• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Urmatorul cutremur vrancean important (ipoteze)

Un cutremur de magnitudine 7,2 la 150 km adancime nu e acelasi lucru cu unul de magnitudine identica la 90 km adancime.
 
GeoX a spus:
Daca vine din Muntii Vrancei si de la foarte mare adancime (140-160 km), directivitatea va fi foarte neta spre nord-est. Aria macroseismica va fi foarte larga, dar cu extensie pronuntata spre Campia Rusa pana dincolo de Moscova. Astfel de cutremure, mai mari sau mai mici, au avut loc in 1446, 1516, 1637,1701, 1802, 1868, 1940. Nu toate aceste evenimente au avut magnitudini foarte mari; cele catastrofale au fost in 1516, 1802 si 1940.
Daca vine din capatul de SV, Muntii Buzaului, la o adancime de 120-140 km, e de asteptat ca, desi va avea probabil tot o predominanta spre Moldova, Iasi-Chisinau, sa exista totusi efecte mai simetrice, cu unele amplificari si in Muntenia, Oltenia, dar si spre Transilvania, inclusiv in interirul arcului carpatic spre Covasna. Astfel de cutremure au avut loc in 1471, 1620, 1679, 1738, 1790, 1829, 1894, 1908, 1986.
Un cutremur major de tipul celor din 1838 si 1977, cu directivitate neta spre Muntenia, adancimi focale de 80-110 km, este cel mai putin probabil.

Multumesc pentru raspuns! Oare cutremurul de azi din Prahova are legatura cu miscarile din Vrancea? Din cate am inteles, in Vrancea are loc o miscare de coborare a placilor, care provoaca o reasezare a acestora. Reasezarea placilor din adancime poate genera cutremure de suprafata ? Cineva explica zilele trecute la TV facand o paralela intre cartile de joc cazute la intamplare (cum s-a intamplat si la marile cutremure care au redesenat harta continentelor) si care se misca in functie de cele de la baza lor. Bucati de scoarta sunt asezate la intamplare, existand goluri. La reasezare, se misca totul se o arie destul de mare. Acest lucru eu cred ca ar fi putut reactiva si falia din Galati, eventual cea din Prahova.
 
E o chestiune complexa corelarea cutremurelor din Vrancea cu cele crustale din fata arcului carpatic. Totusi, seismologul Vasile Marza, in studiul sau consacrat seismului vrancean din 1986, dar si in studii mai vechi despre cutremurul din 1977, a aratat ca in perioadele care preceda sau/si care urmeaza unor cutremure vrancene moderate si puternice se produc, de regula, si modificari in activitatea seismica crustala in zone din fata arcului carpatic. Nu cutremurele din Vrancea ca atare sunt cauza, ci anumite procese geodinamice care se petrec la Curbura si care, direct sau indirect, influenteaza si crusta terestra, in special pe aliniamentele de falii din sudul si estul tarii. Insa, problema e ca paternul nu e chiar acelasi, adica sunt variatii de la caz la caz, nu se reproduc conditii similare la fiecare seism vrancean moderat sau mai puternic. Aici e marea provocare.
 
Foarte interesant, BiaX. Geologul Ion Atanasiu, in valoroasa sa monografie CUTREMURELE DE PAMANT DIN ROMANIA, a trasat linia GALATI-PECHEA ca LINIE DE SENSIBILITATE SEISMICA. Asa ca, din pacate pentru cei care cauta explicatii fantasmagorice despre cutremurele din Galati, e vorba doar de geotectonica locala si de influenta blocului litosferic vrancean asupra crustei terestre in fata arcului carpatic. Nimic romantic, nimic revolutionar, ci doar Vrancea si iar Vrancea, asa cum am banuit de altfel. Fenomenele de la Galati au fost influentate, clar, de Vrancea.
Stiu ca multa lume, in spatiul public mediatic, e innebunita dupa explicatii artificiale de tot felul, din pacate evolutiile fenomenelor ii contrazic puternic pe amatorii de senzatii.
 
[PANARAMA]
E clar! Vine PRAPADUL! Ma mut in masina! Ba NU! Daca se crapa pamantul si ma inghite cu masina cu tot? Ma mut in Air Force One, sa ma alimenteze cu combustibil in zbor, sa nu mai ating pamantul pana nu se desprinde placa aia si inceteaza Vrancea, dar daca incepe sa tremure iar fix la aterizare?
21.12.2012 e sfarsitul, am simitit-o cu corpul, mi-au spus-o si vracii si samanii! FUGIITI!
Gata! Stiu! Plec departe, plec pe Marte! Va pup, pa pa!
[/PANARAMA]

Lasand panarama, si mie mi se par suspecte intensificarile astea pe falii "secundare", clar s-au adunat niste tensiuni neobisnuite in sol, seamana oarecum cu ce am mai citit pe la marile cutremure din trecut, la cel din 1940 parca, dar cum interactioneaza cu blocul relict si ce va urma doar Bunul D-zeu si placa pot sa stie. Pana una alta eu imi vad de viata, ca nu-mi permit un concediu prelungit fix acum, singura mea grija reala e ce am deasupra capului, la propriu, aviz mobile, lustre, obiecte de decor & co.
 
Pana una alta eu imi vad de viata, ca nu-mi permit un concediu prelungit fix acum, singura mea grija reala e ce am deasupra capului, la propriu, aviz mobile, lustre, obiecte de decor & co.

Foarte intelept din partea ta, executivule. Nu are rost sa ne suim pe pereti, oricum nimeni nu are cum sa stie cand si cat de mare va fi cutremurul, incertitudinea e mare. Dar, dupa parerea mea, la urmatorul cutremur vrancean semnificativ (MGR=6,7+), Romania nu se va transforma in Haiti, indiferent de ce tip va fi seismul.
Nu prabusirea blocurilor obisnuite va fi pericolul, cat obiectele din interior, mobilierul, sau anumite chestii agatate pe blocuri in exterior. Astea pot crea probleme chiar si la un cutremur cu magnitudinea MGR=6,7-6,9.
 
Dupa cate am inteles de la tine GeoX e putin probabil un 7.4+ care ar face intr-adevar prapad, de aceea m-am calmat, iar legat de faza cu ce am deasupra capului zilele trecute eram in Dedeman, cautam materiale de constructii, simt o usoara vibratie si instinctiv ma uit in sus, deasupra rafturilor erau europlaeti incarcati cu diverse chestii, aere conditionate, televizoare, chestii pe care chiar nu ti le doresti "sa-ti treaca prin cap"... Nu vreau sa ma gandesc la tuburi de aerisire, lampi, si ce mai e prin hypermarketuri... Sa nu mai zic ca mergi pe un trotuar ingust pe sub fatade, aere conditionate, ghivece de flori... In fond oricat te-ai pazi, daca ti-e scris ti-e scris!
 
Nu inteleg de ce, dar astazi iar au explodat unele zvonuri/ predictii privitoare la un mare cutremur (mult mai mare chiar decat cel din 1977). Drept e ca aceste zvonuri ies la suprafata dupa ce in aceasta noapte a avut loc unul (micut, ce-i drept) in Prahova.

Cum comentati?
 
Cris81, cutremurul nu vine cand il asteapta toata lumea. Asa ca ...nu e cazul sa iei in seama prostiile alea. Faptul ca o individa care isi zice clarvazatoare este sistematic mediatizata, imi arata insa ceva. Sigur, tipesa (ionel parca o cheama) nu e neaparat singura vinovata, cred ca are si ceva "issues" la mansarda, si saraca se scapa fiindca nu se poate controla. Cred ca o cura prelungita la un sanatoriu undeva la munte, cu ceva masuri mai energice de "re-echilibrare", nu i-ar strica lui tanti. :devil::devil::devil: Si anul trecut madam ionel a profetit cutremur catastrofal in februarie...si ...??
Dar, mai e ceva. Impresia mea e ca domnii guvernanti cei "competenti", respectiv "cel mai cinstit guvern din istoria tarii" cam au interesul sa lanseze niste diversiuni sa abata atentia populatiei de la propria incompetenta si coruptie groaznica: un senator de Giurgiu implicat intr-o retea uriasa de evaziune fiscala cu produse de carne, in timp ce guvernantii se plang ca nu le vin bani la buget. Si atunci care-i spilul ? Ia sa bagam noi pe scara larga in populatie faza cu marele cutremur, sa mai uite lumea de altele. Si pe vremea lui ceausescu, veneau baietii cu ochi albastri la cozi si lansau zvonuri de cutremure care ar urma sa darame relieful tarii...ca sa uita lumea de frigul din case si altele.
Dupa parerea mea e si o mare diversiune aici, tipic securista. Oricum, are tara asta un noroc cu guvernantii...ce sa zic. Cine gemea de fericire ca i-a adus pe astia la putere...crezand ca au scapat de ce e mai rau (nu ii apar pe ceilalti, dar oricum)...n-are decat sa se spele pe maini si sa urle la ce vrea. Ca degeaba urla. Si se vede foarte bine asta. In Germania, un ministru acuzat public de plagiat a demisionat de buna voie, cat priveste titlul de doctor, i-a fost retras imediat. Dar Romania nu e Germania, ca asa a vrut poporul suveran. Sa se bucure poporul pana la capat.
Dincolo de toate astea, parerea mea e ca e cineva interesat sa isterizeze lumea in directia asta. Cutremure au fost si vor mai fi pana la urma. Pana in 2024-2026 sigur vom avea si un cutremur cu magnitudinea MGR=6,7+, posibil inca unul de vreo 6,5 grade sau in jur de aceasta valoare...ramane de vazut. Dar tot circul mediatic care se face, toata mediatizarea excesiva a madamei ionel, toate zvonurile lansate pe diverse canale, mai mult sau mai putin oculte...mi se par cam suspecte asa. Cred intr-o diversiune de un cinism ingrozitor.
Am zis inca de anul trecut ca ma astept ca perioada 2013-2014 sa fie un maxim relativ in Vrancea, cu unul sau mai multe cutremure cu MGR=5,5+. Si constat ca am avut dreptate. :D Cam din 4-5 ani in 4-5 ani, Vrancea are cresteri de magnitudine la 5,5 sau mai mult pe scara Richter; aceste maxime pot fi singulare (ca in 1981 si 2009) sau multiple (ca in 1985-1987, 1990, 1999-2001, 2004-2005). In momentul de fata nu prea se poate spune sigur daca va fi maxim singular sau multplu. In orice caz, daca pana la sfarsitul anului 2014 nu mai vine nimic de 5,5+ grade, atunci cred ca de abia din 2018 incolo mai putem discuta, pana atunci se va mai linisti. Ultima prognoza a lui Enescu viza un cutremur cu MGR > 6,7 in 2018-2019.
Repet: mie zvonistica asta mi se pare ca "miroase" a diversiune cinica. Asa cad eu lucrurile.
 
Va rog sa nu ma intelegeti gresit. Eu nu bagatelizez cutremurul, v-am zis parerea mea despre cum ar putea fi urmatorul cutremur important, sigur, eu nu sunt seismolog, nici fizician, nici geolog, mi-am dat cu parerea. Dar, in acelasi timp, cred ca toata zvonistica asta este de-a dretul suspecta, nelalocul ei, mie mi se pare ca cineva are tot interesul sa tina populatia in tensiune cu asta. Cutremur va fi la un moment dat, vom vedea ce se va intampla la departe...Sa vedem cum va evolua activitatea seismica in aceasta perioada, ma refer la intervalul 2013-2014. Pun datele seismice zilnic sau in functie de cand apar evenimente, ca sa vada lumea ca e firesc ca sa miste pe undeva in tara si in lume. Insist pe ideea ca lumea trebuie sa tina cont de pericolele din interiorul locuintei, ca nu e probabil sa cada blocul cat sa se rastoarne mobilier si altceva.
Dar de aici si pana la zvonistica asta...e cale lunga. Si ceva nu e in ordine cu insistenta asta cu care se lanseaza tot felul de chestii, si cu mediatizarea excesiva a acelei persoane cu issues la mansarda.
 
Nu ma acuzati ca fac politica aici, nu asta era ideea a ceea ce am spus mai sus. Dar una e ca lumea sa fie informata in ceea ce priveste riscul seismic si ceea ce trebuie sa faca in caz de Doamne-fereste, si deja e cu totul altceva ceea ce vad in spatiul public mediatic. Un cutremur tot va veni, mai mare sau mai mic, mai curand sau mai tarziu...cine poate sa stie ? Poate totusi trecem cu bine de perioada 2013-2014 si atunci abia din 2018 incolo mai discutam. Nu spun, pacatele mele, ca sigur nu va fi nici un cutremur mare pana in 2065 ! Nu se poate face asta, nimic nu e sigur, natura nu e totusi controlabila, asa ca se pot intampla multe, si nu e bine sa lasam lucrurile pe ultima suta de metri. Dar cred ca totul trebuie facut cu masura, cu un anumit echilibru. Cred ca lumea trebuie tinuta la curent, in permanenta, chiar si despre seismele zilnice mici din Romania, atat din Vrancea cat si din celelalte zone seismogene ale tarii. Cred ca trebuie continuata si amplificata instruirea elevilor in scoli, nu doar cu teorii pe hartie, dar si cu practica. Cred ca lumea trebuie facuta atanta ca nu doar prabusirile de blocuri sunt pericole in caz de cutremur, ci si accidente produse in interiorul locuintei sau in afara acesteia.
Dar...repet: nu mi se pare deloc normala zvonistica asta. Chiar si daca prin absurd s-ar sti (ceea ce eu ma cam indoiesc) ca urmeaza un cutremur important, nu intretinand teroarea populatiei rezolvi problema. Dar, cine stie, poate nu e asta totusi interesul.
 
executivul a spus:
[PANARAMA]
E clar! Vine PRAPADUL! Ma mut in masina! Ba NU! Daca se crapa pamantul si ma inghite cu masina cu tot? Ma mut in Air Force One, sa ma alimenteze cu combustibil in zbor, sa nu mai ating pamantul pana nu se desprinde placa aia si inceteaza Vrancea, dar daca incepe sa tremure iar fix la aterizare?
21.12.2012 e sfarsitul, am simitit-o cu corpul, mi-au spus-o si vracii si samanii! FUGIITI!
Gata! Stiu! Plec departe, plec pe Marte! Va pup, pa pa!
[/PANARAMA]

Lasand panarama, si mie mi se par suspecte intensificarile astea pe falii "secundare", clar s-au adunat niste tensiuni neobisnuite in sol, seamana oarecum cu ce am mai citit pe la marile cutremure din trecut, la cel din 1940 parca, dar cum interactioneaza cu blocul relict si ce va urma doar Bunul D-zeu si placa pot sa stie. Pana una alta eu imi vad de viata, ca nu-mi permit un concediu prelungit fix acum, singura mea grija reala e ce am deasupra capului, la propriu, aviz mobile, lustre, obiecte de decor & co.

@executivul, eu cred ca deocamdata nu e cazul sa ne gandim la mai mult. Aceste intensificari da, pot fi suspecte, dar eu (ca novice in domeniu) ma gandesc doar asa: a fost un cutremur in Vrancea pe o anumita directie. Inainte de a erupe, s-au produs anumite miscari in adanc, miscari care au declansat falia din Izvoarele. Cu alte cuvinte, datorita directiei undelor / miscarilor din adanc, Izvoarele, care erau pe traseu, s-au cutremurat. Dar acest lucru nu inseamna ca va urma unul mai mare ci pur si simplu directia cutremurului din 6 oct. 2013, de 5.5 a fost pe acea directie. Poate sa vina un cutremur mare si din alte puncte, care sa nu atinga zona Izvoarele. Bineinteles ca, avand in vedere cele intamplate, daca reincepe un roi in Izvoarele, ne putem gandi la un cutremur cel putin moderat in Vrancea. Dar nu trebuie sa asteptam acolo seisme pentru a "astepta" unul in Vrancea.
Referitor la cel din Prahova, a fost unul izolat pana in acest moment. La fel, acelasi scenariu: daca se intensifica seismele in zona putem sa ne gandim la ceva mai mult. Deocamdata, pare sa fi fost o miscare si atat.
Daca ar incepe in mai multe zone din fata arcului carpatic asemenea seisme, din nou ar fi momente de suspiciune.
Deocamdata, eu ma gandesc la acea pauza "la varf" din Vrancea, care e foarte posibil sa nu insemne nimic si vor urma cutremurele obisnuite.
Vom vedea...
 
BiaX e posibil sa ai dreptate si Vrancea sa declanseze faliile astea extracarpatice, dar e posibil ele sa fie activate si de niste tensiuni in sol. Acum avem 4 zile de pauza in Vrancea, daca pana vineri nu apare nimic creste posibilitatea sa vina iar unul 4.5+
 
Eu nu iau in seama toata zvonistica asta. Am treburi la servici :) Intre 20-24 noiembrie voi merge si la Iasi la o conferinta cu o lucrare de prezentat. Adica...imi vad de treburi,nu ma impresioneaza tanti Ionel. :D
 
Repet:
-cutremurul nu vine cand il asteapta toata lumea;
-zvonurile colportate in ultima vreme numai buna informare si pregatire a populatiei nu au avut drept scop;
-pana la urma tot va veni un cutremur mai important, dar nimeni nu poate garanta ca acest lucru se va intampla in 2013-2014 sau mai tarziu, prin 2018-2020;
-e incredibil ca lumea nu e constientizata asupra pericolelor din locuinte, oamenii fiind lasati sa creada ca sunt pusi in pericol numai de prabusirea blocurilor, lucru care nu e deloc asa;
-nu e cazul sa plecam toti care incotro, eu imi derulez treburile curente indiferent ce clampane madam doina ionel si alte surse "ciudate" de informatii seismice;
-cutremurele au ele ritmicitatea lor, si s-a dovedit ca seismul de 5,5 grade din 6 octombrie 2013 respecta aceasta ciclicitate in revenirea maximelor relative de 5,5+. Deocamdata nu se poate spune daca va ramane maxim singular (tip 2009) sau mai urmeaza (in 2013 sau 2014) un alt cutremur cu MGR=5,5+;
-chiar daca ar veni si un cutremur mai important pana la sfarsitul anului 2014, nu e deloc obligatoriu sa fie catastrofal, si mai ales este aproape exclus sa fie de tip 4 martie 1977;
-activitatile seismice crustale de pe faliile din nord-estul Munteniei si sudul Moldovei sunt indirect influentate de blocul litosferic vrancean, dar aceasta influenta nu indica si daca sau cand s-ar putea produce un cutremur mai important de adancime mare in Vrancea;
-conteaza pana la un punct si ce tensiuni mai vin din est, desi efectul lor este limitat la "picatura care umple paharul", in anumite situatii critice, cand un seism important e deja pregatit acolo in adancime;
-nu trebuie subestimate efectele de directivitate;
-exista diferente majore intre cutremurele vrancene cu MGR > 7,0 si cele cu magnitudini pana in 7,0.
 
Azi in troleibuz, pe la 4 jumate-5 fara ceva...lume, asa, o familie mam-tata si copilul, un pustiulica de vreo 10 ani asa. Ca din senin aproape, pustiul isi intreaba mama, destul de sonor asa sa il auda lumea: "Mami, cand vine cutremurul ??" La care raspunde tatal, scandalizat: "Sssst, vorbim dupa ce coboram":D :D :D Pai da, ce spuneam ! Ce spuneam ??? :devil::devil::ph34r::ph34r:
In loc sa diseminezi materiale informative pe intelesul tuturor, sa faci practica pe baza regulata, sa accentuezi pe ideea ca sunt pericole neglijate, ca nu cade blocul dar daca iti cade un obiect in cap, pai degeaba nu cade blocul, ca nu mai conteaza...asa, deci in loc de toate astea, este plimbata ca pe sfintele moaste madam doina ionel, se disemineaza pe cai dubioase zvonuri ca gata, vine marele cutremur...
Am impresia ca in acest fel oricum se compromite tot, in plus se si abate atentia oamenilor de la diverse scandaluri, coruptie, problemele de zi cu zi...
 
Mai demult, am criticat INFP pentru ca nu mai afiseaza si cutremurele crustale de magnitudini 2-2,4. Am zis mereu ca e important ca lumea sa vada ca aproape zilnic avem cutremure in diferite zone, sa vada ca sunt lucruri normale.Altfel, apar diverse interpretari, mai vin unii interesati sa fie colportate zvonuri alarmiste, pentru ca lumea sa uite alte griji.
Acum, toata lumea "mai" ca asteapta un cutremur mare, nu doar fiindca asa ar fi zis madam ionel, ci si pentru ca au fost niste cutremure. Sigur, cutremurele din Galati au iesit in evidenta. Dar, atentie, Ion Atanasiu a marcat linia GALATI-PECHEA drept linie de sensibilitate seismica importanta, intr-o lucrare publicate in anii 40-50. Deci ?
Pe urma, cutremurul din Vrancea din 6 octombrie. Un cutremur care trebuia sa vina, daca nu venea in 2013 sigur venea in 2014. Am aratat in repetate randuri ca astfel de maxime se succeda la 4-5 ani, in medie, si ca uneori sunt singulare, alteori multiple. Ele pot avea, sigur, anumite semnificatii, nu pot sa exclud asta, dar...nu e neaparat nevoie sa fie pe termen scurt.
Ramane de vazut ce va mai fi, eu mizez in continuare pe faptul ca probabilitatea unui cutremur vrancean cu MGR > 7,0 este mica, acum. Fiindca Vrancea isi respecta totusi niste clenciuri,si s-a vazut acest lucru si in cazul seismului moderat de la inceputul acestei luni. In acelasi timp, consider ca nimeni nu se poate hazarda sa spuna ca sigur nu va fi nici un cutremur mare pana in 2060-2065. V-am zis cam care cred eu ca ar fi variantele posibile pentru urmatorul cutremur important, nu spun ca sigur ca fi asa, dar cred ca sunt variante mai probabile. Nu cred intr-un cutremur de tip 4 martie 1977, si desi am 37 de ani si ma consider inca tanar, nu cred ca voi apuca, in viata mea, un cutremur de tipul 1977. Asta nu inseamna ca trebuie sa bagatelizam riscul seismic, dimpotriva. Natura ne poate surprinde la un moment dat. Si de aceea zic mereu la ce trebuie sa fie atenti oamenii.
 
Cum se va manifesta Vrancea inaintea primului cutremur important de acum incolo, indiferent cand va veni acesta ? Pai de ce ar fi obligatoriu sa fie la fel ca inainte de 1908 sau la fel ca inainte de 1940 sau la fel ca inainte de 1977 sau la fel ca inainte de 1986 ori inainte de 1990 ?
Nu cred ca trebuie sa fie de fiecare data la fel, si e surprinzator oarecum ca toata lumea pe net compara ba cu ce a fost inainte de 1940, ba cu inainte de 1977. Vedeti, conditiile nu se pot reproduce similar, invariabil vor exista diferente. Fiecare cutremur mai mare tinde sa aiba si ceva specific lui, un element de noutate, daca vreti. Ca altfel, daca totul s-ar reproduce asa, ca un automat, pai demult lucrurile ar fi fost rezolvate. Plus ca fiecare cutremur mare schimba cate ceva in dinamica Vrancei,in evolutia seismicitatii pe termen lung. Dupa 1977 avem acesta remarcabila succesiune a maximelor de 5,5+ cam la 4-5 ani, exceptand intervalul de lungime dubla 1990-1999. Cutremurul produs la 6 octombrie 2013, de magnitudine 5,5 grade, la 4,5 ani dupa cel din 25 aprilie 2009. confirma de fapt ca ne aflam in continuare intr-un efect post-1977. Asta inseamna ca marele cutremur din 1977 a schimbat si el ceva in dinamica Vrancei, si aceasta schimbare se manifesta in regularizarea remarcabila a succesiunii maximelor de 5,5+. Asta este important si pentru viitorul cutremur mare, care insa nu va veni, zic eu, chiar atunci cand il asteapta lumea sau cand il profetesc diverse "clarvazatoare".
 
GeoX esti de apreciat pentru toate analizele pe care le faci, pentru tot timpul petrecut aici ca sa impartasesti toate acestea cu noi si pentru a lamuri pe cat posibil tot ce se poate lamuri... cat si pentru rabdarea de care dai dovada de multe ori....
 
Back
Sus