• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Site-ul si semaforul IRSA

am spus, cand am sunat, pentru prima oara de cand ii stiu, si-au cerut scuze.

probabil fiindca se gindeau ca le poti cere daune...

hai mai Anda, adica au fost si ei draguti o data in viata si acum si tu...... nu le cer daune turistilor care stau si ma freaca cu tot felul de perle si sa le cer celor de la IRSA ca m-au trezit in plina noapte sa ma anunte pe pager ca o sa vina cutremur, informatie confirmata de abia dupa vreo 16 ore cand a fost acel cutremur de langa Bucuresti :)
Cateodata stau si ma gandesc: sunt eu defect pentru ca incerc sa rezolv problema fiecarui client al meu sau sunt altii defecti care pur si simplu sunt nepasatori la problemele create clientilor...
desigur sunt off topic LOL

da mai, sint si eu defecta. nu prea cred in schimbari bruste facute de buna voie :crybaby::harhar::clapping:
in legatura cu ”informatie confirmata de abia dupa vreo 16 ore cand a fost acel cutremur de langa Bucuresti :)” e oleaca gresita, irsa nu va da alarma niciodata pt zona aia, ei au avertizare doar pt vrancea :ack:
si off topic, se pare ca mi-am gasit agentia de turism potrivita, iar tu ti-ai cistigat un potential client :ack: multumiri IRSA :ack:

Si eu as fi interesat, ma declar potential client :crybaby: :clapping:

ce gasesc eu pe harta IRSA??? Ântorsura Buzaului :ack: :ack: :38: Ântorsura, cu Â!!! arata ca dracu...
domnilor de la IRSA, conform regulilor Academiei Romane, la inceputul si la sfirsitul unui cuvint, se foloseste Î (nu Â) deci...deci...Întorsura :clapping::harhar::ack:
iata si dovada, sa nu ziceti ca inventez :crybaby:

as fi tare curioasa de explucatiile pt culoare....energiile acumulate sau analiza ultimelor cutremure din Asia?:crybaby:

Maddy, mai conteaza si in care parte a culorii se afla predictia, ea poate sa fie la pragul minim, mediu sau cel maxim. Adica poate fi portocaliu rosu de ex la niv de portocaliu sau la nivel de rosu
Predictia este data strict pe baze de senzori, adica ce indica acei senzori.
Asia .... e buna cand baga un cutremur si nu e buna, conteaza enorm de multe unde in Asia este problema.
Conteaza evident si energia acumulata.... aia este data de eliberarile de energie din ultima perioada, de adancimi, etc.
Totul este in faza de studiu, pana la urma. Vrancea este greu de inteles. Evident ca o culoare de genul rosu-portocaliu/rosu sau verde implica din parte irsa o raspundere ca imagine.

Atunci cand ai un semafor verde si ai un seism de 5 e un semn de intrebare.
Atunci cand insa ai portocaliu-rosu spre limita superioara sau rosu.... si nu ai niciun cutremur pentru ca apoi sa treci la verde sau portocaliu din nou este un semn de intrebare. Daca ai insa mai multe seisme mici, sau un seim de magnitudine importanta in zona sau un mega cutremur pe glob o poti da la intors si sa spui fie ca s-a eliberat energia treptat (daca ai mai multe cutremure mici), fie sa spui ca masuratorile au fost influientate de zona

Atunci cand ai un semafor verde si ai un seism de 5 e un semn de intrebare.
Atunci cand insa ai portocaliu-rosu spre limita superioara sau rosu.... si nu ai niciun cutremur pentru ca apoi sa treci la verde sau portocaliu din nou este un semn de intrebare.

Cei de la IRSA masoara in cel mai bun caz niste perturbatii legate de anumite tensiuni. Acumularea acestor tensiuni poate sa provoace o rupere dar nu se poate spune cu precizie cand va avea loc aceasta rupere si nici nu se poate estima riguros magnitudinea. In plus ar trebui sa se tina seama si de adancime deoarece temperatura este mai mare - probabil cu cateva sute de grade - in zona inferioara decat in zona superioara si mecanica ruperii este diferita.

irsa masoara mult mai multe lucruri decat spui.
ruperea faliei nu are neaparat loc in acelasi timp cu un cutremur, ea poate sa fie putin inainte.
Sunt foarte multe elemente premergatoare unui cutremur.
Atunci cand anomaliile de temperatura/camp magnetic, deformari, si de astea, coloborate cu o anumita activitate seismica dau rezultate aiurea, evident ca poti sa faci o predictie mai nefasta
Romania insa se afla pe un butoi de pulbere intre alte butoaie de pulbere, prin urmare ceea ce masori aici poate fi cauzat si de o activitate in vecini.

hai sa recapitulam cateva dintre principalele masuratori:
- evident de mare pret acceleratiile pe XYZ :)
- temperatura (nu cea de la soare)
- valorile campului electromagnetic
- deformari ale crustei (atat cat se poate)
- probabil nivelul de radon
- alte chestii ce reprezinta chineza
Toate astea le observi obligatoriu in sistem de triangulatie pentru a cunoaste directia, localizare unui posibil seism
Apoi suprapui cu alti factori externi plus un vraf de statistici.
De ce nu se poate spune cu precizie? Pentru ca valorile asa cum am spus pot fi influientate de alti factori.
Atunci cand semaforul este rosu este rosu si nu mai comentezi, deja este colorat de senzori, ghicesti singur care este acel senzor. Probabil cand semaforul este schimbat in rosu falia deja sufera modificari importante ce duc inerent la un seism
acu e ok?

Pana acum, nu am vazut rosu curat.
Portocaliu-rosu l-am vazut de vreo 20 de ori, absolut niciodata nu s-a intamplat nimic notabil.
Pe portocaliu nu s-a intamplat decat un singur 4+, si asta dupa ce au lasat semaforul pe portocaliu, ca urmare a seismului din 25 aprilie.
Pe verde s-au intamplat absolut toate cutremurele notabile (cu exceptia de mai sus) de cand am stat eu sa casc gura la semafoare.
Asa ca, de fapt, semaforul nu face ceea ce spune la ei pe site. De fapt, cand e verde are voie cutremurul sa vina :crybaby:

PS Sa nu uitam ca IRSA a dat si o alarma de 4+ pe pagere (sau au fost 2?) fara sa se intample absolut nimic. Pentru mine au probleme MARI de profesionalism pe partea de avertizare...

mah, cel mai misto e cand coboara nivelul intr-un talmes balmes de nedescris si fara o motivatie reala
Cand il vad pe verdeva anunt !!! :)

Cand e verde e sigur ca au dat liber la cutremur :clapping: :crybaby:

Daca nu ma insel, acum cateva zile a fost pe verde cateva ore... si spuf!

Back
Sus