• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

[split] Predictii si previziuni

Cartea e interesanta, si e de popularizare, pentru publicul larg, Dodo..ca tot te proclami tu reprezentanta a publicului...:)):harhar::)) Dar sa stii ca unele concluzii publicate acum 5-10 ani se mai schimba. Previziunile de acest gen, pe termen lung, sunt orientative, dar nu au o foarte mare importanta practica pentru populatie. De interes ar trebui sa fie o predictie pe termen scurt, ma rog, cateva zile la o saptamana-doua...BTHW, ar cam fi de asteptat un cutremur vrancean de 5-5,5 grade. Dodo, sa stai cuminte ca nu e nimic grav, e o chichineatza, un flecustetz...Poate sa nici nu il simti daca nu esti pe faza :)):harhar::)):10:
 
Hm.Pana in \'77 nu a fost nici un seism si apoi au fost cateva destul de mari in timp scurt\'86 si \'90 iar acum iar vin gramada?
 
Pai da, fiindca am intrat iar sub actiunea aia importanta de la est...pt urmatorii 18 ani e per. critica...:)):unsure: N-ai ce face, Dodo, cu natura nu te pui. Doar daca zbori...:)):harhar::))
 
Poate ma mut, ce stii tu?Imi iau catrafusele si nu mai astept previziuni, va monitorizez din zona fara seisme:harhar:
 
Se misca placile de la est spre noi.Nu-i asa sorin?
 
Cred ca am mai spus. Nu stiu daca nu v-a frapat ca de fiecare data cand aparea la TV, Marmureanu afirma (in ultimii ani, ba chiar incepand din 1998) ca personal e convins, \"aproape sigur\" de faptul ca inainte de anul 2006 nu putem avea un cutremur catastrofal in Vrancea, si ca de abia din 2006 incolo putem discuta, deci cu incepere din 2006 intram intr-o perioada critica. Multa lume se intreba, pe buna dreptate, pe ce se baza prof. Marmureanu cand era atat de convins ? Anumite analize ale cutremurelor din trecut arata ca acestea nu s-au produs chiar intamplator, ci in anumite perioade cu activitate seismica vranceana mai intensa; cutremurele mai mari (Ms > 6,7) au fost, ca sa zic asa, \"punctele culminante\" ale acestor perioade. S-a remarcat o alternanta intre perioade mai active si perioade mai putin active; in perioadele active se produc toate cutremurele puternice, precum si o parte dintre cele de intensitate medie M~6,0-6,6. In perioadele mai putin active pot aparea doar cutremure de magnitudine in jur de 6,0 cel mult 6,5-6,7 dar, si acestea, la intervale mai indelungate (de peste 10 ani). Ce o sta oare la baza acestei alternante destul de exacte si frapante ? Studiile din ultimele decenii au aratat ca seismele intermediare vrancene (60 km < h < 220 km) se impart in 2 categorii din punct de vedere al mecanismelor de focar, mai exact al orientarii planelor de faliere. Pe de o parte, unele cutremure au planele de faliere orientate tangent la CURBURA CARPATICA, deci pe directia NE-SV, iar alte cutremure au planele de ruptura orientate perpendicular, pe NV-SE. TOATE CUTREMURELE VRANCENE MARI (MS > 6,7) AU PLANELE DE FALIERE TANGENTE LA CURBURA, DECI PE DIRECTIA NE-SV. S-a constatat ca in anumite perioade predomina seismele cu planele de faliere tangente, iar in alte perioade sunt mai numeroase seismele vrancene din a doua categorie. Cutremurele vrancene mari se produc exclusiv in perioadele in care predomina seismele din prima categorie. Acestea sunt generate de actiunea placii euro-asiatice, deci de o miscare de la est. Schimbarea periodica a acestui mecanism se face o data la aproximativ 18 ani; in perioada 1987/1988 pana in 2005/2006 majoritatea cutremurelor vrancene au avut planele de falie orientate NV-SE, deci din a doua categorie. Incepand cu 2006, pentru urmatorii circa 18 ani, ne aflam intr-o perioada in care domina stressul de compresiune generat de placa euro-asiatica, majoritate fiind cutremurele cu planele de faliere NE-SV, de acelasi tip cu cel al cutremurelor din 1977 si 1986. Asta-i situatia, Dodo, e o perioada critica :)):))
 
Sorin, multzam frumos pentru lamuriri. Sunt multi cei care au urmarit declaratiile lui Marmureanu si care cred ca sunt interesati de aceasta explicatie.
 
Placa asta euro-asiatica se mai numeste si anatoliana?
 
Placa asta euro-asiatica se mai numeste si anatoliana?

Nu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Anatolian_Plate

Si o imagine cu o mare parte a placii anatoliene (partea din interiorul liniei rosii).

http://www.emsc-csem.org/Images/QDM_EVENTS/KANIB620.jpg

Pt sorinsov .

In legatura cu prognozele lui Dumitru Enescu nu cred ca s-au bazat doar pe date statistice, doar e seismolog si desi nu ma pricep, cred ca a avutu si o gramada de alte date, pe care nu ni le spune noua, in mare parte probabil pt ca multi nici nu ar intelege despre ce este vorba. Oricum fara un seism de cel putin 6,7-6,8 nu cred sa scapam in urmatorii anii in care va actiona sistemul acesta mai \"leganator\" :))

Partea buna a lucrurilor, este aceea ca seismele generate de acest nou sistem, in precedentele perioade de activitate nu s-au produs la inceputurile intervalelor de activitate, asa ca s-ar parea ca mai avem ceva de asteptat. :))
 
EarthQuake, da-mi voie ca in ciuda username-ului tau (de care s-a speriat atat de tare Dodo :))) sa iti spun bine ai venit pe forumul nostru :))
 
Ouf, nimeni nu da previziuni imbucuratoare?
Dodo vrea sa auda si povesti de la seismele pe care le-ati trait.

Alex cum sa ii spun \"bun venit unui Earthquake?\" Daca avea 4-5R nu ma suparam dar nu stiu cate grade are:ack:
Imi place ce a scris dar ......nu me predau:ack:
 
EarthQuake, da-mi voie ca in ciuda username-ului tau (de care s-a speriat atat de tare Dodo :))) sa iti spun bine ai venit pe forumul nostru :))

Si eu bine te-am/v-am gasit :)) si imi cer scuze ca am uitat sa zic ceva de genul asta la primul post, insa m-am dus direct pe unde am considerat ca era discutia mai \"incinsa\" :))

Legat de nick nu vreau sa sperii pe nimeni, insa am zis sa fie in ton cu site-ul si oricum tot pe acesta il folosesc si pe alt forum pe un thread legat tot de cutremure.

Ouf, nimeni nu da previziuni imbucuratoare?
Dodo vrea sa auda si povesti de la seismele pe care le-ati trait.

Alex cum sa ii spun \\"bun venit unui Earthquake?\\" Daca avea 4-5R nu ma suparam dar nu stiu cate grade are:ack:
Imi place ce a scris dar ......nu me predau:ack:

Dodo eu nu am spus ca va avea 100% x grade, deoarece nu am de unde sa stiu, ci doar presupun pe baza a ceea ce aud din ziare, tv etc. de la specialisti si daca ar fi dupa mine nici nu as vrea sa se intample iar vreun seism, si mai ales unul cu consecinte catastrofale, dar cu natura nu ne putem pune oricat de mult ne-am dori in asemenea cazuri.
 
Hihihihi ne-a tunat si ne-a adunat!:))
sorin+cop ne fac retea sa vedem ce se misca in Vancea.

Earthquake am 1-0:harhar: Eu nu ziceam de viitorul seism ci de tine.Daca ne spui ca ai 4-5 grade Richter iti spun bine ai venit daca depasesti 6.5 Nu!
M-am zguduit destul in \'77:ack:
 
Hihihihi ne-a tunat si ne-a adunat!:))
sorin+cop ne fac retea sa vedem ce se misca in Vancea.

Earthquake am 1-0:harhar: Eu nu ziceam de viitorul seism ci de tine.Daca ne spui ca ai 4-5 grade Richter iti spun bine ai venit daca depasesti 6.5 Nu!
M-am zguduit destul in \'77:ack:

te-ai zguduit la 7.2 grade, dar cine stie poate in viitor te vei zgudui la 7.5 sau daca te duci prin indonezia chiar la 9. :))

....si eu sunt un earthquake linistit, ceva intre putin si destul sau destul si putin, depinde cum o iei. :))
 
Cand o sa te zgudui tu de 7.2 si 79 de secunde sa te vad ce spui desi nu doresc nimanui experienta decat daca e pe camp. Nu-i prea placut sa ti se mute mobila prin casa:ack:.
 
:biggrin:O sa ne bata Alex.Facem ce facem si iar suntem off topic.:))
 
Am sa deschid un poll ca sa vedem ce parere au oamenii.
 
Back
Sus