GeoX a spus:
Cutremurul din 1802 a fost mai degraba de tipul 1516, iar pauza pare a fi fost de 286 de ani in palierul de adancime 140-170 km pentru cutremure cu MGR > 7,0. In schimb, intre 1802 si 1940 au fost "doar" vreo 140 de ani. Eu cred ca mai degraba intervalul de 2 x 140 de ani si un pic explica magnitudinea cutremurului din 1802. Cel din 1738 a fost ceva mai sus totusi, altfel in 60 si ceva de ani nu prea mergea...Dupa el a venit cutremurul mai mic de la 1790 insa, care a mai destabilizat cate ceva si...la 12 ani vine Cutremurul cel Mare.
E interesant, evident ca interpretarea cutremurelor din trecut e extrem de dificila, dar neavand inregistrari instrumentale, nimeni nu poate face altceva. Oricum, cred ca cel de la 1790 a fost totusi ceva mai maricel, mai spre 7,0 MGR asa...
Intradevar problema adancimii focarului si a directivitatii diverselor tipuri de seisme e principalul obstacol care sta in calea unui model simplu si curat al seismicitatii vrancene.
Mi se pare foarte putin probabil ca in acest bloc litosferic de dimensiuni extrem de reduse sa avem situatii (regiuni) in care energia sa se stocheze de-a lungul a sute de ani. 240 de ani mi se pare foarte mult... pentru ca un motoras mic sa lucreze acolo in liniste nederanjat de faptul ca bubuie constant pe langa el.
O sa imi explic nelamurirea prin urmatoarele constatari:
- multe cutremure vrancene au un caracter multisoc;
- nu exista paralelisme perfecte intre seismele vrancene (cazul clasic al cutremurului Vrancean cu efecte in Transilvania ce nu a fost observat prea recent) si fiecare are o individualitate specifica.
-chiar si un seism de 5.5 aprinde beculete in tot blocul litosferic pe toate etajele
- in 1912, 1908 si 1990 a pocnit la toate adancimile diferite la scurt interval de timp... si daca asta se intampla in timpul unui seism mi se pare putin probabil sa poti interpreta pe seismograme daca s-a mai rupt si in alta parte concomitent. Poate cu aparatura moderna o sa fie mai simplu de inteles caracterul multisoc al cutremurelor vrancene.
Cu exceptia perioadelor 1838-1940 si 1516-1620 atunci cand Vrancea a generat cutremure foarte frecvente si mai putin distructive, modul traditional de operare al zonei vrancea indica 2 seisme de mare magnitudine per 100 de ani (si 1 maxim doua cu efecte ceva mai localizate/limitate).
Asta imi indica ca ceva se rupe cu o oarecare regularitate... si atunci cand se rupe mai antreneaza si altceva (sau o succesiune de altceva) de unde si directivitatea.
Ori in cazul lui 1896 si 1868 din diverse motive ce nu vor fi niciodata intelese (probabil si pentru ca 1868 a fost un esec venind prea repede dupa 1802/1838) reactia in lant nu s-a mai produs (ceea ce a limitat magnitudinea seismului) si a lasat etajele superioare nedescarcate (si predispuse producerii de seisme ulterioare), tot fragmentate.
1940 a descarcat jos, 77 sus si apoi au mai ramas doua etaje in tensiune ce au generat 86 si 90 ca ultime remanente ale ciclului inceput in 1940.
Acum (sau pana prin maxim 2040) trebuie sa reporneasca un alt ciclu in Vrancea, altfel nu ne iese media
.
Sunt de parere ca acest urmator mare seism va fi unul de mare adancime, poate in acel faimos etaj lipsa intre 140-160 si poate va antrena si acea bucatica cu directivitate si spre transilvania in timpul multisocului. Cu cat intarzie mai mult, cu atat va fi mai puternic.
De altfel sunt de parere ca suntem pe un teritoriu absolut virgin in era instrumentala deoarece perioada de dupa 1977 a fost una marcata de 2 seisme relativ mari (86 si 90) si de foarte putine seime mai mici (85 si 91 fiind legate de evenimentele mai mari) si singurul independent fiind cel din 2004.
Epoca instrumentala ne mai spune un lucru interesant, chiar si inainte de 1940 Vrancea nu statea linistita si genera in mod constant (aproape anual) seisme de peste 5.5 (magnitudinea crescand spre 1940 cu o oarecare diminuare a frecventei).
In cei 30 de ani de la sfarsitul replicilor si ecourilor lui 1940 (iau ca referinta 1948 aici) si 1977 au fost aproximativ 13 seisme peste 5.5
Repet... in ultimii 20 de ani a fost un singur seism mai mare decat cel din octombrie 2013 (din cauza caruia ne agitam aici), 1 la 10 ani!!! dar:
In cei 30 de ani premergatori lui 77 au fost vreo 13 (1 la 3 ani)
si in cei 30 de ani premergatori lui 1940 au fost vreo 20 (1 la 1.5 ani) cutremure mai mari... decat cel din octombrie 2013
Desi mic ca magnitudine, si insignifiant din punct de vedere istoric cutremurul din octombrie 2013 pare la fel de anormal ca si perioada de silentio stampa ce marcheaza zona Vrancea din 1991 incoace.
Activitatea seismica asa zis normala... mie unul mi se pare anormal de normala si prea linistita pentru caracterul naravas al babei.
De asta uneori zic ca cei 10PJ lipsa sunt de fapt mai spre 20... si ca in aceste conditii Vrancea poate ajunge aproape de potentialul maxim istoric daca mai sta atat de linistita (si ... normala) inca un deceniu doua.
Nah, defectul meu de nespecialist e sa nu ma intereseze foarte mult datele, adancimile si elementele de focar ale cutremurelor vrancene. Pentru mine sunt valori cu o anumita frecventa si magnitudine de manifestare.
De altfel pentru mine blocule litosferic ce genereaza cutremurele vrancene e fisurat in infinite locuri... si ceea ce se rupe e supus hazardului. Totul e foarte inghesuit si stresat in zona Vrancea... si de asta cutremurele vrancene majore imi par mai mult ca o reactie in lant (ca o explozie nucleara). Uneori reactia in lant e mai puternica... alteori se blocheaza in vreo falie mai lenesa si ramane energie pentru alte seisme si alte ruperi ulterioare distructive in etaje superioare.
Important e ca odata la 10-20 (si cu mai mare insistenta cam odata la 30/40) de ani inima vrancei bate acolo jos la 130-160km adancime. Cateodata gaseste simpatie din partea blocurilor de mai sus, altadata chemarea ei ramane fara raspuns.
Dupa 23 de ani de liniste absolut anormala, inima babei a inceput sa bata din nou in octombrie 2013 si toata curbura carpatilor clipeste din toate ledurile. Insasi aberatia aia de la Galati care a pornit acest episod se remarca si ea prin iesirea din tipare.
Dupa acest model simplificat (declansari ciclice insa reactii in lant imprevizibile) urmatorul cutremur vrancean se poate produce oricand incepand din minutul urmator si pana prin 2030.
Acum ar putea fi intre 7.2-7.5 (in functie si de cine mai intra in joc) si dupa 2030 intram in maximul teoretic pe care il poate duce Vrancea (daca linistea asta se pastreaza pana atunci). Magnitudinea mare o explic prin lipsa cronica a seismelor 5.5-6 din ultimii 23 de ani ceea ce indica ca energia stocata prin etajele superioare ale blocului litosferic e bine mersi si la locul ei.
Adancime declansarii seismului 130-160km (insa tentant e 133-145km).
Directivitate imposibil de avut in vedere din cauza caracterului multisoc. Istoric vorbind sunt sanse mai mari pentru ceva care sa ii deranjeze si pe cei din Depresiunea Brasovului.
Nu cred ca e absolut necesar sa avem un cutremur de 6.5-7 inaintea unui astfel de mare seism.
Pe de alta parte baba ar putea sa ne dea ceva alte indicii si sa ne puna in garda prin perioade de anormala si vioaie activitate presarate cu multa... multa liniste.