 etaje construit in 1963, in zona Piata Sudului (Nitu vasile) despr ecare nu pot sa spun cu siguranta daca este monolit sau din placi prefabricate. Totusi cred ca in acea perioada nu se faceau din prefabricate , inca... Cateva detalii despre structura blocului atat cat am putut sa ma informez: 4 etaje, fara subsol, 3 scari (sunt mai multe blocuri consturite dupa acelasi tipar in acea zona). cate 4 apartamente pe palier, 3 din ele sunt cu 2 camere si unul cu 3 camere. (suprafata celor cu 2 camere de 56 metri patrati, iar a celor cu 3 nu o cunosc precis).Blocul a supravietuti bine cutrmurului din 1977 si celor care au urmat doar in zonele apartamentelor. Scarile insa si mai ales scara din mijlocul blocului sunt destul de crapate mai ales incepand cu etajul 2 in sus (foarte ciudat) Parterul si etajul 1 nu au nici o crapatura. Pe langa scari la imbinarea cu peretele vertical se vede o \"dislocare\" a acestora cu o deplasare la etajul 3 si patru de aproape 2 cm de langa peretele care desparte apartamentele de casa scarii (peretele pe care sunt usile). credeti ca va mai rezista acest bloc unui cutremur ca cel din\'77. Aavand in vedere starea scarilor, acestea or sa mai ramana acolo sau o sa ma trezesc suspendat la etajul 3 fara posibilitatea de a mai cobora? Mantionez ca toate blocurile de acest tip au aceeasi hiba
adica la scara 2 (cea din mijloc unde stau si eu) sunt crapati peretii de afara la imbinarea intre peretele cu fereastra al apartamentului si peretele cu fereastra al scarii iar scarile sunt deplasate de langa perete cu circa 1-2 cm.
 
Cel mai bine iti raspund baietii cu date concrete.
Bun sosit printre noi inainte de toate.
Scari crapate am vazut la mai multe blocuri si cu toate acestea nu s-a intamplat nimic in apartamente.
Unele sunt fisuri de suprafata care insa nu arata prea bine insa nu au treaba cu structura de rezistenta a blocului.
Nu cred ca trebuie sa te sperie aceste crapaturi si nu cred ca blocurile de 4etj cad la un seism major.
Problemele grave sunt la blocurile vechi(care au prin seismul din 1940), cele unde locatarii au umblat la structura de rezistenta, etc
 
Razor74, nu orice crapatura inseamna automat si un pericol iminent. In orice caz, in principiu iti spun, blocurile de 4 etaje sunt mai bune pentru conditiile din Bucuresti, si in special pentru cele din Berceni (si eu locuiesc tot in Berceni, la 3 statii de Big, pe linia de troleibuz 76, spre Resita, de fapt prima dupa Brancoveanu). Blocul meu, tot de 4 etaje, e facut in 1974 din prefabricate de betn armat.
Spuneam ca blocurile mai joase sunt mai bune fiindca nu au sanse mari s aintre in rezonanta. Un bloc de 4 etaje are o perioada proprie de oscilatie de 0,3-0,4 secunde, fata de perioada miscarii terenului care, de regula, in cazul cutremurelor vrancene majore, in Bucuresti ajunge la valori de la 1 la 1,5 secunde. Fenomenul de rezonanta apare atunci cand perioada proprie a constructiei este apropiata de perioada miscarii terenului. Asa ca, razor74, zic sa nu fii alarmat, nu cred ca blocul tau va avea probleme grave. Acum, sa ne intelegem. Ca principiu general, proiectarea se face (sau ar trebui sa se faca) astfel incat cladirea sa nu cada, sa nu fie colaps total. Pot sa ramana avarii mai mari sau mai mici, dar sa nu se darame.
 
Nu inteleg :harhar: Credeam ca o cladire se proiecteaza sa nu aiba aproape nimic, nu doar sa nu cada. Cati ani vrem sa reziste cladirea? Peste 100 de ani, nu? Poate chiar 200 de ani. Deci ar trebui, in conditiile noastre, sa tina la cel putin 20 de minute de cutremure major (7 cutremure de 2 minute in 200 de ani) fara stricaciuni care sa impuna reparatii.
 
Back
Sus