Nu cred ca se poate spune ca urmeaza un cutremur de peste 7,0 MGR. Sigur, nimeni nu poate spune nimic sigur, nici macar japonezii nu au fost sigur, in seismologie lucrurile sunt mai dificile decat in meteorologie.
Am spus ca as vedea 2 posibilitati pentru urmatorii 5-10 ani:
-pe baza statisticii, cutremur de foarte mare adancime pe partea din Muntii Vrancei, h=140-160 km si magnitudine MGR cel mai probabil in jur de 6,7 (nu ar trebui, in mod normal, sa depaseasca 7,0 grade, deci ar trebui sa fie ca cel din 13 noiembrie 1868);
-pe baza pendularii intre capete, cutremur ceva mai putin adanc pe partea de SV din Muntii Buzaului, h=120-145 km si magnitudine MGR 6,7-7,0 (cel mai probabil, desi...nimeni nu e profet in tara lui, nu poti baga mana in foc ce tensiuni suplimentare ar mai putea veni din est). Nu voi spune niciodata ca pamantul nu stie statistica si matematica si ca din calcule iese ca e sigur ca nu va fi cutremur major pana in 2065.
Ce mai trebuie spus este ca dupa un eventual cutremur important din Muntii Buzaului (MGR=6,7-7,0), nu inseamna ca am scapat. Cutremurele din Muntii Buzaului tind sa destabilizeze si mai tare blocul litosferic si transfera destul de repede (in 4-5 ani sau 8-12 ani) tensiuni catre partea din Muntii Vrancei, deci aproape sigur dupa un astfel de eveniment va mai veni unul la interval de cca. 4-6 ani sau poate 10-12 ani, dar pe partea din Muntii Vrancei. Daca seismul secundar de pe partea din Muntii Vrancei va veni de la capatul de NE la adancime mai mica (h=80-110 km), nu este de asteptat o magnitudine mai mare de 6,5-6,7, fiindca nu a trecut prea mult de la 1977. Situtia se poate complica daca tensiunile din Muntii Buzaului se trasfera de fapt pe partea foarte adanca din Muntii Vrancei, posibil in zona PIETRELE INSIRATE (unde a fost cutremurul moderat din 14 mai 2005); in acest caz, la interval de 8-12 ani dupa seismul din zona Buzaului putem avea o surpriza majora din zona adanca a Muntilor Vrancei.
Vom vedea care varianta se va confirma. Spuneam ca nu cred ca vom ajunge in 2024-2026 fara macar un cutremur de magnitudine 6,7+. Ceea ce va atrag atentia este ca desi toata lumea se teme de prabusiri masive, s-ar putea ca la urmatorul cutremur vrancean important sa fie victime nu din cauza prabusirilor totale, cat din cauza accidentelor din interiorul locuintelor sau caderii unor balcoane, obiecte/panouri suspendate in exterior.