• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Avertizoare seismice

Sigur ca va respect dorinta. Venisem aici in incercarea de a gasi si alti utilizatori de avertizoare IRSA care sunt nemultumiti de faptul ca pragul de alarmare este prea jos iar alarmele, din acest motiv, prea dese.
Am inteles insa ca e mai putin vorba de o estimare a magnitudinii seismului la initierea sa si mai mult declansarea alarmei la un anumit prag ceea ce inseamna cu cat mai devreme, cu atat mai bine. Din pacate asta este.

edit. nu ai voie sa pui screenuri de la IRSA, materialele le apartin, asa cum spun chiar ei. l-am sters. anda
 
Oricum, ideea e ca acele pagere nu sunt pentru previziune, ci ele avertizeaza un fenomen care este deja in desfasurare; in momentul in care tu auzi piuitoarea, undeva in adancime a inceput o rupere, un cutremur cu o magnitudine estimata (pe baza undei P, deci cu anumite erori) peste un anumit prag minim.
 
Sigur ca da. Previziunea este una iar avertizarea este alta, in cazul acesta, cea din urma fiind mult mai precisa.
 
multumiri mariana pentru link :D

Un expert român demontează miturile legate de avertizoarele de cutremur şi zone mai periculoase seismic din Bucureşti

un fragment

Reporter: Poate fi un cutremur prevăzut?
Constantin Prăun: Nu există predicție când vine vorba de cutremure. Nu există în lume un nivel tehnic atât de avansat încât să se poată face o predicție astăzi a cutremurelor. Avertizări de ordinul minutelor da. Japonezii au dezvoltat un sistem de avertizare, cel de la Mexico City de exemplu, care are o marjă de atenționare de circa 2,5 minute. Dar nici asta nu e bătută în cuie. În funcție de distanța epicentrului, timpul de avertizare poate fi mai mare sau mai mic. Oricum, nu există nicăieri în lume sisteme de avertizare pentru a lua măsuri de siguranță umană eficiente. Sunt două nații în lume în vârful supravegherii seismice: SUA si Japonia. Aceste două nații îsi iau permanent două tipuri de măsuri: refacerea capabilității facilităților construite pentru a rezista în condițiile unui seism și adaptarea frecventă a tehnologiilor/reglementărilor la cele mai noi progrese in domeniu. Cel mai important este însă că au suport financiar. La nivel tehnic, între România și Japonia exista apropieri, însă din punct de vedere economic sunt la polul opus. Nu am avut, nu avem și nu vom avea curând posibilități financiare comparabile.

Următorul cutremur mare s-ar putea produce și în următoarele minute

R: Sunt eficiente acele sisteme de avertizare care se găsesc de vânzare și în Bucuresti?
CP: Nu, nu fac decât să alarmeze inutil populația. Repet, nu există predicție când vine vorba de seisme, și prin urmare la noi nu există nici sisteme de avertizare eficiente care să ne salveze viața chiar și atunci când vorbim de zeci de secunde în cel mai bun caz. Sunt niște minciuni care se vehiculează în legătură cu astfel de aparate și părerea mea este ca acolo unde sunt, produc numai panică.


R: Directorul Institutului Național de Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu spunea că nu vom avea un cutremur mare în următorii 15 ani. Sunteți de acord? Putem estima când se va produce un seism de mare intensitate?
C.P. Nimeni nu poate face astfel de estimări. Repet, nu există predicție când vine vorba de seisme. Următorul cutremur de mare intensitate, adică peste 6 pe Richter se poate produce în următoarele minute, peste 5 ani sau peste 15. Nimeni nu poate spune cu certitudine. Norocul țării noastre este că perioada de repetitivitate a seismelor cu efecte grave este mare. În România avem câteva focare: Focșani-Vrancea cu o perioadă de repetitivitate de 30-50 de ani, Făgăras cu o perioadă de repetitivitate de 100 de ani de ani, Banat, Nord-Vestul țării în zona Valea lui Mihai și zona Mangalia – Dobrogea.

Cel mai de temut si mai cunoscut este cel din Vrancea, care este unul de adâncime. Acest focar poate avea direcții preferențiale de propagare. Are posibil trei lobi: unul pe axa spre București, unul pe axa Iași-Chișinău și unul pe axa Galați Constanța-Marea Neagră. În ultimii ani, noi nu am avut decât microseisme. Nu se pot extrapola datele obișnuite de la microseisme la macroseisme. În aceste moment, nu pot spune, dacă un cutremur precum a fost cel din ’77 va avea aceleași efecte ca și atunci. Motivele sunt tehnice și de cunoaștere.
 
Eu oricum tratez cu seriozitate si o atentionare de cod portocaliu sau portocaliu-rosu.
bogdan link a spus:
O sa dai in icter, bre :uameni:
Astia au portocaliu sau portocaliu-rosu 350 de zile pe an.

uite, pe una din putinele zile cit au fost pe verde, a venit si cutremurul de 5 :uameni:
poti sa tratezi in continuare cu seriozitate portocaliul, dar te sfatuiesc sa fii si mai atent cu verdele :ack:
 
are cineva vreun alt avertizor decit cel de la foton? daca da, cum a reactionat?
 
Back
Sus