• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Siguranta blocurilor

Vladimir, din cite spui, locuiesti intr-un bloc cu structura din cadre. daca ai pune si niste poze cu grinzile, ar fi mai concludent.
 
Buna ziua!
Sunt nou pe acest forum si cu aceasta ocazie salut pe toata lumea.
Locuiesc in Galati, intr-un bloc finalizat in 1998, cu regim de inaltime P+7, adica parterul si etajul 1 sunt spatii comerciale/birouri, iar spatiile de locuit incep de la etj 2.Eu am apt la etj 6, adica cam 7. Blocul este pe "cadre", in apt e plin de stalpi si grinzi. Dupa cutremurul din 6 oct 2013, de 5,5 grade, discutand cu un vecin, acesta mi-a zis ca blocul este pe "bile" si de aceea noi cei de la ultimul etaj ne-am "balansat" mai mult(eu zic ca si din cauza amplitudinii ce este mai mare spre varf, ca sa zic asa). Cica in perioada de construire a blocului, el a vazut la fundatie niste "ghidaje" pe care se asezau niste "bile".
Imi puteti da si mie si celor interesati cateva detalii referitoare la aceasta tehnologie ?
Multumesc anticipat.
 
Tibi, eu cred ca treaba cu bilel e doar folclor. structurile pe cadre sint mult mai flexibile decit cele monolit. de aceea se balanseaza mult mai tare.
 
anda a spus:
Tibi, eu cred ca treaba cu bilel e doar folclor. structurile pe cadre sint mult mai flexibile decit cele monolit. de aceea se balanseaza mult mai tare.

Cam asa gandeam si eu. Multumesc de raspuns si cred ca nu am de ce sa ma tem. (intre noi fiind vorba, "mor" cand e cutremur si nu stiu cum se face le simt pe toate, inclusiv cel de aseara de 4,9 :109:)
 
executivul a spus:
Salut,
Sunt nou pe acest forum pe care pana acum l-am lecturat "din scoarta in scoarta".
Locuiesc intr-un bloc P+4 din Iasi, din 1967/1968 (unii locatari zic ca s-au mutat in '67, sub tocul unei usi la renovare scrie oct '68). Bloc din prefabricate, ceva mai "pretentios", 2 apartamente/nivel, unul cu 3 si unul cu 4 camere, diafragma centrala longitudinala de 16cm, diafragme transversale principale tot de 15-16cm, fier beton neted de 18-20mm diametru, pereti exteriori izolati cu bca din constructie (am vazut asta cand am taiat cu o carota gaura de pentru cosul centralei, se vedea betonul apoi inca un strat mai poros spre exterior). Mesterii mi-au spus ca e un beton mai dur decat au intalnit ei pana in prezent, ca au rupt nenumarate ustensile in el. Blocul e si masnsardat (masnsarda nu e locuita, e pod) cu cel mult 10 ani in urma.
La cutremurul din 6 oct m-am speriat destul de tare, dar tind sa cred ca a fost subiectiv, nu mi-a cazut nimic de prin casa, nu s-au rasturnat obiecte de decor de pe dulap, nu a aparut nici macar o fisura.
Stiind ca multe din blocurile din jur, tot prefabricate, o idee mai vechi '62-'64 au riscuri seismice date la expertize din '93-'94, iar asta al meu nu apare pe nici o lista de risc, pentru masnardare banuiesc ca s-a facut un calcul/o expertiza ceva,va intreb pe voi: cam la ce sa ma astept?

Mai ciudat e ca am masurat o diafragma intr-un bloc de prin '84, tip "confort 2" si avea tot 15cm... Din ce an s-a trecut la diafragmele de 20cm?
Diafragma de 15, 16 cm? probabil ai masurat si tencuiala personal cred ca este de 14 la tipul tau de imobil . De unde sti ca in pereti ai doar armatura OB neteda daca blocul este din 68 ar trebui sa ai si OB si PC adica cea cu striatii care este mult mai ok(limiteaza efectul de scurgere al armaturii prin beton).
Bloc din 84 cu diafragma de 15 cm? Din 1981 sub 20cm nu cred ca exista probabil ai masurat un perete despartitor.
 
Tencuiala e un glet de cativa mm aplicat pe beton direct.armaturile le stiu pentru ca le-am vazut in timp de renovam, am vrut sa maresc o deschidere intre holuri, unde era o usa de 90cm, am mai castigat 4-5cm pana la prima armatura verticala groasa, neteda, eu am inlaturat practic marginile peretelui intre diblurile imense de lemn care tineau tocul vechi. Si da, masuratorile sunt facute la peretii interiori, am si despartitori de 5-6 cm grosime si din astia grosi de 15-16cm, cum e cel longitudinal care separa casa in doua cu exceptia usii de care povesteam.
 
Eu iti spun ca prefabricatul se turna in matrita si exista un STAS deci o grosime standard tipizata. Pentru blocurile de 4 nivele din Bucuresti; de exemplu in 68 acestea se executau de 14cm la tipul de imobil cu 2 apartamente pe nivel conform proiect; este putin probabil ca la Iasi sa fi fost mai cu mot desi nu se poate exclude. Banuiesc ca este tipul de apartament unde sufrageria este drept inainte cum intri iar bucataria este lipita cu baia de serviciu la cel de 4 camere, (la cel de 3 nu exista baie de serviciu)
 
Desi cred ca am mai intrebat deja, daca ma repet imi cer scuze, de unde si cum pot afla detalii de constructie/proiectare pentru blocurile mai vechi. Eu locuiesc intr-un bloc construit in perioada 1945-1950, destul de vechi si incercat de cutremure.
 
TMDA a spus:
Ana BM a spus:
TMDA a spus:
Ana BM a spus:
Draga TMDA, si eu stau intr-un bloc incadrat la U2, etaj 3 din 3, construit prin 50, din caramida. Desi am sunat la vreo 2 din lista expertilor avizati (cea pe site-ul primariei) sa intreb ceva mai multe informatii, nu m-a lamurit niciunul. Ambii erau batrani si au dat numai raspunsuri evazive...deci practic U2 ar fi Risc 2...nu prea rau, dar nici prea roz...tu ce parere ai?

Vorbesc de U2 pe vechile liste de incadrare. Ai cautat acolo sa vezi unde se incadreaza imobilul in care stai? Esti sigur/a ca este pe caramida deoarece daca este bloc ar trebui sa fie pe beton. Nu pot sa-ti dau un raspuns cat de rau sau bine este nefiind expert in domeniu. U2 presupune rezitenta la un cutremur de 7 grade si ceva dar cu posibile avarieri ale structurii de rezistenta. Ce pot sa-ti spun este sa te uiti sau sa afli ce s-a intamplat dupa fiecare seism major din '77 incoace cu blocul in care stai. Poate a fost consolidat dupa '77 sau poate nu a fost necesar acest lucru!? La fel poate afli ce s-a inatmplat dupa '86, '90 si 2004 !?. Eu de baza locuiesc intr-o vila (ds+p+2e) din caramida construita in perioada interbelica dar supraetajata dupa nationalizare. In '77 una dintre fatade a luat-o la vale si a fost proptita cu doua blocuri de beton.De atunci toate seismele majore de care am spus mai sus nu au provocat decat fisuri in tencuiala cum era de asteptat mai ales ca nici unul nu a fost la fel de violent ca cel din '77.

Lista de incadrare tocmai a fost modificata pe 16.10.2013. Vad ca acum au pus la gramada cladirile incadrate pe U. Inainte erau puse pe capitole pe U1, U2, U3. acum sunt toate la gramada intr-un tabel si cu "U-ul"respectiv pus in dreptul adresei in ultima coloana. Cat priveste blocul in care locuiesc, acesta este sigur din caramida, toti peretii sunt din caramida (asa se vede si in boxele de la subsol) si din ce pot observa in casa si pe scara, inclusiv la subsol, are grinzi. De consolidat nu a fost consolidat niciodata, stiu asta de la vecini, iar avariile produse in 77 au fost la niste pereti despartitori care s-au fisurat, s-au "gaurit" partial, si au mai cazut de pe acoperis niste cosuri de la gurile de aerisire de la camerele de spalatorie. In rest fatada si balcoanele care sunt putin iesite in afara, sunt intacte si nerenovate. Regimul de intaltime este s+p+3. Un vecin mi-a mai zis ca inainte era pe U3, si apoi a aparut pe U2. Nu stiu pe ce baza fac reclasificarile, pentru ca nu cred ca a venit nimeni sa investigheze, banuiesc ca le fac si dupa "ureche" dupa cum au ei chef, dupa cat de vechi e blocul, poate chiar si in functie dezona, complexul de blocurile in care locuiesc eu, fiind pe calea ferentari, nr.72 :p
Asta este lista de pe site-ul PMB actualizata dupa cum spun ei la 16.10.2013.(mai sa fie .... de ce oare nu-i cred!?http://cutremurnetforum.sd4.eu/images/icons/smile.gif ):
http://www.pmb.ro/servicii/alte_inf...lor_exp/docs/Lista_imobilelor_expertizate.pdf
Vezi daca te regasesti undeva pe ea. Citeste ce scrie deasupra tabelului si o sa vezi ca sunt mai multe categorii. Blocul in care stau a ramas la categoria U2 (e posibil sa fie cam varza la interior dupa un seism major dar v-a ramane in picioare) si l-am gasit pe lista.

Si eu tot la U2 ma regasesc. Insa nu stiu ce sa cred despre experizarea lor...cum si daca a fost facuta. Dubios lucru ca au updatat ieri lista, la scurt timp dupa cutremurele dublete....
 
Buna ziua, am revenit. Da blocul meu de care va spuneam este facut din cadre, si spun si eu ca cel de mai sus ''in casa e plin de grinzi, si cand spun plin chiar e plin.'' Iar peretii din BCA sunt aia de la balcon. Si cei despartitori mai exact, peretele in care e incastrat geamul si usa balconului care e ca o camera. Si mie mi s-a spus ca blocul este ''construit pe niste rulmenti speciali pentru ca este facut pentru ofiterii armatei romane dar a fost dat poporului''. Blcoul are 8 etaje si un fel de terasa sus, in care se mai afla 2 apartamente mici, garsoniere defapt, motorul liftului si iesirea pe bloc. Acum va intreb...cat de sigur e? Stiind ca e pe cadre. Ma cam sperie acest lucru dat fiind faptul ca se balanseaza mai mult. Dar tot odata ma si calmeaza pentru ca japonezii numai asa au cladirile. Si la ei nu a cazut niciuna si au avut 8.9 in 2011. Ma mai calmeaza si faptul ca blocul este facut in 85...Dar totusi...voi ce spuneti?
 
Stiti cumva care este calitatea blocurilor in Drumul Taberei? Tata mi-a spus ca pamantul este solid (nu nisip sau fosta mlastina) si ca tipul meu de bloc (R3) ar fi sigur.
 
Blocul in ce an e facut ? Spatii comerciale la parter ? Ceva interventii, modificari in interior ? Nu cred ca la un cutremur cu MGR=7,0-7,2 ar putea avea probleme grave, totusi. Sunt deja cunoscute celebrele "buline rosii" in Bucuresti...nu mai vorbesc de centrul vechi...
 
cred ca este din 71, de 10 etaje, fara spatii comerciale la parter. stiu doar de un apartament care a spart putin dintr-un zid de rezistenta care se afla sub un geam care da in balcon. lume inconstienta...
 
ataraxia a spus:
Stiti cumva care este calitatea blocurilor in Drumul Taberei? Tata mi-a spus ca pamantul este solid (nu nisip sau fosta mlastina) si ca tipul meu de bloc (R3) ar fi sigur.

Din cate stiu, in drumul taberei terenul este o problema, si are viteza de acceleratie mare. Nu cunosc exact termenii. Stiu ca exista niste harti realizate de specialisti cu zonele Bucurestiului in functie de sol
 
Daca blocul a respectat conditiile de acolo, nu ar trebui sa aiba probleme. Oricum, daca terenul e solid si daca executia a tinut cont de parametrii respectivi, nu e in pericol, comparativ cu ceea ce stim cu totii ca sunt bulinele rosii.
 
Bun venit pe forum, Hristache.
Avand in vedere ca e bloc de intaltime mica, din start se poate spune ca nu ar trebui sa fie probleme deosebite. Cat e construit ?
 
Din ce am aflat in 64 ar fi caramida complet ... nu sunt expert am tot incercat sa aflu date stiu sigur ca totul este caramida inclusiv pereti despartitori.
 
Nu sunt expert in constructii, dar nu cred ca se compara cu "celebrele" buline rosii de pe Calea Victoriei sau cu ce e in centrul vechi.
 
Ma bucur sa vad un astfel de forum de care nu stiam pana acuma.

TU de ce crezi ca un bloc de inaltime mica nu ar putea avea probleme deosebite? exista o statistica sau ceva legat de acest lucru?
 
Back
Sus