• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Siguranta blocurilor

Pana la urma am ramas in caminul din Panduri pt ca era destul de scumpa chiria pentru apartamentul din drumul gazarului iar in bulevardul Basarabiei era vorba tot despre un bloc vechi din caramida. Intre timp am aflat ca as putea schimba camera din Panduri (constructia de caramida (zidurile exterioare sunt groase la doua randuri de caramida )2 etaje destul de inalte + centrala la subsol 1954) cu o camera in Grozavesti A(bloc de 5 etaje din ani 1960 cu pereti subtiri dar desi pt ca sunt camerele mici ). Ce m-ati sfatui sa fac ? Mai confortabil imi este in Panduri si ambele camine sunt construite cam in aceeasi perioada, cand normele seismice nu erau prea elaborate. Diferenta esentiala e materialul de constructie.:caramida vs presupun beton si apoi regimul de inaltime O cladire din caramida este chiar atat de vulnerabila ?(am mai descris punctele slabe ale acesteia: camere largi , nivele inalte cat despre faptul ca are centrala la subsol nu stiu ce sa cred: o stabilizeaza mai bine adica e mai mult "infipta" in pamant sau din contra ar fi fost mai bine ca acest camin sa fie direct ancorat intr-o fundatia fara spatii intermediare largi la subsol. Apropo, stie cineva daca este functional sistemul de oprire automata a gazului in timpul unui cutremur?). Mai mult, am observat in Panduri crapaturi care probabil sunt datorate unui cutremur(una are forma Y, cu baza Y-ului pornind chiar de pe sol dar nu stiu cat de adanca este iar alta e o linie oblica, ambele la parter , pe peretele scurt, corespunzator latimii cladirii. Celalalt perete de pe latimea caminului pare in regula iar peretii de pe lungime par ok desi au tencuiala cazuta in dreptul dusurilor(din cauza aburilor care ieseau pe fereastra deschisa iarna si condensau )) . Un alt aspect este si pozitia caminelor: Panduri este in spatele Cotrocenilor , pe dealul care urca la Academia Militara ( zona Panduri nu este prea avantajata conform hartii seismica ) iar Grozavestiul foarte aproape de malul Dambovitei care poate avea o influenta . Ar trebui sa ma linisteasca faptul ca asa cum a spus Anda unele case rezista foarte bine sau acest lucru nu se aplica unor constructii de dimensiuni mai mari din caramida ?.De curiozitate, stie cineva daca au fost expertizate caminele universitatii Bucuresti si care au fost concluziile ?. Imi cer scuze pentru lungimea mesajului dar chiar am nevoie de lamuriri pentru fiecare aspect de mai sus.
 
iti recomand caminele P1-P12 din Regie. sint relativ noi, bine facute, rezistente. au fost facute pentru universiada din 1981.
 
anda link a spus:
iti recomand caminele P1-P12 din Regie. sint relativ noi, bine facute, rezistente. au fost facute pentru universiada din 1981.

Cand m-am documentat despre Grozavesti , am aflat si despre caminele din Regie . Problema este ca eu nu pot cunosc pe nimeni de la Politehnica pentru a face schimb de camera .In alta ordine de idei , in Panduri stau singur in camera iar in Grozavesti as putea avea un singur coleg care se culca la o ora rezonabila(max 12 , conditie esentiala pt mine ) si care pastreaza linistea in timpul zilei(de exemplu daca eu vreau sa invat intr-o seara nu mi-ar conveni ca el sa aiba nu stiu cati prieteni de-ai lui cu care sa discute la mine in camera). Deci chiar daca as face schimbul , poate nu gasesc coleg de camera care sa fie pe aceeasi lungime de unda cu mine. De aceea vreau o parere critica doar asupra celor doua camere accesibile mie. Daca as fi la fel de sigura ca si tine (si domnul Marmureanu ) de faptul ca un cutremur major nu este prognozat prea curand as ramane fara discutie in Panduri. (e mai aproape de facultate, de prietenii mei care stau in Kogalniceanu). Problema este ca domnul Marmureanu , atunci cand numara cutremurele majore din romania le sare , de exemplu pe cele din 1908, 1986(despre acesta a afirmat chiar ca ar fi avut 6,95 Richter, deci mai mic decat psihologicul 7, pe cand pana atunci eu citisem peste tot ca a fost de 7,1 mai ales ca a pabusit 4 blocuri in Chisinau) si de aceea lui ii ies perioade mai mari de revenire. In legatura cu precursorii seismelor vrancene , in 40 si 77 au fost ,dar in 1908 am citit ca nu . Deci eu ce sa mai cred ?
 
Emi, atentie la tipul de magnitudine. Cutremurul din 1986 e dat cu magnitudinea Mw 7,1 care insa corespunde la o magnitudine de 6,95-7,00 pe scara Richter clasica. La fel si seismul din 1908. Cutremurele din 1940 si 1977 au depasit bine acest prag.
 
emi, in viata nu le poti avea pe toate. trebuie sa stii sa gasesti un compromis intre ceea ce vrei si ceea ce poti avea. tu incearca, iti urez succes
 
Cristian79 link a spus:
Pentru cei ce vor o locuinta si vor sa doarma linistiti recomand blocurile cu 4 etaje din panouri prefabricate, indiferent de anul constructiei, sunt cele mai sigure, o cutie indeformabila de beton armat.

Dacă astea-s nedeformabile, atunci alea monolit cum mai sunt? :D Necazul (sau poate avantajul) la alea din prefabricate este că au pereții al naibii de subțiri.
 
Ia uite ce zice Sever in postul 363
====================================
Blocurile nu sunt comuniste, sunt structuri din materiale de constructii, realizate dupa proiecte facute de ingineri, conform unor standarde, cu control de stat la executie.
Cele cu 4...5 niveluri realizate din panouri mari prefabricate din beton armat au probat la cutremurul din 1977 rezistenta deosebita in raport cu altele mai inalte realizate monolit, contrar opiniilor din randul populatiei necunoscatoare. Specialistii stiau insa ca aceste blocuri din prefabricate, desi fusesera calculate al aceleasi forte seismice ca si celelalte, erau realizate dupa proiecte tip IPCT si au beneficiat de un program special de testari pe imbinari si/sau modele la scara mare la INCERC. Motivul era dat de temerile cauzate de un tip nou de structura, mai ales dupa ce in 1968 s-a produs o explozie intr-un bloc inalt din Londra, care a cauzat un colaps progresiv al panourilor cu imbinari numai bulonate. In cazul nostru, imbinarile erau armate si betonate.
Pe de alta parte, s-a nimerit si ca la seismul din 1977 sa se obtina singura si prima inregistrare de interes ingineresc a unui cutremur de Vrancea la sediul INCERC, astfel incat s-a constatat ca miscarea de Vrancea diferea de cea a cutremurelor crustale de tip Californian. Din aceste motive, structurile inalte au fost relativ dezavantajate de miscarea vranceana, care le poate suprasolicita cumva.Directivitatea poate aduce anumite avantaje de comportare, daca structura ar avea rigidati foarte diferite pe cele doua directii si ar fi excesiv de lunga in raport cu latimea, dar Blocurile cu P+4 etaje erau oricum diafragmate pe ambele directii, structura de tip cutie, si nu au suferit diferentiat. Intre sectiuni sunt rosturi antiseismice si de tasare-dilatarea, asa incat lungime sau numarul de scari nu conteaza
 
Intr-adevar, blocurile din prefabricate de beton armat au demonstrat un comportament foarte bun.
In alta ordine de idei, bine ai venit pe forum, val18 :98: :D :98:
 
Salut! Urmaresc forumul de ceva timp, iar acum mi-am facut si cont.
Detin un apartament pe Panduri in bloc cu 8 etaje, pe care intentionez sa il vand intr-un viitor apropiat. Blocul e construit tip beton+caramida, dar desi e facut in 94 se vad cat de aiurea sunt imbinate scarile de planseu, cu diferente de nivel.
Mi-ar placea sa ma mut in zona Aviatiei. Ce parere aveti de aceasta zona? Am vazut ca exista atat blocuri din placi cat si monolit, majoritatea fiind blocuri de 3 sau 4 etaje, construite intre 1980-1990.
Un alt aspect ar fi zonarea si microzonarea seismica a Bucurestiului. Am cautat o harta facuta de specialisti si am gasit doar rezultate contradictorii,precum cele de mai jos

http://www.adevarul.ro/locale/bucur...tiului_facuta_de_specialisti_0_386961883.html
http://b365.realitatea.net/news/cen...utremure-vezi-harta-seismica-a-bucurestiului/

Protv are alta varianta: http://stirileprotv.ro/stiri/social...-de-tare-s-ar-putea-zdruncina-blocul-tau.html

Care e harta cea mai apropiata de adevar?Detine cineva o astfel de harta de zonare/microzonare seismica pentru Bucuresti care ar putea fi postata aici?
Diferenta intre harti este vizibila si e ciudata cum Baneasa a devenit de la "rosie" la portocalie, probabil dupa interesele imobiliare de acolo...Panduri/Drumul Taberei pe o harta e in zona portocalie, pe o alta e pe un verde linistitor:)
Inteleg ca nu acceleratia solului e totul, dar ar fi bine sa avem o harta credibila totusi.

Ce parere aveti de zona Aviatiei sau cu ce zona ati schimba voi Panduriul?
 
ep87, bine ai venit.
ce sa zic? eu cred ca aceste harti sint un fel de marketing, nu as pune baza pe ele. pe nici una! crezi ca acceleratia se sechimba la limita cartierului? nici vorba. totul e aproximativ.
in locul tau as cauta un bloc relativ nou, de 4 etaje, monolit, fara spatii comerciale la parter, fara modificari prin apartamente (despre asta doar de la vechii locatari poti afla cite ceva)undeva unde nu-s blocuri inalte in jur si destul departe de Dimbovita.
 
Multumesc pentru sfaturi @anda

Eu nu inteleg care e treaba asta cu Dambovita. Se credea ca acceleratia e mai mare pe langa Dambovita, dar din ce spunea la un moment dat Marmureanu (era sa scriu Hancu:))) ) la cutremurul din'77 acceleratia a fost mult mai mare la Casa Scanteii (actuala Piata Presei Libere) decat in zona Vitan - Laborator, mult mai aproape de Dambovita. Ai mai multe informatii despre asta?

Asa cred si eu referitor la acele harti, totusi exista o carte Cercetari privind hazardul seismic la nivel national si local. Harti de hazard seismic general si local ( microzonare) scrisa de Marmureanu care se pare ca ar contine niste harti corecte (din ce am auzit). Daca detine cineva cartea ar putea pune aici niste poze cu acele harti (scanare poate e mai complicat).

Recomand si eu tuturor mare grija la constructiile noi, multe sunt facute din materiale dubioase, import Turcia si cu forta de munca necalifita (vezi blocurile din Bucurestii Noi - Damaroaia, ridicate peste noapte. Daca dati o tura pe norc, veti observa unele in constructie care au schele exterioare de lemn, subrede. Daca o firma de constructii nu-si permite niste schele metalice, ce pretentii sa ai la materialele folosite? Mai ales ca Inspectoratul in Constructii nu face control pe santiere, cere doar proietul la verificat uneori.

Si eu ma gandeam ca voi schimba la un moment dat apartamentul din Panduri cu ceva de 4 etaje, construit intre 80 - 90, poate Aviatiei sau ceva mai spre sud. Dintre blocurile turn foarte solide par cele din centru civic al Tovarasului:), dar cam scumpe. Mai stiti cartiere din Bucuresti si cu blocuri de 4 et, dupa anii '80?
 
Cred ca blocurile de pe langa Dambovita sunt de evitat datorita infiltratiilor :D
 
val18 link a spus:
Cele cu 4...5 niveluri realizate din panouri mari prefabricate din beton armat au probat la cutremurul din 1977 rezistenta deosebita in raport cu altele mai inalte realizate monolit, contrar opiniilor din randul populatiei necunoscatoare.


Și cine-a comparat blocuri din prefabricate din beton cu monoliții înalți? Eu vorbeam de blocuri monolit de 4 etaje, ca acela în care locuiesc. Și cum mai sunt multe altele. Iar eu știam că acelea mai înalte se fac, în general, pe structură de cadre. Și-apoi e vorba de o frecvență de rezonanță la blocuri de 4 etaje și de alta la cele mai înalte.
Nu vreau să-l contrazic pe Sever, dar comparația e bine să fie făcută mere cu mere, pere cu pere, adică blocuri de același gen, diferind doar tehnologia de execuție.
 
pstefan link a spus:
Cred ca blocurile de pe langa Dambovita sunt de evitat datorita infiltratiilor :D
nu neaparat. solurile din lunci si de linga ape se lichefiaza in cazul unui cutremur serios.
 
Scuzati-mi reactia dar nu ma pot abtine.
Pornesc de la premisa ca acest forum e principalul loc de discutii publice despre siguranta cladirilor in caz de cutremur. Din cand in cand aceasta siguranta a cladirilor devine cel mai important subiect din viata tuturor pentru ca nu toti suntem aviatori si in 99.9 % din timp ne tine gravitatia lipiti pamantului.
Din pacate nu vad decat posturi ale unor oameni ce preiau cliseele din massmedia si moderatori care incuviinteaza binevoitori sau isi dau cu parerea fara sustinere teoretica.

oameni buni care vreti sa dormiti linistiti nu mai cautati alinari pe forumuri. Pe alocuri avem parte si de cazuri patologice care ar trebui tratate de oameni cu diploma... nu spun specializarea.

Deci inca odata WOW. Ma cutremur ca sa zic asa de inactivitatea crasa de pe acest forum si nu e vina moderatorilor neaparat ci a maselor in general. Aduceti fratilor specialisti in domeniu... desenati o schita, puneti niste planuri ale blocurilor din placi, publicati un raport de expertiza seismica sa vorbim pe date reale. Exista pe net programe de simulari seismice, exista arhive la primarii de unde se poate obtine documentatie. In fine... sunt sigur ca reactia generala o sa fie de genul ... bine ca esti tu destept, dar daca acest post nu va fi sters ii va face pe multi sa faca si lucruri concrete si nu sa se dezmierde cu moderatorii pe forum. Succes! ;)
 
cristeamax, nu crezi ca atitudinea dumitale de a persifla moderatorii acestui forum pentru faptul ca ajuta oamenii cu sfaturi, cu pareri, pentru a-i lamuri asupra unor aspecte, este total nepotrivita ? Cutremur.net nu este, totusi, institutie a statului care sa fie trasa la raspundere pentru ca nu face si nu drege s.a.m.d. Cutremur.net nu consolideaza cladirile. Iti reamintesc, de asemeni, ca mai multi specialisti in constructii participa la discutii, raspund intrebarilor punctuale ale oamenilor, sigur, in masura timpului disponibil. Interventiile pertinente ale lui sever au contribuit la lamurirea multor lucruri. Poate ca dumitale ti se par insuficiente aceste lucruri. Ce propui ? Suntem totusi in forum de discutie, nu avem personalitate juridica, nu suntem ONG, nu avem resurse financiare si nici posibilitati de actiuni de reglementare.
 
Cristeamax,
Dupa cum spune si GeoX, pleci de la o premisa gresita.
Dar asta nu inseamna decat ca suntem deschisi la a-ti oferi suportul de care ai nevoie pentru a ne ghida pasii in abordarea acestui subiect sensibil.
Nu de altceva, dar eu unul imi recunosc limitele in abordarea acestui subiect, si ma astept de la tine, care dupa modul critic in care privesti lucrurile, sa aduci imbunatatiri majore, cel putin in privinta abordarii sigurantei imobilelor.
 
cristeamax link a spus:
Aduceti fratilor specialisti in domeniu... desenati o schita, puneti niste planuri ale blocurilor din placi, publicati un raport de expertiza seismica sa vorbim pe date reale. Exista pe net programe de simulari seismice, exista arhive la primarii de unde se poate obtine documentatie.

Teoria ca teoria, dar practica ne omoară. Ce te face să crezi că simularea are de-a face cu realitatea. Parcă prefer să cred în niște statistici, decât în simulări, abordând probleme de genul ăsta. Simularea presupune toți factorii implicați aproape de IDEAL. În realitate, cine te asigură că se respectă rețetele betoanelor sau dimensiunile/cantitatea armăturilor? Ori că cimentul Portland mai e ce-a fost?
 
Buna,
Stie cineva cam ce greutate poate sa suporte un balcon (placa iesita in afara, fara nici o sustinere) de la un bloc nou constructie 2009 de 8 etaje?
Mersi
 
Ce parere aveti de blocurile din Unirii/Decebal/Mircea Voda?Majoritatea sunt construite intre '89 - '97 si sunt deobicei P+7/P+8/P+9.
S-a respectat pt acele blocuri proiectul Bd. Victoria Socialismului sau au fost facute multe economii dupa '89?
 
Back
Sus