EarthQuake, acelasi lucru pot spune si despre mine. :harhar: Deci si pe mine ma intereseaza f. mult \"latura\" stiintifica a fenomenului ca atare.
Nu degeaba mi-am jurat, imediat dupa cutremurele din mai 1990, sa incerc sa fac rost de carti si materiale serioase, sa ma documentez cat mai bine posibil:harhar: Evident, nu am luat in seama prostiile care mai apar prin presa amatoare de senzational, diversi impostori, etc. Cat am batut anticariatele, de exemplu, dupa celebra monografie a savantului geolog Ion Atanasiu, CUTREMURELE DE PAMANT DIN ROMANIA (1961).:harhar: Desi respectiva lucrare e veche, totusi, prin sinteza facuta, da o imagine destul de clara asupra seismicitatii diferitelor regiuni din tara. Omul a cautat arhive cu insemnari din diverse zone, a analizat informatiile, a studiat structura geologica pentru fiecare zona in parte, deci o munca destul de laborioasa. Doar si lui Marmureanu i-am facut rost de respectiva carte !!! :17: O sa prezint aici, cu alta ocazie, cateva dintre ideile lui Atanasiu despre cutremurele din diverse zone din tara, si o sa vezi, EarthQuake, ca omul a surprins chiar bine caracteristicile cutremurelor vrancene, pe care le grupeaza in 3 categorii (seisme asimetrice cu maxime in Moldova-deci cele mai intense spre Moldova; seisme asimetrice cu maxime in Muntenia si seisme simetrice)...o sa revin :17
Fiindca trebuie sa recunoastem ca, totusi, este incitant prin insasi natura sa, in sensul ca omul nu are un acces direct la sursa fenomenului, sa vada \"cu proprii ochi\" (figurat vorbind) ce se intampla, sa urmareasca \"la fatza locului\" dinamica fenomenului, inainte, in timpul si dupa producerea lui. :biggrin: Asta il distinge de fenomenele meteorologice, am mai spus si altadata. Pe de alta parte, complexitatea (in cazul cercetarilor de predictie) e data de faptul ca fiecare zona seismica are, pana la urma, particularitatile ei proprii, care nu se regasesc in integralitatea lor in alte locuri. Sigur, Vrancea seamana mult cu zona din Hindu-Kush, inclusiv (se pare) prin magnitudinea maxima; am citit nu demult intr-un articol referitor la seismele intermediare (de adancime 100-300 km) de acolo ca magnitudinea lor maxima e cotata undeva intre 7,7-8,0 ! Evident, cele 2 zone seismice nu sunt chiar identice, dar, intr-adevar, prezinta destule asemanari. Cum s-ar zice, sunt \"aproape surate\" :harhar::harhar:, desi nu chiar \"gemene\" :biggrin:
Da, lacuna seismica este un fenomen precursor, dar unul pe termen MEDIU si, cel mult MEDIU (prin termen LUNG inteleg mai mult de 1 an, iar prin termen MEDIU ceva intre 1 luna si 1 an). Oricum, sunt mai multe tipuri de lacuna seismica, si depinde si de valoarea prag minima de magnitudine pentru care se evidentiaza. Evident, nu se poate face o corelatie intre durata lacunei si magnitudinea cutremurului.
Intr-adevar, Enescu a \"prins\" bine cele 2 cutremure (din 1977 si 1986), pe termen LUNG si MEDIU. Nu stiu in ce masura si pe termen SCURT, dar pe termen LUNG si MEDIU au fost, intr-adevar, confirmate, trebuie sa recunoastem acest lucru !!
In ceea ce priveste pestii, retinusem ca respectiva specie, in Japonia, reactiona cu 2 ore pana la 20 de minute inainte de cutremure moderate si puternice chiar si pentru evenimente mai adanci (fiindca in Japonia se produc, totusi, nu doar cutremure superficiale, mai apar si cutremure intermediare si chiar foarte profunde, pana pe la 500-600 km adancime !!!!). Asta, intr-adevar, mi se pare interesant. In general, cutremurele subcrustale (intermediare si profunde) sunt considerate, pe plan mondial, mai \"misterioase\" decat cele \"de suprafata\" (numite si \"normale\").