• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Urmatorul cutremur vrancean important (ipoteze)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
N-am pretentia sa imi spuna cand vine cutremurul. Dar nici atata ambiguitate si declaratii contradictorii. Ca oricum n-au intotdeauna dreptate. Circul din 2002 e un exemplu in acest sens. Si era convins Marmureanu atunci, la inceput de august 2002, ca vine un cutremur de 6-6,2 grade. Daca i se confirma si de data asta la fel ca atunci, e groasa treaba !!! :harhar::rolleyes:
In orice caz, nu exista vreun culoar secret subteran prin care cutremurul din Pakistan sa \\"fure\\" energia din Vrancea !! :rolleyes:

1. este serioasa problema cu etajul nerupt din 1802 sau 1838!

2. daca Vrancea functioneaza ca un tunel de eliberare a energiilor gigantice subterane si exista o functie neliniara ce poate fi repartizata pe trei etaje
80-90 km
110-130 km

150 km si mai adanc,

atunci vor exista in medie pe secol, dupa cum s-a mentionat pe forum, trei mari cutremure intre 7 si 8 grade, care vor avea o succesiune decelabila, dar atentia trebuie axata pe etajul de rupere, seismul de intensitate majora, pentru a nu evalua de pilda 30 si ceva de ani de la seismul din 1977 si a crede, cum am crezut si eu ca exista indiferent de adancime o reactie maxima cam la 30-40 ani, ca urmatorul trebuie sa fie de pilda in 2014 din motivele de 37 ani+/_3 ani.
Evenimentele pot avea loc foarte strans sau puternic dispersate/atenuate ca in ultima parte a sec.XIX, relativ pasnica fata de inceputul furtunos al sec.XIX.

Daca un etaj se rupe mai greu, atunci perioada intre marile evenimente declansate de acel etaj se va intinde la un secol-doua sau mai mult, dar si energia eliberata va fi uriasa!

Daca un etaj se rupe mai usor, atunci seismele aferente vor completa lipsa descarcarilor din etajul intermediar.

In 2010 sunt deja 208 ani de la marele seism din 1802.
De la cel din 1977 numai 33 ani.
Problema este sa nu apara situatia concentrarii seismelor mari intr-o perioada scurta de cativa ani (si) din etaje diferite!
f(x,y,z)
 
Realist vorbind, se prefigureaza din ce in ce mai mult posibilitatea ca seismul vrancean \"de inceput de secol XXI\" sa nu fie de fapt unul catastrofal. Se pare ca sanse mai mari pentru un cutremur vrancean de magnitudine foarte mare vor fi de abia pentru perioada de mijloc de secol, anii 2040-2050. Pentru perioada de pana in 2020, sansele mai mari ar fi pentru un cutremur de magnitudine pana in 6,7-7,0 pe scara Richter, care este departe de a fi unul catastrofal.
Problema e ca seismele majore vrancene sunt intotdeauna legate de miscari seismice de foarte mare magnitudine in ESTUL TURCIEI. Insa legatura nu e intotdeauna imediata. Adica pot trece intre cateva luni si 10-15 ani de la un seism de 7-8 grade in estul Turciei pana la aparitia seismului vrancean de magnitudine peste 7,0. Cutremurul din 1802 a aparut la 16 ani de la un seism foarte mare din 1784. A mai fost unul prin 1789, cred. Oricum, in momentul de fata Turcia este linistita, nu pare a avea tensiuni semnificative, activitatea e stationara la turci, nu sunt semne de intensificare a activitatilor seismice. Asa ca vestile sunt destul de bune, deocamdata. Nu inseamna ca nu trebuie sa ne pregatim, evident. Situatii accidentale serioase pot aparea chiar si la un seism de 6,8 grade, deci oricum trebuie sa fim atenti. Dar ideea e ca un cutremur de 6,8 grade nu este catastrofal, este mai \"suportabil\" cat de cat.
 
Dupa caracteristicile observate, seismul din 1838 a avut loc la aceeasi adancime cu cel din 1977, a fost de acelasi tip. Problema e cu cel din 1802, daca a fost la 125 km sau la 150 km.
 
Nu afirm, in nici un caz, ca nu vor fi cutremure in Vrancea pana in 2020-2024. Cu certitudine vom simti zguduieli, mai mici si mai maricele, la magnitudini de ordin 6 pe scara Gutenberg-Richter, probabil si un eveniment mai semnificativ cu magnitudinea la 6,5-6,8 grade. Dar, la starea actuala a lucrurilor (ma refer la ceea ce se intampla la Turcia, cu care suntem totusi legati), nu se intrezareste prea curand un seism de magnitudine peste 7,0 in Vrancea. E o situatie relativ optimista (deocamdata).
In perioadele 1970-1976 si 1930-1940, activitatea seismica in Turcia (nu numai in ESTUL TURCIEI, ci in toata Turcia) a fost mult mai intensa decat este acum. Asta e situatia, trebuie sa fim obiectivi si sa acceptam acest lucru, chiar daca nu convine amatorilor de vizionari si asa-zisi clarvazatori care, pe deasupra, pe langa isterizarea populatiei, urmaresc scopuri meschine, mercantile, de a-si promova cartulii bizare, scrise probabil sub influenta unor stari onirice. :clapping:
Deocamdata, Turcia tace. Este clar vizibil ca activitatea seismica in Turcia este stationara la nivel scazut, nu se observa nimic deosebit, doar roiuri seismice trecatoare, dar cu evenimente de magnitudini foarte mici.
Evident, nu inseamna ca un cutremur vrancean de magnitudine MGR=6,8 este ceva tocmai placut. Nu e nimic placut intr-o astfel de zguduiala. Vreau doar sa subliniez ca in absenta unei schimbari considerabile a starii de lucruri la est, sud-est de Marea Neagra, nu ne putem astepta la un cutremur deosebit de puternic, ci doar la un eveniment comparabil eventual cu seismele din 1986 si 1990. Atat si nimic mai mult. Mai vedem in anii urmatori ce se va mai intampla la turci.
Pai fratilor: de ce credeti ca monitorizez zilnic si activitatea seismica din Turcia ? In fiecare zi actualizez datele cu seismele curente de la turci. Scopul este, evident, sa incercam sa vedem cam care este tendinta generala a activitatii seismice in zona Turciei, in special in partea de est a acestei tari.
 
Pe de alta parte, sa mai remarcam totusi un lucru. Vrancea nu a dat, intotdeauna, seisme catastrofale (de magnitudine MGR > 7,0). Iata, ca exemplu, urmatoarea situatie: dupa seria de cutremure puternice din 1790, 1802, 1829, 1838, au urmat 30 de ani de calm relativ, iar seismul din 13 noiembrie 1868 a fost departe de a fi catastrofal (magnitudinea sa fiind in jur de 6,7). Deci, de ce toata lumea merge pe ideea ca e musai sa fie un cutremur de magnitudine 7 ? Din sado-masochism ? :cool: :clapping: :clapping:

Daca tot discutam aici ipotezele despre urmatorul cutremur vrancean puternic, hai sa ne gandim un pic la modul presupus in care se produce ruperea in acel bloc litosferic. Este evident ca marimea zonei care se rupe determina marimea cutremurului. O extrapolare pentru ceea ce s-a intamplat in secolul XX sugereaza urmatoarele:
-o rupere extinsa, in plan vertical, pe o distanta de circa 15-20 km corespunde unui cutremur vrancean de magnitudine MGR=6,7-7,0;
-o rupere extinsa pe o distanta de circa 30 km (in plan vertical) corespunde unui cutremur de magnitudine MGR=7,2;
-o rupere extinsa pe mai mult de 40 km ar corespunde unui seism de magnitudine 7,4-7,5

Discutam cu ceva timp in urma cu EarthQuake, si ideea e urmatoarea: Cutremurul din august 1986 a rupt deja zona cuprinsa intre 130-150 km, deci tensiuni mari nu ar mai avea de unde sa fie acolo. O eventuala rupere la 150 km adancime, in momentul de fata, nu prea are cum sa se \"intinda\" prea mult, deci daca se produce, acum, un seism la 150 km adancime, nu ar trebui sa depaseasca 6,7-6,8 grade pe scara Richter. Pe de alta parte, o eventuala rupere declansata la 125 km adancime ar avea toate sansele sa ramana \"cantonata\" intre 110-130 km, deoarece sectoarele aflate mai jos de 130 km si mai sus de 110 km si-au epuizat, deocamdata, potentialul de a genera ruperi semnificative. Prin urmare, nici in acest caz magnitudinea urmatorului seism vrancean important nu ar trebui sa depaseasca 6,7-7,0.
Si atunci, de unde pana unde incapatanarea unora de a sustine ca vine marele cutremur, fie acum, fie in 2010 ?? De unde acest sado-masochism ?? :clapping::uameni:
Nu spun, pacatele mele, ca trebuie sa ne culcam pe o ureche. Anumite accidente pot interveni chiar si in cazul unui seism vrancean de magnitudine 6,8. Si oricum, nu bag mana in foc pentru ceea ce se va intampla sau nu in Turcia dupa anul 2012. Deci este clar ca lumea trebuie sa fie informata in materie de risc seismic, ca trebuie vazut care sunt cladirile subrede, ca trebuie clarificat ce facem in timpul si dupa un cutremur. Dar nici sa cobim in nestire nu e bine si corect. Sa incercam sa fim pozitivi, in limita unei prudente firesti; nu putem fi 100% siguri de faptul ca din 2012 incolo nu va incepe sa se schimbe ceva in Turcia. Dar cobele trebuie puse la punct, fiindca nu au argumente pertinente.
 
Ipoteza e verosimila . Insa pina in 2024-2026 cand va intra in actiune placa africana mai sunt destui ani in care se pot intimpla evenimente si in Turcia/Iran , cat si in Vrancea . Destul timp pentru evenimente neplacute . Legat de alternanta adincimilor la care se produc cutremure puternice in Vrancea , eu unul am dubii referior la datele statistice mai vechi de secolul nostru
 
Corect. Dar daca situatia actuala din Turcia si Iran nu se schimba pana spre 2014-2015 asa, probabilitatea de a avea un cutremur vrancean de magnitudine 7 scade si mai mult. Sa vedem ce se intampla in Turcia. Deocamdata, activitatea seismica din Turcia este mult mai slaba decat in perioadele 1970-1976 si 1930-1939.
 
Trebuie sa fac o precizare: eu as fi ultimul care sa bagatelizeze un cutremur major din Vrancea. Stim ca mai devreme sau mai tarziu tot vom fi zguduiti de un seism vrancean de magnitudine MGR strict mai mare de 7,0. Problema nu este daca, ci cand. Circumstantele actuale arata ca este posibil (subliniez, este posibil) ca \"marele cutremur\" sa vina totusi ceva mai tarziu decat era \"scontat\". Cat de \"tarziu\", ramane de vazut, evident ca nu putem baga mana in foc. Aceasta posibilitate de evolutie are insa o latura pe care trebuie sa o scoatem foarte clar in evidenta:
-nu poate exista, sub nici o forma, scuza ca \"seismul ne-a luat ca din oala, seismul a venit prea devreme si nu am avut timp sa ne pregatim sau sa luam masuri de limitare a consecintelor sale\".
Ma tem ca o astfel de \"scuza\" nu va sta deloc in picioare. Adica daca anumiti factori responsabili, aflati in functii de decizie, vor invoca \"dezastruoase mosteniri\" si factorul \"surpriza\", cum ca ne-a luat marele cutremur pe neasteptate, aceste lucruri se vor dovedi cam subtirele. Pana acum, observam ca Vrancea chiar ne lasa ceva timp la dispozitie sa ne tot pregatim, sa consolidam cladiri subrede, sa educam populatia. Prin urmare, orice fel de scuza de felul celor exemplificate mai sus nu va avea iun suport temeinic. Clar. Mai avem, se pare, ceva timp la dispozitie, daca acest timp nu este fructificat cum trebuie, apai vina va fi intr-o anumita parte. Si atunci nu mai trebuie blamata Mama Natura, in speta batrana Vrancioaie, pentru eventuala catastrofa. Fiindca cei care vor da vina pe fatalitatea geotectonica a Vrancei se vor acuza pe ei insisi. Punct.
 
Discutam cu ceva timp in urma cu EarthQuake, si ideea e urmatoarea: Cutremurul din august 1986 a rupt deja zona cuprinsa intre 130-150 km, deci tensiuni mari nu ar mai avea de unde sa fie acolo. O eventuala rupere la 150 km adancime, in momentul de fata, nu prea are cum sa se \\"intinda\\" prea mult, deci daca se produce, acum, un seism la 150 km adancime, nu ar trebui sa depaseasca 6,7-6,8 grade pe scara Richter. Pe de alta parte, o eventuala rupere declansata la 125 km adancime ar avea toate sansele sa ramana \\"cantonata\\" intre 110-130 km, deoarece sectoarele aflate mai jos de 130 km si mai sus de 110 km si-au epuizat, deocamdata, potentialul de a genera ruperi semnificative. Prin urmare, nici in acest caz magnitudinea urmatorului seism vrancean important nu ar trebui sa depaseasca 6,7-7,0.
Si atunci, de unde pana unde incapatanarea unora de a sustine ca vine marele cutremur, fie acum, fie in 2010 ?? De unde acest sado-masochism ?? :clapping::uameni:

Zonele de rupere se pot totusi suprapune cu cativa km - vezi ce a rupt in 90 vs ce s-a rupt in 77

O rupere intre 110-130 km nu ar produce decit un cutremur de maxim 6.9-7 , dar o rupere 105-135 km ?????

Oricum cutremurul din \'86 ne avantajeaza clar . Ce s-ar fi intimplat daca toata zona 110 - 170 km era nerupta din 1940 sau mai devreme ? Un 1802 reloaded !

Doar un 6.7-6.9 pina in 2024-2026 e verosimil daca situatia din Turcia /Iran nu explodeaza in urmatorii 5-8 ani . Insa asta ne pune intr-o situatie foarte delicata dupa 2040 cu multe zone nerupte (sau rupte insuficient) de zeci de ani
Varinta ideala ar fi ca zona 110-130 km sa fie rupta la urmatorul cutremur puternic vrancean . Astfel ar continua o alternata a zonelor de rupere si implicit duce la imposibilitatea unei ruperi gen 1802 .
Varianta neplacuta e ca se rupe zona 150-170 pina in 2024-2026 , care lasa pentru perioada de dupa 2040 ditamai zona 70-150 km canditata pentru o mega-ruptura
 
Sa incercam totusi sa facem un posibil "portret" al urmatorului cutremur vrancean puternic, seism care poate fi asteptat sa se produca intr-un interval de 5-10 ani, asa...
Deci, intrebarea este:
Cum va arata cutremurul vrancean care va veni in urmatorul deceniu sau, in orice caz, urmatorul seism puternic de magnitudine MGR mai mare de 6,7 ???

Sigur, luam in calcul ipotezele actuale formulate de specialisti. Dar sa consideram si modul cum se produc cutremurele vrancene mari. Si as porni de la marele mister 1738-1802. Spun "mare mister" pentru ca pare extrem de ciudat faptul ca in numai 64 de ani s-au succedat doua seisme vrancene de foarte mare adancime, si deosebit de violente. Cutremurul de la 11 iunie 1738 avut intensitatea maxima IX 1/2 pe scara Mercalli, magnitudinea MGR=7,5 si adancime focala estimata la circa 130 +/5 km. Un cutremur intr-adevar foarte violent, cu efecte grave in Moldova la Iasi, dar si in Oltenia la Horezu, unde s-au semnalat avarii importante. 64 de ani mai tarziu, la 26 octombrie 1802 Vrancea si-a dezlantuit din nou fortele, cu o putere deosebita, chiar mai mare decat in 1738: "Cutremurul cel Mare" esre creditat cu o mnagnitudine MGR=7,7 si o adancime focala de 150 km. De ce s-au produs doua cutremure atat de puternice intr-un interval neobisnuit de mic, de numai 64 de ani, si ambele de adancime foarte mare ?
Pentru a raspunde la acesta intrbare, cred ca cea mai plauzibila este ideea formulata de real32, anume ca nu conteaza numai adancimea focarului, ci zona unde se genereaza ruperea. Desi zona epicentrala vranceana este destul de redusa ca intindere, totusi unele cutremure vrancene puternice au epicentrele inspre extremitatea nordica a ariei epicentrala, pe la 45,7-45,9 latitudine nordica si 26,7-26,9 longitudine estica, in timp ce alte cutremure puternice sunt generate la extremitatea de sud, chiar sud-vest a zonei Vrancea, pe la limita Muntilor Buzaului (spre deosebire de primul caz, in care epicentrele se afla in Muntii Vrancei). Si de aici, rezulta ideea: cele 2 cutremure mari, din 1738 si 1802, nu au fost generate in acelasi loc, unul a avut probabil epicentrul in Muntii Buzaului, iar celalalt seism a fost generat in nordul Muntilor Vrancei. Este singura explicatie plauzila a acestei neobisnuite succesiuni. Din informatiile referitoare la modul de repartizare in teritoriu a efectelor maxime ale celor 2 seisme, ar rezulta ca seismul de MGR=7,5 de la 11 iunie 1738 "a pornit" din extremitarea sud-vestica a zonei Vrancea, deci de undeva din Muntii Buzaului (zona care in ultimii 200 de ani a ma "dat" seisme puternice la 26 noiembrie 1829, 6 octombrie 1908 si 31 august 1986), in timp ce "Cutremurul cel Mare" din 26 octombrie 1802 (MGR=7,7) "a pornit", cel mai probabil, de la marginea nordica a Muntilor Vrancei !!!! Zona care a generat seismul din 1802 a mai "dat", se pare, seismele din 1838, 1940 si 1977 !!! Deci e vorba de partea nordica a Muntilor Vrancei !!! Sigur, in acest grup de seisme generate in nordul Muntilor Vrancei, exista diferente intre cutremurele de la 80-110 km adancime (1838, 1977) si cele de la 150 km adancime (1802, 1940). Real32 a facut urmatoarea observatie, extrem de judicioara: seismele de tip 1802-1940 (de adancime 150 km si epicentru in nordul muntilor Vrancei) par a avea un ciclu de revenire de circa 140 de ani, plus sau minus cateva decenii; de asemenea, cutremurele vrancene de tip 1838-1977 par a avea, la randul lor, un ciclu de revenire tot de circa 140 de ani, plus/minus cateva decenii. Foarte interesanta observtia.
In aceste conditii, am putea face urmatoarea afirmatie: Primul cutremur vrancean care urmeaza sa se produca in urmatorii 5-15 ani nu va fi de tip 1802-1940, dar nici de tip 1838-1977. Atunci de ce tip va fi acest cutremur, si cat de mare ar putea sa fie el ? Foarte probabil, primul cutremur vrancean puternic din acest secol va fi generat la marginea sud-vestica a zonei Vrancea, spre capatul Muntilor Buzaului, deci va fi un seism de tip 1908-1986, sau 1829, sau 1738, sau 1620, sau 1471. Sa facem un pic abstractie de seismul din 1986 (care a urmat celui din 1977). Veti vedea de ce.
Sa consideram seismele din 1471, 1620, 1738, 1829 si 1908. Aceste seisme vrancene au o "ciudatenie" suplimentara. In afara de faptul ca ele au fost seisme "autonome" (in sensul ca nu au urmat unui alt cutremur vrancean puternic din anii anteriori), aceste seisme au fost urmate, la interval de pana la 5-8 ani, de producerea de cutremure puternice in regiunea Fagaras !!! Opa, hodoronc-tronc, veti zice. Ce are Fagarasul cu Vrancea ? Se pare ca are. Cutremurele fagarasene puternice au fost precedate, de fiecare data, de cate un seism vrancean "autonom" generat in extrermitatea sud-vestica a Vrancei, pe la marginea Muntilor Buzaului.

Asadar, considerand aceste aspecte, cred ca putem spune asa: primul cutremur vrancean puternic (MGR > 6,7) din secolul XXI va fi generat la marginea sud-vestica a zonei epicentrale Vrancea, prin Muntii Buzaului; nu va fi un cutremur de tip 1802-1940, si nici de tip 1838-1977. In schimb, va fi un seism de tip 1471 sau 1620 sau 1738 sau 1829 sau 1908 (am considerat doar "evenimentele autonome", nu si pe cele de tipul 1986). In ceea ce priveste magnitudinea acestui seism, as spune ca daca in urmatorii ani nu se produce un cutremur de 7,1-7,7 grade la Tabriz, in nord-vestul Iranului (un focar seismic inactiv de peste 200 de ani), atunci acest cutremur va avea o magnitudine de 6,8...maxim 7,0 (MGR). In caz contrar, daca izbucneste si crapa urat de tot zona din nord-vestul Iranului, atunci din pacate ne vom putea astepta la un cutremur de talia 1738 !!! :6: :6: :135: :135: :69: :69: Dar speram totusi sa nu se intample asa, si deci ca in acest "mandat", vorba lui real32 :55:, sa avem parte doar de cutremur de 6,8-7,0 !!! Inca ceva: cutremurul vrancean care va veni "il va atrage" si pe cel din Fagaras, care tot asteapta si asteapta, se apropie chiar suta de ani de la evenimentul din 1916. Parerea mea e ca in Fagaras s-au acumulat niste tensiuni importante, asa, pe tacute, si aceste tensiuni asteapta ceva...un "impuls" sau un "branci" pe care sa il dea cutremurul din Vrancea.
Deci, cutremurul din Vrancea ne va aduce "cadou" seismic si in Fagaras. Va fi interesant, ce e drept :32:
Cam asa cred eu ca va arata cel dintai seism vrancean important din secolul XXI.
 
Ceea ce este mai critic in legatura cu acest seism este ca in pofida faptului ca e posibil sa nu aiba o magnitudine foarte mare (deci sa atinga MGR=6,8-7,0 maxim), cutremurul de tipul preconizat are "talentul" de a genera niste "reactii" atat in Fagaras, cat si la marginea de nord a Vrancei, spre capatul Muntilor Vrancei. Fenomene de acest tip s-au observat in 1471-1473, 1738-1740, 1829-1838, 1908-1912 si 1986-1990. Prin urmare, dupa seismul de magnitudine 6,8-7,0 produs la o adancime de 120-140 km la marginea Muntilor Buzaului, ar putea urma un alt cutremur,probabil mai slab (MGR maxim 6,4-6,6) la capatul nordic al zonei epicentrale Vrancea, precum si seismul de magnitudine 6,0-6,5 de tip crustal din regiunea Fagaras. Astfel, in urmatorii 10-15 ani, in Romania ar putea sa se produca cel putin 3 seisme cu magnitudinea egala sau mai mare de 6,0.
Cutremurul din 31 august 1986 (MGR=7,0) a fost urmat de un cutremur important la 30 mai 1990 (MGR=6,7), generat la extremitatea nord-estica a zonei Vrancea. Cutremurul din 6 octombrie 1908 (MGR=6,8) a fost, la randul sau, urmat de un cutremur de magnitudine MGR=6,4 la 25 mai 1912 (seism care cred ca a fost de tipul celui din mai 1990).
Acum: din ce cauza seismele generate la marginea de sud-vest a zonei Vrancea conduc la asemenea "efecte" neplacute ? Real32, iti dau cuvantul. :135: :55: :135:
 
In aceste conditii, ar fi posibil ca in urmatorii 10-15 ani, in Romania sa se produca 3 sau chiar 4 cutremure cu magnitudinea Gutenberg-Richter MGR egala sau mai mare de 6,0, astfel:
-un cutremur vrancean de adancime mare 125...140 km, cu epicentrul undeva in Muntii Buzaului, spre marginea de SUD-VEST a regiunii epicentrale Vrancea, cu o magnitudine MGR strict mai mare de 6,7; cel mai probabil, acest cutremur ar putea avea o magnitudine MGR=6,8-7,0. In situatia, nefericita, in care se amplifica puternic seismicitatea in estul Turciei-nord vestul Iranului (in special printr-un cutremur foarte violent la Tabriz), exista posibilitatea ca acest cutremur vrancean sa fie unul catastrofal (de anvergura marelui cutremur de la 11 iunie 1738, magnitudine MGR=7,4-7,5). Daca nu se intampla asa, atunci nu il prindem pe "cel mare" in acest "mandat", deci ramanem cu evenimentul de magnitudine 6,8-7,0, comparabil cu cel de la 6 octombrie 1908;
-unul sau doua seisme vrancene generate, ca urmare a seismului din sud-vest, in extremitatea nordica, nord-estica a zonei epicentrale, pe la marginea Muntilor Vrancei. In esenta, ar trebui sa fie un cutremur de magnitudine cel mai probabil 6,2-6,5 (maxim 6,6-6,7), la adancime de 80...110 km. Un astfel de cutremur ar putea sa fie precedat sau urmat de un alt seism, de magnitudine ceva mai mica, in aceeasi zona (MGR=5,8-6,1), si aceasta pentru ca in multe cazuri, evenimentele de acest tip apar sub forma de MULTIPLETI (dubleti/tripleti), asa cum s-a intamplat la 25 mai 1912 sau la 30/31 mai 1990;
-un cutremur crustal important in regiunea Fagaras, de magnitudine 6,0-6,5, seism care va afecta puternic zona epicentrala si cea mai mare parte a Transilvaniei. Este de asteptat ca acest tip de seism fie urmat de o serie destul de lunga de seisme secundare si de replici, pe aliniamentul sud-vest catre nord-est in raport cu posibilul epicentru din zona Cumpana-Piscul Negru (coada lacului Vidraru). Sunt posibile miscari seismice secundare pe Valea Oltului, zona Calimanesti-Brezoi.

Cam acesta ar fi evolutia posibila pentru urmatorii 15 ani. Ramane de vazut cand anume se vor intampla aceste evenimente. Repet, este un scenariu de evolutie pentru urmatorii 15 ani !
 
Eu as multumi in mod deosebit lui real32, m-am bazat pe sintezele excelente pe care le-a facut :135: :55: N-as fi avut atata rabdare sa corelez informatiile existente pentru ultimii 600 de ani ! :32: :135: :69:
 
GeoX a spus:
In aceste conditii, ar fi posibil ca in urmatorii 10-15 ani, in Romania sa se produca 3 sau chiar 4 cutremure cu magnitudinea Gutenberg-Richter MGR egala sau mai mare de 6,0, astfel:
-un cutremur vrancean de adancime mare 125...140 km, cu epicentrul undeva in Muntii Buzaului, spre marginea de SUD-VEST a regiunii epicentrale Vrancea, cu o magnitudine MGR strict mai mare de 6,7; cel mai probabil, acest cutremur ar putea avea o magnitudine MGR=6,8-7,0. In situatia, nefericita, in care se amplifica puternic seismicitatea in estul Turciei-nord vestul Iranului (in special printr-un cutremur foarte violent la Tabriz), exista posibilitatea ca acest cutremur vrancean sa fie unul catastrofal (de anvergura marelui cutremur de la 11 iunie 1738, magnitudine MGR=7,4-7,5). Daca nu se intampla asa, atunci nu il prindem pe \"cel mare\" in acest \"mandat\", deci ramanem cu evenimentul de magnitudine 6,8-7,0, comparabil cu cel de la 6 octombrie 1908;
-unul sau doua seisme vrancene generate, ca urmare a seismului din sud-vest, in extremitatea nordica, nord-estica a zonei epicentrale, pe la marginea Muntilor Vrancei. In esenta, ar trebui sa fie un cutremur de magnitudine cel mai probabil 6,2-6,5 (maxim 6,6-6,7), la adancime de 80...110 km. Un astfel de cutremur ar putea sa fie precedat sau urmat de un alt seism, de magnitudine ceva mai mica, in aceeasi zona (MGR=5,8-6,1), si aceasta pentru ca in multe cazuri, evenimentele de acest tip apar sub forma de MULTIPLETI (dubleti/tripleti), asa cum s-a intamplat la 25 mai 1912 sau la 30/31 mai 1990;
-un cutremur crustal important in regiunea Fagaras, de magnitudine 6,0-6,5, seism care va afecta puternic zona epicentrala si cea mai mare parte a Transilvaniei. Este de asteptat ca acest tip de seism fie urmat de o serie destul de lunga de seisme secundare si de replici, pe aliniamentul sud-vest catre nord-est in raport cu posibilul epicentru din zona Cumpana-Piscul Negru (coada lacului Vidraru). Sunt posibile miscari seismice secundare pe Valea Oltului, zona Calimanesti-Brezoi.

Cam acesta ar fi evolutia posibila pentru urmatorii 15 ani. Ramane de vazut cand anume se vor intampla aceste evenimente. Repet, este un scenariu de evolutie pentru urmatorii 15 ani !

Aceasta perioada este linistita. Ceea ce nu pare sa fie linistitor!

Afara de seismele din 2004, a mai fost unul in aprilie 2009, in rest se pare ca aceasta liniste nu este de bun augur numai si numai daca este valabila teoria cu acumularea si cu descarcarea mai mare, daca se acumuleaza energie fara sa se elibereze cate putzin intre timp.

A verificat cineva daca seismele din estul Turciei respectiv Iran au precedat pe cele mari din Vrancea?
Are nevoie Vrancea de un impuls mai puternic din Asia?
Sau legaturile dintre evenimente sunt defectuos stabilite?
 
Nu e foarte neobisnuit faptul ca in ianuarie nu a avut loc nici un cutremur de magnitudine 4. In decembrie 2009 s-au produs 3 cutremure vrancene de magnitudini 4-4,5 si unul de 3,8-4,0, in noiembrie nici un cutremur de 4 grade, in octombrie 2009 iarasi 3 seisme de 3,8-4,3 grade. Mai alarmant ar fi daca ar trece 6-8 luni fara seisme cu magnitudini de cel putin 3,8-4,0 si peste aceste valori. Altfel, e doar o variatie minora a activitatii seismice, variatie care se mai intampla, asa a fost si in vara-toamna lui 2006 de exemplu.
In ceea ce priveste seismele de magnitudine 5, incepand din 2004 situatia a fost urmatoarea:
27.09.2004 ML=5,2 adancime 145-150 km (chiar 166 km conform catalogului INFP). Obs.: magnitudinea este pe scara Richter, bazata pe logaritmul zecimal al amplitudinii maxime (definitia clasica), nu magnitudine moment Mw;
27.10.2004 ML=6,0 adancime 98 km
14.05.2005 ML=5,6 adancime 148 km intensitate maxima VI in zona epicentrala
18.06.2005 ML=5,4 Mw=5,1 adancime 154 km
13.12.2005 ML=5,2 Mw=4,7 adancime 144 km intensitate maxima V in zona epicentrala
06.03.2006 ML=5,1 adancime 151 km intensitate maxima V
14.02.2007 ML=5,0 Mw=4,5 adancime 149 km intensitate maxima IV-V in zona epicentrala
25.04.2009 ML=5,5 Mw=5,0 adancime 109 km intensitate maxima VI
24.07.2009 ML=5,1 Mw=4,6 adancime 140 km intensitate maxima V
Nu s-ar vedea nimic neobisnuit.
 
GeoX a spus:
Nu e foarte neobisnuit faptul ca in ianuarie nu a avut loc nici un cutremur de magnitudine 4. In decembrie 2009 s-au produs 3 cutremure vrancene de magnitudini 4-4,5 si unul de 3,8-4,0, in noiembrie nici un cutremur de 4 grade, in octombrie 2009 iarasi 3 seisme de 3,8-4,3 grade. Mai alarmant ar fi daca ar trece 6-8 luni fara seisme cu magnitudini de cel putin 3,8-4,0 si peste aceste valori. Altfel, e doar o variatie minora a activitatii seismice, variatie care se mai intampla, asa a fost si in vara-toamna lui 2006 de exemplu.

Pentru descarcare nu sunt necesare totusi seisme de 5 grade sau mai mari in conditziile in care, cum afirmase Marmureanu, din aprilie in decembrie gradulk de incarcare a ajuns de la 25% la 45%, chiar dupa cel de 5,3 din 25 aprilie?

Se pare ca incarcarea nu este liniara sau este?
DACA AR FI VALABILA REGULA DE TREI SIMPLE, CEEA CE NU CRED, atunci in 2011 vom avea un cutremur, insa de cat?

Si inca o intrebare.

Daca acelasi focara generat seismele din 1802, 1940 si 1977, ne putem oricand astepta la unul de o anvergura asemanatoaree, dat fiind faptul ca succesiunea a fost de 138 ani intre 1802 si 1940 si de 37 ani intre 1940 si 1977.

Eu as propune sa nu se mai ia ca unitate de masura a timpului suta de ani egal cu un secol standard.

Poate ar fi mai bine sa se considere numai perioadele intre evenimentele din Vrancea de 7 sau mai mari MGR.

Sau suta de ani intre 1738 si 1838 in care realmente au avut loc trei mari cutremure!

Adica secolul seismic.
Din 1620 pana in 1738 100 plus 18 ani, secolul seismic putand fi considerat in jur de 100 ani plus cativa ani.

Din 1838 si 1940 sunt iarasi 100 de ani plus 2!

Din 1940 in 2040 trebuie sa consideram iarasi un secol seismic in care ne aflam, putzin dupa mijlocul acestuia.

Ar trebui atunci sa aiba loc inca doua evenimente pana in jur de 2040
plus cativa ani.

Nu stiu daca ar schimba ceva, dar am iesi din tiparul secolul standard si incadrarea mai mult sau mai putzin simetrica a trei mari evenimente!
 
Precursorii unui cutremur major nu se manifesta intotdeauna in acelasi mod.
Legat de aprecierea gradului de incarcare, nu stiu pe ce se bazeaza. Stiu ca a parut a spune la un moment dat de incarcare pe sfert, apoi pe jumatate, dar afirmatiile astea pot fi scoase din context, fiindca se putea referi si la un cutremur de mai mica magnitudine, sa zicem de 6,6-7,0 pe scara Richter, care nu e catastrofal.
E greu de interpretat cutremurele de 5 grade, oricum mai multe seisme de 5 nu ne scapa de cel mare.
Pe de alta parte, conteaza si localizarea acestora. Incepand din oct 2004 si pana la sfarsitul lui 2005, a existat o tendinta de migratie dinspre NE catre SV a epicentrelor acestor seisme, tendinta care pare a se fi oprit, situatia e stationara (considerand si evenimentele din 2009).
 
Iata o foaie de analiza:
Factori de identificare a evenimentelor seismice din Vrancea.
1. Parametrii geografici:
Niveluri de adancime-localizarea pe verticala, coordonatele geografice-localizarea pe orizontala

2. Parametri temporali :
Periodicitate

3. Parametri energetici :
Gradul de incarcare

4. Influenţe din alte focare, interacţiunea cu alte focare :

5. Influenţe din experienţe ştiinţifice şi militare :

6. Influenţe din activităţi civile :

7. Influenţe din spaţiul cosmic : meteoriţi, asteroizi, alte corpuri cereşti

8. Influenţe de altă natură:
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus