Legat de postarile anterioare:
1. Am observat si eu ca, din 26.09, cu exceptia dubletului seismic si a inca 1-2 seisme minore, nu au avut loc cutremure in Vrancea... Nu vreau sa fac pe desteptul, dar imi suna prost.
2. In legatura cu riscul de prabusire si articolele cautatoare de audienta, panicarde, aparute in presa, nu cred ca Romania va fi o gramada de moloz dupa urmatorul seism de peste 7,1. Dar asta nu exclude necesitatea consolidarii sutelor de cladiri aflate pe listele de risc seismic.
3. Pe societatile de asigurari nu ma bazez, ei sunt specialisti in a gasi scuze sa nu plateasca... Deci, la fel ca in multe privinte, trebuie sa gasim solutii prin noi insine! Daca locatarii unui imobil cu risc s-ar intelege, ar realiza un proiect de consolidare cu o firma specializata si ar organiza o licitatie proprie, sunt convins ca ar obtine un cost de 200-300 euro / mp inclusiv proiectarea si reabilitarea termica, nu doar consolidarea! Dar locatarii acestor imobile sunt in general batrani fatalisti, care refuza consolidarea, dar se plang la tv ca o sa cada casa pe ei. Vina nu e doar a primariei, oricat de antipatici mi-ar fi!
4. Perioadele dintre cutremurele catastrofale variaza, asa cum arata unul dintre ante-postatorii mei, deci e o ineptie ce se spune in media, ca se produc odata la 37 de ani... Intre 1802 si 1940 au fost 138 ani ( vorbim de aceeasi adancime! ). Ce se observa e ca la 35-37 ani dupa un seism in palierul inferior (135-150 km) se produce unul in cel superior (70-115 km), vezi 1802-1838 si 1940-1977, dupa care perioada pana la urmatorul de adancime mare e in general lunga, de 50-100 de ani. Nu ne putem baza nici pe asta, desigur, dar daca e sa judecam perioadele de incidenta, macar sa fim corecti. Pe net circula un studiu al lyi Enescu, care, din calcule matematice, anticipeaza un eveniment major pana in 2012. Unde e? Adevarat ca Vrancea nu stie statistica!
Dar, pentru placerea noastra intelectuala, ne dam si noi cu parerea, asa ca eu zic ca:
A) fie are Geo dreptate si vom avea o deblocare printr-un seism moderat, urmat de replici si de reluarea activitatii seismice, caz in care la urmatoarea perioada de "tacere" vine unul mare...
B) mai dureaza golul seismic actual si urmeaza direct un seism important, posibil 7,0-7,1 daca precursorul este acel 5,4.
Doar Dumnezeu stie!