• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Avertizoare seismice

Exact cum am scris acolo sta treaba. Uite aici un exemplu practic, in general pentru acest principiu de avertizare global, nu neaparat pentru o anumita firma: cum functioneaza alerta cutremur. - de citit bine intreaga pagina


Lcro77 a spus:
Asta era. Nu se intelegea din ce a spus. Rezulta ca avertizoarele sunt degeaba in acest caz daca anunta dupa. Si cu cele subcrustale cum ar sta treaba, adica ptr mecanismul de avertizare?

Exista o intarziere intre unde P si S asa de mare de "au timpul necesar" sa ne anunte? :)

Nu sunt degeaba. In acest caz aveai pentru Bucuresti tot undeva la 25 de secunde, pentru ca seismul a avut loc in nord-estul zonei. Cei din Bacau, spre exemplu, primeau alerta cu vreo 5 secunde inainte de unda S, adica nu mai avea nici o noima acea alerta pentru acestia.
Unda P circula cu o viteza de 7,8 km/s, in timp ce unda S cu 4,6 km/s. Credeam ca se cunosc aceste lucruri, poate de asta nu s-a inteles. Principiul avertizarii sta in acest defazaj al celor doua unde, P si S. De citit acea pagina.
 
Un link cu tipirile de unde seismice:

http://inforisx.incerc2004.ro/undele_seismice.htm

Viteza undelor P este de ~6Km/s, iar a undelor S de ~4Km/s.
In functie de adancimea hipocentrului si pozitia lui raportat la pozitia senzorului care este folosit pentru trimiterea semnalului de alertare, poate fi calculat timpul dintre sosirea undei P si a undelor S intr-o anumita locatie.
 
Va salut,

Am niste intrebari legate de avertizarea seismica.

1 Referitor la twitter. Am aplicatia instalata pe un samsung galaxy s3, am dat urmarirea canalului @cutremurinfo si la setari am activat Turn off Retweets si Turn off mobile notifications. Mai mult nu inteleg ce trebuie sa fac si as avea nevoie de putin ajutor. Cum pot face sa primesc notificari si prin sms si cum pot sa setez un anume sunet pentru notificareile de pe twitter?

2. In afara de sistemul de la fotosans mai exista pe piata un sistem de avertizor care se monteaza pe perete dar care costa 570 de euro. Stie cineva cum se comporta?
 
Bun venit pe forum, nicolae. Pai ca sa primesti SMS-uri de la cutremurinfo, ar trebui sa setezi Turn on mobile notifications, eu asa am facut. Si am primit notificarile la ultimele cutremure perceptibile (10 septembrie, 3 noiembrie, 22 noiembrie, 7 decembrie). La sunt nu am incercat, nelu stie mai bine pe partea asta. Eu m-am multumit pana acum cu SMS-urile ca sa stiu inainte sa simt cam ce magnitudine are cutremurul.
 
In cazul acesta primesc notificare prin sms indiferent daca sunt conectat la internet?
 
Da. Tocmai de asta am ales si m-am multumit, deocamdata, cu solutia asta. E adevarat ca la trimiterea de SMS e o intarziere de 6 secunde, spunea nelu intr-un mesaj anterior. Insa eu sunt interesat sa stiu "aproape" de la inceput si o estimare de magnitudine. Estimarea a fost foarte viabila in toate cele 4 cazuri; de exemplu, pentru cutremurul din 22 noiembrie prima estimare a fost de 5,8 (urmata de altele mai mici incorporate in acelasi mesaj); valoarea finala a fost 5,7.
 
Revin cu o intrebare. Putem avea 100% incredere in alerta de la twiter? Pana la urma e un serviciu gratuit dar nu am inteles de fapt cine da alerta asta.
 
Sistemul e o aplicatie dezvoltata ca rezultat al unui proiect al INFP. Ca de aia dau si estimari de magnitudini care, cel putin pana acum, s-au dovedit viabile, foarte apropiate de valorile finale revizuite.
 
din ce am vazut unele cutremure sint anuntate cu mult dupa producerea lor (pe toate canalele , twiter sms aplicatia android ) de ex la ultimul , 25-12 3,4 ora 22.33.02 la mine sms-ul a ajuns la ora 22.37
 
Pai asta e notificare cu datele revizuite complete, publicate deja pe site. Nu e acelasi lucru cu avertizarea transmisa in timp real in timpul producerii cutremurului (aproximativ), caz in care ti se transmite o estimare a magnitudinii, si numai pentru cutremure cu magnitudini de la 4,4-4,5 in sus.
 
Bun gasit.
Tot referitor la twitter.Aplicatia instalata pe un samsung galaxy s3, am dat urmarirea canalului @cutremurinfo si la setari am activat Turn off Retweets si Turn on mobile notifications.Intrebarea este daca notificarile prin sms se primesc doar in cazul unui seism peste 3?
Un 2015 cu sanatate si impliniri pentru toti.
 
La multi ani, Eusebiu, un an nou fericit cu bine. Notificarile de alerte se trimit in timp real pentru cutremure cu magnitudini estimate initial la 4,4-4,5 asa, ca prag minim.
 
Tweetul a fost trimis la 5:39, dupa cum apare si pe Twitter, la aproximativ 05:39:45, cutremurul avand loc la 5:39:35.
 

Atașamente

  • mesaj alerta.png
    mesaj alerta.png
    17,8 KB · Vizualizări: 28
Ultimul cutremur cel de azi 04.01.2015 (4.3 la 140 km adancime).

21:40:37 anuntat, eu am primit mesaj la 21:41 si ceva secunde... de pe twitter respectiv SMS (de la @cutremurinfo)

Din nou pun la indoiala timpul in care se trimit aceste mesaje....Practic dupa zeci de secunde bune de cand a fost afisat ca ar fi fost ceva miscare!

Daca el s-a produs la 21:40:37 si eu l-am primit la 21:41:35 de secunde, ce rost mai are sa il primesc? Unde P deja se propagase, iar unde S era deja in actiune probabil sau chiar s-a terminat.

Si tot aici se spunea ca acest serviciu functioneaza cel mai bine la adancimi mari. Incep sa am mari indoieli despre asta :)
 
Same sh*t here. La 21:41 primit avertizarea ca a fost. Raman la parerea mea cu urinarea pe sistemul lor. Mai tare m-a speriat decat sa ajute, ca oricum n-am simtit nimic...
 
In legatura cu avertizorul Twitter sau SMS ptr canalul @cutremurinfo:

Ptr cutremurul din 04.01.2015 de 4.3+ grade.

Deci 21:40:37 epicentru.

Statie BISRR la 20km - unda P - 21:40:56 - deci diferenta de 19 de secunde de la epicentru.

Eu primit mesaj de la @cutremurinfo prin twitter si sms la 21:41:35. Diferenta de 39 de secunde fata de statia BISRR si de aproape 1 minut fata de timpul anuntat la epicentru.

In urmatorul link se arata timpul pana cand unda distructiva S ajunge la destinatie in fct de zone:
http://www.alertacutremur.ro/harta-seismica/

Eu stau in Iasi. Arata 36 de secunde timp in care S-ul ajunge la Iasi. Intre P si S exista alt timp. Care ar fi acesta si cu cat se modifica in fct de adancime?

Practic eu la acest cutremur, la mecanismul de anuntare de acum, sa zicem in cazul unuia mai mare in intensitate, puteam sa fiu in mijlocul actiunii cand unda S deja era in desfasurare. In aceste conditii nu mai ai timpul necesar sa iesi din casa chiar daca stai la etajul 1. Eventual nici sa te adapostesti ...

1. De ce a aparut acest defazaj de 1 min de la producere pana la anuntare prin Twitter via SMS?

2. Ce informatii se transmis practic intr-un mesaj? Momentul producerii cutremurului sau momentul in care unda P a fost inregistrata de catre statie (desi la statia respectiva ajunge unda P dupa X secunde de la producere) ?

3. Cum se defineste acest moment de producere al unui cutremur? Cum se spune, la data de ... la ora ... in zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de ... la adancimea ... Cand intervine unda P care este perceputa de statii? (din linkul de mai sus am inteles cum sta treaba cu unda S si la cat timp "loveste" dupa unda P)

4. In ce conditii este eficient un astfel de sistem de avertizare ptr ca sa ai acel interval de 20-30 secunde in care poti iesi? (in situatia de fata, adancimea a fost peste 70km, deci sistemul ar fi tb sa functioneze bine)

Obs: La cutremurul produs pe 03.01.2015 la ora 05:39:35

Atunci am avut mesaj dimineata pe telefon la 5:40:XX secunde (nu aveam pornita aplicatia de timer cu secunde sa pot vedea), dar din ce am inteles din momentul primirii mesajului pana s-ar fi simtit (unda S daca ar fi fost cazul pentru o intensitate mai mare) ar fi fost un interval de 19-20 secunde, deci timp suficient fata de cel de acum.

Doresc ca cei care vor incerca sa explice sa o faca pe intelesul tuturor, eventual cu un exemplu fictiv, si sa dea dovada de rabdare. Daca se poate crea un post separat ptr acest subiect e si mai bine ar fi, ptr ca acesta s-a cam aglomerat si poate fi off topic.

Multumesc!
 
Mai jos aveti doua exemple concrete de calcul pentru Bucuresti de la avertizarea seismica la aparitia undelor S.

Exemplu 1:

30.08.1986 21:28:37 UTC 45,52N 26,49E 131 km MGR=7,0

- distanta pana la statia seismica ~140 km
- distanta pana la Bucuresti ~184 km

unda P ajunge la statie in: 140km / 6km/s = 23.33s
unda P ajunge la statie in: 184km / 6km/s = 30.7s
unda S ajunge la statie in: 140km / 4km/s = 35s
unda S ajunge la statie in: 184km / 4km/s = 46s

timp ramas intre detectia undei P in statie si ajungerea undei S in Bucuresti:
46s - 23.33s - 6s(timp pierdut cu calcului si transmiterea alertei, nu stiu clar cat este) = 16.67s

Alerta ajunge aproape simultan cu unda P in Bucuresti.

Exemplu 2:

04.03.1977 19:21:54GMT 45,77N 26,76E 094 km M=7,2

- distanta pana la statia seismica ~100 km
- distanta pana la Bucuresti ~184 km

unda P ajunge la statie in: 100km / 6km/s = 16.66s
unda P ajunge la statie in: 184km / 6km/s = 30.7s
unda S ajunge la statie in: 100km / 4km/s = 25s
unda S ajunge la statie in: 184km / 4km/s = 46s

timp ramas intre detectia undei P in statie si ajungerea undei S in Bucuresti:
46s - 16.66s - 6s(timp pierdut cu calcului si transmiterea alertei, nu stiu clar cat este) = 23.34s

Alerta ajunge cu ~ 6 secunde inaintea undei P in Bucuresti.

PS: timpii pot varia in functie de viteza de propagare a undelor care nu e constanta, variaza in functie de mediul.
PS 2: daca am greseli va rog sa ma corectati.
 
Cred ca mai conteaza si caracteristicile fiecarui cutremur in parte, efecte de directivitate mai accentuate, pozitia epicentrului fata de statia care inregistreaza pentru prima data unda P...
 
Back
Sus