GeoX a spus:
Bun venit pe forum, BiaX
Pai ce sa zic, totusi e greu sa gasesti un tipar in ceea ce priveste evolutia magnitudinilor. Cutremurul din 14 mai 2005, ora locala 4h53min, epicentru la PIETRELE INSIRATE, adancime 148 km si magnitudine 5,6, a fost urmat de unul de magnitudine 4,6 produs in acelasi loc, si la 149 km adancime, cateva ore mai tarziu, la ora locala 9h36min.
Greu de zis numai pe baza magnitudinilor. Conteaza si evolutia spatiala a epicentrelor/focarelor, variatiile intre diferite grupari de hipocentre, care pot arata niste lucruri.
Multumesc pentru raspuns!
Ai dreptate, GeoX! Eu nu ma gandeam la un tipar ci la o anomalie. M-am uitat pe cutremurele din arhiva si toate au unul mai mare dupa care altele mai mici. Dupa un timp, cresc din nou pana la un maxim dupa care incep sa scada din nou si tot asa.
Dupa cel de 3.8, au fost de 3.1, 3.4, 3.5 si s-a opit. Daca era invers, dupa 3.8 cel de 3.5, 3.4, 3.1 era altceva. E adevarat ca poate sa nu insemne nimic. Ma gandeam ca in cazul unei acumulari de tensiune ar trebui sa fie unele semne de intensificare a activitatii, iar faptul ca s-a oprit intr-un punct de crestere, poate insemna asa ceva si deci, poate genera un cutremur mai mare. E adevarat ca s-a oprit la 3.5, care e mai mic de 3.8, cat a fost inainte punctul cel mai mare, deci foarte usor acum poate sa vina altele in scadere. Dar, tot asa, poate sa vina si unul de 4. Dupa o activitate destul de intensa, acum s-a oprit la 3.5...
Mai sunt si cutremurele din Galati, care au scazut mult dupa cutremurul de 5.5 din Vrancea. Acolo au mai fost cutremure (peste 2.5) doar cand au fost si in Vrancea, mai marisoare... Coincidenta sau nu, au venit deodata. Si in 1940 au fost cutremure in Galati cu ceva timp inainte de cutremurul major din Vrancea. Poate ca aceste cutremure de suprafata se produc in anumite zone in functie de directivitatea unei miscari de falii din zone importante.
Eu insa am remacat ca si in M-tii Vrancei, zona Buzau vine un cutremur, uneori in pereche cu cel din Vrancea - Vrancea, dupa unul mai mare. A fost de 5.5, dupa care 3.5 si doua de 3, unul in Vrancea si unul in Vrancea - Buzau. Se pot observa asemenea "perechi" ca reactie dupa un cutremur mai maricel in Vrancea si in alte perioade...
Dar... prea mult ne batem capul. Va erupe cand va dori... important e sa nu fie accidente prea mari.
Daca va erupe cel din zona Buzau va avea o directivitate diferita? Se vorbeste de unul pe directia Moldova, Chisinau, chiar Moscova. Daca ar veni din zona Buzau, "bate" si spre Transilvania, zona Mures?