If,
2015 - 1977 = 38 de ani au trecut de la ceva peste 7+, daca e sa il punem la socoteala si pe cel din 86 sunt mai putini cam 29 de ani sa zicem.
But,
Cred ca ar tb corelate diferentele de ani intre zonele epicentrale mai degraba pentru diferitele paliere si segmente (SV, NE sau centru)
2015 - 1990 = 25 de ani au trecut de la ceva peste 6 .... dar din nou tb vazut locatia unde s-a produs.
Vrancea a avut si pauze mai mari de 40-50 de ani intre cutremurele peste 7, lucru dovedit din valorile pe ultima 1000 de ani.
But, factorii externi sunt decisivi. Daca nu s-ar tine cont de factorii externi si Vrancea ar da o surpriza, ar da ecuatia peste cap. Factori externi dupa 1990 au fost dar poate nu inca prea suficienti sau mai mult cutremure mari de suprafata (gen Turcia).
Cum am mai spus, dupa cunostintele mele, Vrancea nu urmeaza nici un tipar in ce priveste, ritmicitatea unor seisme mari. Cum ar fi daca timp de 100-150 de ani nu ar da nimic peste 7+? Minune ... sau cine stie.
Cert ce stim pana acum este:
1. Ca avem un avertizor seismic cat de cat bun ptr zonele indepartate ptr 20-30 secunde, care te anunta daca seismul are loc la adancimi pete 68 km.
2. Orice cutremur mare, gen 77 de ex, are niste precursori (vezi situatia de atunci cu acele roiuri multiple din zona). Acum avem tehnologia sa facem o predictie daca mai apare ceva similar ca atunci.
3. Animalele simt inaintea oamenilor. Daca am sti sa le citim semnalele cu siguranta am sti cu cateva zeci de minute bune ca ceva va urma. Se fac zeci de experiente, chiar si cei de la statiile seismice au testoase, alte reptile, carora le urmaresc comportamentul.
4. In ce priveste protectia seismica pentru intreaga populatie, fara o petitie nu rezolvam nimic. Petitia cu semnaturi multe ptr cei expusi in zonele afectate, ar conduce la un pct de lucru ptr o sedinta CSAT din cadrul Guvernului unde cu siguranta s-ar gasi fonduri ptr alocat.
5. Consolidarea cladirilor care merge EXTRAORDINAR de lent, nu sunt fonduri evident, dar actele de coruptie din tara si nr proceselor de la DNA arata ce tunuri s-au tras in perioada 2008-2012 pe spatele poporului, semn ca pe nimeni nu intereseaza de restul decat de cercul lui cu o raza de 1m in jur.
6. Daca cei care ne conduc nu misca un deget de atat timp pentru populatie si consolideaza doar cladiri monumente, tb ca sa exisite o mobilizare la nivel national, populatia care traieste in zona activa a Vrancei tb sa constientizeze (sa nu ajungem la exemplul celor din Nepal) si sa ia atitudine. Dar din nou acest lucru este departe de a se intampla ptr ca ne lipsesc multe, incepand de la a mentine o curatenie pana la a sti sa militam pentru drepturile noastre.
Daca 25 de ani nu am putut stopa defrisarile ilegale, un lucru simplu, daca societatea s-ar fi mobilizat, daca la 25 de ani dupa revolutie acceptam sa platim carburant mai scump ca in statele vestice civilizate cu un salariu de 8-10x mai mare decat media din Ro, atunci asta spune multe ...
Sa luam exemplu Greciei, ptr orice nemultumire au iesit in strada si au rezolvat. Cand a scazut salariul mediu de la 750E, au iesit, cand s-au luat pensiile de urmas (cand murea stalpul familiei si primeai pensie pana la N ani) au iesit, defapt acum sunt in strada si militeaza si ptr asta alaturi de alte proteste fata de masurile de austeritate care vor urma sa se impuna.
La noi, scapa cine poate ... sau sta in picioare cine are casa cea mai solida
In final speram ca Vrancea sa mai fie linistita ptr cele peste 7+. Deocamdata suntem la inceput de nou secol