Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notă: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
sorinsov a spus:Marmureanu a spus in mai multe randuri ca ei asteapta un cutremur mai mare sa se produca mai sus de 130 km. Am cateva articole stiintifice (de pe Net:harhar in care cercetatorii ajung chiar la aceasta concluzie. Si Enescu a spus ca, dupa parerea dansului, va fi la 120+/-10 km. Eu am un fel de diagrama (pe care insusi Marmureanu mi-a dat-o acum 2 ani, cand am fost la dansul la birou...ma rugase sa ii fac rost de niste carti :ack:...cu etajele de adancime, si la 110-130 km apare marele semn de ntrebare :36::harhar. Faptul ca majoritatea cutremurelor de 5 au fost mai jos de 130 km arata, totusi, ca nu avem de ce sa ne facem probleme cu sectorul cel mai profund (acolo unde s-au produs cutremurele din 1940 si 1986, deci putin probabil sa fie suficiuent de \"incarcat\"). In schimb, seismologii romani, in studiile efectuate impreuna cu parteneri din Germania, SUA si Japonia, au ajuns totusi la concluzia ca etajul de adancime 110-130 km este \"candidatul cel mai probabil pt declansarea urmatorului cutremur vrancean puternic\".
Stiti prin ce mai frapeaza zona Vrancea, mai bine zis activitatea seismica vranceana, fata de alte zone seismogene ale lumii ? Prin faptul ca in fiecare secol apar cam aceleasi 4-5 cutremure importante, ca nivele de magnitudine. Deci e un cutremur cu magnitudinea Ms in jur de 7,5 pana la un maxim posibil de 7,7-7,8 (maxim ce poate aparea cu o perioada medie de revenire de peste 200-300 de ani, teoretic), un alt cutremur catastrofal dar totusi mai slab decat \\"maximul secular\\", deci la o magnitudine Ms in jur de 7,2-7,3 (ca in 1838 si 1977), un al treilea cutremur cu magnitudinea Ms in jur de 7,0 pe scara Richter, si inca 1-2 cutremure cu magnitudinea Ms~6,7-6,8 si intensitate maxima Io=VIII pe scara Mercalli. Aceste 4-5 cutremure mai importante se regasesc, tipic, in fiecare secol, ceea ce e de-a dreptul frapant ! Nu o spun eu, ci o spunea Mircea Radulian mai demult, la o masa rotunda organizata in toamna lui 2000 la Romexpo, la Saptamana Stiintei si Tehnicii Romanesti (si la care am tras si eu cu urechea, fiindca oricum era in zona unui stand cu acces public :36::harhar::35. Dansul spunea, repet, ca aceste 4-5 cutremure apar regulat cu frecventa seculara, deci in fiecare secol, ceea ce este foarte interesant ! :ack::harhar:
Totusi, e de observat ca in ultimele decenii nu s-au mai produs cutremure moderate (M~5,5-5,7) exact la acest etaj de adancime 110-130 km. Ultimele cutremure cu magnitudinea Ms >5,5 produse la 120 km plus sau minus..., au fost cele din 22 octombrie 1940 (Ms=6,2-6,5 si adancime h=122/125 km), respectiv 12 martie 1945 (Ms=5,5-5,7 h=125 km). Un fenomen similar a precedat si cutremurul din 1977 pentru partea \\"mai de sus\\" 80-110 km. Ei desemneaza acest fenomen cu termenul de LACUNA SEISMICA (V. Marza si colab.).
EarthQuake, inca o data iti spun, ca pt. orice zona seismica, activitatea pe perioade indelungate (sa zicem de-a lungul unui secol) este oarecum constanta. A spune ca timp de 50 de ani nu se va produce nici un seism mai mare de 6-6,5 grade este cam deplasat, ar insemna ca apare o mare lacuna in asa-zisa activitate de \\"background\\", sau ma rog, activitatea obisnuita, ducand la stocarea unei energii imense de-a lungul timpului, ducand in final la un seism incredibil de puternic, chiar de 8 grade sau mai mult, ceea ce este total nespecific Vrancei. Pana in 2050 se vor produce cu siguranta mai multe seisme de peste 6 grade, posibil si de peste 7. Prin ceea ce zici tu si ce sugerezi ca ar spune acei \\"specialisti\\", modifici radical caracteristicile de baza ale zonei seismice Vrancea.
EarthQuake, nu vreau sa fiu Cassandra, dar am niste observatii de facut. Nu cred ca ar trebui sa ne pripim si sa spunem ca nu va fi un cutremur..........